Πέθανε η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός Ζαν Μορό

Πέθανε η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός Ζαν Μορό Facebook Twitter
2
Πέθανε η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός Ζαν Μορό Facebook Twitter
Η πρώτη της εμφάνιση στο «Ασανσέρ για δολοφόνους» του Λουί Μαλ

Πρώτο θέμα είναι στα γαλλικά ΜΜΕ ο θάνατος της σπουδαίας γαλλίδας ηθοποιού Ζαν Μορό που άφησε την τελευταία της πνοή στα 89 της χρόνια.

Η ηθοποιός Ζαν Μορό, ίνδαλμα του γαλλικού κινηματογράφου, πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 89 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπός της.

Η ηθοποιός με την απαράμιλλη γαλλική φινέτσα και την επιβλητική φωνή, που γοήτευσε τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες στα 65 χρόνια της καριέρας της, απεβίωσε στο διαμέρισμα της, διευκρίνισε η Ζαν Οτεσέρ, δήμαρχος του 8ου διαμερίσματος της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με πληροφορία του περιοδικού «Closer», η οικιακή της βοηθός βρήκε την Ζαν Μορό νεκρή όταν πήγε στις 7.30 το πρωί στο σπίτι της οδού Φομπούρ Σεντ-Ονορέ για να αρχίσει τη δουλειά της.

Γεννημένη στις 23 Ιανουαρίου του 1928 στο Παρίσι, η Μορό πέρασε μέρος της παιδικής της ηλικίας στο Βισί, πριν επιστρέψει για να εγκατασταθεί με την οικογένεια της στο Παρίσι, όπου και τελείωσε το λύκειο.

Ο πατέρας είχε ζυθοποιία και η μητέρα της, βρετανικής προέλευσης, ήταν χορεύτρια. 

Πέθανε η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός Ζαν Μορό Facebook Twitter
Στη Νύχτα του Αντονιόνι
 

Πέθανε η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός Ζαν Μορό Facebook Twitter

Η Μορό έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό από τη συμμετοχή της στην ταινία «Jules et Jim» του Φρανσουά Τρυφώ.

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας της κέρδισε αναρίθμητα βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου της Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών το 1960 για την ταινία «Seven Days...Seven Nights», αλλά και του «γαλλικού Όσκαρ», δηλαδή του βραβείου Σεζάρ για το φιλμ «The Old Lady Who Walked in the Sea» το 1992.

Συνεργάστηκε, επίσης, σε αρκετές ταινίες με τον Όρσον Γουέλς, ενώ βραβεύτηκε με το BAFTA για την ταινία «Viva Maria!» to 1967.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μορο είχε πρωταγωνιστήσει και στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το μετέωρο βήμα του πελαργού», το 1991, στον ρόλο της Γαλλίδας συζύγου ενός εξαφανισμένου Έλληνα πολιτικού.

 

Πέθανε η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός Ζαν Μορό Facebook Twitter
Στο «Ζυλ και Τζιμ»
Πέθανε η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός Ζαν Μορό Facebook Twitter
Τελευταία φωτογραφία της

Πέθανε η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός Ζαν Μορό Facebook Twitter
Στη «Νύχτα»

Οι σημαντικότερες στιγμές της:

1958

Ασανσέρ για δολοφόνους, του Λουί Μαλ. Πιο όμορφη από ποτέ, κινηματογραφημένη μοναδικά στους δρόμους του Παρισιού, με συνοδεία τα θέματα του Miles Davies.

 

1960

Dialogue des Carmelites. Η μεταφορά της όπερας στο σινεμά και το τελευταίο σενάριο που έγραψε ο καθολικός Γάλλος συγγραφέας Georges Bernanos. Παίζει τη μητέρα Μαρί.

 

1961

Δίπλα στον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και στη Μόνικα Βίτι στη Νύχτα του Αντονιόνι. Το τέλος ενός γάμου, ένα σχόλιο για τη μεσαία τάξη και μια ατελείωτη νύχτα στο Μιλάνο των ‘60s. Στην πιο δημιουργική περίοδο της καριέρας της, θλιμμένη και πανέμορφη.

 

1963

Bay of Angels. Στο ρόλο της παθιασμένης με τον τζόγο Τζάκι δίπλα στον Claude Mann. Σκηνοθετεί ο Jacques Demy.

 

1964

Το Ημερολόγιο μιας Καμαριέρας του Λουί Μπουνιουέλ. Στο ρόλο της καμαριέρας Σελεστίν.

 

1965

Eve του Joseph Losey. Σκληρή, ψυχρή και αδίστακτη πόρνη πολυτελείας που γίνεται η εμμονή του Stanley Baker.

 

1982

LeQuerelle (Ο Καυγατζής). Στο κύκνειο άσμα του Φασμπίντερ, στο ρόλο της μαντάμ Lyciene, ιδιοκτήτριας του πορνείου για ναύτες.

 

2001

Στο ρόλο της Mαργκερίτ Ντιράς παίζει λακωνικά με τις εκφράσεις του προσώπου της δίπλα στον Aymeric Demarigny, που υποδύεται το νεαρό ερωμένο της μεγάλης Γαλλίδας συγγραφέως, σε σενάριο που βασίστηκε στη νουβέλα του.

 

2005

Le Temps qui reste του Φρανσουά Οζόν με τον Melvil Poupaud. Σε έναν πολύ συγκινητικό ρόλο, της γιαγιάς πια, που βλέπει τον εγγονό της να αργοπεθαίνει από καρκίνο. Μια πολύ τρυφερή σχέση γιαγιάς-εγγονού με ανομολόγητες αλήθειες και στιγμές βωβού σπαραγμού.

 

2007

Μια μέρα θα καταλάβεις… Με τον Ισραηλινό σκηνοθέτη Άμος Γκιτάι, πρωταγωνίστρια στην πρόσφατη ταινία του.

 

2008

Στην απονομή του τιμητικού βραβείου Σεζάρ που της παρέδωσε ο Melvil Poupaud για τη συμπλήρωση 60 χρόνων λαμπρής καριέρας.

 


Περισσότερα σε λίγο...

 

 

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

2 σχόλια