Η μαλακία είναι αταξική. Από τον aNameToCome

Η μαλακία είναι αταξική. Από τον aNameToCome Facebook Twitter
Παρόλες τις προσπάθειες μας, δεν έχουμε ακόμη αλληλοεξοντωθεί
17

Δεν είχαν περάσει παρά ελάχιστες ώρες από το δυστύχημα που είχε συγκλονίσει τη χώρα. Ήταν το θέμα του τριημέρου, σε όλες τις παρέες, σε όλες τις συζητήσεις είχε κυριαρχήσει η είδηση και κυρίως το βίντεο που δείχνει την Porsche να διαλύει κυριολεκτικά το Honda Civic με την γυναίκα και το παιδί της μετατρέποντας τα πάντα σε μια άμορφη μάζα.

Γυρνούσαμε και εμείς, μαζί με δεκάδες χιλιάδες άλλους, από τον προορισμό στον οποίο είχαμε πάει για να γιορτάσουμε μια γιορτή που κανείς δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς γιορτάζει. Τέλος πάντων, στην Εθνική πολλή κίνηση με την ροή να πυκνώνει όσο περνούσε η ώρα και πλησιάζαμε στην Αθήνα. Λίγο πριν την Κόρινθο, η ροή έχει πια γίνει συμπαγής και για πρώτη φορά σταματάμε. Όλοι; Όχι βέβαια γιατί σε δευτερόλεπτα ο πρώτος έχει ήδη μπει στη ΛΕΑ, τη λωρίδα έκτακτης ανάγκης δηλαδή. Τέρμα δεξιά γκαζώνοντας και προσπερνώντας όλους τους υπολοίπους που παραμένουν στην λωρίδα τους. Αμέσως ακολουθεί ακόμα ένας, κι ακόμα ένας και σε λίγο οι παραβάτες γίνονται ποταμός που ξεχύνεται στην παρανομία κουνώντας ένα αόρατο κωλοδάχτυλο στους υπόλοιπους νομοταγείς, στα κορόιδα δηλαδή κατά τον Νίτσε.

Πόσοι από αυτούς είχαν δει το τραγικό δυστύχημα, είχαν συγκλονιστεί, είχαν σχολιάσει, είχαν κρίνει και είχαν βγάλει συμπέρασμα για το τι είχε συμβεί; Άλλος κατηγόρησε το κακομαθημένο πλουσιόπαιδο, άλλος την κακιά την ώρα, άλλος την κατασκευαστική εταιρεία που έχτισε το parking καρμανιόλα. Κανείς δεν κατηγόρησε τον εαυτό του βέβαια και την μαλακία που τον δέρνει.

Ανεξάρτητα από το εισόδημα και την κοινωνική τάξη του οδηγού, η αλήθεια είναι ότι η επιπολαιότητα και η ελαφρότητα είναι υπεράνω τάξεων και διατρέχει την ελληνική κοινωνία από την μια άκρη ως την άλλη.

Μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο της Εθνικής, σε μια διαδρομή 250 χιλιομέτρων είχα με τα μάτια μου δει δεκάδες παραβάσεις και είχα κινδυνεύσει πάνω από 5 φορές ο ίδιος, άλλες φορές λιγότερο κι άλλες περισσότερο. Είχα κινδυνεύσει από την απροσεξία των οδηγών, από τις κακοτεχνίες του δρόμου, από την δική μου ανοησία να πιω ένα ποτηράκι κρασί πριν ξεκινήσω «για το καλό».

Μεγαλώνοντας ένα παιδί, ο μεγαλύτερος φόβος που νιώθει ένας γονιός είναι όταν το βλαστάρι αρχίσει να οδηγεί. Γιατί είναι σχεδόν σίγουρος ότι θα φερθεί ανώριμα, θα κάνει τη μαγκιά, θα οδηγήσει μεθυσμένος, θα υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις του. Είναι αναπόφευκτο λέμε. Είναι συνυφασμένο με την νεότητα. Λες και οι Σουηδοί ή οι Δανοί γεννιούνται γέροι.

Γιατί είναι οι Έλληνες οι χειρότεροι οδηγοί της Ευρώπης; Όποιος έχει ταξιδέψει λίγο, ξέρει ότι χειρότεροι είναι μόνο οι Αιγύπτιοι και οι Κινέζοι ίσως και του Κρόνου- αν και αμφιβάλω. Θα μου πεις είμαστε χειρότεροι μόνο στην οδήγηση; Υπάρχει αρνητική στατιστική που να μην είμαστε μέσα στην πρώτη τριάδα; Ή μήπως υπάρχει θετική στατιστική που να μην πατώνουμε;


Αλλά αν είμαστε χάλια οδηγοί, τι να πεις για τις αναλύσεις μας; Με το που έγινε γνωστό ότι το αυτοκίνητο που προκάλεσε το τραγικό τροχαίο ήταν μια πανάκριβη Porsche, τα στρατόπεδα χωρίστηκαν σε δευτερόλεπτα: Από τη μία οι γνωστοί συμπλεγματικοί τύποι που σχεδόν πανηγύριζαν επειδή σκοτώθηκε το παιδί ενός καπιταλιστή και από την άλλη οι λοιποί που αρνούνταν να δεχτούν ότι το γεγονός ότι ένα νέο παιδί είχε στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο 300 ίππων έπαιξε ρόλο στο ατύχημα.

Έχει νόημα αυτή η συζήτηση όταν 4 άνθρωποι είναι νεκροί; Μήπως το ίδιο δεν θα συνέβαινε αν αντί για Porsche ο νεαρός οδηγούσε ένα Peugeot Rallye; Μήπως δεν είναι αλήθεια ότι αν ο νεαρός δεν ήταν ο γιος του ιδιοκτήτη μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων δε θα γινόταν τόσο ντόρος; Τελικά το περιστατικό ήταν απλώς η αφορμή για να ξεχυθεί και πάλι το μίσος που έχει ποτίσει την ελληνική κοινωνία, ένα μίσος τυφλό, μανιακό, αχαλίνωτο.

Ανεξάρτητα από το εισόδημα και την κοινωνική τάξη του οδηγού, η αλήθεια είναι ότι η επιπολαιότητα και η ελαφρότητα είναι υπεράνω τάξεων και διατρέχει την ελληνική κοινωνία από την μια άκρη ως την άλλη. Από τον υπουργό που έχει έτοιμο το νομοσχέδιο για να μειωθούν τα πρόστιμα για τις παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. μέχρι τον τελευταίο οδηγό που βάζει λυτούς και δεμένους για να σβήσει την κλήση που έφαγε όταν πέρασε με κόκκινο οδηγώντας τύφλα. Από τους οπαδούς που έχουν ανακηρύξει σχεδόν σε ήρωα ένα λαϊκό τραγουδιστή επειδή σκοτώθηκε οδηγώντας σχεδόν λιπόθυμος από το αλκοόλ, μέχρι τον ηλίθιο που υπερασπίζεται το δικαίωμα τον πιτσιρικάδων να κάνουν κόντρες στην παραλιακή.

Η μαλακία στην ελληνική είναι αταξική και για την ώρα δείχνει ανίκητη.

aNameToCome
17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

10 σχόλια
Ήμουν πρόσφατα Ιταλία για επαγγελματικούς λόγους, μου έκανε τεράστια εντύπωση που ΙΧ σταμάτησε δέκα μέτρα πριν τη διάβαση για να περάσω, νόμισα ότι είμαι σε άλλο πλανήτη.Από εκεί και πέρα, το θέμα της συμπεριφοράς μας στην οδήγηση είναι απλά η μία όψη της όλης συμπεριφοράς μας γενικότερα.
Ειδου ο "περιουσιος" Ελληνικος Λαος που καμαρωνει για τους αρχαιους ημων προγονους του κ κουναει μαλιστα κ το δαχτυλο, σε παγκοσμια κλιμακα, χωρις ιχνος ντροπης, οτι η χωρα του ειναι το λικνο του παγκοσμιου πολιτισμου και της δημοκρατιας!Φτου σου κ ξανα φτου σου και ξανα ματα φτου σου, ξεφτιλισμενε λαε που τελικα δεν αξιζες ουτε την λευτερια απο τους Τουρκους, γιατι 200 χρονια τωρα εισαι σε, Εθνικο Διχασμο!!!Η οργη μου ειναι απιστευτη για το μισος που αντικρυσα παλι αυτες της μερες εναντιον του "ταξικου" εχθρου που καπηλεύεται τη χωρα! Που ολοι βεβαια γνωριζουμε οτι δεν ειναι μισος στην ουσια,αλλα ζηλοφθονια στον υπερθετικο βαθμο! Δεν μισουν το παλικαρι, που οδηγησε στον θανατο 3 νεους ανθρωπους κ ενα μωρουλι, ουτε τον πλουσιο μπαμπα του...μισουν την δικη τους ανικανοτητα,μα πανω απο ολα του μπαμπα τους, που δεν επεσαν απο "βαρια αρχ@@@@" με αποτελεσμα να στερουνται αυτοι την Porche κ τα high τριημερα στην Αραχωβα!Αυτα τους ειναι αρκετα για να βριζουν νεκρους 20χρονων και να ποτιζουν φαρμακι χαροκαμενους γονεις που βαζουν τα παιδια τους στο χωμα κ που μονο ο Θεος ξερει το πονο κ τις ενοχες που εχουν!Το μεγαλο δίλημμα?Να ευχηθεις σ ολους αυτους να βρεθουν στη ιδια θεση ή να τους ευχηθεις να μη βρεθουν ΠΟΤΕ?Εγω δεν ντρεπομαι που ειμαι Ελληνας σε τετοιες στιγμες...απλα ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΙ!Υγ.Οσοι δε νομιζετε οτι αυτοι οι "καλοι" ανθρωποι αποτελουν μειοψηφια "πλανάστε πλάνην οικτρά"
Πρώτον οι αρχαίοι ημων πρόγονοι δεν ειχαν αυτοκίνητα (ο Λιακόπουλος διαφωνεί) και δεν εχουμε γραπτα μνημεια που να αποδεικνύουν οτι ειχαν τροχαιο δικαιο για κάρα,αμαξες και λοιπα ζωοκινητα τροχηλατα ωστε να γνωριζουμε την οδικη συμπεριφορά τους.Δέυτερον,δικαιωμα στην ελευθερια εχουν ολοι οι Λαοι ανεξαρτητα πως τα πανε μεταξυ τους και κυριως εκεινοι που δεν ενόχλησαν ποτε κανενα,επετρεψε μου να νιωθω πως αξιζουμε την ελευθερια μας( βλεπε ελληνοτουρκικες σχεσεις) προβληματιζομαι ομως αν αξιζουμε να υπερηφανευομαστε ως αξιοι απογονοι αυτων που μας ελευθερωσαν ( βλεπε ελληνοτουρκικές σχέσεις και καταιγισμό απο τουρκικα σίριαλ).Τρίτον,συμφωνω οτι δεν πρέπει να βρίζουμε νεκρους ( δεν εχει νόημα αλλωστε αφου δεν ειναι σε θέση να ακουσουν) αλλα να σεβόμαστε τον πόνο των δικων του,οποιοι κι αν ειναι.Τέταρτον,η οργη δεν ειναι μίσος ή αν προτιμας δεν συνοδευεται πάντα απο μίσοςΤο αν καποιοι οργισμενοι στην πραγματικότητα θα ηθελαν ολα οσα ειχε το πλουσιοπαιδο πιθανον να ισχυει αλλα ειναι εντελως αυθαιρετο να το χρεωνεις σε όλους.Και πεμπτον πως μιλας για μισος οταν διερωτασαι για το αν πρέπει να ευχηθεις ή οχι το να παθουν κατι τετοιο ολοι αυτοι που σιχαίνεσαι.Βεβαιως και δεν πρεπει να ευχομαστε κατι τοσο φρικτο σε κανενα,ακομα και σε αυτους που μισουμε και σιχαινόμαστε αν θελουμε να ειμαστε Ανθρωποι.
Εισαι λιγο μακρυα απο το πνευμα του σχολιασμου μου μια και αναφερεσαι στα "ζωοκινητα τροχηλατα" των αρχαιων ημων προγονων μας...σιγουρα ομως απεχεις πολυ περισσοτερο απο το ρητορικο μου δίλημμα αφου δεν προσεξες τα κεφαλαια στο "ΠΟΤΕ"!!!
Για να μιλήσουμε περί ταξικού στοιχείου θα πρέπει να αναλύσουμε τα στατιστικά δεδομένα προκειμένου να διερευνηθεί αν τα ακριβά αυτοκίνητα προκαλούν δυσανάλογα περισσότερα ατυχήματα σε σχέση με τα φθηνότερα. Τέτοια μελέτη από όσο γνωρίζω δεν έχει γίνει, αλλά και αν γινόταν, δεν θα έπεφτα από τα σύννεφα αν το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το αντίθετο από το αναμενόμενο.
Πόσα δάκρυα έχουν χυθεί για τα θύματα των δρόμων ???Ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.. Η νοοτροπία του Ελληναρα δεν σταματά στο ότι για όλα έχει άποψη και στο πιο τραγικό συμβάν τα λαϊκά δικαστήρια οι αποψάρες δίνουν και παίρνουν... Να θυμίσουμε λοιπόν το λαδωμα και για το διπλωματακι που έχει περάσει στο ντουκου ως απολυτα νορμάλ ??Κλασσικό παράδειγμα λοιπόν πως εξαρχής αντιλαμβανομαστε το θέμα. Αυτό που θα ήθελα μόνο να τονίσω σε όλους τους ειδημονες αναλυτές και επικριτες τέτοιων φαινομένων ότι πρώτον το 98% το πήρε λαδωτό άρα χωρίς καμία εγγύηση καταλληλοτητας του ως οδηγός και δεύτερον πως όλοι πάνω στο τιμόνι εν δυνάμει φονιάδες ή θύματα είμαστε, δυστυχώς...
Το γράψιμό σου, είναι μια όαση μέσα στην έρημο της ελληνικής αγραμματοσύνης και την έλλειψη ψύχραιμης ανάλυσης που κατακλύζουν το internet (και όχι μόνο). Πέρα από όσα πολύ σωστά αναφέρεις για τις επιπόλαιες αναλύσεις, που έσπευσαν όλοι να κάνουν ως ειδικοί του τροχαίου, επί 2 μέρες διαβάζω τίτλο " το δυστύχημα που συγκλόνισε ΟΛΟ το Πανελλήνιο". Έλεος!
Ν´αγιασει το στόμα ή μάλλον η πένα σου! Αυτη η γενικευμένη, αταξική μαλακια μας έφερε εδώ που μας έφερε (όχι μόνον στα οδηγικά) κ πολύ φοβουμαι πως εχουμε ακομη πολύ δρόμο να διανύσουμε παρέα της.
Μήπως δεν είναι αλήθεια ότι αν ο νεαρός δεν ήταν ο γιος του ιδιοκτήτη μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων δε θα γινόταν τόσο ντόρος; Τελικά το περιστατικό ήταν απλώς η αφορμή για να ξεχυθεί και πάλι το μίσος που έχει ποτίσει την ελληνική κοινωνία, ένα μίσος τυφλό, μανιακό, αχαλίνωτο. Αρκεί να δει κανείς τα σχόλια σε όλα τα Media, ενδεικτικά εδώ στη LIFO. Ο άλλος φτάνει σε σημείο να αφήσει υπονοούμενα για τον πατέρα που θρηνεί χωρίς να κατηγορεί και λέει ότι αν ήταν στη θέση του θα έπαιρνε το νόμο στα χέρια του. Κάνοντας τι απορώ! Θα έμπαινε στα Τζάμπο να τα σπάει όλα; Θα έστηνε καραούλι στον ιδιοκτήτη τους; Τι θα έκανε; Τι διαβάζουμε; Τι μίσος είναι αυτό; Τι σαπίλα!!! ==============
Παλιότερα έβλεπα να γίνονται έλεγχοι από την αστυνομία στην εθνική αλλά και αλλού. Εχω φάει και εγώ κάτι προστιματάκια. Από τα μνημόνια και μετά δεν είδα πουθενά! Ισως νευρίασαν οι αστυνομικοί που κόπηκαν τα επιδόματα, ξεκίνησαν λευκή απεργία και είπαν... έτσι είστε; δεν πληρώνετε; δεν δουλεύουμε!Πουθενά στον πλανήτη δεν είναι οι άνθρωποι τόσο πολιτισμένοι που δεν παρανομούν από τη φύση τους. Απλά στα σοβαρά κράτη σε πιάνουν και σου κόβουν τον... ! Εδώ δεν μπορεί να γίνει ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΙΟ ΑΠΛΟ, η καταγραφή με κάμερες όσων τρέχουν και η αποστολή στο σπίτι του προστίμου. Και μάλιστα αναλογικού με βάση το εισόδημα... Εχεις λεφτά και τρέχεις στην Ευρώπη; Πάρε 1.000.000 ευρώ πρόστιμο και τράβα να κλαφτείς για να μην το πληρώσεις! Θα φας το διπλάσιο...Πιστεύω πως ούτε καν οι κάμερες δεν λειτουργούν εδώ όχι γιατί σκέφτονται οι "υπεύθυνοι" οτι δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν τα πρόστιμα οι ελληναράδες οπότε τους αφήνουν ανεξέλεγκτους, αλλά από το μυαλό που βλέπω να έχουν όσοι αστυνομικοί ξέρω, δεν νομίζω να υπάρχει κανένας στην υπηρεσία που να μπορεί να διαβάσει το manual πως λειτουργούν οι κάμερες....
Διάβασα νωρίτερα σήμερα ότι λειτουργούν μόλις 4 ραντάρ για την ταχύτητα σε ολόκληρο το εθνικό δίκτυο. Μόνο αυτά στην Αττική οδό είναι σε λειτουργία. Πόσο τραγικό είναι αυτό πες μου.
Εντάξει, συγκρατήσου λιγάκι! Συγγενής μου τροχονόμος, μου λέει οτι κόβουν μικρότερα ποσά στα πρόστιμα λόγω κρίσης, αλλά​ οταν πετύχουν κανένα που να κάνει εγκληματίκες παραβάσεις (κόκκινο, μεθυσμένος, εξυπνάδες, παρκάρισμα σε ράμπες ΑΜΕΑ) σιγά μην τον χαρίσουν!Όσο για τις κάμερες που λες, μία χαρά λειτουργούν. Μόνο που δεν λειτουργούν 24/7.Οπότε, μάλλον ξέρεις τους λάθος αστυνομικούς!
Για να καταλάβουμε πόσο πίσω είμαστε στα στοιχειώδη, αρκεί να παρατηρήσουμε γύρω μας όταν οδηγούμε. Πόσοι παραβιάζουμε το κόκκινο (με πρώτα και καλύτερα τα περιπολικά και ασθενοφόρα !!!), πόσοι σταματάμε να περάσει πεζός, πόσοι φοράμε κράνος, πόσοι έχουμε κάνει τα σωστά σέρβις στο όχημα μας, πόσοι "τρώμε" την θέση του άλλου αρκεί να πάμε γρήγορα στον προορισμό μας, δεν συζητάω για έλεγχο της πίεσης των ελαστικών .....σταματάω εδώ για να μην κουράσω. Τελικά είμαστε άξιοι της μοίρας μας και χωρίς φως στον ορίζοντα.