Η πίεση του κοινωνικού περιγύρου για να αποκτήσει μια γυναίκα παιδί

Η πίεση του κοινωνικού περιγύρου για να αποκτήσει μια γυναίκα παιδί Facebook Twitter
Για να μη την πουν λειψή και άχρηστη, υπογράφει συμβόλαιο με τον Διάβολο: συνήθως της κρατάνε το χέρι μέχρι να υπογράψει. Όλα τα υπόλοιπα τα κάνει και τα περνάει απολύτως μόνη.
17

Όταν η Φανή πάτησε τα 40, ήδη 5 χρόνια παντρεμένη και χωρίς παιδί, οι συζητήσεις στα οικογενειακά τραπέζια έγιναν κάπως ενοχλητικές. Και μετά πιεστικές. Και στο τέλος απολύτως αδιάκριτες. Στην αρχή τα άκουγαν εν χορώ με τον σύζυγο, ότι είναι λίγο τεμπέληδες, ότι τα χρόνια περνούν, ότι ο γάμος δεν είναι μόνο ταξίδια και dolce vita κι ότι θα έπρεπε να προλάβουν. Μετά οι ριπές επικεντρώθηκαν στο ωράριο της, που ήταν απαγορευτικό για τη δημιουργία οικογένειας και μετά στο τρόπο με τον οποίο ιεραρχούσε τις προτεραιότητες και τις ανάγκες της: δεν ήταν πια μόνη, θα έπρεπε να το θυμάται αυτό. Και με το μόνη κανείς δεν εννοούσε την παρουσία συζύγου. Το όχι πια μόνη σήμαινε τη γραμμή αίματος δύο οικογενειών, στην οποία –πώς τολμούσε, δηλαδή; - στεκόταν εμπόδιο εκείνη.

Όταν κάποτε επιτέλους και οι δύο μαζί επικαλέστηκαν τα στενά οικονομικά και τις αμέτρητες ώρες στη δουλειά  μπήκε μπροστά το μεγάλο επιχείρημα. Μέχρι τότε η Φανή δεν είχε ακούσει για την αδελφότητα του «κάν’ το εσύ και θα σου το κρατάω εγώ. Θα σε βοηθάω εγώ, μη σε νοιάζει και μη φοβάσαι». Και το άκουσε από την ίδια της τη μάνα. Και τέλος πείστηκε και κάπως είπε το ναι, έστω και μέσα από τα δόντια, ποντάροντας με πίστη στην πιο αφοσιωμένη baby sitter – αυτό δεν συμβαίνει, άλλωστε, τόσα χρόνια στην Ελλάδα; Οι γιαγιάδες δεν ευθύνονται σχεδόν για τη μισή ανατροφή του μισού ελληνικού πληθυσμού;

Και μπήκε η Φανή στη μέγγενη των εξωσωματικών –γιατί, όντως, τα χρόνια είχαν περάσει- και της ορμονοθεραπείας (γιατί, όπως, με ιησουιτική επιμονή επαναλάμβανε η πεθερά της κανείς στη δική τους οικογένεια δεν είχε πρόβλημα) και να τα φάρμακα στο ψυγείο, από 1.700 ευρώ έως 2.500 ευρώ την κάθε φορά και 15 κιλά βάρος πριν καν μείνει έγκυος, και να αγωνίες και χοριακές για ένα μωρό που δεν εννοούσε με τίποτα να βρει τον δρόμο του.

Τώρα, η Φανή απλώς νυστάζει και τρέχει. Δεν ξέρει πώς γίνεται αυτό, αλλά το κάνει. Όσο για τη μαμά της; Φυσικά και το κρατάει, αλλά τις ώρες που μπορεί, γιατί κόρη μου βάρυνα.

Τελικά, τον βρήκε, και οι καρδιές όλων πήγαν στη θέση τους, και μετά ηρεμία ησυχία και τάξη, για να κρατηθεί το παιδί και «μην ανησυχείς για τίποτα, θα σ’ το κρατάω εγώ». Και η Φανή αποκοίμισε μέσα της την επαναστάτρια, άφησε τους πάντες να την αντιμετωπίζουν σαν ένα γιγάντιο αυγό που πρέπει να κάνει κρακ στην ώρα του και όχι νωρίτερα, και για πρώτη φορά ούτε που νοιάστηκε που πάτησε όλους τους όρκους της και έκανε ακριβώς όσα κορόιδευε για χρόνια στις ζωές των φιλενάδων της.

Ο καιρός πέρασε, η Φανή γέννησε, χαρές και ολοήμεροι εορτασμοί και συγχαρητήρια. Που από εγκυούλα έγινε μανούλα –λέξεις παλιά σιχαμένες για ‘κείνη-, που έκανε το χρέος της, ως άνθρωπος και ως γυναίκα, που δεν άφησε άκληρο το όνομα και μπράβο της, καλό κορίτσι και συνετό. 10 χρόνια πριν θα τ’ άκουγε όλα αυτά και θα έστηνε καβγά μ’ όποιον της τα ‘λεγε, μ’ όποιον υπονοούσε ότι είναι ελαττωματική, λειψή ή λιγότερο χρήσιμη στον κόσμο μια γυναίκα που δεν έκανε παιδί.

Τώρα, η Φανή απλώς νυστάζει και τρέχει. Δεν ξέρει πώς γίνεται αυτό, αλλά το κάνει. Όσο για τη μαμά της; Φυσικά και τη βοηθάει, αλλά δεν είναι αυτό που της έλεγε, το «κάν’ το εσύ και θα σου το κρατάω εγώ». Φυσικά και το κρατάει, αλλά τις ώρες που μπορεί, γιατί κόρη μου βάρυνα. Φυσικά και δίνει ένα χέρι στο σιδέρωμα και στο σπίτι, αλλά παιδί μου, να σε βλέπει και το παιδί σου, να ξέρει ποια είναι η μάνα του. Και η Φανή δεν τολμά να πει κουβέντα, πνιγμένη εκείνη κι όχι η μικρή στον ομφάλιο λώρο και στις γραμμές αίματος που τις έδεσαν, σχεδόν με μπλόφα.

Δεν είναι ότι δεν αγαπάει το μωρό της. Απλώς, ακούει βερεσέ πια όλες αυτές τις ανόητες διαφημίσεις για μανούλες που δεν κοιμούνται ποτέ και τα προλαβαίνουν όλα, για το μητρικό ένστικτο που τα κάνει να φαίνονται εύκολα (τίποτα δεν κάνει) και για όλες αυτές τις ψευτιές, τις μικροαστικές και κακόμοιρες που σου φράζουν το στόμα, αν πραγματικά –πραγματικά, όμως-, χωρίς γλάσο και μητρική γλύκα, μιλήσεις για το λούκι που λέγεται μητρότητα.

Και για τη μητρική παγίδα, που πηγαίνει σαν φυλαχτό από μάνα σε κόρη κι από νύφη σε πεθερά –«κάνε εσύ ένα παιδάκι και θα σου το κρατάω εγώ»- μέχρι να πειστεί και να πιαστεί η επόμενη σαν την αλεπού στο δόκανο. Για να μη την πουν λειψή και άχρηστη, υπογράφει συμβόλαιο με τον Διάβολο: συνήθως της κρατάνε το χέρι μέχρι να υπογράψει. Όλα τα υπόλοιπα τα κάνει και τα περνάει απολύτως μόνη. 

Πρόσωπα
17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

σχόλια

9 σχόλια
Δεν έχω παιδί αλλά αν κάποιος δεν θέλει παιδί για τους δικούς του λόγους μπορεί να γεμίσει και να δώσει αγάπη σε άλλα.. Π.χ ανάδοχος γονιός ή νονός ,εθελοντής σε πολλές οργανώσεις ή και ακόμα να γυρίσει τον κόσμο!
Να 'μαι άραγε ο μόνος που βλέπει την καλλιέργεια μίσους και εμπάθειας απέναντι σ' αυτούς που θέλουν να κάνουν παιδιά;Λες κι ας πούμε είναι τόσο κακό οι μεγάλες μανάδες να θέλουν εγγόνια, λες και είναι τόσο μεμπτό πια οι φίλοι να θέλουν οι φίλοι να κάνουν παιδιά για να 'χουν τα παιδιά τους φίλους.Ναι, υπάρχει κοινωνική πίεση, αλλά κοινωνική πίεση δεν είναι να καταξιωθείς στην καριέρα, να κάνεις σεξ στα 16 κι ένα σωρό άλλα;Ένα πράγμα είναι να τα βάζεις με τους ρόλους και τις παραδόσεις που επιβάλλει ο συντηρητισμός, αλλά το ρόλο του γονιού δε μπορείς να τον αφαιρέσεις από το ζωικό βασίλειο -και τον άνθρωπο μέσα σ' αυτό
Ζώντας την πραγματικότητα 3 γυναικών που δεν έχουν παιδιά οι 2 για λόγους καριέρας και η μία γιατί δεν μπόρεσε . Οι πρώτες 2 είναι τρομερά καταθλιπτικές παρουσίες πλέον αν και ωραίες γυναίκες στα 44 και 46 πλέον μετανιώνουν πίκρά , νόμιζαν ότι η ζωή θα είναι πάντα δική τους και ότι μία ζωή θα τρέχουν σπέρματα στα μπούτια τους ..Αμ δε... Τώρα που ηλικιακά μπήκαν στην ηλικία της γαλέρας ...Και οι γκόμενοι δεν σηκώνουν ουτε τηλέφωνο έχουν προσγειωθεί πολύ. Τις λυπαμε καθώς καλές γυναίκες αλλά πλανεμενες πολύ. Η γυναίκα και λεφτά να έχει δεν είναι σίγουρο πως θα εξασφαλίσει την μη μοναξιά στην πορεία της ζωής της . Επίσης άντρας που λέει πως δεν θέλει και αυτός παιδιά επειδή δε θέλει η γυναίκα του είναι το λιγότερο ψεύτης . Το νόημα της ζωής και το κίνητρο με τα παιδιά δεν συγκρίνεται. Αντέχεις τα παντα . Όσο για την άλλη κοπέλα κατέλειξαν στην υιοθεσία μετά από πολυ χρόνο και κόπο και είναι υπέροχο να βλέπεις τιαγαπη υπάρχει στη καρδιά τόσο ταλαιπωρημένων γονιών μμ
"Η γυναίκα και λεφτά να έχει δεν είναι σίγουρο πως θα εξασφαλίσει την μη μοναξιά στην πορεία της ζωής της""Ωραίο" κίνητρο για τεκνοποίηση...Να εξασφαλίσουμε τη "μη μοναξιά".
Ντάξει, τώρα που είπες οτι δε θα με θέλει γκόμενος για τα λεφτά μου στα 70 ταράχτηκα λίγο και είπα ας κάνω ένα παιδί για το ευγενές κίνητρο της παρέας, αλλά μετά σκέφτηκα οτι μπορεί και να βγει σαν μερικούς αγενείς χυδαίους ξερόλες, οπότε και πάλι θα προτιμήσω τις γάτες για τα γεράματα, ευχαριστώ.
Μεταξύ μας τώρα, εσύ πρέπει να τις ζηλεύεις τρελά αυτές τις γυναίκες... Να υποθέσω κατέβασες αμάσητο το ποίημα "παιδιά, μπουγάδα και άγιος ο θεός" και τώρα που είδες πως το λιμάνι δεν είναι και τόσο απάνεμο, "λυπάσαι" τις "καημένες" καριερίστριες... Μία συμβουλή.. Get a life, ποτέ δεν είναι αργά!!
Έλεος και ήμαρτον και δεν ξέρω τι άλλο να πω...Σοβαρά τώρα φταίει η Ελληνική κοινωνία που η Φανή, μια συνειδητοποιημένη γυναίκα στα 40 της άφησε τους άλλους να την πείσουν να κάνει παιδί; Εάν μέσα σου δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, τότε ζεις όπως έχεις επιλέξει και είτε τους γράφεις όλους ή απομακρύνεσαι, γιατί δεν γουστάρεις τα πολλά πολλά κυρήγματα! Και με την υπόσχεση κιόλας πως θα της το κρατάνε άλλοι; Και τι είναι δλδ το παιδί, σκυλί να το βγάζεις βόλτα έξω 2-3 φορές την μέρα και να παίζεις και παιχνίδια μαζί του;
Εντάξει 40 χρονών συνειδητοποιημένη αλλά ακριβώς αυτό σου λέει ότι δεν πολυήθελε παιδί και υπό την πίεση του περίγυρου πείστηκε πως πρέπει μα το κάνει. Δεν ήταν 100%σίγουρη ως δεν το θέλει, γιαυτό και δεν έμεινε αμετακίνητη στις ιδέες της. Ρεαλιστικό είναο αυτό, δεν υπάρχει μόνο το τέρμα άσπρο τέρμα μαύρο στη ζωή, όταν πρόκειται για τέτοια θέματα πολύς κόσμος είναι στο ντεμί, δεν πολυθέλει αλλά δεν ξερει και σίγουρα τι θέλει κι έχει αμφιβολίες για το τι πρέπει να θέλει και ενοχές που δεν το θέλει και πάει λέγοντας.Πάντως είναι πολύ περισσότερες οι γυναίκες που θέλουν σίγουρα να κάνουν παιδί και δεν μπορούν επειδή δεν βρίσκουν σύντροφο που να θέλει, παρά οι 40ρες καριερίστες που τις βαζουνε με το ζόρι
Αν η Φανή πατούσε τα 30, να το καταλάβω ότι θα αισθανόταν πιεσμένη από τους γύρω για να κάνει παιδί και να μπει στη διαδικασία να κάνει παιδί από το πολύ το λέγε λέγε. Ειδικά οι γυναίκες εκεί γύρω στα 30-35 την δέχονται την πίεση, μετά της αφήνουν πιο ήσυχες. Στα 40 όμως κάθε άνθρωπος είναι σε θέση να ξέρει τον εαυτό του και αν θέλει να γίνει γονιός ή όχι. Μα είναι δυνατόν 40χρονών γυναίκα να βάλει μπρος για παιδί χωρίς πραγματικά να το θέλει και να πέσει στη "μητρική παγίδα"; Όταν αποφασίζεις να κάνεις παιδί επειδή πραγματικά το θες, η ταλαιπωρία και η κούραση είναι γλυκειά και δεν έχεις ανάγκη κάνεναν να σου το μεγαλώσει.
Αυτό το άρθρο θα το βάλω στα αγαπημένα και θα το ξαναδιαβάζω όταν σκέφτομαι ότι μόνο εγώ τα νιώθω αυτά και δεν υπάρχει κανένας με τον οποίο να μπορώ να τα συζητήσω.Όχι τίποτα άλλο. αλλά αν ανοίξεις τέτοια συζήτηση όλοι θα υποθέσουν ότι δεν αγαπάς το παιδί σου...
Είναι λίγο περίεργο να υποχωρεί κάποιος σε κάτι τόσο ουσιαστικό και σημαντικό, σε σχέση με τη ζωή του, χωρίς να το θέλει πραγματικά...αλήθεια, δεν αναφέρεται πουθενά ο ρόλος του συντρόφου της...η Φανή τό'να, η Φανή τ'άλλο...μου έκανε εντύπωση.
Kαι εμένα μου έκανε εντύπωση ότι δεν αναφέρεται σχεδόν καθόλου στο άρθρο ο άντρας ΄ ο οποίος, παρεπιπτόντως, από τη στιγμή που έγινε πατέρας, μπορεί να μεγαλώσει και αυτός το παιδί: Γιατί η Φανή δεν τον ρώτησε πριν αποφασίσει να μείνει έγκυος, πόσο χρόνο σκοπεύει να αφιερώσει και αυτός στο μεγάλωμα του παιδιού και στις δουλειές του σπιτιού; Γιατί να <<νυστάζουν και να τρέχουν>> μόνο οι μητέρες και οι γιαγιάδες (οι γυναίκες, δηλαδή) και όχι και οι άντρες (μπαμπάδες και παππούδες);ΥΓ Μπράβο στην αρθρογράφο για το άρθρο: λέει αλήθειες.
Oταν για μία γυναίκα ΔΕΝ είναι,για τους όποιους λόγους,η μητρότητα στις επιλογές της,επ'ουδενί δεν πρέπει να αφήνεται να παρασυρθεί από ένα οικογενειακό περιβάλλον που θέλει τα δικά του.Δεν είναι απλό, αλλά ούτε και αδύνατον,να κόψει στους πάντες το βήχα,κάθετα και με αυστηρότητα.Στην δική μου ζωή κουμάντο κάνω εγώ κι άντρας μου,συμπάθειο.Και σας παρακαλώ μην επεμβαίνετε σε πράγματα απολύτως προσωπικά. Τέλος.