ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Η Άλκηστη Πρωτοψάλτη μόλις έβγαλε το καλύτερό της τραγούδι εδώ και χρόνια

Η Άλκηστη Πρωτοψάλτη μόλις έβγαλε το καλύτερό της τραγούδι εδώ και χρόνια Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
9



Αγάπησα τα τραγούδια της Πρωτοψάλτη τη δεκαετία του '80 ως παιδί, και τη δεκαετία του '90 ως έφηβος. Μετά απέφευγα οτιδήποτε ελληνικό και όποτε άκουγα νέες της δουλειές, όσο καλές κι αν ήταν, μου φαινόταν αγχωμένες για σουξέ. Σαν να προσπαθούσε η εταιρία της να πιάσει τα νεανικά κοινά, με κόλπα, με ντουέτα, διασκευές, ή νεανίζουσες ψευδομπιτάτες παραγωγές. (Έχω γράψει μάλιστα σχετικά, εδώ.)

Το νέο της τραγούδι όμως, το Κλαδί, μου βγάζει έναν απόηχο παλιάς Πρωτοψάλτη που δε νοιάζεται να αρέσει "στα παιδιά", ούτε να γίνει σλόγκαν, ούτε να συζητηθεί για τους λάθος λόγους. 

Μ' αρέσει το πακέτο: υπέροχοι στίχοι για τους ανθρώπους που ρίζωσαν μέσα μας - όσων αγαπήσαμε και μας έγιναν δεύτερη φύση.

Μουσική τρυφερή, που κυλά αβίαστα θυμίζει παλιές καλές εποχές αθωότητας. 

Εξαιρετικά προσεγμένη και μελωδική ενορχήστρωση, τόσο όπως την ήθελα που αν μου έλεγαν ότι ήταν ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι της απ' τα '70ς ή τα '80ς θα το πίστευα. 

Φωνή και ερμηνεία όπως πάντα, εξαιρετική. 

Με δυο λόγια: αυτό το πρώτο δείγμα δουλειάς απ' το δίσκο που ετοιμάζουν ο συνθέτης Χρυσόστομος Καραντωνίου και ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης με τη συμμετοχή πολλών σημαντικών και αγαπημένων τους τραγουδιστών, μπορεί να μην προσφέρει στην Πρωτοψάλτη το Νο1 σουξέ στα ραδιόφωνα και στα beach bar της νεολαίας, όμως κατά τη γνώμη μου της προσφέρει κάτι ουσιαστικότερο:

Ένα ακόμα υπέροχο τραγούδι στο εκλεκτό ρεπερτόριό της. 

9

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Ρε συ Άρη που το είδες το υπέροχο τραγούδι; Στερείτε πρωτοτυπίας, μελωδίας, χαρακτήρα και είναι μίλια μακρυά από το πάτωμα, το ανρθώπων έργα και λοιπά αριστουργήματα. Συμφωνώ με προηγούμενα σχόλια περί έλειψης δημιουργών απλά προσθέτω ότι οι μόνοι που τολμούν και καταφέρνουν να διαφοροποιούνται είναι τελικά 2-3. Αγγελάκας, Θ. Παπακωνσταντίνου και 1-2 ακόμα.
Ok! Δεν μπορω να πω οτι ενθουσιαστηκα κι ολας. Μ αρεσει η Πρωτοψαλτη αλλα περιμενα περισσοτερα, ειδικα μετα απο την αναγνωση του τιτλου του αρθρου. Γενικα, παντως, πολυ σπανια ακουμε καποιο τραγουδι που να μας εκπλήξει θετικα τον τελευταιο καιρο...
Σεβαστη η αποψη σας κυριε δημοκιδη αλλα εχετε σκεφτει το ενδεχομενο οτι οσο μεγαλωνουμε μαλακωνουμε στην κριτικη μας, γινομαστε ισως πιο ευαισθητοι κλπ... μηπως απλως ειναι η αναγκη να ακουσουμε ξανα επιτελους ενα καλο τραγουδι απο την πρωτοψαλτη που καταχωρουμε στα καλα ενα τραγουδι που σε αλλες καλες εποχες δεν θα στεκοταν πουθενα?
Κι αυτή φωτογραφία με το χιτώνα... 2016 έχουμε, οι ντίβες του πλανήτη ντύνονται με τα πιο απλά ρούχα. Εδώ, σα να πηγαίνουν βίζιτα στο παλάτι του Σουλτάνου (πτέρυγα Ευνούχων)
Το οποίο μου ξανα-θυμίζει τον προβληματισμό μου ότι δεν έχουμε δημιουργούς (συνθέτες και στιχουργούς). Ο τραγουδιστής μπορεί να αποθεώσει (ή όχι) ένα τραγούδι, αλλά είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας.Πώς να τραγουδήσει ωραία τραγούδια αν δεν υπάρχει η πρώτη ύλη; Και πως να υπάρξει η πρώτη ύλη, αν δεν την αναγνωρίζουμε;Φτιάχνουμε ριάλιτι για νέους τραγουδιστές, φτιάξαμε ποτέ ένα για συνθέτες; Για στιχουργούς; Κάναμε κάτι για να δημιουργεί η επόμενη γενιά δημιουργών;
συγγνώμη, αλλά οι στίχοι είναι ελαφρώς γελοίοι... "ένα κλαδί μεγάλωνε μεσα της.."... Κάτι σαν ανασκολοπισμός.... Ποιητικές μεταφορές τύπου "χ...ε ψηλά κι αγνάτευε".Η φωνή της υπέροχη όντως.