12 αθηναϊκές καταλήψεις

12 αθηναϊκές καταλήψεις Facebook Twitter
7

Κατάληψη Βίλας «Αμαλία»
Επί πολλά χρόνια στέγαζε το 2ο
Γυμνάσιο Αρρένων.
Συμβολή Αχαρνών & Χέυδεν
Έτος κατάληψης: 1990

12 αθηναϊκές καταλήψεις Facebook Twitter

Η μεγαλύτερη και πιο γνωστή κατάληψη κτιρίου στην Αθήνα, που έπαιζε και τον ρόλο συμβόλου για όλο το κίνημα, εκκενώθηκε από την αστυνομία στις 20 Δεκέμβρη και ξανά πάλι την προηγούμενη Τετάρτη μετά από σύντομη ανακατάληψή της. Ήταν η επιχείρηση που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90 οι ζωντανές εμφανίσεις πανκ συγκροτημάτων έλαβαν τις διαστάσεις θρύλου.

Κατάληψη Σκαραμαγκά
Νεοκλασικό κτίριο, όπου έζησε
μερικά χρόνια η Μαρία Κάλλας
Πατησίων 61
Έτος κατάληψης: 13/9 2009

12 αθηναϊκές καταλήψεις Facebook Twitter

Η δεύτερη κατάληψη που βρέθηκε στο στόχαστρο της αστυνομίας βρισκόταν σε εξέλιξη εδώ και τέσσερα χρόνια στο κτίριο της Πατησίων 61 & Σκαραμαγκά, όπου και έζησε μερικά χρόνια η διάσημη σοπράνο Μαρία Κάλλας. Κατά την επιχείρηση δεν βρέθηκε τίποτα επιλήψιμο, αλλά ο χώρος παραμένει ακόμα κλειστός.

Κατάληψη Βίλας «Λέλα Καραγιάννη»
Τετραώροφο νεοκλασικό
του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λυκούδη
Λέλας Καραγιάννη 37
Έτος κατάληψης: Απρίλιος 1988

12 αθηναϊκές καταλήψεις Facebook Twitter

Η παλαιότερη κατάληψη στην Αθήνα μετρούσε 24 χρόνια ως την εκκένωσή της από την αστυνομία την Τρίτη που μας πέρασε. Λίγη ώρα μετά την αστυνομική επιχείρηση και ενώ γράφονται αυτές οι γραμμές σημειώθηκε ανακατάληψή της.

Κατάληψη Πραπόπουλου
Αγροικία του έτους 1920 της γνωστής οικογένειας βιομηχάνων
Κτήμα Πραπόπουλου, Χαλάνδρι
Έτος Κατάληψης: 2006

Μετρά επτά χρόνια ζωής στη μεσοπολεμική έπαυλη του κτήματος Πραπόπουλου στο Χαλάνδρι, το οποίο παρέμενε εγκαταλελειμμένο επί 34 έτη. Κάθε Τρίτη στις 20:30 διενεργείται ανοιχτή συνέλευση. Τον περασμένο Μάιο καταστράφηκαν η στέγη και η δανειστική βιβλιοθήκη από επίθεση με μολότοφ.

Κατάληψη Πάτμου & Καραβία
Κτήμα 2,5 στρεμμάτων στη συμβολή των οδών Πάτμου & Καραβία στα Πατήσια
Έτος κατάληψης: 1989

12 αθηναϊκές καταλήψεις Facebook Twitter

Στις 9 Απριλίου 1989 νεαροί εγκαταστάθηκαν στην αγροικία δεκαετίας 1880 που ανήκει στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Οι καταληψίες «πέτυχαν» να χτιστεί σε διπλανό οικόπεδο το σχολείο που είχε προγραμματιστεί να ανεγερθεί εκεί.

Κατάληψη Έπαυλης Κουβέλου
Διονύσου & Σόλωνος, Μαρούσι
Έτος κατάληψης: 7/4/2010

12 αθηναϊκές καταλήψεις Facebook Twitter

Ανοιχτή συνέλευση κάθε Κυριακή στις 19:00.

Κατάληψη Βίλα Ζωγράφου
Κτήμα και Βίλα Σωτήρη Ζωγράφου
Έτος κατάληψης: Νοέμβριος 2012

12 αθηναϊκές καταλήψεις Facebook Twitter

Οι καταληψίες έχουν συνέλευση κάθε Δευτέρα και οργανώνουν «συλλογική κουζίνα» κάθε Κυριακή, λειτουργούν καφενείο, ανταλλακτικό παζάρι, προβάλλουν ταινίες και ανεβάζουν θεατρικά.

Κατάληψη «Στρούγκα»
Παλιό πνευματικό κέντρο
Δεκελείας 116, Ν. Φιλαδέλφεια
Έτος κατάληψης: 2010

Προβολή ταινιών, σεμινάρια εκμάθησης ξένων γλωσσών.

«Αγρός»

Αυτοδιαχειριζόμενο κατειλημμένο έδαφος
Πάρκο Τρίτση
Έτος κατάληψης: 16/5 2009

 

Στις 16 Μαΐου 2009 ξεκίνησε η κατάληψη στο Πάρκο Τρίτση μετά από ανεπιτυχή προσπάθεια στο αγρόκτημα της οδού Δαβάκη στο Καματερό. Διεξάγονται επιμορφωτικά εργαστήρια.

Κατάληψη ΠΙΚΠΑ
Πρώην κτίριο του ΠΙΚΠΑ στα «πέτρινα»
Τιμοδήμου & Αντωνιάδου 29
στα Άνω Πετράλωνα.
Έτος κατάληψης: 4/4/2009

12 αθηναϊκές καταλήψεις Facebook Twitter

Λειτουργεί θεατρικό εργαστήρι και κοινωνικός χώρος για την υγεία.

Κατάληψη Σινιάλο
Συμβολή οδών Καποδιστρίου & Θεσσαλονίκης, Αιγάλεω.
Έτος κατάληψης: 1/5/2010

Λειτουργούν πολύ ενημερωμένο website και οργανώνουν μαθήματα αυτομόρφωσης, ενώ κάθε Τετάρτη στις 19:00 συνέρχεται η ανοιχτή συνέλευση.

Κατάληψη Παπουτσάδικο
Παλιό εργοστάσιο
κατασκευής παπουτσιών
Λεωφόρος Δαβάκη, Χαϊδάρι
Έτος κατάληψης: 19/3/2011

12 αθηναϊκές καταλήψεις Facebook Twitter

Λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη, καφενείο, θεατρικό εργαστήρι, ομάδες εκμάθησης photoshop, αγγλικών κ.ά.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Η μόνη απορία που έχω είναι, γιατί πρέπει οι όποιες δράσεις με θετικό περιεχόμενο (που από ότι αντιλαμβάνομαι είναι πολλές) γίνονται από τον αντιεξουσιαστικό χώρο να γίνονται σε "καταλήψεις"; Γιατί πρέπει να καταλάβω κάποιο κτήριο;Και δεν νομίζω ότι εξαντλήθηκαν οι προσπάθειες να βρεθούν χώροι που δεν θα είναι καταλήψεις. Και αν η απάντηση είναι πως ο αντιεξουσιαστικός χώρος δε μπαίνει στα καλούπια και στα "τριπάκια" της καθεστηκυίας τάξης, τότε λογικά αντιλαμβάνονται πως η "καθεστηκυία" τάξη δεν τους δέχεται ούτε αυτή. Αμφίδρομο δεν είναι;
Λογικές οι απορίες σου και απαντώ.Οι καταλήψεις γίνονται για να μη μένουν ανεκμετάλλευτα τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, αφού το δημόσιο τα έχει απαξιώσει.Είναι απαραίτητες και ως πολιτικός χώρος, διαφορετικά δεν μπορούν να γίνουν δράσεις.Επίσης, δεν είναι όλοι οι χώροι καταλήψεις, αλλά υπάρχουν και αυτοδιαχειριζόμενα στέκια που πληρώνουν ενοίκιο.Όσο για την καθεστηκυία τάξη, αυτός είναι ο στόχος των καταλήψεων, να πάψει να είναι καθεστηκυία. Για αυτό και οι καταλήψεις χαρακτηρίζονται ανοιχτοί χώροι, αφού δεν τους επισκέπτονται μόνο αναρχικοί.
Οι καταλήψεις γίνονται ΓΙΑ ΝΑ μη μένουν ανεκμετάλλευτα τα κτήρια;δηλαδή γίνεται για τα κτήρια; Δεν με πείθει ως επιχείρημα. Και φυσικά κανένα κτήριο δεν έχει αναστηλωθεί από καταληψίες (και λογικό καθότι δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα και κονδύλια) αλλά παραμένει ετοιμόρροπο σε μεγάλο βαθμό. Σίγουρα είναι σε καλύτερη κατάσταση κάποιες φορές (σε άλλες ειναι σε χειρότερη ας είμαστε ειλικρινείς)τα αυτοδιαχειριζόμενα στέκια δεν είναι καταλήψεις και δεν βλέπω τίποτε το μεμπτό στη λειτουργία τουςΔεν ξέρω κατά πόσο (και σε ποιό ποσοστό) επισκέπτονται άνθρωποι εκτός του αντιεξουσιαστικού/αναρχικού χώρου τις καταλήψεις. σε ευχαριστώ για την απόκριση.
Όταν μιλάμε για εγκαταλελειμένους χώρους, προφανώς ναι: για να ΜΗ. Ένας απ'τους πολλούς λόγους είναι και τα ίδια τα κτίρια. Η Αμαλίας ας πούμε αναστηλώθηκε σε μεγάλο βαθμό (και φαίνεται ξεκάθαρα σε φωτογραφίες), αλλιώς θα ήταν πραγματικό ερείπιο, και γενικά μη κρίνεις απ'την εξωτερική εμφάνιση των κτιρίων.Οι καταλήψεις είναι ανοιχτοί χώροι προς όλους, βέβαια στην Ελλάδα των ψυχροπολεμικών αντιλήψεων τις πολεμάει η πλειοψηφία και στερεοτυπικά φοβίζουν. Στην Ευρώπη απ'την άλλη, οι περισσότερες καταλήψεις θεωρούνται κέντρα νεότητας ή υπάρχει νομικό πλαίσιο που μετατρέπονται σε αυτό που λέτε 'αυτοδιαχειριζόμενα στέκια' με ένα συμβολικό ενοίκιο. Πολλές φορές οι τοπικές αρχές τους επιδοτούν με ρεύμα και πετρέλαιο για θέρμανση. Εδώ είμαστε Ιράν όμως και ο Ψυχρός Πόλεμος δε τελείωσε ποτέ.
Από γούστο πάντως οι καταληψίες πάνε καλά. Όλα βίλες και νεοκλασσικά. Τόσα εγκαταλειμένα υπόγεια δεν έχω δει να τα καταλαμβάνει κανείς. Μέχρι και στις καταλήψεις ταξικός ρατσισμός :p
Η καλαισθησία είναι στα υπέρ του χώρου.Ο λόγος που επιλέγονται βίλες και νεοκλασικά είναι καθαρά χωροταξικός. Χρειάζεται χώρος για να γίνουν κάποιες δράσεις(μαθήματα, προβολές, συναυλίες). Συνήθως, τα περισσότερα εγκαταλελειμμένα είναι νεοκλασικά. Πόσα άτομα να χωρέσουν σε ένα υπόγειο;Για αυτό αφήστε τα σχόλια περί ταξικού κτιριακού ρατσισμού και συγκεντρωθείτε λίγο στον ρατσισμό που έχει μπολιάσει την ελληνική κοινωνία.