Η εικόνα που άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το AIDS

Η εικόνα που άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το AIDS Facebook Twitter
29

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Πίσω στο 1990, το AIDS ήταν η κατάρα των καιρών. Οι γιατροί και νοσηλευτές πάλευαν με έναν ιό που κάλπαζε. Οι φορείς, οι σύντροφοί τους και οι ασθενείς υπέφεραν, με το ανθρώπινο σώμα να φθίνει σε έναν μαρτυρικό εκφυλισμό. Οι οικογένειες των θυμάτων θρηνούσαν βουβά, ενώ τους σκέπαζε της ασθένειας η ντροπή. Μέσα σ΄ όλα αυτά, η αξιοπρέπεια του ανθρώπου-ασθενή είχε χαθεί, και αυτή, στα βάθη της ντροπής.

Ο David Kirby ήταν ένας από τους πρώτους ασθενείς. Γκέι ακτιβιστής στη δεκαετία των eighties, ζούσε στην Καλιφόρνια όταν προσβλήθηκε από τον ιό στα τέλη της δεκαετίας του 80. Όταν το έμαθε, ήταν αποξενωμένος από την οικογένειά του, αλλά ήρθε σε επαφή με τους γονείς του και τους ρώτησε αν θα μπορούσε να επιστρέψει στο σπίτι. Τους ανακοίνωσε ότι θα επιθυμούσε να πεθάνει κοντά τους, με την οικογένειά του γύρω του. Οι Kirby's δέχτηκαν το παιδί τους.

Οι φωτογραφίες του David στο κρεβάτι του θανάτου του τραβήχτηκαν από πρωτοετή φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο του Οχάιο, την Therese Frare, και επρόκειτο να γίνουν οι πιο χαρακτηριστικές εικόνες που συνόδευαν έκτοτε την ασθένεια του AIDS.

Λίγο πριν την τελευταία πνοή και το βλέμμα σβηστό, η εικόνα του David διέλυσε διαμιάς από τα μάτια των ανθρώπων την φρίκη που στοίχειωνε μέχρι τότε το AIDS. Γιατί το συναίσθημα του ανθρώπινου πόνου που εξέπεμπε ήταν από τη φρίκη πιο δυνατό.

22 χρόνια μετά η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού LIFE φωτίζει την βαθιά συγκινητική ιστορία της εικόνας που έκανε όσο καμία το γύρο του κόσμου, ενώ η Τερέζα Frare θυμάται...

«Ενώ σπούδαζα δημοσιογραφία το 1990, δούλευα ως εθελόντρια στο Pater Noster House, έναν ξενώνα του AIDS στο Columbus.  Εκεί γνώρισα τον Peta, έναν εθελοντή- μορφή στην ιστορία του hiv. Ανάμεσα σε άλλους ασθενείς φρόντιζε και τον David Kirby ο οποίος νοσηλευόταν πια στο σπίτι. Με πήρε μαζί του, όταν τον ειδοποίησαν ότι ο David ήταν πολύ άσχημα και έπρεπε να τρέξει δίπλα του.  Έφτασα στο σπίτι μαζί του και έμεινα έξω από το δωμάτιο. Κάποια στιγμή η μητέρα του βγήκε και μου είπε ότι ήταν επιθυμία της οικογένειας να φωτογραφηθούν όλοι μαζί, τις τελευταίες στιγμές του παιδιού τους. Μπήκα δειλά στο δωμάτιο. Οι στιγμές ήταν τόσο ιερές, που ένιωθα ότι κάτι απίστευτο συμβαίνει. Λίγο μετά ο David ξεψύχησε».

Η πρώτη στη σειρά, και κεντρική φωτογραφία στο slideshow που το Life.com έφερε στο φως, και πίσω ξανά στον χρόνο, έγινε ορόσημο. Κέρδισε πάμπολλα βραβεία, ανάμεσά τους και το WORLDPRESS Photo AWARD όταν δημοσιεύθηκε στο LIFE, αλλά ακόμη περισσότερο έγινε διαβόητη το 1992 όταν η Benetton την χρησιμοποίησε σε έγχρωμο αντίτυπο, σε μια προκλητική διαφημιστική καμπάνια. Ξεσηκώνοντας την οργή της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και των ακτιβιστών του AIDS, χαρακτηρίζοντας την καμπάνια εμπορική εκμετάλλευση του ίδιου του θανάτου, στο όνομα της Ηθικής υπέρ της κάθε Ασθένειας, ζητήθηκε με την υποστήριξη και του διεθνούς Τύπου, η παύση της διαφήμισης της Benetton, αφού είχε γίνει σε δισεκατομμύρια μάτια γνωστή.

"Εμείς ποτέ δεν είχαμε επιφυλάξεις να επιτραπεί στην Benetton να χρησιμοποιήσει την φωτογραφία της Τherese σε εκείνη την διαφημιστική καμπάνια, δηλώνει σήμερα η μητέρα του David στο LIFE.com. « Ο γιος μου στην κυριολεξία έλιωσε από την ασθένεια, » είπε με παρρησία χωρίς περιστροφές, περιγράφοντας μια από τις πραγματικά αποτρόπαιες παρενέργειες της νόσου, τότε. Έκτοτε, με την εξέλιξη της θεραπείας διεθνώς, το AIDS έγινε χρόνιο νόσημα και κανείς δεν πεθαίνει από αυτό αλλα από άλλες αιτίες θανάτου.

"Εμείς νιώθαμε ότι ήταν καιρός ήδη, στα πρώτα τρία χρόνια της τρομερής νόσου, οι άνθρωποι να δουν την αλήθεια για το AIDS. Αν θα μπορούσε να βοηθήσει η Benetton σε αυτή την κατεύθυνση, ήταν ευπρόσδεκτο. Ήταν η τελευταία ευκαιρία να δει τον David ο κόσμος, που τόσο πίστευε στον ακτιβισμό, μια φυσιογνωμία- θύμα του AIDS, έναν marker».


29

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ