Πώς ακριβώς ακουγόταν η αρχαία ελληνική μουσική; Ακούστε κι εσείς!

Πώς ακριβώς ακουγόταν η αρχαία ελληνική μουσική; Ακούστε κι εσείς! Facebook Twitter
Πομπή θυσίας. Επικεφαλής δύο παιδιά που παίζουν αυλούς και λύρα. Ξύλινος πίνακας από το σπήλαιο Πιτσά της Κορινθίας. Αρχαϊκή περίοδος, 540 – 530 π.Χ, Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αρ. 16464
14

Μεταξύ 750 π.Χ. και 400 π.Χ., οι Αρχαίοι Έλληνες συνέθεταν τραγούδια συνοδεύονταν από λύρα, αυλό και διάφορα κρουστά όργανα. Περισσότερο από 2.000 χρόνια μετά, οι σύγχρονοι μελετητές βρήκαν τελικά τον τρόπο να ανακατασκευάσουν και να παρουσιάσουν αυτά τα τραγούδια με (όπως υποστηρίζουν) 100% ακρίβεια.


Γράφοντας στην ιστοσελίδα του BBC, ο Armand D'Angour, μουσικός και δάσκαλος της κλασικής μουσικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σημειώνει:


[Τα αρχαία ελληνικά] όργανα είναι γνωστά από τις περιγραφές, τους πίνακες και τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία μας επιτρέπουν να καθορίσουμε τα ηχοχρώματα και την έκταση του τόνου που παράγουν.
Και τώρα, έχουν γίνει νέες αποκαλύψεις σχετικά με την Αρχαία Ελληνική μουσική, από δεκάδες αρχαία έγγραφα χαραγμένα με μια φωνητική σημειογραφία που δημιουργήθηκε περίπου το 450 π.Χ., αποτελούμενη από γράμματα της αλφαβήτου και σύμβολα τοποθετημένα πάνω από τα φωνήεντα των Ελληνικών λέξεων.


Οι Έλληνες είχαν επεξεργαστεί τις μαθηματικές αναλογίες των μουσικών διαστημάτων – μια οκτάβα είναι 2:1, μια Πέμπτη 3:2, μια Τετάρτη 4:3 και ούτω καθεξής.


Ο συνδυασμός δίνει μια ακριβή ένδειξη του σχετικού τόνου.

 


Επομένως, πώς ακουγόταν η Ελληνική μουσική;

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε τον David Creese, έναν κλασικιστή από το Πανεπιστήμιο του Newcastle να παίζει «ένα αρχαίο Ελληνικό τραγούδι, παρμένο από επιγραφές πάνω σε πέτρες, σε ένα οκτάχορδο «κανόνι» (ένα όργανο που μοιάζει με σαντούρι) με κινούμενες γέφυρες».

Η μελωδία ανήκει στον Σείκιλο, σύμφωνα με το Archaeology Magazine.

 

 

14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ Η συναρπαστική ιστορία του ναυαγίου των Αντικυθήρων και του μοναδικού (και μυστήριου) Μηχανισμού του, ενός επιστημονικού θαύματος του αρχαίου κόσμου

Αρχαιολογία & Ιστορία / Η συναρπαστική ιστορία του Ναυαγίου των Αντικυθήρων και του μυστήριου μηχανισμού του

Γοητευτικές πληροφορίες και μαρτυρίες για το πιο σημαντικό ελληνικό ναυάγιο της αρχαιότητας και το χρονικό της αποκρυπτογράφησης ενός επιστημονικού θαύματος.
M. HULOT
Το Μεξικό χρησιμοποιεί τα social media και την κοινωνική πίεση για να ανακτήσει τις κλεμμένες αρχαιότητες της χώρας

Πολιτισμός / Το Μεξικό χρησιμοποιεί τα social media για να ανακτήσει τις κλεμμένες αρχαιότητες της χώρας

Το Μεξικό κάνει εκστρατεία χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προχωρά στον εξευτελισμό των οίκων δημοπρασιών. Έχει ανακτήσει χιλιάδες κειμήλια και έχει αναστατώσει τις διεθνείς αγορές αρχαιοτήτων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
γιαννακοπουλος

Επέτειος / 1922: Για εμάς ήταν Μικρασιατική Καταστροφή. Για την Τουρκία θρίαμβος. Για τον υπόλοιπο κόσμο τι ήταν;

Αυτό που για εμάς είναι η Μικρασιατική Καταστροφή στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου γιορτάζεται ως θρίαμβος. Στον υπόλοιπο κόσμο τι πιστεύουν ότι έγινε το 1922; Ένα συνέδριο στη Σάμο μελετά τις συνέπειες, τις αναλογίες και τον παγκόσμιο αντίκτυπο εκείνων των γεγονότων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 28/07- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ- Σε ποια ξενοδοχεία πολυτελείας, μπαρ και καμπαρέ διασκέδαζαν οι Ναζί στην Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Σε ποια ξενοδοχεία πολυτελείας, μπαρ και καμπαρέ διασκέδαζαν οι Ναζί στην Αθήνα;

Η Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον ιστορικό Ιάσονα Χανδρινό για την καθημερινή ζωή κατά την περίοδο της Κατοχής αλλά και τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους διασκέδαζαν και εκτονώνονταν οι κατακτητές.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Πεζοπορία προς την ακρόπολη της αρχαίας Καρθαίας στην Τζια

22 λόγοι που αγαπάμε την καλοκαιρινή Ελλάδα / Πεζοπορία προς την ακρόπολη της αρχαίας Καρθαίας στην Τζια

Ακολουθώντας ένα αρχαίο μονοπάτι ανάμεσα στα βράχια, έπειτα από πεζοπορία μιας ώρας, καταλήγεις, κάθιδρος αλλά ευτυχής, στα παραθαλάσσια ερείπια της αρχαίας Καρθαίας (8ος αι. π.Χ.), στην Τζια.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Σπίτια Καλλιτεχνών στην Αθήνα

Ιστορία μιας πόλης / Ιστορικά σπίτια καλλιτεχνών στην Αθήνα

Πού ζούσαν, πού δημιουργούσαν, πού συναντήθηκαν και πού έφυγαν από τη ζωή καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες που έζησαν στην πόλη μας; Μία συνομιλία με την ηθοποιό Αμαλία Καβάλη, η οποία χαρτογραφεί τα σπίτια των καλλιτεχνών στην Αθήνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Γεωμυθολογία: Θεοί και δαίμονες της προϊστορίας ή απλά φυσικογεωλογικά φαινόμενα;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Γεωμυθολογία: Θεοί και δαίμονες της προϊστορίας ή απλά φυσικογεωλογικά φαινόμενα;

Ένα δίτομο αποκρυπτογραφημένο «οδοιπορικό» στις απαρχές των επιστημών της Γης από τον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλία Μαριολάκο και μια πολυσυζητημένη έκθεση στο Μουσείο Θεοχαράκη με έργα του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου Νίκου Εγγονόπουλου.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΑΛΤΕΖΟΥ*

σχόλια

8 σχόλια
Ασχολούνται πολλοί - δεν ειναι εθνικό το θέμα, αλλά επιστημονικό. Την πρώτη, πάντως, ανακατασκευή αρχαίας κιθάρας κατά τη σύγχρονη εποχή την είχε κάνει Ελληνας κατά τη δεκαετία του '60, ο Αντώνης Κ Λάβδας. http://www.tar.gr/content/content.php?id=3941
https://www.youtube.com/watch?v=a1z0zaGDzlQπριν 30 χρονια ισπανοι εφτιαξαν μουσικα οργανα απο εικονες απο αμφορεις ,πχ κιθαρα απο καβουκι χελωνας...και οτι αλλο βρηκαν απο επιγραφες νοτες ,λογια ....το βυννιλιο εχει ενα καταπληκτικο 16σελιδο για το πως εγινε το αλμπουμ....το cd δεν εχει και πολλα......μια πολυ ενδιαφερων δουλεια απο ισπανους
...«σε ένα οκτάχορδο «κανόνι» (ένα όργανο που μοιάζει με σαντούρι)»Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: στα ελληνικά αυτό το όργανο λέγεται κανονάκι. Επί της ουσίας τώρα, αν είχα ένα ευρώ για κάθε μελετητή που ισχυρίζεται ότι αυτός και μόνο αυτός έχει ανασυνθέσει με ακρίβεια την αρχαία ελληνική μουσική, θα αγόραζα έαν αεροπορικό για Νέα Υόρκη.
Έχω σπουδάσει μουσική οπότε επέτρεψε μου να αστειεύομαι γνωρίζοντας κάτι περισσότερο. Και πες μου κάτι σε παρακαλώ, πέραν της πλάκας που κάνω. Αυτή η συγκεκριμένη μουσική σε ξεσηκώνει; Και αναρωτιέμαι, οι αρχαίοι μας πρόγονοι, μόνο αυτό το είδος μουσικής άκουγαν, μόνο αυτό το είδος μουσικής παρήγαγαν; Μόνο αυτό;;; Όποτε πραγματοποιήθηκε μία αναπαράσταση (καμία δεν είναι πιστή), της τότε μουσικής, πως όλες οι αναπαραστάσεις είχαν το ίδιο μοτίβο;;; (Κατάθλιψη - κόβω φλέβες!...)... Από αρχαία κείμενα και αναπαραστάσεις εγγείων γνωρίζουμε ότι γλεντούσαν πολύ. Με αυτή την μουσική όμως, με τίποτα!!! Είναι μία μεγάλη κουβέντα για όσους ασχολούνται με την ιστορία της μουσικής και όχι μόνο.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ