Διεθνές βραβείο αρχαιολογικής ανακάλυψης στην Αμφίπολη

Διεθνές βραβείο αρχαιολογικής ανακάλυψης στην Αμφίπολη Facebook Twitter
9

Με το «Διεθνές βραβείο αρχαιολογικής ανακάλυψης» της εκδήλωσης Μεσογειακού Αρχαιολογικού Τουρισμού στην Ιταλία, τιμήθηκε η ανασκαφή της Αμφίπολης.

Το Χρυσό Μετάλιο  θα δοθεί σε τελετή που θα γίνει στις 30 Οκτωβρίου.

Η ιταλική εφημερίδα «La Stampa», σημειώνει το μνημείο χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος αρχαίος τάφος που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα.

Συνολικά βραβεύτηκαν πέντε ανακαλύψεις του 2015. Τα άλλα τέσσερα αρχαιολογικά ευρήματα ήταν τα αρχαιότερα ανθρώπινα ίχνη στην Ευρώπη, στην Αγγλία, ο Τάφος Khentakawess ΙΙΙ στο Abu Sir, στην Αίγυπτο, ο Τάφος ενός πρίγκιπα των Γαλατών, στη Γαλλία και  το Γενικό Λογιστήριο της Orselina, στην Ελβετία.


»Η ελληνική ομάδα των αρχαιολόγων  με επικεφαλής τον Κατερίνα Περιστέρη έχει βρει το μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα», σημειώνεται στην ανακοίνωση ενώ στη συνέχεια περιγράφεται ο τάφος της Αμφίπολης..

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αντιγόνη δεν γερνάει ποτέ γιατί ο κόσμος δεν σταμάτησε ποτέ να της μοιάζει

Πολιτισμός / Η Αντιγόνη δεν γερνάει ποτέ γιατί ο κόσμος δεν σταμάτησε ποτέ να της μοιάζει

Με αφορμή τέσσερις νέες σκηνικές εκδοχές της μόνο στη Νέα Υόρκη μέσα στο 2026, η Αντιγόνη επιστρέφει ξανά στο τώρα ως το έργο που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλο τι συμβαίνει όταν η εξουσία χάνει το όριό της και ο κόσμος βγαίνει από τη θέση του.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο φωτογράφος που δείχνει τι μένει από το σινεμά όταν πέφτει η φασαρία των Οσκαρ

Culture / Ο φωτογράφος που δείχνει τι μένει από το σινεμά όταν κοπάζει η φασαρία των Οσκαρ

Μετά την οσκαρική σεζόν, οι φωτογραφίες του Atsushi Nishijima από τα σετ του Marty Supreme, του Bugonia και άλλων ταινιών στρέφουν το βλέμμα όχι στη λάμψη της έτοιμης εικόνας αλλά στον κόσμο που τη χτίζει.
THE LIFO TEAM
Γιώργος Μαρίνος: η πιο άγρια ντροπή της πίστας

Γιώργος Μαρίνος / Γιώργος Μαρίνος: Είσαι μεγάλος σταρ, αγάπη μου!

Ο Πάνος Μιχαήλ γράφει για τον Γιώργο Μαρίνο ως τον άνθρωπο που ξεστόμισε «εγώ κύριε είμαι ομοφυλόφιλος» όταν η λέξη μπορούσε να σε τελειώσει. Η Ελλάδα τον έκανε θέαμα για να τον αντέξει. Εκείνος όμως ανέβηκε στην πίστα και δεν μίκρυνε.
THE LIFO TEAM
Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Culture / Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Παρότι εμφανίστηκε στην οθόνη για λιγότερο από τρία λεπτά, η ερμηνεία της Elsa Lanchester άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία του κινηματογραφικού τρόμου, ενώ η ίδια έζησε μια αντισυμβατική, μποέμ ζωή στο Λονδίνο και το Χόλιγουντ του 20ού αιώνα.
THE LIFO TEAM
Σαν φίδι πάνω στο δέρμα σου/ Ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Σαν φίδι πάνω στο δέρμα σου/ Ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

Η Robyn ανεβαίνει στη σκηνή σαν high priestess του heartbreak και μετατρέπει το τραύμα σε ρυθμό. Η Rosalía στήνει λειτουργία techno–φλαμένκο και χρησιμοποιεί τη μουσική σαν τελετουργία μετάβασης. Ο Rob Rausch ποζάρει σαν pin-up snake boy και αφήνει το reality φίδι να σχεδιάσει τα όρια της queer οικειότητας. Και ο Gus Van Sant, σαν ήσυχος collector αγγέλων, συλλέγει αγόρια σαν να φυλάσσει την πρώτη τους ανάσα.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Tι μένει όταν τελειώσει το ωραίο;/ ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Tι μένει όταν τελειώσει το ωραίο;/ ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

Η Lana Del Rey κοιτάζει για πρώτη φορά το πρόσωπο πίσω από τη μελαγχολία, το All of Us Stars μοιάζει με queer séance από εποχή που κάηκε, και η Zendaya με τον Pattinson επιπλέουν μέσα σε μια εικόνα που δεν τους υπηρετεί πια.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Δεν περάσαμε και λίγες καταστροφές/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Δεν περάσαμε και λίγες καταστροφές/από τον Πάνο Μιχαήλ

Από το vertical ψηφιακό ορφανοτροφείο μέχρι το μεγάλο θέατρο του feed, από την εξάντληση των σωμάτων μέχρι την υπόγεια τέχνη που αρνείται να γίνει κεφάλαιο, το νέο πολυποστ της ΟΑΣΗΣ χαρτογραφεί το νέο queer τοπίο της μετα-πανδημικής ύπαρξης. Η ζωή δεν ζητά πια αφήγημα, ζητά αντοχή.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Ακόμη και το πιο σφοδρό ξυράφι υπήρξε κάποτε λουλούδι/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Ακόμη και το πιο σφοδρό ξυράφι υπήρξε κάποτε λουλούδι/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Από το σοκ της Peaches μέχρι τη σιωπηρή δύναμη σωμάτων που άντεξαν χωρίς να εξηγηθούν, ο Πάνος Μιχαήλ εξερευνά τι σημαίνει να κατοικείς το σώμα σου χωρίς διαπραγμάτευση. Ένα πολυποστ της ΟΑΣΗΣ για την επιθυμία ως πολιτισμό και την αντοχή ως μορφή αλήθειας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Το δέρμα που κατοικώ/από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Το δέρμα που κατοικώ/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Σε αυτό το πολυποστ, ο Πάνος Μιχαήλ κοιτάζει τη σύγχρονη κουλτούρα μέσα από εκείνο το μικρό σκοτεινό διάκενο όπου κάτι λείπει και ακριβώς γι’ αυτό γίνεται ορατό. Από τη Charli XCX που παλεύει να ξαναβρεί το σώμα της μέσα στο ίδιο της το είδωλο, μέχρι τη Cindy Sherman που αποκάλυψε νωρίς τη βία της μίμησης· από τη σωματική ένταση του HYACYN μέχρι τη λαϊκή, ανθρώπινη ματιά του Martin Parr. Ένα queer πολυποστ για την επιμονή της παρουσίας σε μια εποχή που δεν αντέχει την ατέλεια.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Πόσο κοστίζει να βγαίνεις στην Αθήνα;

Culture / Πόσο κοστίζει να βγαίνεις στην Αθήνα;

Από τις θεατρικές σκηνές και τις σκοτεινές αίθουσες μέχρι τα μεγάλα dance events και τα πιο περιζήτητα τραπέζια της Αθήνας, πόσο κοστίζει πραγματικά η επαφή με όσα συμβαίνουν στην πόλη; Πού βρισκόμαστε σε σχέση με λίγα χρόνια πριν και πού σε σχέση με το εξωτερικό;
THE LIFO TEAM
Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Δεν υπάρχουν άλλα δωμάτια.Ισως όταν βρεθούν οι πιστώσεις, να ανασκαφεί ολόκληρος ο λόφος. Αυτό που όλοι οι πολίτες πρέπει να περιμένουν ( γιατί αυτοί πληρώνουν ) είναι το φθινώπορο μία έστω πρώτη δημοσίευση της ανασκαφής- όπου θα παρουσιαστούν και τα άλλα ευρήματα - όλα τα ευρήματα- έτσι θα χρονολογηθεί ο τάφος- και τα αποτελέσματα της μελέτης ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ.Οχι μόνον οι έλληνες αλλά ολόκληρη η επιστημονική παγκόσμια κοινότητα περιμένει αυτές τις ανακοινώσεις.Κανονικά πρέπει να τηλεφωνούμε στο Υπουργείο Πολιτισμού και να απαιτούμε να μάθουμε πότε θα ανακοινωθούν τα σχετικάΕπαναλαμβάνω
χμμμ, δεν γνωρίζω εάν η χρηματοδότηση ήταν από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά σε κάθε περίπτωση μία δημοσίευση θέλει πολύ περισσότερο χρόνο απ΄ότι φαντάζεσαι: αφού γράψουν την εργασία και την υποβάλουν (κάτι το οποίο μπορεί να γίνει σύντομα ή όχι τόσο σύντομα, ανάλογα με την εργασία) μπορεί να χρειαστεί πάνω απο 1 χρόνο μέχρι να δημοσιευτεί. Επίσης τα μεγάλα ερευνητικά προγράμματα (π.χ. Marie Curie) σου δίνουν 12 μήνες μετά το τέλος τους για να καταθέσεις τα αποτελέσματα, και έχεις το δικαίωμα να ζητήσεις μέχρι 3 χρόνια εμπάργκο δημοσίευσης. Και προσωπικά πιστεύω ότι η κ. Περιστέρη επικοινώνησε πολύ καλά τη δουλειά της στην κοινωνία. Ελπίζω να συνεχιστεί αυτό και όχι μόνο σε θέματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αλλά γενικότερα στην ερευνητική δουλειά που γίνετε στην Ελλάδα (όση απέμεινε)
Μια πρώτη ανακοίνωση (όχι πλήρης δημοσίευση) θα μπορούσε να έχει γίνει στο συνέδριο του Αρχαιολογικού Εργου στη Μακεδονία και Θράκη, όπου οι αρχαιολόγοι της Βόρειας Ελλάδας παρουσιάζουν κάθε χρόνο στο κοινό την δουλειά τους. Θα μπορούσε τουλάχιστον να γίνει μια πρώτη παρουσίαση της αρχιτεκτονικής και των γλυπτών, μια και τα κινητά ευρήματα χρειάζονται μελέτη και συντήρηση. Η κ. Περιστέρη επέλεξε να μην ανακοινώσει κάτι σχετικό.Μια πλήρης δημοσίευση μπορεί να πάρει και δεκαετίες, ειδικά σε δύσκολα ευρήματα (π.χ στην Βεργίνα ακόμη περιμένουμε την οριστική δημοσίευση).
Μια που τον "βρήκαμε" και μια που τον ξεχάσαμε (όταν πια δεν μας χρειαζόταν στο παιχνίδι του αποπροσανατολισμού). Αλήθεια τις γίνεται με τον συγκεκριμένο τάφο? Οι ανασκαφές σταμάτησαν? Γιατί δεν έχουν προχωρήσει και στις υπόλοιπες αίθουσες?
Εγώ γιατί θυμάμαι το Πανεπιστήμιο Πατρών να κάνει μια "ακτινογραφία" του λόφου, η οποία έδειχνε και άλλες αίθουσες αλλά και ένα επικληνές διάδρομο μεγαλύτερο απο αυτό που βρέθηκε?
Υπάρχει μια υπόγεια αρχαία πόλη κάτω απο τον τύμβο, απλά η δοσιλογική χούντα σταμάτησε να σκάβει για να μην αποσπαστεί ο κόσμος απο τα προβλήματα.Ο λιακό πλέον είναι μπανάλ μπροστά στην πρώτη φορά καμμένος