Σεισμός

Πώς θα μπορούσε να λυθεί εδώ και τώρα το θέμα του Ρωμανού

Πώς θα μπορούσε να λυθεί εδώ και τώρα το θέμα του Ρωμανού Facebook Twitter
75

Από αυτά που διαβάζω, για να παίρνει κάποιος εκπαιδευτική άδεια και να βγαίνει απ' τη φυλακή κάθε μέρα για να πηγαίνει στο πανεπιστήμιο πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις: 

Να έχει εκτίσει ένα συγκεκριμένο μέρος της ποινής του, να κριθεί απ' τους υπεύθυνους ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει, να κριθεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να εγκληματήσει. 

Ας το παραδεχτούμε: Ο Νίκος Ρωμανός δεν μοιάζει να πληροί αυτές τις προϋποθέσεις. 

Ούτε έχει εκτίσει το μέρος της ποινής που απαιτείται, ούτε έχει αποδείξει ότι δεν θα είναι δημόσιος κίνδυνος.

(Έχει δε απειλήσει αρκετές φορές απ' τη φυλακή. Μία απ' αυτές, με αφορμή τα ευρήματα της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» σε Βόλο και Καλλιθέα έγραψε ότι «υπάρχουν επαναστατημένοι άνθρωποι, σύντροφοι για μένα, τρομοκράτες για σας, που δεν σκοπεύουν ν' ανεχτούν την εξόντωσή μας χωρίς πρώτα να κάνουν εσάς και τους πολιτικούς σας προϊστάμενους σας να ματώσουν. Αν θέλετε μπορείτε να το εκλάβετε ως απειλή». Παράλληλα είχε καλέσει σε περισσότερη βία.) 

Τέλος, όταν ένα σωρό κρατούμενοι -από τον Μαζιώτη και τον Χριστόδουλο Ξηρό μέχρι τον πρώην απεργό πείνας Κ. Σακκά- είτε παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους και το έσκασαν, είτε πήραν άδεια και δεν ξαναγύρισαν ποτέ, είναι επίφοβο να αφήνεις κάποιον κάθε μέρα να βγαίνει, ακόμα και με συνοδεία φυσικά. (Το δε να πηγαίνει με συνοδεία στο αμφιθέατρο είναι επίφοβο και αστείο, αυτή τη στιγμή.) 

Άρα, το να αγνοηθεί ο νόμος και να παρακαμφθούν οι ενστάσεις σχετικά με τις καθημερινές εξόδους του, είναι προφανώς δύσκολο - και παράνομο. Ας μη λέμε ότι ο Ρωμανός θέλει να εφαρμοστεί ο νόμος, όταν ζητά το αντίθετο. Αν θέλουμε ας ζητήσουμε να αλλάξει ο νόμος.

ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ. 

Μετά από εβδομάδες αναλγησίας της κυβέρνησης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης μοιάζει να ξύπνησε και πρότεινε την πιο λογική λύση, για αυτή τη στιγμή και κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον. 

Να παρακολουθήσει ο Ρωμανός μαθήματα εξ αποστάσεως.

Απορώ: Πόσο δύσκολο ήταν να το σκεφτούν εδώ και τόσο καιρό; Γιατί έπρεπε να κοντεύει να πεθάνει για να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές;

Στο tedx του Πανεπιστημίου της Πάτρας παρακολούθησα πρόσφατα την ομιλία του κυρίου Πέτρου Δαμιανού, του διευθυντή του Σχολείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα. Είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος, που προσπαθεί να βάλει την εκπαίδευση μέσα στις φυλακές και στη συγκλονιστική του ομιλία περιέγραψε τις συνθήκες σήμερα στην Ελλάδα. 

Η εκπαίδευση των κρατουμένων πρέπει να γίνει πρώτη προτεραιότητα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, χώρα που κατέχει το ρεκόρ για τους πεισσότερους φυλακισμένους ανά πάσα στιγμή (μιλάμε για σχεδόν 3.5 εκατομμύρια ανθρώπους) έψαξαν πολύ το θέμα και μέσα από μελέτες ανακάλυψαν ότι κάθε εκατομμύριο που δαπανούν για την εκπαίδευση μέσα στις φυλακές, αποτρέπει περίπου 600 εγκλήματα. Εάν το ίδιο ποσό δαπανηθεί για την αστυνόμευση, αποτρέπονται 350 εγκλήματα. Η εκπαίδευση λοιπόν είναι σχεδόν δυο φορές πιο συμφέρουσα από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο.

[UPDATE: Δεν το γνώριζα, αλλά ο κύριος Δαμιανός που ανέφερα παραπάνω, υπήρξε λυκειάρχης του Ρωμανού στην φυλακή. Διάβασα μόλις: "Πριν από λίγο στο θέμα τοποθετήθηκε ο κ. Πέτρος Δαμιανός, διευθυντής του γυμνασίου και λυκείου των φυλακών Αυλώνα, ο οποίος χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο αυτό που συμβαίνει με τον Ρωμανό και απηύθυνε έκκληση να βρεθεί λύση σύντομα. Στο σχολείο αυτό φοίτησε ο Ρωμανός και πέτυχε την εισαγωγή του στο ΤΕΙ Αθηνών."] 

Τώρα, στο θέμα Ρωμανού: 

Πρόταση για «εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης ή άλλου πρόσφορου τεχνικού μέσου» κάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας στην απεργία πείνας από το Νίκο Ρωμανό, καθώς του στερείται το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Μάλιστα ο κ. Αθανασίου καλεί τον υπουργό Παιδείας Α. Λοβέρδο «να διευκολύνει τη συνέχιση της εκπαίδευσης των κρατουμένων, σε περίπτωση μη χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας σ' αυτούς» δίνοντας τους τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους εξ αποστάσεως.

[Η πλευρά Ρωμανού (και ο πρόεδρος του ΤΕΙ) βρίσκουν τελείως εξωπραγματικό το να τροποποιηθούν τα μαθήματα ώστε να μπορέσει να φοιτήσει -μέχρι ή να αλλάξει ο νόμος, ή να πληροί όλα τα κριτήρια. Δεν το συζητούν καν! Δεν γίνεται λένε, πάει και τελείωσε, λες και κατέβηκε ο Θεός στη Γη και έδωσε και μια ενδέκατη εντολή που απαγορεύει οποιαδήποτε προσπάθεια. [Τι παει να πει το "ο προεδρος των ΤΕΙ διαψευδει τη δυνατοτητα τηλεδιασκεψης"; έγραψε ο Στέλιος Μαυρίδης. "Με μια απλη ΚΥΑ αλλαζουν τα απαιτουμενα φοιτησης για ειδικες κατηγοριες φοιτουντων." Επίσης, παλιά ανέφικτο θεωρούνταν και το να υπάρχει εκπαίδευση στις φυλακές, και να που τώρα υπάρχει και είναι πανχρήσιμη.]

Είτε από απόσταση, είτε με κάποιον καθηγητή που θα επισκέπτεται τις φυλακές (και αργότερα ίσως και με άδειες) πρέπει να δοθούν τώρα εγγυήσεις στον Νίκο Ρωμανό ότι θα μπορέσει να σπουδάσει, ώστε να σταματήσει την απεργία πείνας. 

Είναι απλό. Και είναι επείγον. 

75

Σεισμός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ