ΓΙΑΤΙ τα χρήματα που δίνουμε για τον Κομήτη δεν διατίθενται σε ανθρώπους με ανάγκες ζωτικής σημασίας;

ΓΙΑΤΙ τα χρήματα που δίνουμε για τον Κομήτη δεν διατίθενται σε ανθρώπους με ανάγκες ζωτικής σημασίας; Facebook Twitter
10

ΓΙΑΤΙ τα χρήματα που δίνουμε για τον Κομήτη δεν διατίθενται σε ανθρώπους με ανάγκες ζωτικής σημασίας; Facebook Twitter
O κομήτης «67P»,511 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακρυά από τη γη

Ήταν αναπόφευκτο να συζητηθεί. Και το ερώτημα είναι θεωρητικά σωστό. (Να σημειώσω πάντως ότι όταν αποφασίστηκε και ξεκίνησε η αποστολή, πριν από 10 χρόνια, η οικονομική κρίση δεν είχε αγγίξει την Ελλάδα και την Ευρώπη η οποία και χρηματοδότησε τότε την αποστολή, - αντιθέτως λεφτά υπήρχαν και παραϋπήρχαν.) 

Έγραψε η φίλη μου η _erin, έχοντας, όπως πάντα, ωραία και ανθρωπιστικά κίνητρα, ένα σχόλιο στο άρθρο "13 εικόνες του κομήτη «67P»":

"Αισθάνομαι πραγματικά την ανάγκη να ρωτήσω το εξής: ΓΙΑΤΙ αυτά τα χρήματα δεν διατίθενται σε ανθρώπους που έχουν σοβαρές ανάγκες ζωτικής σημασίας! Έχουμε τόση ευτυχία στον πλανήτη Γη ώστε να αναζητούμε τα μυστικά του διαστήματος; Λυπάμαι αλλά ειλικρινά απόψε [ειδικά με την καταιγίδα στην Αθήνα αλλά και τόσα άλλα] ντρέπομαι να πανηγυρίσω αυτό το επίτευγμα... Υπάρχουν άνθρωποι στο δρόμο που υποφέρουν και στερούνται τα στοιχειώδη!... [Όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά παντού!]"

Να μερικές πιθανές απαντήσεις που ίσως απαντούν στο ΓΙΑΤΙ της _erin:

1) BlackHeart:


Γιατί αυτό, είναι πρόοδος. Αυτό, κάποια στιγμή θα μας κάνει καλύτερους σαν είδος, αν μπορεί να γίνει ποτέ κάτι τέτοιο. Το να βγούμε έξω απο τα όρια του πλανήτη μας, είναι κάτι το οποίο δεν πληγώνει και δεν σκοτώνει κανένα. Γιατί δεν δοκιμάζεις να στρέψεις τα βέλη σου στις βιομηχανίες όπλων? Στις φαρμακοβιομηχανίες που δοκιμάζουν πειραματικά φάρμακα στην Αφρική? Και, μιας και πήγες σε πρόσφατο παράδειγμα, γιατί δεν διαμαρτύρεσαι στον τοπικό φορέα σου που δεν καθάρισε τα φρεάτια, ή, να το πάμε ακόμα παραπέρα, που μας άφησε όλους να χτίσουμε πάνω στα ρέματα της Αττικής.

2) ΘοδωρηςΣ

Γιατι η εξερευνηση, η προσπαθεια να λυσουμε τα μυστηρια της φυσης και τους συμπαντος, να βρουμε απαντησεις στα βαθεια ερωτηματα του ποιοι ειμαστε, απο που ηρθαμε, και που παμε, ειναι η κινητηρια δυναμη που εχει οδηγησει τον ανθρωπο να βγει απο τις σπηλιες και να εξερευνησει, να ανακαλυψει, να εξελιχθει.
Η αλλη κινητηρια δυναμη ηταν παντα το κερδος, το χρημα, η εξουσια.
Μια απο τις δυο αυτες δυναμεις που κινουν τον κοσμο εχει θετικα αποτελεσματα για ολους μας, για ολοκληρη την ανθρωποτητα, και μας εχει δωσει γνωσεις που χρησιμοποιησαμε σε ιατρικα επιτευγματα, στην ενεργεια, τηλεπικοινωνιες, μεταφορες, και γενικα καλυτερευση της ζωης μας, και ταυτοχρονα μια γευση, μνια ιδεα για το τι υπαρχει εκει εξω, και το ποσο σημαντικοι ή ασημαντοι ειμαστε μεσα στην απεραντοσυνη τους διαστηματος.
Η αλλη δυναμη μας εχει δωσει πολεμους, καταστροφη, θανατους, τον φουρνο μικροκυματων και το ιντερνετ.

Αν καπου πρεπει οντως να παψουν να σπαταλουν χρηματα και να τα διαθεσουν στους φτωχους και αδυνατους, ή για να παρεχουν πιο πολλες υπηρεσιες στους πολιτες, σε οσους εχουν ζωτικη αναγκη, αλλα οχι απο την επιστημη, και οχι απο την εξερευνηση του διαστηματος. Αλλιως θα ειμασταν ακομα σε σπηλιες, και ακομα θα πολεμουσαμε μεταξυ μας.

3) Tolis Koskinas:


Γιατί η καταργηση του διαστημικου προγγράμματος δεν συνεπαγεται ωφελη για τους αναξιοπαθουντες.
ΔΕΝ ειναι επιλογη της επιστημης η πεινα και η ανεχεια, αλλα επιλογη της πολιτικης και οικονομικης εξουσιας. Η ερευνα οφειλει να συνεχιζεται γιατι χρησιμοποιεί αλλα και προαγει την αιχμη της τεχνολογιας, κατι που μακροπροθεσμα εχει οφελος για ολους μας: απο τους δορυφορους και το ιντερνετ, ως την ταχυτητα και την αποτελεσματικοτητα της παρασκευης εμβολιων.
Α, και κατι τελευταιο: η "αναζητηση των μυστικων του διαστηματος" δεν ειναι ενα παιχνιδι για ενηλικες εκατομμυριουχους ή "φαντασιοπληκτους" εφηβους, αλλα αντιθετως αφορα στο συνολο της ανθρωποτητας καθως μια ευρυτερη εικονα για το τι γινεται "εκει εξω" ειναι υπερβολικα χρησιμη αυτη τη στιγμη, τοσο για την καλυτερη διαχειριση πορων (καλυτερα διαστημικο προγραμμα παρα νεοι πολεμοι, σωστα ?) οσο και για την προοδο των κλαδων της επιστημης που καθημερινα βελτιωνουν τη ζωη των κατα τα αλλα υπερεγωπαθων κατοικων του "pale blue dot" 

4) Agapoulas:

ΓΙΑΤΙ δεν μπορουμε συνεχεια να ασχολουμαστε με τις λαθος επιλογες των ανθρωπων, και τους λογους που τοςυ εφεραν στα σημεια αυτα ωστε να στερουνται τα στοιχειωδη, να αποκεφαλιζουν κοσμο για να αποκτησουν μια θεση στον παραδεισο τους, να αποδεκατιζουν πληθυσμους ζωων για να φτασουν τα 180 κιλα και μετα να τρεχουν στην Πρινου γιατι η καρδια τους δεν λειτουργει πια, να εξαπολυουν μυδρους για να αποκτησουν μια θεση στην ηγεσια και να μετά να εξυπηρετησουν ενα συστημα.. Ο καθενας θεριζει αυτα που σπερνει, παρτε το αποφαση.. Εγω αντιθετα λυπαμαι ΠΑΡΑ πολυ που το νεο αυτο δεν πηρε την διασταση που επρεπε απο τα περισσοτερα ελληνικα media ενω αντιθετα η εκαστοτε βλακει που λεει ο καθε τυχαρπαστος ελληνας πολιτικος θα παιχτει και θα ξαναπαιχτει..
Αυτο που με παρηγορει ειναι οτι το διαστημα με τα θαυματα του, θα βρισκεται εδω πολυ πολυ μετα την απολυτη καταστροφη του ανθρωπινου γενους, που εδω που τα λεμε, μονο κακο εκανε...

5) Azzurro:


Έχεις δίκιο ότι θα μπορούσαμε να κλείσουμε της πληγές εδώ πρώτα. Το πρόβλημα είναι ότι ο άνθρωπος εξελίσσετε σε διάφορους τομείς άλλα αυτό δεν γίνεται με ένα συντεταγμένο τρόπο. Για παράδειγμα σε χώρες της μέσης ανατολής έχουν άλλα ήθη και έθιμα. Για παράδειγμα η μπούργκα και πολλά άλλα. Αυτό αυτόματος μας δημιουργεί προβλήματα ρατσισμού και άλλα. Από την άλλη η παγκοσμιοποίηση και η προσπάθεια στο να εξαλειφτούν οι τοπικές ιδιαιτερότητες είναι κάτι πάλι επικίνδυνο. Δύστυχος ο πολιτισμός και η δομές που έχουμε μας οδηγούν σε καταστάσεις ύψους και βάθους. Τέλος θα πρέπει να καταλάβεις ότι η βιομηχανική επανάσταση μας οδήγησε στο να καταστρέφουμε τον πλανήτη άλλα είναι η τεχνολογία που θα διασφαλίσει την επιβίωση.

ΓΙΑΤΙ τα χρήματα που δίνουμε για τον Κομήτη δεν διατίθενται σε ανθρώπους με ανάγκες ζωτικής σημασίας; Facebook Twitter

6) Poet_of_Silence

Μπορεί να έχεις δίκιο ότι οι άνθρωποι χρειάζονται τη βοήθειά μας αλλά. Πρώτον και το πρόγραμμα αυτό να μην υπήρχε δεν σημαίνει ότι τα χρήματα θα πήγαιναν στους άστεγους ή στη θεραπεία του καρκίνου. Και δεύτερον αν το κοιτάξουμε το θέμα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο η ανθρωπότητα πρέπει να ερευνήσει τα σχετικά με τους κομήτες και για πρακτικούς λόγους. Αποτελούν τον νούμερο ένα κίνδυνο για εξαφάνιση της ζωής στη γη. Αν κάποια στιγμή συγκρουστεί ένας μικρός κομήτης με τη γη έχουμε τελειώσει οριστικά. Όπως έγινε και με τους δεινόσαυρους. Οπότε οφείλουμε στις μελλοντικές γενιές να βρούμε τρόπους για να αντιμετωπίσουμε αυτή την απειλή.

7) O_Mhtsos

Αναφέρεσαι σε πράγματα που είναι ασύνδετα και τα προσομοιάζεις με μια χαρακτηριστική ευκολία.
Δεν είναι τα ίδια η ανθρώπινη προσπάθεια για κατανόηση της Φύσης με το ότι η ανθρώπινη κοινωνία είχε,έχει και θα έχει φτωχοδιάβολους και καταπιεσμένους από το Σύστημα.

Ακόμη και εάν δεν πάρουμε την επιστήμη σαν αυτοσκοπό,τα αποτελέσματα τέτοιων προγραμμάτων ήταν και είναι τόσα που δίνουν στην Κοινωνία πολλά περισσότερα από όσα απαιτούν. Ακόμη και τεράστια προγράμματα σαν και το Απόλλο είχε τρομερή ανάπτυξη τεχνολογιών(με το boost στην ανάπτυξη των solid state electronics να είναι ίσως η σημαντικότερη) που τα καθιστά,σε βάθος χρόνου κρίσιμα για την ανάπτυξη της ανθρώπινης Κοινωνίας.
Αυτός ο μηδενισμός ολοκλήρων τομέων της Επιστήμης κάποτε πρέπει να σταματήσει.

8) Leontios

Οι πόροι που διατίθενται για την επιστήμη επ' ουδενί δεν αφαιρούν από την ευτυχία της ανθρωπότητας. ΑΥΤΑ ΕΙΔΙΚΑ τα χρήματα, καλώς διατέθηκαν για τον συγκεκριμένο σκοπό, με τον ίδιο τρόπο που καλώς χρηματοδοτήθηκαν ιατρικές έρευνες και δεν πεθαίνει σήμερα το παιδί σου από μία απλή μόλυνση. 

ΓΙΑΤΙ τα χρήματα που δίνουμε για τον Κομήτη δεν διατίθενται σε ανθρώπους με ανάγκες ζωτικής σημασίας; Facebook Twitter

9) trollolo

Αν μας βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα ουράνια σώματα που πιθανόν να μας αφανίσουν ως είδος ώστε να ξέρουμε πως να προστατευτούμε στο μέλλον, δεν είναι καλό να δίνονται και γι'αυτόν το σκοπό; Γιατί πάντα ρίχνουμε το φταίξιμο στα διαστημικά προγράμματα αλλά όχι στα "έργα τέχνης" τύπου γαλάζιος καμβάς που πωλούνται εκατομμύρια ευρώ για να κάνουν μόστρα κάποιοι, στα iPhone και τα iPad, στη φοροδιαφυγή τρις ευρώ παγκοσμίως κάθε χρόνο και άλλα πολλά τέτοια παραδείγματα;

10) xouftalo

Ο άνθρωπος, εκ φύσεως είναι περίεργο ον. Το πόσο έχουμε πάει μπροστά ως είδος, οφείλεται σε αυτή την ιδιαιτερότητα μας. Η περιέργεια μας και η ανάγκη για γνώση και απαντήσεις, δεν βασίζεται αναγκαστικά σε υλικές ή πρακτικές ανταμοιβές. Όταν ρώτησαν τον Έντμουντ Χίλαρι γιατί θέλει να ανέβει στο Έβερεστ, απάντησε "γιατί είναι εκεί!" Και οι φιλόσοφοι ιδέες παράγουν, αλλά κανείς ποτέ δεν αναρωτήθηκε γιατί υπήρξε ο Σωκράτης, ή τι στο διάολο καλό έκανε στην ανθρωπότητα. Ή ο Σέκσπιρ ή ο Πικάσο. Η ομφαλοσκόπηση σου (Σήμερα βρέχει στην Αθήνα.....)είναι αχαρακτήριστη. Μάθε λοιπόν, ότι η ανισότητα και η δυστυχία στον πλανήτη μας είναι απόρροια πλεονεξίας και παιχνιδιών εξουσίας και όχι προϊόν μη αποτελεσματικής διανομής του παγκόσμιου πλούτου. Επίσης, η προσέγγισή σου για το πως πρέπει να πορευτούμε σε αυτή τη ζωή, είναι καθαρά εκτός πραγματικότητας. Βάση αυτής, επειδή ποτέ στον πλανήτη δεν υπήρξε ευτυχία και δικαιοσύνη θα πρέπει να απόσχουμε από οτιδήποτε παραγωγικό στον αιώνα τον άπαντα. Σαν την παλιά διαφήμιση που έδειχνε ένα πεινασμένο Αφρικανάκι και δίπλα έναν πύραυλο και έλεγε το απίστευτο :"τι κόσμος είναι αυτός που στέλνει ανθρώπους στο φεγγάρι και αφήνει παιδιά στη γη να πεινάνε" Λες και φταίει η NASA για την αδικία στον πλανήτη μας, ή αν δεν είχαμε πάει ποτέ στο φεγγάρι θα είχε εκλείψει η πείνα στη γη.
Ηρέμησε μεγάλε. Ο υπολογιστής σου κοστίζει περισσότερο από το ετήσιο εισόδημα μιας φτωχής οικογένειας στο Μπαγκλαντές. Και αν τραβήξεις το καζανάκι σου στο σπίτι τρεις φορές απόψε, θα έχεις ξοδέψει δύο φορές περισσότερο πόσιμο (ναι πόσιμο είναι!) νερό από όσο έχει ημερησίως πρόσβαση για όλες τις ανάγκες της, μία τετραμελής οικογένεια στην Αγκόλα. Κι αυτά πλούτος αποστερημένος από τους φτωχούς είναι.


11) De La Net __________________ (╯°°)╯︵ ┻━┻

Αγαπητή _erin
Θα έπρεπε να θεωρείς αυτά, και όσα άλλα χρήματα ξοδεύονται για την εξερεύνηση του διαστήματος, κεφάλαια σωστά διαθετημένα, που μάλιστα είναι κατά πολλά μεγέθη μικρότερα από αυτά που αληθινά απαιτούνται.

Δεδομένων των συνθηκών στην Γη (υπερπληθυσμός, ακατάσχετη κατανάλωση των πόρων του μικρού μας πλανήτη, καταστροφή του περιβάλλοντος και τόσων άλλων) και επίσης με δεδομένο ότι το απόλυτο σύνολο του ανθρώπινου είδους κατοικεί σε αυτόν τον ευάλωτο και μικρό πλανήτη, έχουμε υποχρέωση στους απογόνους μας να δημιουργήσουμε την τεχνολογία και να αποκτήσουμε τις γνώσεις που απαιτούνται για να μπορούμε πρώτον να προστατέψουμε την Γη από κάποια διαστημική απειλή (κομήτης, αστεροειδής κτλ) αλλά και να μπορούμε να δημιουργήσουμε αποικίες σε όσο περισσότερα μέρη εκτός της Γης μπορούμε ούτως ώστε σε περίπτωση που αυτή καταστραφεί να υπάρχουν θύλακες του είδους μας που θα επιβιώσουν.

Θέλεις να σταματήσουμε να πετάμε τα λεφτά μας σε άχρηστα πράγματα και να βοηθήσουμε τους άστεγους; Γιατί δεν κάνεις μια καμπάνια να κόψουν οι γυναίκες τα καλλυντικά και τις κρέμες και να στέλνουν αυτά τα λεφτά σε οργανισμούς προστασίας των απόρων; Και τα λεφτά θα ήταν πολλαπλάσια από αυτά που ξοδεύονται για την μελέτη του διαστήματος και θα γλίτωνες και ένα σωρό ζωάκια από τα πειράματα με κρέμες προσώπου και αντηλιακά στα εργαστήρια των εταιριών καλλυντικών....

[+]

Harvester

Αν δεν σου κάνει κόπο ρίξε μια ματιά σε αυτό το video από το 18ο λεπτό και μέχρι το τέλος και ίσως σου φύγει η απορία: 

10

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

9 σχόλια
Πολύ εύστοχα, τόσο οι απαντήσεις που περιλαμβάνονται στο άρθρο, όσο και τα σχόλια από κάτω. Θα περίμενα να έχω καλυφθεί, αλλά νομίζω ότι δεν ειπώθηκε το πιο απλό και καταλυτικό.Δεν φταίει η ΝΑΣΑ για την πείνα στον κόσμο, και πράγματι μπορούν να κοπούν ένα σωρό άλλα άχρηστα πράγματα για να σωθεί κόσμος, αλλά το γεγονός ότι δόθηκαν πολλά λεφτά για την αποστολή ενώ θα μπορούσαν να δοθούν για άμεσες ανθρώπινες ανάγκες, δεν αλλάζει. Και σε αυτό η απάντηση είναι μια -όσο κυνική και αν ακούγεται.Η πρόοδος της ανθρωπότητας στο σύνολό της, είναι σημαντικότερη από μεμονωμένες ανθρώπινες ζωές.Τόσο απλά.
Χαρηκα πραγματικά που διαβασα τοσες πολλες και ευστοχες απαντησεις, η καθε μια απο λίγο διαφορετική οπτική γωνια απ'την άλλη, με κοινη ομως τομή, που όλες μαζι απαντουν τόσο ξεκαθαρα στο μάλλον στενόμυαλο αρχικό ερωτημα. Μπραβο!
Τρολλολό ξε-τρολλολό να αγιάσει το πληκτρολόγιο σου φίλε !!"9) trollolo Γιατί πάντα ρίχνουμε το φταίξιμο στα διαστημικά προγράμματα αλλά όχι στα "έργα τέχνης" τύπου γαλάζιος καμβάς που πωλούνται εκατομμύρια ευρώ για να κάνουν μόστρα κάποιοι Πηγή: www.lifo.grΕπίσης βλέποντας τον πίνακα με τα έξοδα, βρε παιδιά και 3,5 ευρώ το χρόνο να δίναμε ολοι και να μπαίνανε σε κάποιο παγκόσμιο λογαριασμό , για φαντάσου οτι θα φτάνανε για να προσφέρουμε νερό φαί και στέγη ακόμα σε όσους συνανθρώπους μας σε τούτο το πλανήτη ,τους λείπουν. Γιατί λοιπόν ενας παγκόσμιος οργανισμός δεν το κάνει? ενας ΟΗΕ πχ ; Για το διαστημοπλοιάκι αυτό και για τον υπερσυστημα με το μποζόνιο του Χίγκς ποτε κανένας δεν με ρώτησε εαν θέλω να πληρώσω, αλλα πλήρωσα. Γιατι δεν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο και για τους λαούς της Αφρικής της Ασίας και της Ανατολής και των φτωχών χωρών της Αμερικής ; Ετσι απλά , δεν χρειάζεται να ρωτήσουν, όχι οτι θα αρνιόμουν να συνδράμω αμα με ρωτάγανε. Ποιούς και γιατί δεν συμφέρει να το κάνουν λοιπόν ;
να προσθεσω μερικα κοντινοτερα παραδειγματα, απο τις μερικανικες στατιστικες. με τον προυπολογισμο της NASA να ειναι $17 δισ. οι αμερικανοι ξοδεψαν:$88.8 δισ. σε τσιγαρα$97 δισ. σε ποτα$313 δισ. σε γιατρους εξαιτιας των παραπανω$64 δισ. σε ναρκωτικα$114 δισ. σε γιατρους εξαιτιας των ναρκωτικων$586 δισ. στον τζογοκαταλαβαμε ελπιζω.http://www.universetoday.com/31470/8-ridiculous-things-bigger-than-nasas-budget/
Υπάρχει και πιο κοντινό παράδειγμα από τους βρωμερούς αμερικάνοι:Το ίδιο διάστημα που κράτησε η προϋπολογισμού 1 δις αποστολή της Ροζέτα (15 χρόνια), οι Έλληνες κατανάλωσαν κατά προσέγγιση:- 30 δισεκατομμύρια σε γαμήλιες τελετές.- 15 δισεκατομμύρια σε τσιγάρα- 40-50 δισεκατομμύρια σε παιχνίδια του ΟΠΑΠ- 45 δισεκατομμύρια σε φροντιστήρια για σχολικά μαθήματα - 60 δισεκατομμύρια σε όπλα και μισθούς στρατιωτικών.Επίσης το χρέος που *χαρίστηκε* στους Έλληνες με το κούρεμα του 2012 ήταν αρκετό για να επαναληφθεί η προσελήνωση 200 φορές, ή εναλλακτικά να εξαλειφθεί η παγκόσμια πείνα για 6 χρόνια. Κάνοντας τις πράξεις προκύπτει ότι αν οι Έλληνες ξόδευαν απλά 10% λιγότερο ηλίθια, θα μπορούσαν να είχαν στείλει από μόνοι τους δέκα Ροζέτες *και* να τους είχαν περισσέψει αρκετά για να εξαλείψουν την παγκόσμια πείνα για έναν ολόκληρο χρόνο.
Εύστοχες απαντήσεις όλες. Το ερώτημα τίθεται σε λάθος βάση. Πριν αρχίσουμε τις -να με συγχωρέσετε τον χαρακτηρισμό- αφελείς ερωτήσεις τέτοιου τύπου λες και οι πόροι αυτοί αφαιρέθηκαν από το φιλέσπναχνο ταμείο της Δύσης.Προσωπικά καμία δαπάνη που γίνεται για την επιστήμη δεν είναι λεφτά πεταμένα. Η αποθέωση είναι που ακούω π.χ. θρησκόληπτους να μιλούν για πεταμένα λεφτά στο ...CERN, την ίδια στιγμή που δικαιολογούν τη μισθοδοσία των παπάδων τους ή τα αφορολόγητα και τις επιδοτήσεις της Εκκλησίας!Κανονικά θα έπρεπε η συμπαθής αναγνώστρια να θέτει τέτοια ερωτήματα ως προς τα κόστη των πολεμικών εξοπλισμών. (π.χ. στον μικρόκοσμό μας στην Ελλάδα κόβουμε από παντού, αλλά αγοράζουμε υποβρύχια και αεροπλάνα... ξέρω ξέρω.... οι τούρκοι, οι βούλγαροι, οι σκοπιανοί κλπ κλπ). Η επιλογές είναι πολιτικές, και αν δε στέλναμε διαστημόπλοια, πιθανότερο είναι να τα ξοδεύαμε για να πετάμε πυραύλους ο ένας στον άλλο, παρά να ταΐζουμε ο ένας τον άλλο.Stats:USA - Με το κόστος ενός φαντάρου στο Iraq ταίζεις 60 οικογένειες.- Το Πεντάγωνο ξοδεύει για πολέμους περισσότερα από ότι δαπανούνται για υγεία, εκπαίδευση, συντάξεις και ασφάλεια- Το 2007 χαρακτηρήστικαν ως αγνοούμενα $11 δισ. από το budget για το Ιράκ. Μπορείς να πληρώσεις μισθούς 220.000 εκπαιδευτικών.περισσότεραhttp://www.businessinsider.com/military-spending-budget-defense-cuts-2011-10?op=1 - Με το κόστος 1 έτους παγκοσμίων αμυντικών δαπανών τερματίζεις τον αναλφαβητισμό και παρέχεις βασική εκπαίδευση σε όλον τον πλανήτη- Με το κόστος 1 εβδομάδας αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ καθαρίζεις με την παγκόσμια πείνα (και ίσως σταματήσεις το μεταναστευτικό κύμα που τόσο τρομάζει τους απανταχούς στρατόκαυλους της υφηλίου) http://www.storyleak.com/one-week-us-military-spending-wipe-out-world-hunger/Μόλις τα λύσουμε όλα αυτά ελάτε να μιλήσουμε και για το διάστημα.
Θα έρθει η μέρα που θα φτάσουμε σε ψιλο-κατοικήσιμο πλανήτη.Θα μας υποδεχτούν χοροπηδώντας πράσινα πλασματακια.Θα κατέβουμε τις σκάλες του πλοίου με φο μαργαριτάρια στο ένα χέρι και μ' ένα κλομπ στο άλλο πίσω από τη πλάτη.Θα βρούμε γυαλιστερά πετράδια και μέταλλα.Θα χοροπηδάμε και μεις από χαρά,όπως πριν κάνανε τα πράσινα πλασματακια.Τα γυαλιστερά πετράδια δε θα τρώγονται,αλλά θα καθορίζουν τις τιμές αυτών που τρώγονται.Θα φτιάξουμε σπίτια,σαλούν,μια τράπεζα και μια φυλακή με ένα σερίφη με μουστάκι και κομπολόι.Πίσω,ο πλανήτης"μαμά γη" θα χει καταντήσει ένας απέραντος καμπινές.Όσοι προσπαθούν να ξεφύγουν και να ρθουν προς τα μας ,θα τους ξεφουσκώνουμε τα διαστημόπλοια στη μέση της διαδρομής.Θα υπάρχουν και καλοί,ανήσυχοι άνθρωποι που θα θέλουν κάτι να αλλάξει.Να σταματήσουν οι αδικίες προς τους άλλους ανθρώπους και προς τα πράσινα πλασματακια.Να σταματήσουν να τα ψοφάμε στη δουλειά η να τα τρώμε κι ας είναι νόστιμα.Θα συζητάνε σε στρογγυλό τραπέζι ώρες μέρες μήνες.Ενας απ' αυτούς θα φέρει έναν υπέροχο πίνακα που θα δείχνει όλες τις αδικίες του κόσμου με μια μόνο ζωγραφιά.Μετά θα συζητάνε ώρες μέρες μήνες,για το πόσο πετυχημένος και όμορφος είναι ο πίνακας.Ένας θα πει ότι είναι αμύθητης αξίας.Ένας τρίτος θα φωνάξει τον τραπεζίτη να τον κοστολογήσει.Ο τραπεζίτης θα τον ανταλλάξει με γυαλιστερά πετράδια.Οι καλοί άνθρωποι θα μιλάνε ώρες μέρες μήνες για το πόσους υπέροχους πίνακες μπορούν να φτιάξουν τώρα που έχουν γυαλιστερά πετράδια.Ένας απ' αυτούς θα πει ότι αν φτιαξουνε πολλούς θα χάσουνε αξία και θα πέσει η τιμή τους.Μετα θα συζητάνε ώρες μέρες μήνες για το πως να κρατάνε ψηλά τις τιμές των όμορφων πινάκων....
Όλες μαζί οι απαντήσεις πολύ καλές, η του De La Net (το πνεύμα της αν το συνέχιζε κανείς σε εκτενές άρθρο) όμως είναι εξαιρετική.Κυρίως, (κατά την γνώμη μου και την δική μου ανάγνωση) επειδή δεν εστιάζει στις αυτονόητες σπατάλες/θηριωδίες για πράγματα που εξυπηρετούν μεγάλα συμφέροντα (πόλεμοι, φοροδιαφυγή κτλ), αλλά με παράδειγμα πραγμάτων που αφορούν (και άρα έχουν πολύ πιο εύκολα την δύναμη να αλλάξουν) σχεδόν όλους μας, χωρίς καν να υπάρχει σύγκρουση με κάποιο κατεστημένο, κάποια μαφία, χωρίς την ανάγκη μιας αιματηρής επανάστασης/διεκδίκησης δικαιωμάτων, μια απλή αλλαγή συμπεριφοράς αρκεί.Αν δει κανείς τα νούμερα, με μια απλή αλλαγή συμπεριφοράς του μέσου ανθρώπου/καταναλωτή -μείωση τζίρου καλλυντικών έστω στο 50%, μπορεί να χρηματοδοτήσει άλλες 500.000 ροζέτες.Μπακάλικα μαθηματικά (και ίσως να είναι λάθος), αλλά παίρνει κανείς μια καλή ιδέα. Υγ: Αντιγράφω απ' τον wiki για το συγκεκριμένο παράδειγμα: "The market volume of the cosmetics industry in the US, Europe, and Japan is about EUR €70b per year, according to a 2005 publication"70 δις τον χρόνο, ενώ η αποστολή κόστισε 1,4 δις στα 20 χρόνια που οργανώνεται, εγκρίθηκε το 1993 (ξεκίνησαν εργασίες το 1996) και μεταξύ άλλων απασχόλησε περίπου 2.000 άτομα.Αντιγράφω: " What is the total mission cost?The total mission cost of Rosetta is close to 1.4 billion Euros of which the total Philae costs are 220 Million Euros (in 2014 economic conditions) including expenses for the one year launch delay. The mission cost covers development and construction of the spacecraft and all of its instruments, including the lander, together with launch and operations.Though the total cost is high, this should be put in perspective. The figure is barely half the price of a modern submarine, or three Airbus 380 jumbo jets, and covers a period of almost 20 years, from the start of the project in 1996 through the end of the mission in 2015. "http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta/Frequently_asked_questions