Θα πληρώσω 720 ευρώ επειδή μπήκα στο μετρό χωρίς εισιτήριο;

Facebook Twitter
8

City Legal

1.

Σε επαγγελματική μίσθωση υπάρχει δυνατότητα λύσης από τον μισθωτή πριν την ολοκλήρωση της? Ο εκμισθωτής δικαιούται κάποιας μορφής αποζημίωσης?

Κώστας

Αγαπητέ Κώστα,

Θα πρέπει να διαχωρίσουμε εάν μιλάμε για μίσθωση που συνομολογήθηκε πριν ή μετά τις 28-2-2014 οπότε τέθηκε σε ισχύ ο ν. 4242/2014 ο οποίος τροποποίησε τα περί εμπορικών μισθώσεων.

Η καταγγελία των νέων μισθώσεων από το μισθωτή (ή και τον εκμισθωτή) γίνεται εγγράφως και η μίσθωση λύνεται 3 μήνες από την κοινοποίησή της καταγγελίας, χωρίς καμιά αποζημίωση προς οποιονδήποτε.

Για τις ήδη υπάρχουσες μισθώσεις πριν τις 28-2-2014, μονομερής καταγγελία τους από το μισθωτή γίνεται με το παλαιό καθεστώς, ήτοι μετά την πάροδο έτους από την έναρξη ισχύος τους, με τρίμηνη προειδοποίηση και αποζημίωση του εκμισθωτή με ένα μηνιαίο μίσθωμα.

_____________

2.

Καλημέρα σας.
Μου ήρθε από την Εφορία ατομική ειδοποίηση χρεών 720,00 €. Όταν πήγα στα γραφεία τους μου είπαν ότι είναι πρόστιμο από την Αττικό Μετρό. Τον Αύγουστο του 2011 πήρα πρόστιμο γιατί δεν είχα εισιτήριο. Θα έπρεπε να πληρώσω γύρω στα 72 ευρώ. Μου είπαν ότι αν δεν πάω να τα πληρώσω θα μπουν στη φορολογική μου δήλωση. Από το 2011 ήρθε στις 24/2/2014 το ποσό των 720!!!Έπρεπε να το γνωρίζω; Γιατί το ποσό δεν μπήκε τόσα χρόνια; Για την παράλειψη φέρει ευθύνη ή όχι η Αττικό μετρό; Αυτό είναι το πρόστιμο; Γιατί σε όσους το ανέφερα έμειναν άναυδοι και μου είπαν ότι δεν είχαν ξανακούσει κάτι τέτοιο.
Ευχαριστώ θερμά!

Αθηνά

Αγαπητή Αθηνά,

Σύμφωνα με το νόμο αρμόδιος για τη διενέργεια του ελέγχου καταβολής κομίστρου και για την επιβολή του προστίμου είναι ο Ο.Α.Σ.Α., ο οποίος δύναται να αναθέσει τη δραστηριότητα αυτή στις εταιρείες παροχής συγκοινωνιακού έργου, μεταξύ των οποίων και η Αττικό Μετρό. Η πράξη επιβολής προστίμου που συντάσσει ο υπάλληλος περιέχει πρόσκληση στον παραβάτη για άμεση πληρωμή του προστίμου στο συντάκτη της πράξης υπάλληλο ή για πληρωμή μέσα σε 20 ημέρες στο ταμείο του Ο.Α.Σ.Α.

Αν το πρόστιμο υο οποίο καθορίζεται στο 60πλάσιο της τιμής του εισιτηρίου (δηλαδή 72 Ευρώ για όσους υποχρεούνται σε κανονικό εισιτήριο) δεν καταβάλλεται από τον παραβάτη, ο ισχύων ν. 1214/1981 προβλέπει ότι η πράξη επιβολής προστίμου διαβιβάζεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεται ο παραβάτης για βεβαίωση. Το πρόστιμο στην περίπτωση αυτή βεβαιώνεται στο δεκαπλάσιο του αρχικά επιβληθέντος.

Επί των ερωτημάτων σου:

Ναι έπρεπε να το γνωρίζεις διότι το προβλέπει νόμος και άγνοια νόμου δεν συγχωρείται.

Δεν μπορώ να σου απαντήσω γιατί το ποσό άργησε δύο χρόνια να βεβαιωθεί στη ΔΥΟ. Πάντως δεν είναι παραγεγραμμένη ααίτηση του Δημοσίου. Ο χρόνος παραγραφής ξεκινάει να μετράει από την έκδοση της βεβαίωσης της Δ.Ο.Υ. για την οφειλή σου.

Δεν μπορώ να διαβλέψω κάποια ευθύνη της Αττικό Μετρό από όσα μου ιστορείς.

Το πρόστιμο είναι σωστό. 72 Ευρώ το αρχικό και 720 ευρώ το δεκαπλάσιο λόγω μη πληρωμής.

_____________

3.

Κύριε Γραμματίδη, δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος, αλλά άνεργη. Θέλω να πουλήσω κι εγώ χειροποίητα πράγματα που φτιάχνω, αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να κάνω έναρξη επιχείρησης, εφόσον μιλάμε για μικρά ποσά και μέσω ίντερνετ. Θα είμαι παράνομη αν το κάνω; Βρήκα κάπου στο ίντερνετ αυτό "Σύμφωνα με το νόμο 4093/2012, κάθε ιδιώτης μπορεί να πουλήσει αντικείμενα ή υπηρεσίες αξίας μέχρι 5.000 ευρώ, χωρίς να πρέπει να ανοίξει δική του επιχείρηση, αφού μέχρι αυτό το ποσό, δεν θεωρείται επιτηδευματίας." Ισχύει;; Και τί εννοεί μέχρι 5000 ευρώ; Τον χρόνο; Please answer, ψάχνω παντού και ακούω όλο διαφορετικές απόψεις.

the_cake

 

Αγαπητή the_cake,

Ο νόμος είναι ο 4110/2013 (τροποποιεί τον 4093/2012) και αφορά στην απαλλαγή των υπόχρεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ.) από την τήρηση βιβλίων.

Συγκεκριμένα, από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων λιανικής απαλλάσσεται το φυσικό πρόσωπο, το οποίο κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο πραγματοποίησε συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών μέχρι 5.000 ευρώ.

Ορισμένα πρόσωπα εξαιρούνται της εν λόγω απαλλαγής και τηρούν τουλάχιστον απλογραφικά βιβλία ακόμη και εάν τα έσοδά τους είναι μέχρι 5.000 ευρώ (π.χ. ο ασκών ελευθέριο επάγγελμα, αυτός που εξάγει τα αγαθά του, ο εκμεταλλευτής χώρου διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, κλινικής ή θεραπευτηρίου, κέντρου αισθητικής, γυμναστηρίου, χώρου στάθμευσης, οι γιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων, το φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες από δική του επαγγελματική εγκατάσταση, κλπ).

Θα σε συμβούλευα να απευθυνθείς σε φοροτεχνικό που μπορεί να σε καθοδηγήσει με ασφάλεια.

_____________

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.

8

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

6 σχόλια
Χαζή ερώτηση αλλά πώς γίνεται να μη γνωρίζεις ότι αν δεν πληρώσεις ένα πρόστιμο, που οφείλεις να πληρώσεις, μεταφέρεται στη φορολογική σου στο δεκαπλάσιο της τιμής του;Και αν δεν το γνωρίζεις,δεν υποψιάζεσαι ότι δεν γίνεται να ξεχαστεί το ότι δεν πλήρωσες;Δεν νομίζω να υπάρχουν και πολλοί που να αγνοούν πρόστιμα και να τη βγάζουν καθαρή...
Χωρίς να το έχω ψάξει, έχω ακούσει και εγώ από διάφορες πηγές ότι εισόδημα κερδισμένο μέσω διαδικτύου έως 5χιλ τον χρόνο δεν χρειάζεται να αιτιολογηθεί με κάποια έναρξη επιτηδεύματος.Αν κάποιος γνωρίζει κάτι διαφορετικό, ας μας διαφωτίσει γιατί έχει ενδιαφέρον το ζήτημα.
Εκπλήσσομαι με την απάντησή σου στο 2, κάπως ο νόμος πρέπει να λαμβάνει υπόψη την αρχή της αναλογικότητας, δε μπορεί να καταλήξεις να πληρώνεις πρόστιμο 600 φορές πάνω από την αρχική τιμή.
Υπάρχει αναλογικότητα. Το πρόστιμο είναι 60 φορές το εισιτήριο (72 ευρώ). Αυτή είναι η κύρωση για την μη πληρωμή κομίστρου. Είναι αναλογική.Ο πολλαπλασιασμός επί 100 είναι η κύρωση για τον επιβάτη που αρνείται να καταβάλλει το πρόστιμο. Άρα επιβάλλεται αφότου ο πολίτης αρνηθεί να συμμορφωθεί με την κύρωση.