Ο διερμηνέας της νοηματικής γλώσσας στην τελετή για τον Μαντέλα ήταν απάτη

Ο διερμηνέας της νοηματικής γλώσσας στην τελετή για τον Μαντέλα ήταν απάτη Facebook Twitter
28

Ο άνδρας, αγνώστων λοιπών στοιχείων, που ήταν στη σκηνή στο στάδιο Σοβέτο του Γιοχάνεσμπουργκ και μετέφραζε στη νοηματική γλώσσα τις ομιλίες των σημαντικών προσκεκλημένων στην τελετή που διοργανώθηκε στη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα, μπροστά σε χιλιάδες κόσμου και παγκόσμιων ηγετών, δεν ήξερε τι έκανε! Η κοινότητα κωφάλαλων της Νότιας Αφρικής κατήγγειλε το γεγονός κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο που απλά κουνούσε τυχαία τα χέρια του χωρίς να ερμηνεύει ούτε μια λέξη. Tην ίδια καταγγελία έκανε και ο επίσημος μεταφραστής στη νοηματική του προέδρου Ομπάμα.

 

Όπως δήλωσε η διευθύντρια της εκπαίδευσης και ανάπτυξης στη νοηματική γλώσσα, Κάρα Λόνινγκ «πρόκειται για πλήρη απάτη. Δε μπορούμε να βρούμε ούτε ένα όνομα. Οι οργανισμοί που διαπίστευσαν τους διερμηνείς δεν γνωρίζουν ποιος είναι». Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής αναμένεται να τοποθετηθεί επί του συμβάντος.

28

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

19 σχόλια
Σας ε - κ - λ - ι - π - α - ρ - ώ να καταργήσετε από το λεξιλόγιό σας τη λέξη κωφάλαλος. Είναι παρωχημένη πλέον λέξη. Κωφός ή βαρήκοος ή κοχλιακά εμφυτευμένος, αυτές είναι οι σωστές έννοιες. Ο νοών νοείτω. Ευχαριστώ.Μια Κωφή αναγνώστριά .
> μετέφραζε στη νοηματική γλώσσαΥπάρχουν πολλές διαφορετικές νοηματικές γλώσσες, οι οποίες δεν σχετίζονται με τις αντίστοιχες φυσικές γλώσσες, π.χ. η American Sign Language δεν σχετίζεται με τ' αγγλικά, αλλά προέρχεται από τη γαλλική νοηματική γλώσσα. Μπορεί λοιπόν ο τύπος να χρησιμοποιήσε μια νοηματική γλώσσα πραγματική μεν, αλλά άγνωστη στους άλλους.
Στο άρθρο γράφει πεντακάθαρα : "Η κοινότητα κωφάλαλων της Νότιας Αφρικής κατήγγειλε το γεγονός κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο που απλά κουνούσε τυχαία τα χέρια του χωρίς να ερμηνεύει ούτε μια λέξη." Εάν οι ίδιοι οι κωφοί (και ΟΧΙ κωφάλαλοι, έλεος πια τι έχετε πάθει και κολλήσατε με αυτή την αρχαία λέξη.) δεν αναγνωρίζουν την φυσική τους γλώσσα, τότε πολύ λογικά δεν χρησιμοποιεί κάποια γνωστήνοηματική. So simple.
πραησλες. Φαντάζομαι σκηνικό από τρελές σφαίρες στα παρασκήνια με τον τύπο αυτό να καταλήγει μετά από καταδίωξη στην σκηνή αφου έβγαλε κατα λάθος νοκ άουτ τον ορίτζιναλ μεταφραστή.
Έγω το βρήκα ξεκαρδιστικό! Τρολιά του Μαντίμπα από τον τάφο :) Ο Galliard της Ν. Αφρικής! και πολλά άλλα τέτοια..ίσως βέβαια φταίει ότι κλείνω 9ωρο στη δουλειά.
αγαπητέ, με αφορμή τα σχόλιά σας ήθελα να πω το εξής: από παλιά το τρολ (ή πείραγμα) έχει κάποιον αποδέκτη. Δε νομίζω ότι έχει γίνει κάποιο επιτυχημένο αστείο ποτέ χωρίς να ενοχλεί κανέναν απολύτως. Ας μην δίνουμε στα πράγματα όμως μεγαλύτερη σημασία από αυτή που έχουν, ο τύπος προσπάθησε να κάνει πλάκα, του βγήκε, και έγινε διάσημος. Και η πλάκα που έκανε πράγματι είναι αστεία!Καλοπροαίρετα..
Απαντάω εδώ και στα 2 σου σχόλια. Δε θεωρώ ότι η προσβολή των κωφών ήταν προσχεδιασμένη και ηθελημένη. Όυτε και δεδομένη, αλλά κάτι υποκειμενικά ανάλογο της αίσθησης του χιούμορ και της διάθεσης του καθενός.Το πιο πιθανό σενάριο για μένα είναι κακή οργάνωση και "μπάλωμα" τελευταίας στιγμής για τα μάτια του κόσμου. Πιθανότατα δεν ήταν τρολιά. "Έπρεπε να υπάρχει διερμηνέας". Το συνολικό αποτέλεσμα, δηλαδή το παραπάνω βίντεο, μου φαίνεται αστείο, συνυπολογίζοντας τον αυτοσχεδιασμό και το ύφος του ψευτοδιερμηνέα, και αποτελεί ευτράπελο εν μέσω ενός λυπηρού παγκόσμιου γεγονότος. Αυτό με έκανε να γελάσω. Η ζωή έτσι είναι άλλωστε, χαρές και λύπες, θρήνος και γέλια ακόμη και παράλληλα πολλές φορές. Τέλος, το ότι είμαι ή όχι συγγενής κωφού (κάτι που ενώ δε γνωρίζεις θεωρείς δεδομένο) δεν αλλοίωσε και δεν αλλοιώνει ούτε τις ευαισθησίες μου ούτε το σεβασμό προς κάθε είδους αναπηρία.
Πάντως βλέποντας αυτό αλλά και το άλλο viral με τον Ομπάμα και τον Cameron να γελάνε τραβώντας φωτογραφία λέω μήπως τελικά αυτή η εκδήλωση δεν ήταν αντίστοιχη με τον πνεύμα και την πορεία ζωής του Μαντέλα; Τι να τα κάνεις τα γεμάτα στάδια αν εξευτελίζεις τη μνήμη κάποιου με αυτόν το τρόπο;
Και να μην ήταν, γιατί κόπτεστε όλοι οι σεμνότυφοι τυπολάτρες άραγε; Από μια κηδεία θα καθοριστεί η υστεροφημία μιας προσωπικότητας όπως ο Μαντέλα, κι όχι από τη ζωή και το έργο του όπως καταγράφηκε δεκαετίες τώρα…μάλιστα. Σας πείραξαν τα γέλια του Ομπάμα και η τρολιά με το διερμηνέα…Υπάρχει η ουσία και υπάρχουν και τα επιμέρους.