ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

"Καιρός να πάψουμε να είμαστε έρμαια των δισκογραφικών εταιρειών"

"Καιρός να πάψουμε να είμαστε έρμαια των δισκογραφικών εταιρειών" Facebook Twitter
4

Και η στιχουργός της Λιλιπούπολης αντιδρά στην έκδοση του CD "Ένα ταξίδι στη Λιλιπούπολη" με την πάρακάτω επιστολή:

Θεωρώ τα τραγούδια της Λιλιπούπολης  (όπως και κάθε τραγούδι του οποίου είμαι στιχουργός) εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτησία μου με τους συνθέτες τους. Ως εκ τούτου, συναίνεσα στην έκδοση του cd  «Ένα Ταξίδι στη Λιλιπούπολη» την οποία μου πρότεινε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη μόνον αφού η ίδια με διαβεβαίωσε ότι καμιά περίπτωση δεν υπήρχε να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη έκδοση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και των τεσσάρων συνθετών της Λιλιπούπολης. Ωστόσο, το cd εκδόθηκε παρά την κατηγορηματική άρνηση του Νίκου Κυπουργού και του Νίκου Χριστοδούλου (οι οποίοι, αντίθετα από μένα, είχαν ακούσει τη νέα αυτή εκτέλεση-διασκευή των τραγουδιών μας) να δώσουν στον αρμόδιο της δισκογραφικής εταιρείας  Heaven την άδεια που τους ζήτησε. Το γεγονός αυτό είναι για μένα αδιανόητο.

Λυπάμαι ειλικρινά που, καλή τη πίστει, συναίνεσα αρχικά στην έκδοση του cd  «Ένα Ταξίδι στη Λιλιπούπολη» βασιζόμενη σε διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν, ενθαρρύνοντας ίσως έτσι, άθελά μου, μια απαράδεκτη πρακτική που έχει ρημάξει τη δισκογραφία. Η αυθαιρεσία της Heaven στην οποία αναφέρομαι δεν αφορά μόνο εμάς, τρεις από τους συνδημιουργούς των τραγουδιών της Λιλιπούπολης. Αφορά όλους τους δημιουργούς που υπερασπίζονται το δικαίωμά τους να κρίνουν και να αποφασίζουν οι ίδιοι ποιές από τις νέες εκτελέσεις-διασκευές των τραγουδιών τους θα αποτυπώνονται και θα κυκλοφορούν σε cd και ποιές όχι. Καιρός δεν είναι πιά να πάψουμε να είμαστε όλοι έρμαια των δισκογραφικών εταιρειών;

Μαριανίνα Κριεζή

4

ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η σπάνια συνέντευξη της Μαριανίνας Κριεζή στη LIFO. Από τον Ευθύμη Φιλίππου

Σαν Σήμερα / Η σπάνια συνέντευξη της Μαριανίνας Κριεζή στη LiFO

Ήταν ακριβοθώρητη ακόμα και το '80, όταν από το μπλοκάκι της στιχουργικής της ξεπηδούσαν η «Λιλιπούπολη», το «Σαμποτάζ», το «Τσάι Γιασεμιού». Αυτή είναι μια σπάνια συνέντευξη που έδωσε στον Ευθύμη Φιλίππου το καλοκαίρι του 2006 για τη στήλη «Οι Αθηναίοι».
ΕΥΘΥΜΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
Kαημένη Λιλιπούπολη! Του Νίκου Δήμου

Διάφορα / Kαημένη Λιλιπούπολη! Του Νίκου Δήμου

Ξαφνικά, κάποιοι αποφάσισαν να «αξιοποιήσουν» τη Λιλιπούπολη. Έβαλαν μπροστά την Άλκηστη Πρωτοψάλτη (της οποίας η «τσαούσικη» φωνή δεν ταιριάζει καθόλου στη γλύκα και την τρυφερότητα των τραγουδιών) και παρά τις αντιρρήσεις των σημαντικότερων δημιουργών, έφτιαξαν ένα «υπερθέαμα».
ΑΠΟΨΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγη από τη λάμψη της Κάλλας έρχεται στην Αθήνα

Culture / Λίγη από τη λάμψη της Κάλλας έρχεται στην Αθήνα

Το κοστούμια που δημιούργησε ο Ιταλός ενδυματολόγος Mάσιμο Καντίνι Παρίνι για να ντύσει την Αντζελίνα Τζολί ως Μαρία Κάλλας στην ταινία του Πάμπλο Λαραΐν σε μια αποκαλυπτική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μαμά δεν είναι πια εδώ / ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Η Mαμά Δεν Είναι Πια Εδώ / ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

Τρία σώματα, τρεις μηχανές εικόνας, τρεις στιγμές πριν από την οριστική παράδοση. Ο Connor Storrie στο πέρασμα από το δωμάτιο του ξενοδοχείου στο Met Gala, ο Clavicular στο κέντρο μιας Gen Z φαντασίωσης αρρενωπότητας που μετατρέπει την ομορφιά σε αλγόριθμο, και ο Pasolini στις φωτογραφίες του Dino Pedriali, όπου το γυμνό σώμα κοιτάζεται πια με τη γνώση του μετά. Μια σκοτεινή ΟΑΣΗ για την επιθυμία, τη φήμη, το αρχείο και το βλέμμα που δεν ξέρει πάντα πότε να σταματήσει.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Από πού είσαι πραγματικά; / ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Από πού είσαι πραγματικά; / ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

Τι κοινό μπορεί να έχουν η Κάιλι Μινόγκ που χορεύει εξαντλημένη μετά το Met Gala, η Κέιτ Μπλάνσετ και μια τίγρη μέσα σ’ ένα σούπερ μάρκετ, ο Jonathan Anderson με τα πουκάμισα που έπνιξαν τόσα αγόρια, η Donatella Versace με τακούνια και η Jan Morris που ταξίδεψε παντού για να φτάσει στην καλοσύνη;
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
12 φωτογραφίες σαν μικρές Μεγάλες Εβδομάδες της δημόσιας ζωής

ΟΑΣΗ / 12 φωτογραφίες σαν μικρές Μεγάλες Εβδομάδες της δημόσιας ζωής

Από την Christine Keeler και τη Monica Lewinsky μέχρι τη Lee Miller, τον George Michael και τη Janet Jackson, αυτές οι εικόνες δεν έμειναν επειδή ήταν «σκανδαλώδεις», αλλά επειδή συμπύκνωσαν ολόκληρες εποχές: εξουσία, έκθεση, επιθυμία, ντροπή και τη βία του δημόσιου βλέμματος.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Αντιγόνη δεν γερνάει ποτέ γιατί ο κόσμος δεν σταμάτησε ποτέ να της μοιάζει

Πολιτισμός / Η Αντιγόνη δεν γερνάει ποτέ γιατί ο κόσμος δεν σταμάτησε ποτέ να της μοιάζει

Με αφορμή τέσσερις νέες σκηνικές εκδοχές της μόνο στη Νέα Υόρκη μέσα στο 2026, η Αντιγόνη επιστρέφει ξανά στο τώρα ως το έργο που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλο τι συμβαίνει όταν η εξουσία χάνει το όριό της και ο κόσμος βγαίνει από τη θέση του.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο φωτογράφος που δείχνει τι μένει από το σινεμά όταν πέφτει η φασαρία των Οσκαρ

Culture / Ο φωτογράφος που δείχνει τι μένει από το σινεμά όταν κοπάζει η φασαρία των Οσκαρ

Μετά την οσκαρική σεζόν, οι φωτογραφίες του Atsushi Nishijima από τα σετ του Marty Supreme, του Bugonia και άλλων ταινιών στρέφουν το βλέμμα όχι στη λάμψη της έτοιμης εικόνας αλλά στον κόσμο που τη χτίζει.
THE LIFO TEAM
Γιώργος Μαρίνος: η πιο άγρια ντροπή της πίστας

Γιώργος Μαρίνος / Γιώργος Μαρίνος: Είσαι μεγάλος σταρ, αγάπη μου!

Ο Πάνος Μιχαήλ γράφει για τον Γιώργο Μαρίνο ως τον άνθρωπο που ξεστόμισε «εγώ κύριε είμαι ομοφυλόφιλος» όταν η λέξη μπορούσε να σε τελειώσει. Η Ελλάδα τον έκανε θέαμα για να τον αντέξει. Εκείνος όμως ανέβηκε στην πίστα και δεν μίκρυνε.
THE LIFO TEAM
Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Culture / Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Παρότι εμφανίστηκε στην οθόνη για λιγότερο από τρία λεπτά, η ερμηνεία της Elsa Lanchester άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία του κινηματογραφικού τρόμου, ενώ η ίδια έζησε μια αντισυμβατική, μποέμ ζωή στο Λονδίνο και το Χόλιγουντ του 20ού αιώνα.
THE LIFO TEAM

σχόλια

4 σχόλια
Υπαρχει και ενα αλλο αδιανοητο, κα Κριεζη: Απο αγαπη και σεβασμο στην εξαιρετικη δουλεια που ειχατε κανει η εστω απο απλη περιεργεια, γιατι δεν επιδιωξατε, δεν επιθυμησατε κι εσεις να ακουσετε την νεα "εκτελεση" της Λιλιπουπολης; Σας ερχοταν πιο βολικο να την ακουσουν και να την απορριψουν οι υπολοιποι συντελεστες;
Και μόνο που σκέφοτμαι ότι αυτή η εταιρία που την έχω συνδέσει μόνο με fame story και λαϊκοποπ θέλει να εκμεταλλευτεί αυτό το έργο και μάλιστα να αλλοιώσει και την αισθητική του, δίνω απόλυτο δίκιο στην κ. Κριεζή...