Ελληνική παιδεία FAIL

Ελληνική παιδεία FAIL Facebook Twitter
40
Ελληνική παιδεία FAIL Facebook Twitter

Χάρη στον Τάκη Μ. το πήρα χαμπάρι. 

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Στράτος Φαναράς έγραψε το εξής στο FB του:

Η θλιβερή Ελληνική Παιδεία.


Ο γιος μου (μαθητής Β' Λυκείου), μου παρουσίασε πριν από λίγο ένα πολυτελέστατο βιβλίο 470 σελίδων με ιλουστρασιόν χαρτί, τετραχρωμία και δε συμμαζεύεται, το οποίο φέρει το βαρύγδουπο τίτλο "Τεχνολογία Επικοινωνιών".


Το εν λόγω βιβλίο είναι γραμμένο το 1991 (!) από κάποιον Mark Sanders (δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο, ώρα του καλή αν ζει). Στις 470 σελίδες δεν υπάρχει καν αναφορά στο internet...δεν υπάρχει καν η λέξη στο γλωσσάρι του βιβλίου. Δε μιλάμε βέβαια για κοινωνικά δίκτυα κτλ...εννοείται...


Μου διαβάζει λοιπόν ο μαθητής των 17 ετών χαμογελώντας από την ενότητα μέσα αποθήκευσης ..."σήμερα χρησιμοποιούνται οι μαγνητικές ταινίες και οι πλαστικές δισκέτες..." και με ρωτάει:


-Ρε πατέρα μήπως σου έχει ξεμείνει καμιά δισκέτα να δω πως ήταν;

Ντρέπεται κανείς;


Υπάρχει κάποιος υπεύθυνος για να μας εξηγήσει πως συντελείται αυτό το σκάνδαλο σε βάρος της πατρίδας και της νεολαίας της;

==========

Στην αρχή δεν το πήρα στα σοβαρά.

Υπέθεσα ότι θα ήταν κάποιο βοήθημα, απλώς, κάποιο επιπλέον βιβλίο που προτείνεται. 

Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι το ΚΑΝΟΝΙΚΟ, το ΕΠΙΣΗΜΟ, το ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ εγχειρίδιο για το μάθημα της Τεχνολογίας Επικοινωνιών ήταν ένα βιβλίο που γράφτηκε σχεδόν πριν καν εφευρεθεί το ίντερνετ!

Κι όμως. 

Ελληνική παιδεία FAIL Facebook Twitter

Μετά το status update του Φαναρά, η Καθημερινή και συγκεκριμένα η Λίνα Γιάνναρου έγραψε σχετικά:


Στο σπίτι κυρίαρχοι του υπολογιστή, στο σχολείο μαθαίνουν τη δισκέτα
Το βιβλίο της Β΄ Λυκείου, που για κάποιο μυστήριο λόγο κρίθηκε κατάλληλο για το ελληνικό σχολείο του 2013, είναι γραμμένο το 1991.

«Ενας κοινός εύκαμπτος δίσκος είναι κατασκευασμένος από λεπτό πλαστικό ιντσών, που έχει επαλειφθεί με οξείδια. Ο δίσκος προστατεύεται από έναν εξωτερικό φάκελο. Επειδή ο δίσκος είναι πολύ λεπτός, είναι πολύ εύκαμπτος. Ετσι πήρε το όνομα εύκαμπτος δίσκος (floppy disk)». Αν και η συνέχεια θα μπορούσε να είναι «και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο μουσείο, αφού η χρήση του έχει εγκαταλειφθεί», το Κεφάλαιο 5 του σχολικού εγχειριδίου «Τεχνολογία Επικοινωνιών» της Β΄ Λυκείου, συνεχίζει με τα υπόλοιπα «σύγχρονα» μαγνητικά και οπτικά μέσα αποθήκευσης δεδομένων, όπως τα CD ROM και οι πλαστικές δισκέτες 5.25΄΄.

«Ιστορική αναδρομή;» αναρωτιέται εύλογα κάποιος, ανατρέχοντας στις 470 σελίδες της πολυτελούς έκδοσης για μια οποιαδήποτε αναφορά στο Ιντερνετ ή τα κοινωνικά δίκτυα.

Μάταια. Το βιβλίο του Μαρκ Σάντερς, που για κάποιο μυστήριο λόγο κρίθηκε κατάλληλο για το ελληνικό σχολείο του 2013, είναι γραμμένο το 1991 (η ελληνική απόδοση είναι του 1998), περισσότερα από 20 χρόνια πριν, πραγματικός «αιώνας» για τις εξελίξεις στο πεδίο της τεχνολογίας. Την εποχή που οι 16χρονοι μαθητές επικοινωνούν μέσω skype, ενημερώνονται από το facebook και διαβάζουν από τα tablet τους, το βιβλίο τούς παραθέτει παραδείγματα όπως: «Η μετάδοση δεδομένων σε μεγάλες αποστάσεις έχει επιπτώσεις σε πολλούς τομείς. Οσον αφορά στις εφημερίδες, τα δίκτυα μεγάλης εμβέλειας παρέχουν περισσότερες ειδήσεις σε μικρότερο χρόνο. Οι εκδότες της εφημερίδας «USA TODAY για παράδειγμα, ασκούν μια νέα μορφή δημοσιογραφίας. Η ίδια εφημερίδα κυκλοφορεί σε όλη τη χώρα. Οι άνθρωποι στο Los Angeles διαβάζουν τις ίδιες ειδήσεις με αυτούς που ζουν στην Washington. Ολες οι ειδήσεις τηλεμεταδίδονται στα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας, στη βόρεια Virginia. Εκεί διαμορφώνεται η εφημερίδα ηλεκτρονικά. Αυτό σημαίνει ότι τα άρθρα, τα γραφήματα, οι επικεφαλίδες και οι διαφημίσεις, όλα διαμορφώνονται με τη χρήση υπολογιστών».

Το βιβλίο αποτελεί το επίσημο εγχειρίδιο για το μάθημα της Τεχνολογίας Επικοινωνιών, το οποίο εισήχθη σαν βασικό μάθημα της τεχνολογικής κατεύθυνσης το σχολικό έτος 19981999 και εξετάστηκε για πρώτη φορά το 2001. Ηδη από τότε, καθηγητές είχαν επισημάνει τα παρωχημένα θέματα του βιβλίου, προτείνοντας μεταξύ άλλων να μεταφραστεί η νεότερη αμερικανική έκδοση του 1999. Κατά καιρούς, το αίτημα για ανανέωση του μαθήματος επανέρχεται, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί μέχρι σήμερα λύση.

Αντίθετα, το υπουργείο Παιδείας παρακάμπτει το πρόβλημα θέτοντας εκτός ύλης τα πλέον παρωχημένα κεφάλαια. «Το αντιμετωπίζουμε σαν ένα μάθημα ιστορίας, να μάθουμε στα παιδιά από πού ξεκίνησαν όλα», λέει στην «Κ» καθηγητής που διδάσκει το μάθημα. «Είναι ένα βιβλίο που ξεκίνησε με προοπτικές, διδασκόταν στο πρώτο έτος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, αλλά έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε». Οπως λέει ο ίδιος, θεωρητικά ένας μαθητής θα καλύψει τα κενά που αφήνει το συγκεκριμένο βιβλίο με τα μαθήματα της Πληροφορικής και των Δικτύων Υπολογιστών που διδάσκονται επίσης στο Λύκειο.

«Το βιβλίο είναι πράγματι παλιό», λέει στην «Κ» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (αρμόδιος φορέας για τα σχολικά εγχειρίδια). Οπως υπογραμμίζει, το Ινστιτούτο βρίσκεται στη διαδικασία αναθεώρησης του περιεχομένου των σχολικών βιβλίων, πολλά από τα οποία θα ανανεωθούν. «Είναι αλήθεια ότι οι γνώσεις των μαθητών έχουν ξεπεράσει το ίδιο το βιβλίο», καταλήγει.

======

Τελευταίο σχόλιο δικό μου.

 

Άντε παιδιά, βιαστείτε όμως λίγο. Σε λίγο μπορεί να ξεπεραστεί και το ίντερνετ. 

Δεν είναι μόνο το ότι οι μαθητές διαβάζουν ένα άχρηστο πια βιβλίο.

Είναι και ότι κάθε τόσο τυπώνεται αυτό το βιβλίο - που είναι μια έκδοση πολυτελής, με 470 σελίδες! Οι μαθητές πάντως ΔΕΝ ωφελούνται απ' την έκδοση αυτή. 

 

 

40

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

15 σχόλια
Το ειχα κι εγω αυτο το βιβλιο το 2010.Ενδεικτικα να αναφερω οτι το ειχαμε παρει την πρωτη μερα και απο τοτε δεν το εχω ανοιξει ποτε.Ο καθηγητης μας ειχε πει να μην το κουβαλαμε(ειναι και τουβλο το βιβλιο) και μαθαιναμε ο,τι εγραφε στον πινακα.Παντως αν θελετε να μιλησουμε για βιβλια ,ασχοληθειτε λιγο με το ΑΟΔΕ της Γ' Λυκειου.Το πιο κακογραμμενο βιβλιο EVER.
Έχω πτυχίο Πληροφορικής και είμαι ειδικός στα δίκτυα υπολογιστών από τότε που υπάρχουν δίκτυα υπολογιστών. Δεινόσαυρος.Τα βιβλία με τα οποία έμαθα αυτά που ξέρω ήταν ακόμα πιό αρχαία από αυτό με το οποίο φρίττουν όλοι εδώ πέρα. Όλα αυτά δεν με εμπόδισαν να γίνω αυτός που είμαι. Eννοείται ότι κατέχω άριστα την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Της κάθε μέρας.Τεχνολογία δικτύων υπολογιστών μπορείς να διδάξεις ακόμα και με σήματα καπνού. Ακόμα και με πέτρες. Στα δίκτυα υπολογιστών, το ζητούμενο είναι να μεταφερθεί μιά πληροφορία γρήγορα, αξιόπιστα και με ασφάλεια. Οι χρησιμοποιούμενες τεχνικές είναι πάμπολλες (ακόμα και σήματα καπνού) και όλες τους εξελίσσονται. Που σημαίνει, ότι αυτά που ισχύουν σήμερα, αύριο κιόλας είναι ξεπερασμένα.Δεν ξέρω το συγκεκριμένο βιβλίο. Αλλά αν καταφέρνει να μεταδώσει στα παιδιά το πως μεταδίδεται μιά πληροφορία και ποιοί παράγοντες επηρεάζουν την μετάδοση, τότε κρίνω αυτό το βιβλίο σαν πετυχημένο.Το αν γιά την μετάδοση της πληροφορίας χρησιμοποιείται δισκέτα, USB στικάκι, γραμμή DSL, χαρτί Α4 ή μαρμάρινες πλάκες είναι εντελώς δευτερεύον.Και όχι μόνο είναι δευτερεύον, αλλά αλλάζει και κάθε τρίμηνο.Η εντυπωσιοθηρία και ο λαϊκισμός είναι εύκολα πράγματα. To να οικτίρουμε την χώρα μας επειδή σε ένα σχολικό βιβλίο αναφέρονται δισκέτες είναι εύκολο. Το να καταλαβαίνουμε το αντικείμενο είναι το ζόρικο.Υ.Γ. Την πιό συναρπαστική άσκηση πάνω στα δίκτυα την είχα όταν μου ζήτησαν να αναπτύξω μιά τεχνική μετάδοσης πληροφορίας βασισμένη στις φωτιές που άναβαν οι Ακρίτες στα σύνορα του βυζαντινού κράτους κατά τον 9ο - 10ο αιώνα.
Επειδή δηλαδή εσύ είσαι ειδικός και διάβασες πιο παλιά από αυτό το βιβλίο σημαίνει ότι αυτό πρέπει να διδάσκεται εσαεί; Ναι, η τεχνολογία μετάδοσης της πληροφορίας εξελίσσεται και αλλάζει, οι βασικές αρχές όμως παραμένουν οι ίδιες. Και δε ζητούμε από τα παιδιά να γίνουν ειδικοί σαν και σένα (που σίγουρα δε διάβασες μόνο αυτά τα πανάρχαια βιβλία).Η τεχνολογία στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται σαν αστείο. Και φυσικά δεν περίμενα κάτι καλύτερο από το Ελληνικό σχολείο/κράτος.
Καμία σχέση δεν έχουν τα "κοινωνικά δίκτυα" που αναφέρονται τουλάχιστον 2 φορές στο άρθρο, με την "τεχνολογία επικοινωνιών". Όπως και καμία επιμορφωτική αξία δεν έχει η χρήση που κάνει ο μέσος άνθρωπος σε ipad, usb, android και λοιπά ευρεώς καταναλισκόμενα προϊόντα.
Κακως διδάσκεται η τεχνολογια στα σχολεια. Οι καλυτεροι στον κοσμο ειναι αυτοδίδακτοι. Στο σχολείο πρεπει να διδάσκονται οι αρχές της σκέψης και της φιλοσοφίας και οχι κατι εποχιακα αναλωσιμο οπως η τεχνολογια. Και βεβαια θα πρεπει ολη η υλη να δινεται σε ipad , usb και kindle και μεσα απο αυτο και ως μεσο να διδασκεται και η τεχνολογια. Ασε που αν ειχε καθε παιδι ενα android tablet θα μας ηταν φθηνοτερο , αποτελεσματικοτερο και πιο ξεκουραστο για ολους.
Ποτέ δεν είναι δυνατόν - σε καμμία χώρα - να αποτυπώνει ένα σχολικό βιβλίο την τρέχουσα πραγματικότητα. Ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας.Ακόμα και στα πιό πλούσια κράτη, τα σχολικά βιβλία είναι 5-6 χρόνια πίσω.Το πρόβλημα είναι γεικότερο, και όχι μόνο ελληνικό. Ίσως στην σημερινή εκπαίδευση δεν θα έπρεπε να δίνουμε καθόλου γνώσεις στα παιδιά - επειδή οι γνώσεις υπάρχουν σε αφθονία πιά και είναι εύκολα προσβάσιμες.Ίσως το μοντέρνο σχολείο θα έπρεπε να διδάσκει τρόπους διαχείρισης και φιλτραρίσματος των πληροφοριών, καθώς και τις *εφαρμογές* της θεωρητικής γνώσης.Γνώμη μου είναι ότι δίνουμε στα παιδιά πολλή θεωρία και καθόλου πράξη. Τα παιδιά "διαβάζουν" αλλά δεν "φτιάχνουν". Αλλά Γνώση που δεν μπαίνει σε Εφαρμογή, χάνεται.Η Εφαρμογή όμως απαιτεί εργαστήρια και υλικοτεχνική υποδομή. Δλδ.πράγματα επιστημονικής φαντασίας την στιγμή που τα σχολεία δεν έχουν καν θέρμανση.Αρθρα του τύπου "ωχ αμαν αμαν, το ελληνικό σχολικό βιβλίο είναι πίσω από τις εξελίξεις" τα βρίσκω ολίγον λαϊκίστικα και εντυπωσιοθηρικά. Θα προτιμούσα έναν προβληματισμό και μερικά επιχειρήματα πάνω στο πως θέλουμε να φτιάξουμε την μοντέρνα εκπάιδευση.
Ας φανταστούμε και με το πως εξετάζονται όμως!Ερώτηση στις εξετάσεις: "Απο τί κατασκευάζεται το floppy disk;" Απάντηση παπαγαλία: "από λεπτό πλαστικό ιντσών, που έχει επαλειφθεί με οξείδια". Μπράβο παιδί μου, άριστα! Άλλος ένας Έλληνας επιστήμονας μόλις έκανε τα πρώτα του βήματα προς κάποιο βραβείο nobel.Και μετα σου λέει πως τo 33% των Ελλήνων πιστεύει ότι μας ψεκάζουν. Μικρό ποσοστό είναι. Τουλάχιστον έχουμε δωρεάν παιδεία, όχι σαν τους ηλίθιους στην Αμερική!
xaxa αυτό δεν είναι τπτ. το να σπουδάζεις πληροφορική & τηλεπικοινωνίες (προπτυχιακό ) και να σουν προτείνουν βιβλία που μιλάνε για την πρώτη γενιά δικτύων εκεί να δεις γέλιο..ενώ τεχνολογικά έχουμε φτάσει στο 4g
Λογικά ο λόγος ύπαρξης του είναι ότι κάποιοι θα βγάζουν λεφτά από αυτό!!! Δεν γίνεται στο 2013 να διδάσκεται ακόμα αυτό το βιβλίο που διδάξανε και σε μένα πριν 12 χρόνια περίπου!!Τραγικό!!!