Aquascaping από τον Takashi Amano.

 Aquascaping από τον Takashi Amano. Facebook Twitter
1

Βραβευμένη φωτογραφία του Takashi Amano από το θαλάσσιο βυθό της ιαπωνικής νήσου Sado. Βλ. news.kanyuer.com.

 

 Aquascaping από τον Takashi Amano. Facebook Twitter

Ο Takashi Amano. Βλ. news.kanyuer.com.

 

 Aquascaping από τον Takashi Amano. Facebook Twitter

Υποβρύχια φωτογράφηση στα νερά του Αμαζονίου (με τις μηχανές
Contax RTS III, Nikonos V και Nikonos RS). Βλ. το σάιτ του Takashi Amano amanotakashi.net.

 

 Aquascaping από τον Takashi Amano. Facebook Twitter

Βλ. amanotakashi.net.

 

 Aquascaping από τον Takashi Amano. Facebook Twitter

Βλ. amanotakashi.net.

 

The Grandfather of Freshwater Aquariums: Takashi Amano

(από τον Dabney B. - 06/06 2012 - okeanosgroup.com).

 "Γαλήνιο, όμορφο, ειρηνικό, ήρεμο: αυτές είναι μερικές λέξεις που μπορούν να περιγράψουν ένα ενυδρείο. Συνιστούν επίσης και μια τέλεια περιγραφή της παραδοσιακής ιαπωνικής τέχνης, η οποία επιδιώκει να δημιουργήσει την ομορφιά μέσα από την απλότητα. Ενώ η ιαπωνική τέχνη και το χόμπι του ενυδρείου μπορεί να μοιάζουν πλήρως συνταιριασμένα, αυτό επετεύχθη στην πραγματικότητα χάρη στην ευφυή καινοτομία του Takashi Amano που τα συνδυάσε συνειδητά. Ο Amano είναι ίσως το πιο σπουδαίο και διάσημο πρόσωπο γι' αυτούς που ασχολούνται με τα ενυδρεία γλυκού νερού. Εισήγαγε τις ιαπωνικές κηπουρικές τεχνικές, όπως το Wabi-Sabi και την τέχνη του Zen στο χόμπι του ενυδρείου για να δημιουργήσει μία εντελώς νέα κατηγορία φυτεμένων ενυδρείων που έχει το δικό της μάλιστα όνομα: "Nature Aquarium". Η φιλοσοφία πίσω από ένα τέτοιο ενυδρείο είναι η προσπάθεια δημιουργίας ενός πλήρους οικοσυστήματος όπου φυτά και ψάρια θα επιβιώνουν αρμονικά σε ένα ιδανικό περιβάλλον διαβίωσης για κάθε είδος. 'Οπως ανέφερα προηγουμένως, μία από τις πηγές έμπνευσης του Amano είναι το Wabi-Sabi, ένα ιαπωνικό στυλ τέχνης που επιδιώκει την ομορφιά μέσα από την ατελή, παροδική φύση των αντικειμένων. Μερικές από τις πιο σημαντικές ιδιότητες της τέχνης του Wabi-Sabi είναι η τραχύτητα, η απλότητα, η ταπεινότητα και η ασυμμετρία. 'Οποιος εξετάσει την "ενυδρειακή" τέχνη του Amano θα διαπιστώσει εύκολα όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Τα ενυδρεία του είναι ταυτόχρονα τόσο όμορφα που αγίζουν την τελειότητα, και τόσο απλά και φυσικά που νομίζεις σχεδόν πως βρίσκεσαι σε κάποια ήρεμη λίμνη στη μέση ενός δάσους. Το ίδιο εύκολα διαπιστώνει κανείς τις επιρροές από το Zen σχεδιασμό των κήπων στα έργα του Amano. Οι μεγάλες πέτρες που απλώνονται κατά μήκους του ενυδρείου γίνονται άμεσα αντιληπτές λόγω τις κεντρικής τους θέσης, χωρίς ωστόσο να κρύβουν την πλούσια βλάστηση γύρω τους. Τα βράχια και τα κομμάτια ξύλου που ο Amano τοποθετεί προσεκτικά σε όλα τα ενυδρεία του δημιουργούν μια αίσθηση ισορροπίας και φυσικότητας, παρά το γεγονός ότι συχνά είναι εξαιρετικά ασύμμετρα".

 

 Aquascaping από τον Takashi Amano. Facebook Twitter

Βλ. amanotakashi.net.

 

"Και εγώ στην αρχή για ανοιχτό το προόριζα, όμως μετά σκέφτηκα την υγρασία στο δωμάτιό μου και τους είπα να βάλουν δυο συρόμενα τζάμια απο πάνω just in case... Δυστυχώς έτσι όπως τα έβαλαν δεν βγαίνουν αν δεν ξεκολλήσω τους οδηγούς τους...και έτσι μπορεί να ανοίγει η μισή επιφάνεια κάθε φορά μόνο. Δεν με πειράζει. Αυτό με τα φυτά που να αναπτύσονται και απ'έξω ήταν η αρχική μου ιδέα :) :) ...Μετά όμως είδα μια φωτογραφία ενος ενυδρείου αλά Τακασι Αμανο...και αυτό ήταν. Εχει μαλιάσει η γλώσσα μου να τον αναφέρω. Καπου διάβασα πως στο τελευταίο του βιβλίο παραθέτει εικόνες απο ενυδρεία ξεκινώντας απο ενυδρείο ΕΝΟΣ λιτρου :o :o :o ...μέχρι κάποιο αστρονομικό νούμερο που δεν θυμάμαι. Καλά για να φτιάξεις ένα ενυδρειάκι -ουτε κάν ενυδρείο δηλαδή- στην Ιαπωνία πρέπει να είσαι ένας Γιάνγκος Δράκος ;D ;D...είναι πανάκριβα ακούω.
Για το seramis έκανα ένα τεστ σήμερα και σα να βγήκε ότι σκληραίνει λίγο το νερό ( το ΚΗ) (δεν έκανα το τεστ στο νερό του ενυδρείου ). Περίεργο πράγμα ,θα ξανακάνω αργότερα ...Λεω περίεργο γιατί θεωρείται και ιδανικό υπόστρωμα για ορχιδέες και φυτά εσωτερικού χώρου που είναι όλα κατά κανόνα ασβεστόφοβα.
Οι διαστάσεις είναι 90χ45(πλάτος)χ50 , είναι περίπου στα 180 λίτρα δηλαδή. Ψαράκια....τρελαίνομαι για μελανοταινίες και θα μπουν αποκλειστικά αντιπρόσωποι του γένους....ίσως και το Glossolepis incisus. Διοξείδιο του άνθρακα θα χρειαστώ... όχι και τόσο για λόγους εξισορρόπησης του pH εξαιτίας του υψηλού φωτισμού κτλ. αλλά γιατί το glossostigma είναι δύσκολο φυτό απο ότι διαβάζω και χρειάζεται έντονο φως για να παραμείνει κοντό + παροχή διοξειδίου. Τέλος είναι και το πρόβλημα με τα άλγη. ???
Τώρα για το pH θα ήθελα να κατέβει μισό-ένα βαθμό...και με μισό είμαι ευχαριστημένος. Δηλαδή απο το 7,6-7,8 περίπου της βρύσης να κατέβει κοντά στο 7. Αυτό δεν μπορώ να το πετύχω με μια προσεκτική και 'διακριτική' δόση ταννίνης;Την σκληρότητα λέω να την αφήσω όπως είναι.
Οι αλλαγές του νερού θα είναι συχνές, υπολογίζω το 20% του νερού κάθε βδομάδα το λιγότερο...έτσι δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα αστάθειας του πεχά απο τον υψηλό φωτισμό, τη φωτοσύνθεση κτλ. Μένουν τα άλγη... Μήπως θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιούσα σπρέι CO2 παρά να βάλω φιάλη κτλ; (αν είναι να βάλω φιάλη κτλ, θα προσπαθήσω να το φτιάξω μόνος μου εννοείται :-/ :-/) Ξέρει κανείς για τα σπρέι, δουλεύουν καθόλου;
Αν αναγκαστώ να χρησιμοποιήσω τελικά το σύστημα με τη φιάλη και κανονική παροχή, δεν θα χρειαστεί να βάζω και ταννίνη αφού θα πέσει μισό βαθμό το πεχά...φτάνοντας στα σωστά ppm το CO2.
Τα πάω καλά γιατρε μου;;!! ::) ::) ::)
υγ. Καλή ιδέα αυτή με τα θερμαινόμενα καλώδια για τα ερπετά ;). Θα πάω να ρωτήσω, να μου πουν αν θα αντέξουν 200 κιλά απο πάνω το λιγότερο, και για το θερμοστάτη τους..."

(Post by: ari on 01/14/02 - aquatek.gr).

 

 Aquascaping από τον Takashi Amano. Facebook Twitter

Βλ. amanotakashi.net.

 

 Aquascaping από τον Takashi Amano. Facebook Twitter

Βλ. amanotakashi.net.

 

 Aquascaping από τον Takashi Amano. Facebook Twitter

Βλ. amanotakashi.net.

 

 Aquascaping από τον Takashi Amano. Facebook Twitter

Βλ. amanotakashi.net.

 

 Aquascaping από τον Takashi Amano. Facebook Twitter

Η λίμνη Akimoto (επαρχία της Fukushima).
"Το βουνό που αναδύεται μέσα από την πρωινή ομίχλη και η επιφάνεια της λίμνης που αντανακλά  το φως του ήλιου δημιουργούν ένα σκηνικό που μοιάζει με σχέδιο ζωγραφισμένο με μελάνι."

Βλ. amanotakashi.net.

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζον Κασσαβέτης, εξέχων δημιουργός της αμερικανικής αβάν-γκαρντ

Οθόνες / Τζον Κασσαβέτης: «Το καλύτερο location στον κόσμο είναι το ανθρώπινο πρόσωπο»

Γεννήθηκε σαν σήμερα ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός που έγραψε ιστορία στον κινηματογράφο με σπουδαίες ταινίες όπως οι «Μια γυναίκα εξομολογείται», «Νύχτα Πρεμιέρας», «Γκλόρια» και πολλές ακόμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σέμνη Καρούζου: «Πιστεύω στον ευγενισμό των αρχαίων»

Αρχαιολογία & Ιστορία / Η Σέμνη Καρούζου, κορυφαία Ελληνίδα αρχαιολόγος, μιλά στον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο

Σαν σήμερα πέθανε η σπουδαία αρχαιολόγος, σύζυγος του Χρήστου Καρούζου. Μαζί θεμελίωσαν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η συνέντευξη, που δόθηκε στο σπίτι της στην οδό Δεινοκράτους στις 4 Ιανουαρίου 1987, ψηφιοποιείται για πρώτη φορά.
ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΟΥΣΙΑΝΟΣ
Τζόρτζιο ντε Κίρικο: «Η μοντέρνα τέχνη δεν αρέσει σε κανένα»

Εικαστικά / Τζόρτζιο ντε Κίρικο: «Η μοντέρνα τέχνη δεν αρέσει σε κανέναν»

Πεθαίνει σαν σήμερα ο Ιταλός ζωγράφος Τζόρτζιο ντε Κίρικο. Διαβάζουμε ξανά μια δύστροπη και νευρική συνέντευξή του από το 1966, στην οποία μιλάει ελεύθερα, σκληρά, συχνά όμως και με αλήθειες, για τη σύγχρονη ζωγραφική.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Γεώργιος Γκουρτζίεφ: βαθυστόχαστος, πρωτοπόρος διανοητής ή ταλαντούχος παραμυθάς;

Σαν σημερα / Γεώργιος Γκουρτζίεφ: βαθυστόχαστος, πρωτοπόρος διανοητής ή ταλαντούχος παραμυθάς;

Μυστικιστής, φιλόσοφος, πνευματικός δάσκαλος, συγγραφέας, μουσικοσυνθέτης, ταξιδευτής, υπήρξε πνεύμα χαρισματικό που επηρέασε κόσμο. Εβδομήντα χρόνια μετά τον θάνατό του (29/10/1949) πολλά ερωτήματα γι' αυτό τον «γητευτή ψυχών» παραμένουν άλυτα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ρόι Λιχτενστάιν: Ο πρωτοπόρος της pop art που έβαλε τον Mίκι Μάους στα μουσεία

Σαν σήμερα / Ρόι Λιχτενστάιν: Ήταν όντως ο «χειρότερος καλλιτέχνης» της εποχής του;

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης της pop art που με το γενναίο έργο του ειρωνεύτηκε το κλασικό, έβαλε τον Mίκι Μάους σε μουσεία και γκαλερί και άλλαξε οριστικά τους κανόνες της σύγχρονης τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Δύο άγνωστες φωτογραφίες του Ρεμπό από τη γαλλική Κομμούνα

Βιβλίο / Δύο άγνωστες φωτογραφίες του Ρεμπό από τη γαλλική Κομμούνα

Σαν σήμερα γεννήθηκε το 1854 ο Αρθούρος Ρεμπό. Ο ποιητής, μουσικός και μπλόγκερ Aidan Andrew Dun έπεσε τυχαία σε δύο εντελώς άγνωστες φωτογραφίες, βγαλμένες στην Place Vendôme, και βρέθηκε μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη: ο έφηβος Αρτίρ Ρεμπό, όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σοπέν

Πέθανε Σαν Σήμερα / «Κύριοι, ιδού μια μεγαλοφυΐα!»: Πώς ο Σοπέν άνοιξε νέα εποχή στη μουσική για πιάνο

Σαν σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου 1849, πεθαίνει από φυματίωση στο Παρίσι ο Πολωνός Φρεντερίκ Φρανσουά Σοπέν, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ρομαντισμού και κορυφαίος πιανίστας.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ

σχόλια

1 σχόλια
Σε όσους ασχολούνται με ενυδρεία ο Αμάνο είναι πολύ γνωστός και κάτι σαν γκουρού. Έχω κολλήσει από μικρός τη λόξα με τα ενυδρεία και κάτι ποστ σαν του ari πιο πάνω μου φαίνονται απολύτως φυσιολογικά. Για την ώρα διατηρώ ένα ενυδρείο με αφρικανικές κιχλίδες κι ένα palludarium με βατραχάκια red eye tree frog. Προσωπικά το θεωρώ απ' τα καλύτερα χόμπι, αλλά γούστα είναι αυτά :^)