Ο Larry Gus και ο Jay Glass Dubs φτιάχνουν ζωντανά μουσική για τις «Περιπέτειες του Πρίγκιπα Αχμέντ».

Ο Larry Gus και ο Jay Glass Dubs φτιάχνουν ζωντανά μουσική για τις «Περιπέτειες του Πρίγκιπα Αχμέντ». Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
0
Ο Larry Gus και ο Jay Glass Dubs φτιάχνουν ζωντανά μουσική για τις «Περιπέτειες του Πρίγκιπα Αχμέντ». Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Οι Περιπέτειες του Πρίγκιπα Αχμέντ (Die Abenteuer des Prinzen Achmed) που σκηνοθέτησε η Λότε Ρέινιγκερ είναι μια ταινία κινουμένων σχεδιών του 1926, η οποία θεωρείται το πρώτο μεγάλου μήκους φιλμ κινουμένων σχεδίων στην ιστορία του κινηματογράφου. Η ευρηματική, κομψή και εμπνευσμένη, η ταινία που βασίστηκε σε ιστορίες από τις «Χίλιες και μία Νύχτες» και έκανε τον Ζαν Ρενουάρ να δηλώσει πως «...η Ράινγκερ γεννήθηκε με μαγικά χέρια», αντλεί στοιχεία από την αρχαία παράδοση του θεάτρου σκιών και περιγράφει μέσα από τη χάρη των κινούμενων σιλουέτων της μία ιστορία για την αιώνια πάλη του καλού και του κακού. Πάνω από ογδόντα χρόνια οι γοητευτικές «Περιπέτειες του Πρίγκιπα Αχμέντ» αποτελούν ένα ντελικάτο υπόδειγμα τεχνικής και φαντασίας και ένα από τα σπουδαιότερα animation που έγινε ποτέ. Η υπόθεσή της είναι η εξής: Ο διαβολικός μάγος Μπανού ξεγελά τον Πρίγκιπα Αχμέντ και τον στέλνει σε μία επικίνδυνη αποστολή. Με το ιπτάμενο άλογό του ο Αχμέντ θα βρεθεί σε ένα απομακρυσμένο νησί που κατοικείται από δαιμόνια και εκεί θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει δράκους και πνεύματα για να σώσει την όμορφη Πριγκίπισσα Περιμπανού. Έχοντας σύμμαχο τον Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι του, θα επιστρέψει με σκοπό να εκδικηθεί τον πανούργο μάγο.

Η προβολή της ταινίας της Ρέινιγκερ αύριο το βράδυ στις 9:00 στην πλατεία Κοτζιά στο πλαίσιο του 7th Athens Open Air Film Festival -7ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, εκτός από την ίδια την ταινία έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για έναν ακόμα λόγο: επειδή θα την  συνοδεύουν ηχητικά δύο πολύ ξεωριστοί μουσικοί, ο Larry Gus και ο Jay Glass Dubs, που θα συνεργαστούν και θα παρουσιάσουν ζωντανά μια σύνθεση 81 λεπτών, όση και η διάρκεια της ταινίας.

Η κουβέντα μαζί τους –με αφορμή τη μουσική της ταινίας- είναι σουρεαλιστική, όπως και όσα συνέβησαν στην ώρα που περάσαμε πίνοντας σπιτική λεμονάδα. Στο καφέ που καθίσαμε στην στοά Πύρρου μας μετακίνησαν δυό φορές, μία για να πάμε στο διπλανό τραπέζι και μία για να επιστρέψουμε στο δικό μας (κανείς δεν κατάλαβε γιατί –το μαγαζί ήταν εντελώς άδειο, μέσα-έξω). Ο Larry Gus μας λέει για έναν ξυλουργό που γνωρίζει και είχε κόψει όλα τα δάχτυλα εκτός από τα δύο ακρινά, κι ήταν συνέχεια σαν να μιλάει στο τηλέφωνο. «Το ακριβώς αντίθετο από τα χελωνονιντζάκια» προσθέτει σοβαρά ο Jay Glass Dubs. Έχουν να παίξουν χρόνια μαζί –έχουν κάνει άλλα τρία live από την ημέρα που γνωρίστηκαν.

Ο Larry Gus και ο Jay Glass Dubs φτιάχνουν ζωντανά μουσική για τις «Περιπέτειες του Πρίγκιπα Αχμέντ». Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

«Με τον Δημήτρη γνωριστήκαμε σε ένα αυτοκίνητο το οποίο γυρνούσε από τη συναυλία των Pixies στη Μαλακάσα, το 2004» λέει ο Larry Gus. «Ήμασταν και οι δύο πίσω στριμωγμένοι και ξεκινήσαμε να μιλάμε. Εγώ είχα το παλιό το συγκρότημά μου τότε, κι έλεγα στο Δημήτρη ότι κι εγώ φτιάχνω μουσική και με ειρωνευόταν, ήταν πολύ είρωνας. “Tι φάση;”. “Ένα μπάσο, ένα ντραμς φάση και κοπανάμε”, και λέει “κοπανάτε όσο κοπανάνε οι Shellac όμως;” Και ψάρωσα. Μετά χαθήκαμε και τον ξαναπέτυχα τρία χρόνια μετά, στο φεστιβάλ του Centro του Διοσκουρίδη στο Gagarin. Εκεί είχαν παίξει ως Suku».  

«Είχαμε σχεδόν παίξει» λέει ο Jay Glass Dubs.

«Ο Ku με την Su, μόνο δέος. Του παραχρόνου στη Μπιενάλε θα έπρεπε να στείλουμε Suku. Ήταν 20 χρόνια μπροστά, τρελό πράγμα, κρίμα που σταμάτησαν να παίζουν μαζί...» σχολιάζει ο Larry Gus. «Μετά, για ένα χρονικό διάστημα όταν έμενα στην Αθήνα, παίζαμε μαζί. Είχαμε ένα πρότζεκτ και λεγόμασταν Kula». 

Kula όπως Kula Shaker;

 

«Ναι, μου άρεσαν πάρα πολύ, κυρίως ο πρώτος δίσκος τους, άρεσαν και στους δύο μας. Ήταν ο πρώτος δίσκος που είχα πάρει το “K”. Ο Δημήτρης τότε είχε το σχήμα Ku of the silent».

Ήταν η εποχή που οι Suku ήταν πολύ στα πάνω τους, σας είχαμε κάνει και Αθηναίους στη Lifo.

Jay Glass Dubs: «Ναι, πάνω στη βέσπα της Su. Αλλά τις χάνει».

Larry Gus: «Τις χάνει! Δεν της τις κλέβουν; Τις χάνει λες και είναι Lego;!

Jay Glass Dubs: «Έχει χάσει δύο βέσπες».

Το έχετε δει το έργο που θα ντύσετε με μουσική;  

 

Jay Glass Dubs: «Το είχα δει μικρός, ήταν η ταινία που φοβόμουν όταν ήμουν μικρούλης. Μου την είχε γράψει σε κασέτα ο θείος μου και θυμάμαι μια σκηνή με το τζίνι σαν τώρα, ένα τζίνι πάρα πολύ τρομακτικό. Όταν είσαι 7 χρονών είναι τρόμος».

Larry Gus: «Ο Jay Glass Dubs τα έχει δει όλα, δεν πιστεύω ότι του λείπει κάτι σε reference».  

Πάτε σινεμά;

 

Jay Glass Dubs: «Όχι, δεν πάω καθόλου πια».  

Larry Gus: «Ούτε εγώ, λόγω του παιδιού, δεν πάω. Ούτε ταινίες βλέπω, μόνο σειρές βλέπω. Έχω να δω ταινία καιρό. Θα δω μια ταινία επειδή κάποιος μίλησε για αυτή σε ένα podcast ή σε κάποια σειρά,  έκανε reference, δεν υπάρχει περίπτωση να κάτσω αλλιώς. Ο The Boy βλέπεις ταινίες, τέσσερις ταινίες την ημέρα. Μόλις είδα τον όγδοο κύκλο του Curb Yor Enthusiasm, ο ένατος κύκλος θα βγει τον Οκτώβριο. Έκανε πέντε χρόνια break». 

Αν σου αρέσει ο Γούντι Άλεν, σίγουρα θα σου αρέσει.

 

Larry Gus: «Πιο καλός είναι από Γούντι Άλεν, πιο updated».

Ο Larry Gus και ο Jay Glass Dubs φτιάχνουν ζωντανά μουσική για τις «Περιπέτειες του Πρίγκιπα Αχμέντ». Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Από κινούμενα σχέδια;

 

Jay Glass Dubs: «Το Ghost in the Shell. Ξεκάθαρα, είναι η καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων. Μετράει και το Α Scanner Dakly του Linkalater;

Larry Gus: «Ενήλικα; Τι φάση; Nausika, In the valley of the winds του Miyazaki, με μουσική Hosono, ειδικά το τραγούδι της ταινίας είναι γαμώ. Oι ταινίες του Satoshi Kon, το Perfect Blue, αριστούργημα, ταινιάρα. Tokyo Godfathers, Paprika...».

Τι θα παίξετε στο live για την ταινία;

 

Jay Glass Dubs: «Για την ώρα το συζητάμε, θέτουμε ένα γενικό πλαίσιο στο οποίο να κινηθούμε και μετά θα το ακυρώσουμε. Θέλουμε να είναι ήσυχο και πολύ ήρεμο.

Είστε εξαγώγιμα προϊόντα σαν το λάδι;

 

Jay Glass Dubs: «Εξαγώγιμα προϊόντα δεν είμαστε, γιατί δεν βγάζει κανένας από μας λεφτά στην Ελλάδα».

Larry, αν έπρεπε να του κάνεις μία ερώτηση τι θα τον ρώταγες;

 

Larry Gus: «Με ποιον τα πας καλύτερα αυτή τη στιγμή, με τον μπαμπά σου ή με τη μαμά σου;».

Jay Glass Dubs: «Αυτή τη στιγμή νομίζω και με τους δύο, είναι η πρώτη φορά που μπορώ να το πω στη ζωή μου, ενώ μεγαλώνοντας τα πήγαινα με τη μαμά. Μετά με τον μπαμπά και τώρα έχει ισορροπήσει η σχέση μας».

Larry Gus: «Και είστε όλοι μαζί; Με την αδερφή σου κλπ; Όλοι δεμένοι;».  

Jay Glass Dubs: «Τα τελευταία χρόνια ναι, ξεκινήσαμε να είμαστε πάλι δεμένοι».

Larry Gus: «Πολύ σκληρό. Παρόλο που είναι χωρισμένοι οι γονείς σου;».

Jay Glass Dubs: «Ναι, πολλά χρόνια. Ήμουν εννιά χρονών όταν χώρισαν».

Larry Gus: «Κατάλαβες τώρα γιατί ο Jay Glass έχει τόσες πολλές περσόνες;».

Jay Glass Dubs: «Και οι δικοί σου χωρισμένοι είναι».

Larry Gus: «Εμένα άργησαν πάρα πολύ, ήμουν 22. Χώρισαν το 2005».

Jay Glass Dubs: «Και πώς τα πας με τους γονείς σου;»

Larry Gus: «Τώρα, εγώ, το ανάποδο. Τα πάω τέλεια με τον μπαμπά μου, λόγω της πατρότητας, αν και με την μάνα μου πάντα τα πήγαινα καλά».

Ο Larry Gus και ο Jay Glass Dubs φτιάχνουν ζωντανά μουσική για τις «Περιπέτειες του Πρίγκιπα Αχμέντ». Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Ακούτε μουσική;

 

Jay Glass Dubs: «Όχι, εγώ δεν ακούω καθόλου μουσική, ακούω μόνο ό,τι promo έρχονται, έχω σταματήσει να αγοράζω μουσική εντελώς».

Larry Gus: «Εγώ ακούω μόνο Frank Ocean, μέρα-νύχτα. Είμαι τρελαμένος με τον Frank Ocean, είμαι άρρωστος».

Jay Glass Dubs: «Εμένα αν μου βάλεις Frank Ocean δεν μπορώ να τον αναγνωρίσω. Jabu από Μπρίστολ άκου».

Larry Gus: «Ακούω συνέχεια podcast».

Jay Glass Dubs: «Εγώ μόνο τα δικά μου ακούω πια».  

Larry Gus: «Ο Frank Ocean είναι Stevie Wonder φάση, δεν υπάρχει κάτι ανώτερο».

Jay Glass Dubs: «Αυτό που δεν μπορώ ν' ακούσω πια καθόλου είναι κιθαριστική μουσική. Πρέπει να είναι κάτι πολύ ξεχωριστό...».  

Larry Gus: «Μα τι να ακούσεις; Mac deΜarco; Νιώθω άνετα γιατί δεν έχω facebook και δεν μαθαίνω τίποτα».

Τη σελίδα σου ποιος τη διαχειρίζεται;

 

Larry Gus: «Εγώ, αλλά είναι one way, δεν βλέπω τι γίνεται, δεν κάνω follow κάποιον, το έχω εκεί για να ανακοινώνω τις συναυλίες μου. Δεν έχω προσωπικό facebook».

Πώς ενημερώνεσαι;

 

Larry Gus: «Δεν ενημερώνομαι, δεν με νοιάζει, είμαι όλη την ημέρα στο redit, ξέρω τα πάντα για το τι γίνεται στην Αμερική, αλλά δεν ξέρω τίποτα από ό,τι γίνεται εδώ. Και ό,τι σημαντικό γίνεται εδώ μου το λέει η Κωστάντια. Είναι το φίλτρο. Δεν έχω twitter, έχω σβήσει το facebook το προσωπικό μου, δεν έχω instagram, τα έχω δώσει στο label και τα διαχειρίζεται. Δεν έχω καν κινητό με ίντερνετ κι είναι τέλεια».

Όταν μπαίνεις στο ίντερνετ τι διαβάζεις;

 

Larry Gus: «Πρέπει να κάνω block το pitchfork και το xlr8tor, το Resident Advisor και το fact γιατί αυτά κοιτάζω με μίσος. Μπαίνω συνέχεια σε όλα αρρωστημένα για να δω τι παίζει. Θέλω να τα κάνω block».

Jay Glass Dubs: «Εγώ ποτέ, μπαίνω στο nodata για να κατεβάσω. Με βολεύει γιατί κάνει πολύ καλή επιλογή. Είναι και ωραία φάση και άμα βλέπεις και τα δικά σου στο nodata είναι επίσης πολύ ωραίο.

Larry Gus: «Εγώ πληρώνω spotify και είμαι μια χαρά».

Jay Glass Dubs: «Εγώ έχω να πάω το σκυλί στο γιατρό και πρέπει να φύγω...».

7th Athens Open Air Film Festival, 7ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας

Τετάρτη 5 Ιουλίου | 21:30 | Πλατεία Κοτζιά | Είσοδος Ελεύθερη. 

Οι επόμενες βραδιές με προβολές και μουσική είναι:

την Παρασκευή, 7 Ιουλίου: O μεγάλος Λεμπόφσκι, Παραλία Αγ. Κοσμά. Ακολουθεί πάρτι από τον Pepper 96,6 και τον Γιώργο Μουχταρίδη

και την Πέμπτη 20 Ιουλίου: Προβολή Mad Max 2, στον Λυκαβηττό. Ακολουθεί πάρτι από τον Best 92,6.

 

Ο Larry Gus και ο Jay Glass Dubs φτιάχνουν ζωντανά μουσική για τις «Περιπέτειες του Πρίγκιπα Αχμέντ». Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ