Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
 

Κάθε σημείο του γυναικείου κορμιού είναι ονοματισμένο από έναν άντρα. Μήπως να το αλλάξουμε;

Από τις σάλπιγγες μέχρι τον δουγλάσειο χώρο, κάθε μέλος και όργανο του γυναικείου σώματος έχει βαφτιστεί από έναν άντρα. Όμως, η αρσενική γλώσσα της ιατρικής δεν τελειώνει εκεί... Έχει αυτό καμιά σημασία; Προφανώς!
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Η Αφροδίτη της Μήλου δεμένη μεταφέρεται σε κρύπτες του Λούβρου, το 1938, κατά την εκκένωση του Μουσείου υπό τον φόβο της σύλησής του από τους Γερμανούς κατακτητές.

Αν αποφασίσει να διαβάσει κανείς τον χάρτη της γυναικείας ανατομίας, κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα συναντήσει μερικά αναπάντεχα ονόματα -όλα τους αντρικά- που ανέλαβαν να βαφτίσουν μέλη του γυναικείου σώματος. 

Και τι ακριβώς κάνει ο Γκαμπριέλε Φαλόπιο -εκ των σημαντικότερων ανατόμων και γιατρών του 16ου αιώνα-  στην περιοχή των ωοθηκών; Τι σχέση έχει ο Κασπάρ Μπαρτολίν ο Νεότερος με τα χείλη του αιδοίου; Και κατά πόσο μπορούμε να εμπιστευόμαστε τον Ερνστ Γκραίφενμπεργκ, που στις αρχές του 20ού αιώνα ισχυρίστηκε ότι ανακάλυψε το G-spot;

Γνωστά ή άγνωστα σ' εμάς, τα ονόματα αυτών των αντρών εξασφάλισαν την αθανασία διά του γυναικείου γεννητικού συστήματος: ο δουγλάσιος χώρος, οι βαρθολίνειοι αδένες και το αιωνίως ακαθόριστο σημείο G φέρουν ξεκάθαρα την υπογραφή τους.

 

Η πικρή αλήθεια είναι ότι γύρω από τα γυναικεία σώματα βρίσκονται -αν και νεκροί από χρόνια- άντρες ανατόμοι, με τα ονόματά τους να περνούν στην Ιστορία επειδή βάφτισαν ένα γυναικείο όργανο, με τον ίδιο τρόπο που πέρασαν στην αθανασία τα ονόματα μεγάλων εξερευνητών, με τη διαφορά ότι αυτοί χαρτογράφησαν τη γυναικεία ανατομία και τα γυναικεία γεννητικά όργανα ακριβώς όπως μια άγνωστη και απάτητη χώρα.

 

Η πικρή αλήθεια είναι ότι γύρω από τα γυναικεία σώματα βρίσκονται –αν και νεκροί από χρόνια– άντρες ανατόμοι, με τα ονόματά τους να περνούν στην Ιστορία επειδή βάφτισαν ένα γυναικείο όργανο, με τον ίδιο τρόπο που πέρασαν στην αθανασία τα ονόματα μεγάλων εξερευνητών, με τη διαφορά ότι αυτοί χαρτογράφησαν τη γυναικεία ανατομία και τα γυναικεία γεννητικά όργανα ακριβώς όπως μια άγνωστη και απάτητη χώρα. 

 

Ακόμη και ορολογίες θηλυκού γένους που χρησιμοποιούνται στην ανατομία και νομίζουμε ότι είναι πολιτικώς ορθές, όπως η λέξη κόλπος (λατ.: vagina που σημαίνει θηκάρι για το μαχαίρι ή το σπαθί), έχουν συχνά αναχρονιστικές και απολύτως σεξιστικές καταβολές. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ο Φρόιντ για να καταλάβει τις αναγωγές σπαθιού - θήκης, αρσενικού - θηλυκού... Φωτ.:  Georgia O’Keeffe, Music - Pink and Blue II, 1919
Ακόμη και ορολογίες θηλυκού γένους που χρησιμοποιούνται στην ανατομία και νομίζουμε ότι είναι πολιτικώς ορθές, όπως η λέξη κόλπος (λατ.: vagina που σημαίνει θηκάρι για το μαχαίρι ή το σπαθί), έχουν συχνά αναχρονιστικές και απολύτως σεξιστικές καταβολές. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ο Φρόιντ για να καταλάβει τις αναγωγές σπαθιού - θήκης, αρσενικού - θηλυκού... Φωτ.: Georgia O’Keeffe, Music - Pink and Blue II, 1919

 

Άρρενες είναι και οι θεοί που έχουν ταυτίσει το όνομα και τον μύθο τους με το γυναικείο σώμα. Ο θεός του γάμου, κατά την αρχαιοελληνική μυθολογία, λεγόταν Υμέναιος και πέθανε την πρώτη νύχτα του γάμου του. Σ' αυτόν οφείλει το όνομά της η γυναικεία ανατομική δομή μιας παρθένας γυναίκας. Ο Υμέναιος έλκει το όνομά του από το ρήμα υμένω (=υπομένω), αν και οι σύγχρονοι γλωσσολόγοι στο λήμμα «ὑμήν» αποδίδουν –με αριστοτεχνικές αναλύσεις– την εξήγηση του υμένα, της μεμβράνης.

 

 

Ωστόσο, ήταν ο Βεσάλιος, ο πατέρας της σύγχρονης ανατομίας, που ήδη από τον 16ο αιώνα χρησιμοποίησε τον όρο «παρθενικός υμένας» για να περιγράψει τη μεμβράνη που βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου κάθε γυναίκας που δεν έχει έρθει ακόμη σε σεξουαλική επαφή. 

 

  

Είτε αρέσει είτε όχι, στις επιστήμες και ειδικά στην ιατρική οι άντρες (και οι άρρενες θεοί) έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους, σφραγίζοντας με τα ονόματά τους σχεδόν τα πάντα. Από τις επιστημονικές ονομασίες χιλιάδων πλασμάτων και μικροβίων –το βακτήριο της σαλμονέλας, για παράδειγμα, οφείλει το όνομά του στον Αμερικανό κτηνίατρο Ντάνιελ Έλμερ Σάλμον– μέχρι το επαπειλούμενο είδος της ζέβρας που οφείλει το όνομα του στον πρώην Γάλλο Πρόεδρο Jules Grévy. Τώρα, το αν τη σαλμονέλα πρακτικά την ανακάλυψε η βοηθός του Σάλμον δεν φαίνεται να είχε καμία σημασία... 

 

Με θλίψη διαπιστώθηκε ότι ανθρώπινο σώμα θεωρείται το αντρικό σώμα, ενώ το γυναικείο παρουσιάζεται μόνο για να φανούν οι διαφορές μεταξύ αντρών - γυναικών.... Φωτ: Imogen Cunningham: Magnolia Blossom, 1925
Με θλίψη διαπιστώθηκε ότι ανθρώπινο σώμα θεωρείται το αντρικό σώμα, ενώ το γυναικείο παρουσιάζεται μόνο για να φανούν οι διαφορές μεταξύ αντρών - γυναικών.... Φωτ: Imogen Cunningham: Magnolia Blossom, 1925

 

Έτσι κι αλλιώς, ως γνωστόν, μέχρι τον προηγούμενο αιώνα οι γυναίκες βίωναν τον τέλειο αποκλεισμό τους από τις επιστήμες και ειδικά από την ιατρική. Όμως, η συνεχιζόμενη χρήση αντρικών ονομάτων στις ανακαλύψεις πρακτικά αντανακλά τη μεροληψία εναντίον του γυναικείου φύλου, την οποία και διαιωνίζει, φτάνοντάς την ως τις μέρες μας.  

 

Το κεφαλαιώδες ζήτημα για το αν η γλώσσα διαμορφώνει τη σκέψη μας παραμένει. Μέχρι σήμερα, πλείστα όσα παραδείγματα αποδεικνύουν ότι ο τρόπος που περιγράφεται κάτι αλλάζει την αντίληψή μας γι' αυτό. Ο Ghil'ad Zuckermann, καθηγητής γλωσσολογίας και γλωσσών υπό εξαφάνιση στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, αναφέρει ως παράδειγμα τη χρήση της λέξης «γέφυρα». Σε γλώσσες στις οποίες η γέφυρα περιγράφεται στο θηλυκό γένος, οι άνθρωποι έχουν την τάση να θεωρούν τις γέφυρες ένα κομψό αρχιτεκτόνημα. 

 

Αν μη τι άλλο, το παράδειγμά του γεννά το ερώτημα για το αν ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε το ανθρώπινο σώμα και την εκάστοτε κατάστασή του είναι διαστρεβλωμένος από τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα του φύλου, χωρίς καν να το παίρνουμε είδηση...

 

Άλλο παράδειγμα: όλοι γνωρίζουμε τον όρο «υστερία» που προκύπτει από την αρχαιοελληνική λέξη «υστέρα» που σημαίνει μήτρα. Αποδίδεται στον Ιπποκράτη (κι άλλος άντρας στις απαρχές της ιατρικής επιστήμης, μάλιστα) που ήθελε με κάποιον τρόπο να περιγράψει την ασθένεια που οφειλόταν σε συσπάσεις της μήτρας. Ως ψυχική διαταραχή που εμφανίζουν μόνο οι γυναίκες, η υστερία πάει πολύ πιο πίσω στον χρόνο και πρώτοι την είχαν περιγράψει οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήδη από το 1900 π.Χ. 

  

Οι Έλληνες, όμως, ήταν εκείνοι που υποστήριξαν ότι οι έντονες συσπάσεις της μήτρας και επιπροσθέτως η παραγωγή τοξικών για το σώμα ουσιών οφείλονταν στην παρατεταμένη αποχή από τη σεξουαλική επαφή και την ανικανότητα να τεκνοποιήσει μια γυναίκα. Γι' αυτό και ο γάμος εθεωρείτο θεραπεία για την υστερία. Η συγκεκριμένη θεωρία επιβίωσε μέσα στους αιώνες. Και έφτασε μέχρι και τον 19ο αιώνα, γεμίζοντας τα ιατρεία των αντρών γιατρών, εννοείται, με πελάτισσες. 

 

Σουηδοί ακτιβιστές απαιτούν την απαλοιφή σεξιστικών όρων και τη μετονομασία επιστημονικών ορολογιών, ζητώντας, για παράδειγμα, ο παρθενικός υμένας να λέγεται εις το εξής κολπικό στόμιο και πάει λέγοντας... Φωτ.: Bumhole. © Maisie Cousins
Σουηδοί ακτιβιστές απαιτούν την απαλοιφή σεξιστικών όρων και τη μετονομασία επιστημονικών ορολογιών, ζητώντας, για παράδειγμα, ο παρθενικός υμένας να λέγεται εις το εξής κολπικό στόμιο και πάει λέγοντας... Φωτ.: Bumhole. © Maisie Cousins

 

Τα συμπτώματα της υστερίας θεραπεύονταν μετά από συνεδρίες που περιλάμβαναν μαλάξεις στην περιοχή, οι οποίες προκαλούσαν παροξυσμό και εκτόνωση, να μία ήπια περιγραφή για τον οργασμό... Είναι η εποχή που οι γιατροί αρχίζουν να εμφανίζουν σύνδρομο κοπώσεως και κράμπες στα χέρια, καθώς η θεραπεία απαιτούσε το να αναπαριστούν, διά της χειρός, την για καιρό απούσα σεξουαλική παλινδρόμηση. Μέχρι που παρουσιάστηκε μία καλοδεχούμενη ανακούφιση στους κατάκοπους γιατρούς: ο πρώτος δονητής, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. 

 

Τελικά, η υστερία αφαιρέθηκε από τη λίστα των σύγχρονων ασθενειών της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης το 1952 και ειδικά σήμερα φαντάζει σαν ένα παρωχημένο και μάλλον κακόγουστο αστείο. Παρ' όλα αυτά, λίγοι τολμούν να συζητήσουν το πώς η υπόλοιπη γλώσσα της ιατρικής εξακολουθεί να είναι εγκλωβισμένη σε απολύτως πατριαρχικές ορολογίες.

 

Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα ονόματα διάσημων αντρών της επιστήμης. Άπειρες ορολογίες αλλά και μεταφορές που σχετίζονται με την ιατρική αντλούνται από καθαρά αντρικές, στρατιωτικές ακόμη-ακόμη δραστηριότητες. Λέμε ότι κάποιος πολεμά με την ασθένεια, δίνει τη μάχη εναντίον του καρκίνου και τα συναφή: η γλώσσα της ιατρικής, αλλά και της αναζήτησης θεραπείας, είναι μια βίαιη γλώσσα.  

 

Μελετάμε το ανθρώπινο σώμα για να βελτιώσουμε τη μοίρα τους. Όμως, όταν το σώμα γίνεται πεδίο μάχης, ρισκάρουμε να το μετατρέψουμε σε ζώνη επιβολής ελέγχου μεταξύ των δύο φύλων. Ο ογκολόγος Jerome Groopman υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικές ορολογίες έχουν αποτέλεσμα. Βοηθούν το ηθικό του ασθενή που νιώθει ότι ένας πόλεμος μαίνεται μέσα στο ίδιο του το σώμα. Άλλοι άνθρωποι, ωστόσο, θεωρούν αυτού του είδους τις μεταφορές και τις παρομοιώσεις ένα πραγματικό ανάθεμα για την ποιότητα ζωής τους. Όλη αυτή η επιθετική ορολογία κάνει πολύ κόσμο να πιστεύει ότι αν δεν θεραπευτεί, ότι αν η κατάστασή του δεν βελτιωθεί, έχει αποτύχει στην πιο σημαντική πρόκληση. Και, φυσικά, αρχίζουν να αυτομαστιγώνονται που δεν τα κατάφεραν σ' αυτήν τη... μάχη.   

 

Ακόμη και ορολογίες θηλυκού γένους που χρησιμοποιούνται στην ανατομία και νομίζουμε ότι είναι πολιτικώς ορθές, όπως η λέξη κόλπος (λατ.: vagina που σημαίνει θηκάρι για το μαχαίρι ή το σπαθί), έχουν συχνά αναχρονιστικές και απολύτως σεξιστικές καταβολές. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ο Φρόιντ για να καταλάβει τις αναγωγές σπαθιού - θήκης, αρσενικού - θηλυκού. 

 

Η υποεκπροσώπηση του γυναικείου φύλου ακόμη και στα βιβλία ανατομίας επιβεβαιώθηκε και μέσα από σχετική έρευνα που εκπονήθηκε από την καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Susan Morgan το 2013. Τότε η ίδια και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι «η ανατομία και η φυσιολογία των ανδρών συχνά αντιπροσωπεύονται ως κανόνας, με τις γυναίκες να υποεκπροσωπούνται σε μη αναπαραγωγική ανατομία». Με θλίψη διαπιστώθηκε ότι ανθρώπινο σώμα θεωρείται το αντρικό σώμα, ενώ το γυναικείο παρουσιάζεται μόνο για να φανούν οι διαφορές μεταξύ αντρών - γυναικών.

 

Διαφημιστική καμπάνια του YSL... Φωτ.: Guy Bourdin
Διαφημιστική καμπάνια του YSL... Φωτ.: Guy Bourdin

 

Ακόμη, όμως, κι αν πίσω από κάθε ιατρικό όρο κρύβεται μια ιστορία σκληρής πατριαρχίας, έχει καμιά σημασία σήμερα; Είναι τόσο σοβαρό ζήτημα; Μιλάμε για άρρητο σεξισμό που διαμορφώνει τη σκέψη μας ακόμα κι αν δεν συμφωνούμε; 

 

Ναι, γι' αυτό μιλάμε. Σύμφωνα με τη Lera Boroditsky, αναπληρώτρια καθηγήτρια της γνωστικής επιστήμης στο UCSD, το πρόβλημα είναι ότι οι αντρικές ορολογίες και τα αντρικά επώνυμα σε επιστημονικές ανακαλύψεις διαιωνίζουν την ιδέα ότι η επιστημονική πρόοδος σημειώνεται από ένα και μόνο φύλο και όχι μέσα από τη μακρά συνεργατική διαδικασία που είναι και το επίμαχο ζητούμενο στις επιστημονικές ανακαλύψεις.

 

Η ίδια εξηγεί ότι είναι αναγκαίο ένα σύστημα επεξήγησης της επιστήμης που δεν θα επικεντρώνεται στις ιστορικές νίκες των αντρών και τη μανία τους να μαρκάρουν με το όνομά τους μέρη του ανθρώπινου σώματος. Το σημαντικό εδώ, όπως λέει, είναι να αντικατασταθεί αυτή η ορολογία από περιγραφές που θα είναι χρήσιμες στον άνθρωπο που φέρει το σώμα που φέρει, ανεξαρτήτως φύλου.

 

Σχεδόν 20 χρόνια πίσω, η κοινωνική λειτουργός Anna Kostztovics είχε εκφράσει την ανησυχία της για την έλλειψη θεμελιώδους ισότητας των φύλων, τουλάχιστον έτσι όπως προέκυπτε μέσα από τη σουηδική γλώσσα. Είχε επισημάνει ότι τα αγόρια είχαν μια μη σεξουαλικά φορτισμένη λέξη για τα γεννητικά τους όργανα, το «snopp», έναν ευρέως χρησιμοποιούμενο όρο, περίπου ισοδύναμο με τον αγγλικό όρο «willy», ενώ για τα γεννητικά όργανα των κοριτσιών δεν υπήρχε κάποια αντίστοιχη λέξη. Η ίδια είχε εισηγηθεί τη χρήση μιας νέας λέξης, της «snippa», ως θηλυκού ισοδύναμου.

 

Έκτοτε, οι Σουηδοί ακτιβιστές απαιτούν την απαλοιφή σεξιστικών όρων και τη μετονομασία επιστημονικών ορολογιών, ζητώντας, για παράδειγμα, ο παρθενικός υμένας να λέγεται εις το εξής κολπικό στόμιο και πάει λέγοντας. 

 

Απομένει να δούμε αν οι νέες αυτές ορολογίες με κάποιον τρόπο θα υιοθετηθούν και θα αφομοιωθούν από τους ανθρώπους της εποχής μας. Αλλά αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι από δω και στο εξής θα ενθαρρύνονται να δημιουργήσουν τη γλώσσα που χρειάζονται για να αντιληφθούν τον κόσμο. Όσο για τις ορολογίες-κατάλοιπο της πατριαρχικής κοινωνίας, η Μποροντίτσκι το έχει γράψει καλύτερα απ' όλους: «Αν τις αφήσουμε να εκπέσουν, τους επιφυλάσσουμε τον πιο ταιριαστό θάνατο που θα μπορούσαν να έχουν»...

 

Της Leah Kaminsky, ιατρού και βραβευμένης συγγραφέως.

Τα στοιχεία από το BBC.com 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ας μιλήσουμε για το γυναικείο στήθος
Ασιάτισες μιλούν για τα στήθη τους, το γυναικείο σώμα και την ισότητα των φύλων στην Κίνα
Εσείς γνωρίζατε ότι το γυναικείο στήθος μπορεί να μεγαλώσει κατά τη διάρκεια του σεξ;
H εμπειρία του σεξ μέσα σε δύο λεπτά: Μια επιστημονική εξήγηση σε ό,τι συμβαίνει σε μια γυναίκα κατά τη διάρκεια του σεξ και του οργασμού
Aποσεξουαλικοποιώντας το γυναικείο σώμα στη μόδα (NSFW)
Μια νέα αισθητική στις φωτογραφίσεις μόδας που αποσεξουαλικοποιεί το γυναικείο σώμα και παίζει με το σουρεαλιστικό
Πέη, φεμινισμός και σεξουαλική θετικότητα (NSFW)
Η έκθεση I Didn't Ask For This: A Lifetime of Dick Pics συνεχίζει τη συζήτηση για την θετικότητα στο σεξ, τη σεξουαλική παρενόχληση, τον διατομικό φεμινισμό και την πορνογραφία
Η ηδονιστική προσέγγιση της Maisie Cousins στο γυναικείο σώμα και τη φύση
Η πολυ-αισθησιακή έκθεση "grass, peonie, bum" της φωτογράφου στο Λονδίνο
Γιατί ο φεμινισμός είναι σημαντικός για τους άντρες: ένα μικρό κοινωνικό πείραμα
Μαθητές γυμνασίου της Αυστραλίας ρώτησαν τις γυναίκες που πρωταγωνιστούν στη ζωή τους γιατί ο φεμινισμός είναι σημαντικός γι' αυτές - και οι απαντήσεις ήταν αποστομωτικές

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια εξοργιστική απάντηση
Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»
Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
Ανδρόγυνη, μορφινομανής, αριστοκράτισσα: Η μποέμικη ζωή της φωτογράφου Άννεμαρι Σβάρτζενμπαχ
Οι φωτογραφίες της Ελβετίδας με τις γερμανικές αριστοκρατικές καταβολές που γύρισε σχεδόν όλο τον κόσμο απαθανατίζοντας ανθρώπους, μνημεία και τοπία, όπως ήταν πριν από 75 χρόνια
Jean Graetz: Αντίο σε μια σπουδαία ψυχή που πολέμησε τον ρατσισμό στο πιο βαθύ σκοτάδι
Πίσω από τη Rosa Parks, πίσω από τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ υπήρχε μια ατρόμητη γυναίκα και ο σύζυγός της
Jen Gunter: Η σούπερ σταρ γυναικολόγος που ξεμπρόστιασε την Gwyneth Paltrow μιλά στη LiFO
Με αφορμή το παγκόσμιο best seller της «H Βίβλος του Κόλπου» (εκδόσεις Μεταίχμιο) η μαχητική γυναικολόγος μιλά για μια σειρά από παρανοήσεις και μύθους γύρω από το γυναικείο σώμα, μύθους που βολεύουν την πατριαρχία και τους επιτήδειους.
Νάντια Κομανέτσι: Όσα δεν ξέραμε για το «απόλυτο 10» που ακόμη στοιχειώνει τη Δύση
Μερικές σκέψεις με αφορμή το βιβλίο «Η μικρή κομμουνίστρια που δεν χαμογελούσε ποτέ».
 Ισμήνη Καπάνταη: «Αν δεν είχε δολοφονηθεί ο Καποδίστριας, η Ελλάδα θα ήταν διαφορετική»
Η συγγραφέας του ιστορικού μυθιστορήματος «Το βρωμερόν ύδωρ της λήθης» θεωρεί ότι ο «νεοέλληνας» παραμένει ακόμα ένας άλυτος γρίφος.
Μαρία Μπακάλοβα: Είναι η «συνεργάτις» του Borat η πιο απτή δικαίωση του #MeToo;
Η ντροπιαστική φάρσα στον Ρούντι Τζουλιάνι, τον άλλοτε πανίσχυρο δήμαρχο της Νέας Υόρκης, μόλις ανέδειξε την πιο θαρραλέα ηθοποιό στην Αμερική του Τραμπ.
Αναστασία Κοτανίδου: «Ο κορωνοϊός ανέδειξε την απόγνωση τού να πεθαίνεις μόνος»
Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, πνευμονολόγος-εντατικολόγος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Ευαγγελισμού. Γεννήθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας, ζει στην Αθήνα.
Podcast Νο.18: Συζητώντας με την Φούστα Κλαρωτή
Ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη
Τα λόγια της Μάγδας Φύσσα
Οι δηλώσεις της Μάγδας Φύσσα για τον αγώνα της εναντίον της Χρυσής Αυγής και για την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης.
Αμπα Podcast/ Συζητώντας με την Anna
Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια
Μερικές χαρακτηριστικές φράσεις της από συνεντεύξεις, ομιλίες και δηλώσεις που συνθέτουν το προφίλ μιας εμβληματικής προσωπικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του αγώνα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων.
Η κόκκινη Πότα των νησιών της εξορίας
«Αν γινόταν χούντα σήμερα στην Ελλάδα, πάλι εμένα θα έπιαναν πρώτη!»
Podcast/ Συζητώντας με την Little Wolf
H Λένα Φουτσιτζή συνομιλεί από την Αμερική με τις/ τους Αμπαχόλικς για θέματα φεμινισμού και σχέσεων
26 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 12 Επόμενα
avatar nego 7.7.2018 | 13:20
Αλλαγή λεξιλογίου .Αλλαγή που την επιβάλουμε,όχι λόγω της εποχής ,της προόδου ή όπως συμβαίνει φυσικά και αυθόρμητα εδώ και χιλιετιες.
Newspeak ,μαλιστα
https://www.youtube.com/watch?v=rR0PERysHGc
avatar Slady 7.7.2018 | 13:28
Και κάθε σημείο του πλανήτη, χώρες, πόλεις, βουνά, κοιλάδες, θάλασσες κτλ. είναι ονοματισμένο από άνδρες. Μπορούμε να τ' αλλάξουμε. Επίσης κάθε χτίσμα επάνω στον πλανήτη, κατοικίες, ιστορικά μνημεία, δρόμοι, σχολεία, νοσοκομεία, γέφυρες, ναοί, είναι φτιαγμένα από άνδρες. Μπορούμε να τα γκρεμίσουμε. Και ούτω καθ' εξής. Και γενικότερα, γιατί να υπάρχουν άνδρες; Μπορούμε να τους καταργήσουμε.
Lumidy Lumidy 7.7.2018 | 14:32
Όχι. Δεν θα αλλάξουμε όλη την ανατομία και ιατρική επειδή οι ονομασίες ήρθαν από άντρες.

Τέτοια προβλήματα αν είχαμε ως ανθρωπότητα, καλά θα ήμασταν.
alele alele 7.7.2018 | 15:17
Δεν ξερω αν πρεπει να γελασω ή να κλαψω με τετοιου ειδους ανησυχιες των νεοφεμινιστων.
Αντι δηλαδη να δουλεψουν ολοι μαζι ανεξαρτητου φυλου και να συμβαλουν στην προοδο της επιστημης, κλαιγονται γιατι τα γυναικεια οργανα τα «βαφτισαν» ανδρες. Το σωστο θα ηταν δηλαδη για καθε επιστημονικο ορο που οριζει ανδρας, να οριζει τον επομενο γυναικα για να εχουν συμβαλει και τα δυο φυλα κατα 50% !
First world problems.
avatar johnzik 7.7.2018 | 16:20
Ο σύγχρονος πολιτισμός, και ειδικότερα ο δυτικός, χτίστηκε, κυρίως, από άντρες. Αυτό μερικοί δεν το αντέχουν με τίποτα.
avatar
Ανώνυμος/η 7.7.2018 | 18:06
Πίσω από την φαινομενικά αθώα προσπάθεια εκσυγχρονισμού της γλώσσας, η οποία πλασάρεται ως αυτονόητη καθότι συνώνυμη της προόδου που όλοι αγκαλιάζουμε, διακρίνεται και το πιο μοχθηρό πολιτικό κίνητρο. Πρόκειται όπως είπε και ο/η από πάνω για newspeak. Αλλάζω την γλώσσα με την ευγενή πρόθεση να την καθαρίσω από ιδεολογικές εγγραφές, πάντα με μια επίφαση αντικειμενικότητας, αλλά με την πρώτη ευκαιρία εισάγω και κυρώνω τις δικές μου. Αυτό φαίνεται σε διάφορα σημεία στο άρθρο.

Στέκομαι στον παρθενικό υμένα. Ο όρος "παρθενικός υμένας" περιγράφει επακριβώς της ιδιότητες του συγκεκριμένου υμένα. Το προτεινόμενο "κολπικό στόμιο" των Σουηδών όχι μόνο είναι ασαφές, αλλά επιλέγει να παραβλέψει και το πιο βασικό γνώρισμα του εν λόγω "στομίου", προφανώς γιατί αυτό ενοχλεί μερικούς. Ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης είναι η γλώσσα, που χάνει την περιεκτικότητα και την περιγραφικότητα της.

Άσε που μερικά σημεία του κειμένου τυχαίνει να μαρτυρούν (ίσως άθελα τους) και όλο το συσσωρευμένο κόμπλεξ που κρύβει το φεμινιστικό κίνημα.

Για παράδειγμα, γιατί κολλάμε στον παραλληλισμό του κόλπου με το θηκάρι; Σε ποιο σημείο ακριβώς αστοχεί η αναλογία; Μήπως, λέω εγώ, θα θέλαμε να ήμασταν σπαθί; Και γιατί είναι προτιμότερο το σπαθί; Μήπως έχουμε εσωτερικεύσει ανεπίγνωστα το αξιακό σύστημα της πατριαρχίας που λέμε ότι μαχόμαστε; Γιατί δεν
μπορούμε να είμαστε περήφανα θηκάρια;
νερό νερό 11.1.2019 | 18:06
Ο όρος παρθενικός υμένας είναι εντελώς λάθος γιατί απλά δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα που να δείχνει ότι η γυναίκα δεν έχει κάνει σεξ η που να σκιζεται και να αιμορραγει όταν η γυναίκα κάνει. Εάν κάποια γυναίκα ματωσει, το πιο πιθανόν είναι να βιάστηκε η να μην είχε επιθυμία και οργασμό η να ήταν σε εφηβική ηλικία. Επίσης μια γυναίκα μπορεί να είναι λεσβια και να μην περιμένει κανένα σπαθί να μπει στο θηκαρι της, κρίμα δεν είναι να καθορίζεται το όργανο της σαν θήκη ενός άλλος οργάνου;
avatar ΦΩΤΕΙΝΗ 7.7.2018 | 20:33
Δεν το πιστεύω ειλικρινά ότι οι αναγνώστες της Lifo κάνουν τέτοια σχόλια (σκέψου δηλαδή αυτό το άρθρο να δημοσιεύονταν στο σάιτ του Πρώτου Θέματος, τι σχόλια θα υπήρχαν). Slady, δεν είπε κανείς να καταργήσουμε τους άντρες, αλλά να διορθώσουμε τις αδικίες της πατριαρχικής κοινωνίας. Lumidy και alele, ολα τα προβλήματα, μικρά και μεγάλα πρέπει να συζητιούνται, και οποιαδήποτε νέα συζήτηση μόνο καλό κάνει. johnzik, ο πολιτισμός έχει χτιστεί, προς το παρόν, από άντρες γιατί η πατριαρχική κοινωνία απέκλεισε εμάς τις γυναίκες από την μόρφωση και την δημιουργία, και αυτόν τον αποκλεισμό, ναι, δεν τον αντέχουμε.
Κύριε Κοκοβικο, όχι δεν έχουμε καμία όρεξη να εξαφανιστουμε από τον πλανήτη εμείς οι γυναίκες!
avatar Γράφων 8.7.2018 | 08:00
(α) Δεν υπάρχει πατριαρχική κοινωνία. Αυτό είναι ένα ψέμα του τοξικού φεμινισμού έτσι όπως αυτός τοποθετήθηκε πολιτικά από το '60 και μετά.

Το γεγονός ότι το ψέμα επαναλαμβάνεται συχνά αναπαντητο διότι όποιος τολμήσει να το πει ψέμα βγαίνει φασίστας, φαλλοκρατικο γουρουνι κτλ κτλ δεν σημαίνει ότι είναι αλήθεια. Είναι ένα ψέμα δίχως αντίλογο.

Δεν είναι τυχαίο που κανείς και ποτέ δεν δίνει ορισμό της "πατριαρχίας". Βολεύει να είναι μην ορισμένη. Απλώνει σαν έννοια και καλύπτει όλα τα ψυχολογικα.γραφουσών και γραφόντων.

(β) Δεν υπάρχουν "αδικίες της πατριαρχικής κοινωνίας". Υπάρχει μια δυσκολη ζωη. Ευχάριστη αλλά δύσκολη.

(γ) Ο τοξικός φεμινισμός αρχίζει και θυμίζει όλο και περισσότερο 1984... Η Νέα Γλώσσα. Η αστυνομία της σκέψης... Όλα είναι εδώ... Η αλλαγή του παρελθόντος και η επανίδρυση της ιστορίας.
Ο πόλεμος είναι ειρήνη.
Η άγνοια είναι δύναμη.

(δ) Αν ζούμε σε μια πατριαρχική κοινωνία και λέγονται τέτοιες ασυναρτησίες, φαντάσου τι έχει να γίνει αν ζήσουμε σε μητριαρχική κοινωνία.

Λέρο, Γυάρο και Μακρόνησο μας βλέπω...

(ε) Αυτό που πραγματικά ζηλεύω στον τοξικό φεμινισμό είναι το θράσος του. Ξεκινάει κάνοντας 10 παράλογες παραδοχές. Μοιραία αγωνίζεσαι να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας.

Όποτε από τις 10 παραδοχές όλο και κάτι μένει...

Τέρμα το δούλεμα όμως.

ΥΓ Το σύμπαν του Κυνόδοντα είναι εδώ...
avatar ΦΩΤΕΙΝΗ 8.7.2018 | 20:25
Γραφων, αφου λοιπόν δεν υπάρχει πατριαρχική κοινωνία, απάντησε εσύ, που από τα όσα λες φαίνεται ότι έχεις πολλές γνώσεις: γιατί σε πολλά μέρη του κόσμου απαγορεύεται ακόμα στις γυναίκες να πηγαίνουν σχολείο; Γιατί πολλές φορές, για την ίδια δουλειά μια γυναίκα αμείβεται με λιγότερα χρήματα από έναν άντρα; Εγώ δυστυχώς δεν έχω θεωρητικές γνώσεις, όμως παρατηρώ τις παραπάνω κοινωνικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο φύλα. Μπορείς λοιπόν να απαντήσεις αν δεν φταίει οι πατριαρχική κοινωνία για αυτές τις αδικίες εις βάρος των γυναικών, τότε ποιος φταίει;
avatar ΦΩΤΕΙΝΗ 8.7.2018 | 21:54
https://ampa.lifo.gr/gunaikes/feminismos-odigos-gia-archarioys/
avatar Γράφων 9.7.2018 | 05:47
Το ότι έχεις κρίνει ένοχο το 1/2 του πληθυσμού του πλανήτη εκτός από παράλογο είναι και ανήθικο.

Και αφού έχεις βγάλει ετυμηγορία πάνω σε μύθους και ψέματα αναστρεφεις και το βάρος απόδειξης. Απολυτος παραλογισμός και ανηθικότητα.

Πες μου εσύ γιατί οι άνδρες πεθαίνουν νωρίτερα, γιατί πάνε αυτοί στον πόλεμο, γιατί είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία το φύλο που πάει φυλακή, γιατί είναι λιγότεροι απόφοιτοι πανεπιστημιων.

Τι έχεις να πεις για αυτές τις κοινωνικές διαφορές;

Φταίει η μητριαρχία; Ή μήπως πάλι η πατριαρχία;

Φτάνει το δούλεμα. Φτάνουν τα συνθήματα και οι αλλ'αντ'αλλων στατιστικές. Φτάνει το μπέρδεμα των λέξεων μέχρι να χαθούν τα νοήματα. Φτάνουν τα προπαγανδιστικά αρθρακια που δεν έχουν ούτε ένα λογικό επιχείρημα. Φτανει η ρητορεία μίσους.

Φτάνει ο τοξικός φεμινισμός. Μην μου στέλνεις σκονακια άλλων. Πες τα με δικά σου λόγια.

Αν δεν έχεις γνώσεις να απέχεις από το να παίρνεις προσβλητικές και επικίνδυνες θέσεις.

Το καταλαβαινεις ότι είναι προσβλητικό αυτό το συνονθύλευμα αοριστολογιων που βγάζει το 1/2 του πλανήτη περίπου ναζί;

Φτάνει. Ημαρτον . Τέλος.

Κι έχεις και την άνεση να λες ότι δεν ξέρεις αλλά "'νταξ, αφού το λένε κι άλλοι..." Είναι πολύ κακό αυτό. Και το ακολουθείς άκριτα.
Scotland for Holidays Scotland for Holidays 9.7.2018 | 15:16
"Turning it up to eleven" (βλεπε Spinal Tap)

Οταν συζητιουνται πραγματα που μας αφορουν ολους, εστω κι αν δε φαινεται το "ολους" σε πρωτη αναγνωση, καλο ειναι τα αυθαιρετα συμπερασματα να δινουν τη θεση τους στην ψυχραιμια. Οσο κι αν μεγαλος ο πειρασμος για δραματικες δηλωσεις.
avatar Γράφων 11.7.2018 | 07:41
@ scotland for holidays

Περιμένω από μια εκ των άπειρων σχολών feminist studies (α) να δώσει ορισμό της πατριαρχιας και (β) να μας εξηγήσει ποιο το ποσοστό της μισθολογικής ανισότητας προέρχεται από προκατάληψη.

Η πατριαρχια είναι ο "αράπης" των παιδικών ταϊσματων. Η πατριαρχια είναι κάτι σαν το σατανά: μια ανακάλυψη των ανθρώπων προκειμένου να δικαιολογήσουν κάποιες πράξεις τους.

Αντιστοίχως με την σχολική απαγόρευση θέλω να μου πεις για ποιο λόγο υπάρχουν περισσότεροι άνδρες στη φυλακή και λιγότεροι απόφοιτοι πανεπιστημίων.

Θέλω να μου πεις αν γι'αυτό αυτό ευθύνεται η μητριαρχια.
avatar ΕΛΠΟ 8.7.2018 | 19:11
Φωτεινή,

Δείχνετε σαν να έχετε προκατάληψη και αίσθημα καταδίωξης.

Κανείς δεν θέλει να σας εξαφανίσει, ίσα-ίσα που πολλοί άντρες σας έχουν ανάγκη και ενδιαφέρονται για σας, αρκεί να είστε και σεις ικανές να το καταλάβετε ! Αν δεν είστε, σίγουρα δεν φταίει για αυτό η επιστημονική ορολογία της Ανατομίας !
Scotland for Holidays Scotland for Holidays 9.7.2018 | 00:20
ΕΛΠΟ, με ολο το σεβασμο αλλα σοβαρα τωρα; Εχει συνδρομο καταδιωξης επειδη ειπε οτι σε καποια μερη του κοσμου απαγορευεται τα κοριτσια να πηγαινουν στο σχολειο και επειδη για την ιδια δουλεια καποιες φορες οι αντρες αμειβονται περισσοτερο; Μα ισχυουν αυτα.

Οσο για το "κανεις δεν θελει να σας εξαφανισει..." απο που συναγεται το συμπερασμα οτι ειπωθηκε κατι τετοιο; Εχω χασει καποιο ενδιαμεσο σχολιο το οποιο εντωμεταξυ σβηστηκε;
avatar ΕΛΠΟ 9.7.2018 | 05:40
Scotland for Holidays 9.7/00.20'

Προφανώς σας διαφεύγει η φράση (δείτε παραπάνω) :

ΦΩΤΕΙΝΗ 7.7/20.33'

"Κύριε Κοκοβικο, όχι δεν έχουμε καμία όρεξη να εξαφανιστουμε από τον πλανήτη εμείς οι γυναίκες!"
Πηγή: www.lifo.gr

Εξού και το "σύνδρομο καταδίωξης".

Εννοείται - κατά τα άλλα - εύλογη η διαμαρτυρία και ο αγώνας για - όπου γης - υστέρηση σε παιδεία, μισθολογική εξίσωση κλπ.
avatar ΕΛΠΟ 10.7.2018 | 14:40
Τα 7 αρνητικά στην δική μου απάντηση της 9.7/05.40' στην Scotland - που είναι καθαρά ενημερωτική και δεν εκφράζει θέση με την οποία κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί -, καταδεικνύουν ότι μεταξύ των σχολιαστών της Λάϊφο υπάρχουν και μη σκεπτόμενοι τελείως ή/και απόλυτα εμπαθείς.
alele alele 9.7.2018 | 00:17
Μα αυτα δεν ειναι καν προβληματα. Αντι οι συγκεκριμενοι ακτιβιστες να ασχολουνται με τις γυναικες στην Μεση Ανατολη που δεν μπορουν ουτε να οδηγησουν, να σπουδασουν κτλ., ασχολουνται με τα ονοματα των οργανων τους.
avatar johnzik 10.7.2018 | 08:59
ΦΩΤΕΙΝΉ Άμα βγάλουμε το παραμυθάκι του wage gap (που ομολογώ είναι πολύ ανθεκτικό, σαν το άλλο με τα εμβόλια που προκαλούν δήθεν αυτισμό) από τη μέση, καταρρέει και το παραμύθι της πατριαρχίας. Και τότε ένα σωρό ακτιβιστές πρέπει να βρουν τι θα κάνουν στη ζωή τους...
βλαχάκι (το) βλαχάκι (το) 8.7.2018 | 03:02
Υπήρχαν και γυναίκες ανατόμοι, από παλιά.
(βλ. παρακάτω). Κάποια στιγμή θα πρέπει να ενταχθούν στα σχολικά εγχειρίδια τα επιτεύγματα των γυναικών, γενικώς, που σε αντίξοες συνθήκες και σπάζοντας όλα τα κλισέ και τις νόρμες κατάφεραν αυτά που κατάφεραν :-) για να μπει ένα φρένο στην θεώρηση του ότι ο "κόσμος" είναι ένα επίτεγμα ανδρικό κι όχι ανθρώπινο (όλων των φύλων και υποστάσεων).

Ταυτόχρονα, κάποιοι cis άρρενες θα πρέπει να κάνουν κάτι (πιο) δημιουργικό με την αίσθηση της ταυτότητάς τους, διότι η στείρα αντί-δραση, αποδεδειγμένα, δεν τους βγάζει πουθενά.

----
Female anatomists and their biographical sketches
(...)
Throughout history, little recognition has been given to the brilliant women behind some of the most influential discov-
eries and contributions to modern anatomical science. Although this review merely scratches the surface of the efforts of these scientists, no accurate history of medical achievement would be complete without the recognition these
women deserve. In detailing their work, we hope that future medical and anatomical historians will actively search to expand our knowledge of the women who have influenced anatomical science so that they will be remembered and
respected. We hope these unsung heroines will influence a new generation of female anatomists.

https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://ijhpm.org/index.php/IJHPM/article/download/96/69&ved=2ahUKEwiN64DqkY7cAhVONOwKHfpkBlUQFjAAegQIARAB&usg=AOvVaw3OmWe4Pgn6kWfPjinsaUCG

+

"Alessandra Giliani (1307-1326) was an Italian scientist, best known as the first woman to be recorded in historical documents as practicing anatomy and pathology." (...)
"Giliani is said to have carried out her own anatomical investigations, developing a method of draining the blood from a corpse and replacing it with a hardening coloured dye—and possibly adding to our understanding of the coronary-pulmonary circulatory system. (All evidence of her work was either lost or destroyed.)"

https://wikivisually.com/wiki/Alessandra_Giliani

+

"Florence Sabin Pioneered Her Way in Medical Science, Then Made Sure Other Women Could Do the Same"
https://www.smithsonianmag.com/science-nature/medical-pioneer-who-pushed-boundaries-science-and-feminism-180969555/#RGhfC0kpJea3ZUBM.99


Υγ. Ενδιαφέρον το εν λόγω θέμα ως προβληματισμός. Όχι, απαραίτητα, ως τεχνιτής αλλαγής των ορολογιών.

Υπέροχη και η πρώτη φωτό- ντοκουμέντο.
avatar ΕΛΠΟ 8.7.2018 | 07:49
Δουλειά δεν είχε ο Διάβολος, έβαζε ιδέες στο μυαλό των φεμινιστριών και των ακτιβιστών.

Που, αφού είχαν λύσει όλα τα άλλα προβλήματα στον πλανήτη και είχαν δικαιώσει κοινωνικά και πολιτικά την ύπαρξή τους σαν γυναίκες και άνθρωποι πριν έρθει ο θάνατός τους, αποφάσισαν να αφιερώσουν χρόνο να "αντισταθούν" στις "αντρικές" ονομασίες της ανατομίας τους.

Δηλαδή, η Μέρκελ, η Κριστίν Λαγκάρντ, η Κιουρί, η Σιμόν ντε Μποβουάρ και χιλιάδες άλλες αξιολογότατες προσωπικότητες της Πολιτικής, των Γραμμάτων-Τεχνών και της Επιστήμης, είναι ή υπήρξαν τέτοιες, γιατί ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΟΛΑ έλεγαν στους άντρες τους "μην σε ακούσω να λες ότι μπαίνεις στον κόλπο μου ("θηκάρι") με το "σπαθί" σου, μιλιταριστή του κερατά".

"Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα χρόνους κοσκνίζει", έλεγε η ΜΗ φεμινίστρια-ακτιβίστρια γιαγιά μας (που δεν ένιωσε ποτέ ότι ο άντρας της είχε πρόβλημα με ΤΗΝ "βάλανό" του - με ετυμολογική ρίζα τα βελανίδια και "μεταφορική" έννοια-, μια χαρά ήταν ο γέρος της μέχρι το τέλος, ακομπλεξάριστος, γιατί απλά ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΙΟΤΑΝ...).

Citellus citellus Citellus citellus 8.7.2018 | 10:40
Έχω μια ιδέα: να αλλάξουμε το γένος κάθε λέξης. Τα θηλυκά θα γινουν αρσενικα και το αντίθετο.

Ορίστε, και αυτό σας το έλυσα. Να δω τι άλλο ανούσιο πράγμα θα βρούμε να τρωγομαστε αναμεταξυ μας.
Προηγούμενα 12 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή