«Υπήρξε μόνο μία Μάργκαρετ Θάτσερ. Εγώ είμαι η Τερέζα Μέι. Δρω με τον δικό μου τρόπο»

«Υπήρξε μόνο μία Μάργκαρετ Θάτσερ. Εγώ είμαι η Τερέζα Μέι. Δρω με τον δικό μου τρόπο» Facebook Twitter
Η Άνι Λίμποβιτς τη φωτογράφισε για τη Vogue στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία στο Chequers με φόρεμα και πανωφόρι στο μπλε χρώμα των Συντηρητικών από το βρετανικό brand L.K. Bennett.
3

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει βρεθεί στο τιμόνι της χώρας στην πιο καθοριστική στιγμή της μεταπολεμικής ιστορίας της. Μετά την αποχώρηση του Ντέιβιντ Κάμερον, η νέα «σιδηρά κυρία» έχει αναλάβει να ηγηθεί του δύσκολου Brexit για το οποίο αποφάσισε ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου στο περσινό δημοψήφισμα και να ενώσει μια χώρα διχασμένη, σε μια Ευρώπη που παραπαίει. Η ίδια αρνείται, ωστόσο, κάθε σύγκριση με την προηγούμενη γυναίκα πρωθυπουργό της Βρετανίας και δηλώνει σχετικά στη Vogue Απριλίου: «Υπήρξε μόνο μία Μάργκαρετ Θάτσερ. Εγώ είμαι η Τερέζα Μέι. Δρω με τον δικό μου τρόπο».

Καθώς η διαδικασία «εξόδου» ενεργοποιείται και επίσημα στις 29 Μαρτίου και με την ηγεσία της Σκωτίας να επιθυμεί νέο δημοψήφισμα, οι ως τώρα πολιτικές επιλογές της Μέι έχουν δεχθεί σφοδρή κριτική. Προηγήθηκε η πολυφωτογραφημένη επίσκεψή της στον Λευκό Οίκο («θεώρησα απλώς ότι ήταν τζέντλεμαν», δηλώνει για τις εικόνες όπου κρατιέται χέρι-χέρι με τον Ντόναλντ Τραμπ), που την έχρισε την πρώτη ηγέτη ξένης χώρας που συναντά επίσημα τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο: Άλλη μία αφορμή για συγκρίσεις με τη Θάτσερ, η οποία διατηρούσε μια ιδιαίτερη σχέση με τον τότε ρεπουμπλικάνο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν. Ακολούθησε η συνάντησή της με τον Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της οποίας έσκασε το «μπαμ» του αντιμεταναστευτικού νόμου του Τραμπ - δύο συναπτές επισκέψεις στους πιο αμφιλεγόμενους πολιτικούς ηγέτες. Η Μέι δεν καταδίκασε ανοιχτά το διάταγμα Τραμπ, έχοντας προσκαλέσει τον Αμερικανό Πρόεδρο στη Βρετανία κι επιστρέφοντας στην Downing Street συνάντησε τεράστιες αντιδράσεις, με 1,8 εκατομμύρια Βρετανών να απαιτούν να ακυρωθεί η επίσκεψή του τον προσεχή Ιούνιο.

«Υπήρξε μόνο μία Μάργκαρετ Θάτσερ. Εγώ είμαι η Τερέζα Μέι. Δρω με τον δικό μου τρόπο» Facebook Twitter
Κόκκινο παλτό και πουλόβερ από το δημοφιλές λονδρέζικο κατάστημα Egg. Φωτο: Άνι Λίμποβιτς

«Η 60χρονη Μέι είναι ψηλή και λίγο καμπουριαστή. Γελά με ευκολία αλλά οι περισσότεροι Βρετανοί αναρωτιούνται τι κρύβεται πίσω από το προσεκτικά διαμορφωμένο προσωπείο της» περιγράφει η Γκέιμπι Γουντ που υπογράφει το άρθρο. Μεγαλωμένη στο Oxfordshire ως μοναχοπαίδι (άρα, όπως λέει η ίδια, «εκτεθειμένη από μικρή σε ενήλικη σκέψη»), η Τερέζα Μπρέιζιερ ήθελε να πολιτευτεί από την ηλικία των 12. Σπούδασε γεωγραφία στην Οξφόρδη, όπου και γνώρισε τον μελλοντικό της σύζυγο Φίλιπ Μέι. Λίγο μετά τον γάμο τους χάνει και τους δύο γονείς της σε διάστημα λίγων μηνών, μένοντας σε ηλικία 25 ετών μόνη με τον σύζυγό της, με τον οποίο δεν αποκτά παιδιά στη διάρκεια του πολυετούς γάμου τους. «Δεν τον πειράζει να βρίσκεται ένα βήμα πίσω» λέει για εκείνον η κοινή τους φίλη και εκπρόσωπος του Συντηρητικού κόμματος στη Βουλή των Λόρδων, Αν Τζένκιν.

«Υπήρξε μόνο μία Μάργκαρετ Θάτσερ. Εγώ είμαι η Τερέζα Μέι. Δρω με τον δικό μου τρόπο» Facebook Twitter
Φωτο: Άνι Λίμποβιτς

Διαθέτοντας ήδη στο ενεργητικό της μια εμβληματική «φορεσιά» που έχει χαραχτεί στη μνήμη των Βρετανών ως η «τυχερή της», εκείνο το καρό σακάκι με το ασορτί παντελόνι της Vivienne Westwood, και έχοντας λάβει ποικίλα σχόλια για την casual, χαμογελαστή εμφάνιση με το δερμάτινο παντελόνι που έκανε στην Downing Street για τους Sunday Times τον περασμένο Δεκέμβριο, η Μέι είναι εδώ εντελώς διαφορετική. Η Άνι Λίμποβιτς τη φωτογράφισε για τη Vogue στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία στο Chequers με φόρεμα και πανωφόρι στο μπλε χρώμα των Συντηρητικών από το βρετανικό brand L.K. Bennett για τις λήψεις μέσα στο σπίτι, ενώ στην εξωτερική βόλτα φορά ένα κόκκινο παλτό και πουλόβερ από το δημοφιλές λονδρέζικο κατάστημα Egg. Τη φωτογράφιση οργάνωσε η ίδια η έτερη «σιδηρά κυρία» (της μόδας), Άνα Γουίντουρ, και ήδη σχολιάζεται ότι θα αυξήσει τη δημοτικότητά της Μέι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

«Υπήρξε μόνο μία Μάργκαρετ Θάτσερ. Εγώ είμαι η Τερέζα Μέι. Δρω με τον δικό μου τρόπο» Facebook Twitter
Το καρό σακάκι με το ασορτί παντελόνι της Vivienne Westwood είναι η «τυχερή της» φορεσιά.
«Υπήρξε μόνο μία Μάργκαρετ Θάτσερ. Εγώ είμαι η Τερέζα Μέι. Δρω με τον δικό μου τρόπο» Facebook Twitter
Casual εμφάνιση με δερμάτινο παντελόνι για τους Sunday Times.
Πρόσωπα
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ