Απεργία την Πρωτομαγιά

Succession: Το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία, φέρνει όμως την εξουσία (που είναι και το ζητούμενο)

Succession: Το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία, φέρνει όμως την εξουσία (που είναι και το ζητούμενο) Facebook Twitter
Ναι μεν «το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία», συχνά όμως λειτουργεί ως ελκυστικό πλαίσιο τηλεοπτικής αφήγησης για τα σαιξπηρικού τύπου οικογενειακά μεγαλεία και τραύματα που κουβαλάνε οι έχοντες και κατέχοντες.
3

Θα νόμιζε κανείς ίσως ότι το τρέχον πολιτικό / οικονομικό / κοινωνικό / πολιτιστικό κλίμα - παγκοσμίως, αλλά ειδικά στη Δύση και ειδικότερα στις ΗΠΑ - δεν θα ευνοούσε την παραγωγή υψηλού κύρους (και κόστους) τηλεοπτικών σειρών με «ήρωες» άπληστους και αδίστακτους σύγχρονους πλουτοκράτες.

Κι όμως, έχει κανείς την αίσθηση εσχάτως ότι το τηλεοπτικό τοπίο έχει κατακλυστεί από δυναστείες κακομαθημένων πλουσίων που κάνουν τις δουλειές τους υπογείως και περιφέρουν τους δαίμονές τους στις οθόνες μας ζητώντας την συνενοχή μας.

Κι εμείς την προσφέρουμε αφού κατά βάθος πάντα αναρωτιόμαστε πώς θα ήμασταν εμείς αν ανήκαμε στο 1% (ή μάλλον στο 0,0001%) των ακραία προνομιούχων αυτού του κόσμου, και αν θα μπορούσαμε να συμβιβάσουμε το αέναο κυνήγι του κέρδους και όλα τα σύνθετα κόλπα συντήρησης και επέκτασης μιας μυθικής περιουσίας με μια ηθική πυξίδα που μας καθοδηγεί τόσο στις μπίζνες όσο και στη ζωή, παρότι στα υψηλά κλιμάκια του κεφαλαιοκρατικού συστήματος αυτά τα δύο δύσκολα διαχωρίζονται.

Ναι μεν «το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία», συχνά όμως λειτουργεί ως ελκυστικό πλαίσιο τηλεοπτικής αφήγησης για τα σαιξπηρικού τύπου οικογενειακά μεγαλεία και τραύματα που κουβαλάνε οι έχοντες και κατέχοντες. Μια σειρά εξάλλου, που εκ φύσεως είναι ιδανικά προορισμένη για να λειτουργεί εθιστικά σε βάθος χρόνου, έχει τη δυνατότητα, ειδικά αν είναι καλογραμμένη, να εξανθρωπίζει και κανονικοποιεί διά της οικειότητας ακόμα και τέρατα. Ας μην ξεχνάμε ότι στη σημαντικότερη δραματική σειρά όλων των εποχών (The Sopranos) πουλούσε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα...


Μετά λοιπόν από το εξαιρετικό Trust, την ολοκλήρωση του τρίτου κύκλου του Billions και την επανεμφάνιση μετά από χρόνια της σπαρταριστά δυσλειτουργικής δυναστείας των Bluth στον πρόσφατο πέμπτο κύκλο του Arrested Development, έριξε πριν από λίγες μέρες και το HBO το βαρύ πυροβολικό του στην αρένα όπου σφάζουν και σφάζονται οι μεγιστάνες του χρήματος.

Succession: Το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία, φέρνει όμως την εξουσία (που είναι και το ζητούμενο) Facebook Twitter
Οι ομοιότητες με την δυναστεία Μέρντοχ είναι απροκάλυπτες

Ακροβατώντας επιδέξια ανάμεσα στη σκοτεινή σάτιρα και την βαριά σαπουνόπερα με μπούσουλα τον Βασιλιά Ληρ, το Succession («Διαδοχή») εκθέτει τις ίντριγκες, τα πάθη και την βαριά παθολογία της οικογένειας Ρόι, στη οποία ανήκει, μεταξύ άλλων φανερών και σκιωδών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ένας από τους μεγαλύτερους μιντιακούς κολοσσούς.

Ακροβατώντας επιδέξια ανάμεσα στη σκοτεινή σάτιρα και την βαριά σαπουνόπερα με μπούσουλα τον Βασιλιά Ληρ, το Succession («Διαδοχή») εκθέτει τις ίντριγκες, τα πάθη και την βαριά παθολογία της οικογένειας Ρόι, στη οποία ανήκει, μεταξύ άλλων φανερών και σκιωδών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ένας από τους μεγαλύτερους μιντιακούς κολοσσούς.

Οι ομοιότητες με την δυναστεία Μέρντοχ είναι απροκάλυπτες, η σειρά όμως δεν ενδιαφέρεται τόσο για ένα συγκαλυμμένο, μυθοπλαστικό ξεγύμνωμα πραγματικών βαρόνων της εξουσίας και του χρήματος, όσο για την αποπνικτική (πλην όμως συναρπαστική κατά τόπους) τοξικότητα που διαβρώνει όλες τις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο που συναναστρέφονται όταν δεν βρίσκονται εγκλωβισμένοι στους γυάλινους πύργους ή στα (εντυπωσιακά) μαύρα ελικόπτερα που χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους μέσα και γύρω από τη Νέα Υόρκη.


Στο ρόλο του πατριάρχη Λόγκαν Ρόι δεσπόζει η φιγούρα του μέγιστου ηθοποιού Μπράιαν Κοξ (πάντα «λιοντάρι τον χειμώνα» όπου κι αν εμφανίζεται, με μύριες όμως αποχρώσεις ανάμεσα στην επιβλητική μεγαλοπρέπεια και τον υφέρποντα σαρκασμό), ο οποίος περιβάλλεται από αξιότατο καστ στους ρόλους των υπολοίπων μελών της οικογένειας.

Την διακριτική τρίτη σύζυγό του με τα αινιγματικά κίνητρα, τον κηφήνα αποτραβηγμένο γιο, τον μηδενιστή γιο με τις επιχειρηματικές δεξιότητες (όταν δεν περιφέρεται τεμπέλικα ξερνώντας χολερικές ατάκες) την σοβαρή κόρη με τις πολιτικές φιλοδοξίες ή τον άλλο γιο, που υπήρξε εθισμένος στην κόκα ως απότοκο του 24ωρου αγώνα επιχειρηματικής και συναισθηματικής επιβολής (η πρώην σύζυγός του, του λέει μισοαστεία ότι αναζητεί νέο σύζυγο που να μην αφήνει μισοτελειωμένες γραμμές πάνω στα i-Pad των παιδιών), αλλά είναι «σκληρός» και καθαρός πια, και αυτοανακηρυχθείς διάδοχος του Ομίλου εταιρειών της οικογένειας - τρώει όμως διαρκώς τα μούτρα του από την δυσπιστία και τα καπρίτσια του πατέρα του που τον θεωρεί αδύναμο και «μαλακό» στα ζόρικα.

«Μαλακός εγώ; Έχω κάνει ένα χρόνο στη Σαγκάη». «Άκου να δεις», του ανταπαντά ο γέρος, «έχεις σπουδάσει τόσα πράγματα σχετικά με οικονομικά και επιχειρήσεις αλλά κάποιες φορές πρόκειται μόνο για διαγωνισμό τύπου ποιος έχει το μεγαλύτερο πουλί...»

TV & Media
3

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

The Terror: Ταξίδι στην άκρη του αρκτικού τρόμου

TV & Media / The Terror: Ταξίδι στην άκρη του αρκτικού τρόμου

Η εξαιρετική τηλεοπτική σειρά επιχειρεί να διανοηθεί, να φτάσει με βάση τα ιστορικά δεδομένα ως τα άκρα αυτής της απόκοσμα εφιαλτικής εμπειρίας που κατά πάσα πιθανότητα βίωσαν τα πληρώματα των δύο πλοίων μέχρι το αργό τέλος στο λαβύρινθο των πάγων
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμεντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

TV & Media / «What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμαντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

Τον Νοέμβριο του 2010, μια παρέα  ανδρών μπήκε στο σπίτι των Παν στο Μάρκχαμ του Οντάριο. Σκότωσαν τη μητέρα της Τζένιφερ και πυροβόλησαν τον πατέρα της στο κεφάλι και στον ώμο
NEWSROOM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
«έχεις σπουδάσει τόσα πράγματα σχετικά με οικονομικά και επιχειρήσεις αλλά κάποιες φορές πρόκειται μόνο για διαγωνισμό τύπου ποιος έχει το μεγαλύτερο πουλί...». Και κάπως έτσι ο πατέρας καθοδηγεί τον γιο, ο οποίος με την σειρά του θα καθοδηγήσει αργότερα τον δικό του γιο κοκ, και έτσι προχωράει εδώ και χιλιετίες η πατριαρχική ανθρωπότητα, και οι άντρες βγάζουν λεφτά και κάνουν κουμάντο. Το θέμα είναι πως εμείς οι γυναίκες θα μπορέσουμε να βγάλουμε λεφτά για να κάνουμε κουμάντο στην ζωή μας. Υποθέτω πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι αρχικά να στριμωχτουμε για να ταιριάξουμε (όσο μπορούμε, γιατί 100% δεν γίνεται) στον πατριαρχικό τρόπο εργασίας και αργότερα, όταν θα έχει ακονιστει αρκετά το μυαλό μας (γιατί οι γυναίκες, πριν από 100 χρόνια δεν πήγαιναν ούτε σχολείο, ενώ οι άντρες μορφώνονται εδώ και χιλιάδες χρόνια) να αλλάξουμε την πατριαρχική δομή και λειτουργία της αγοράς εργασίας και να την μετατρέψουμε σε μητριαρχική.