Τρεις ώρες προκαταρκτικά και όργια εν κινήσει: Η παράξενη σεξουαλική ζωή των ζώων

Τρεις ώρες προκαταρκτικά και όργια εν κινήσει: Η παράξενη σεξουαλική ζωή των ζώων Facebook Twitter
Τα δελφίνια ζευγαρώνουν έως και τρεις φορές μέσα σε πέντε λεπτά με μεγάλη ταχύτητα καθώς κολυμπούν μαζί, συχνά σε μεγάλους αριθμούς - ένα είδος μαζικού οργίου εν κινήσει. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image
0

ΤΑ ΖΩΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΠΟΖΕΣ, τραγουδούσε ο Prince στο When Doves Cry, και οι σχετικές έρευνες τον επιβεβαιώνουν.

Μια επιστημονική έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η οποία περιγράφει λεπτομερώς τους τρόπους με τους οποίους οι νυχτερίδες επιτελούν μη διεισδυτικές σεξουαλικές τελετουργίες, εγείρει κάθε είδους ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με το τι κάνουν τα ζώα για τη σεξουαλική τους απόλαυση ή τη μετάδοση των γονιδίων τους.

Οι νυχτερίδες εμφάνισαν το πρώτο παράδειγμα –που γνωρίζουμε– θηλαστικών που ζευγαρώνουν χωρίς διείσδυση. Οι επιστήμονες έχουν εδώ και καιρό προβληματιστεί από το γεγονός ότι το σε στύση πέος του αρσενικού είναι πολύ πιο ευρύ από τον κόλπο του θηλυκού, καθιστώντας τη διείσδυση στην καλύτερη περίπτωση προβληματική. Τώρα πιστεύουν ότι το σπέρμα μεταφέρεται απλώς μόνο μέσω της επαφής με το αιδοίο.

Τα θηλυκά χταπόδια μπορούν να ζευγαρώσουν με πολλά αρσενικά, πεθαίνουν όμως μετά από μόνο μία εγκυμοσύνη.

Αποτελεί χαρακτηριστικό των ανθρώπων το να φανταζόμαστε ότι έχουμε το μονοπώλιο στις ευφάνταστες μεθόδους σεξουαλικής επαφής. Τα κητoειδή πλάσματα είναι ιδιαίτερα δημιουργικά, ευρηματικά και ποικιλόμορφα όσον αφορά το σεξ: διαθέτοντας μεγάλο εγκέφαλο και εξειδικευμένες τακτικές αναζήτησης τροφής, πρέπει να βρουν κάτι να κάνουν με τον ελεύθερο χρόνο τους. Τα δελφίνια είναι γνωστό ότι ζευγαρώνουν έως και τρεις φορές μέσα σε πέντε λεπτά με μεγάλη ταχύτητα καθώς κολυμπούν μαζί, συχνά σε μεγάλους αριθμούς – ένα είδος μαζικού οργίου εν κινήσει.

Μπορεί να παρακολουθήσει κανείς από τις ακτές του Κέιπ Κοντ στη Μασαχουσέτη κοπάδια φαλαινών του βόρειου Ατλαντικού που απειλούνται με εξαφάνιση –ογκώδη ζώα μήκους 18 μέτρων– να επιδίδονται σε ερωτικά παιχνίδια για τρεις ή περισσότερες ώρες. Και το εκπληκτικό είναι ότι μπαίνουν σε ρηχά νερά για να το κάνουν αυτό, αγγίζοντας το ένα το άλλο με τα λαστιχένια πτερύγια τους. Είναι μια επίδειξη που μοιάζει αρκετά ειδυλλιακή μέχρι να συνειδητοποιήσει κανείς ότι, πάνω στην αποφασιστικότητά τους να μεταδώσουν τα γονίδιά τους, συχνά δύο αρσενικά εισέρχονται ταυτόχρονα σε ένα θηλυκό. Οι αρσενικές φάλαινες του γένους Eubalaena διαθέτουν τους μεγαλύτερους όρχεις από κάθε άλλο ζώο στη γη ενώ τα πέη τους έχουν μήκος έως και τρία μέτρα.

Τα κητοειδή, όπως και πρωτεύοντα θηλαστικά σαν τα μπονόμπο, θολώνουν με την ερωτική τους συμπεριφορά τα όρια μεταξύ του τι είναι σεξουαλικό, αναπαραγωγικό, πολιτισμικό ή κοινωνικό. Όπως και οι άνθρωποι, διαχωρίζουν το σεξ από την αναπαραγωγή. Τα μπονόμπο χρησιμοποιούν τη σεξουαλική επαφή για να εκτονώσουν τις κοινωνικές εντάσεις. Εκφράζουν επίσης την ομοφυλοφιλία τους άνετα και συχνά – όπως και οι φάλαινες. Οι αρσενικές φάλαινες-δολοφόνοι κάνουν τακτικά διεισδυτικό σεξ μεταξύ τους, συχνά ως ένα είδος πρόβας για το ζευγάρωμα με τα θηλυκά.

Η ρευστή, εδεμική ετερότητα της θάλασσας φαίνεται να επιτρέπει μετασχηματισμούς σεξουαλικότητας και φύλου. Είναι ο αρχέγονος τόπος από τον οποίο προήλθαμε, και όλο και περισσότερο συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι δεδομένο ότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε το αποκορύφωμα της εξέλιξης.

Τα χταπόδια, για παράδειγμα, αντιπροσωπεύουν ένα εναλλακτικό κλαδί του εξελικτικού δέντρου. Πώς είναι το σεξ για ένα ζώο του οποίου καθένα από τα πλοκάμια περιέχει έναν εγκέφαλο και μπορεί να λειτουργεί σχεδόν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο; Δυστυχώς όμως, ισχύει μια τρομερή θνησιμότητα στο σεξ των κεφαλόποδων. Τα θηλυκά χταπόδια μπορούν να ζευγαρώσουν με πολλά αρσενικά, πεθαίνουν όμως μετά από μόνο μία εγκυμοσύνη.

Η παραλία αποτελεί μια άλλη αρένα ιδιαίτερων σεξουαλικών παραστάσεων. Οι σαλαμάνδρες (Crepidula fornicata) σφίγγονται η μία πάνω στην άλλη σε μικρούς πύργους από επτά ή περισσότερα όστρακα, αλλάζοντας σταδιακά φύλο από τα μεγαλύτερα, γηραιότερα θηλυκά που βρίσκονται στο κάτω μέρος μέχρι τα νεότερα αρσενικά που βρίσκονται στην κορυφή. Αν ένα θηλυκό πεθάνει, ένα αρσενικό αλλάζει φύλο και παίρνει τη θέση του.

Όταν πρόκειται για τα πουλιά, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίεργα, σύμφωνα με τον Tim Dee, συγγραφέα και μανιώδη παρατηρητή των πιο παράξενων πραγμάτων στον κόσμο των πτηνών, ο οποίος από τον κήπο του στη Νότια Αφρική μας μιλάει για τις τοπικές στρουθοκαμήλους, τα αρσενικά των οποίων διαθέτουν ένα εξάρτημα σπάνιο στα πτηνά: ένα ψευδο-πέος που μοιάζει με «μια χαλαρή πλάκα ροζ κρέατος». Παρατηρεί επίσης ότι οι Νοτιοαφρικανοί πιγκουίνοι «ζευγαρώνουν μπροστά στους άλλους πιγκουίνους, οι οποίοι συγκεντρώνονται γύρω τους σαν κοινό που επευφημεί και αποδοκιμάζει ταυτόχρονα».

Ο Jim Wilson, γνωστός ορνιθολόγος της Αρκτικής, βρίσκει επίσης αξιοσημείωτες τις λεπτομέρειες της σεξουαλικής ζωής των παπιών, ειδικά από την άποψη της μηχανικής των γεννητικών τους οργάνων. Για να αποφύγουν την ανεπιθύμητη προσοχή από τα αρσενικά με τα μεγάλα πέη τους που έχουν τη μορφή τιρμπουσόν, οι θηλυκές πάπιες έχουν αναπτύξει κόλπους με σπείρες που στρέφονται στην κατεύθυνση των δεικτών του ρολογιού και είναι ασύμβατοι με την αριστερόστροφη κατεύθυνση των μελών των αρσενικών.

Με στοιχεία από The Guardian

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O παιδοκτόνος της Αιτωλοακαρνανίας: Η άγνωστη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη

Αληθινά εγκλήματα / O παιδοκτόνος της Αιτωλοακαρνανίας: Η άγνωστη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ξεχασμένη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη στην Ελλάδα, που στήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα δύο μήνες πριν από τον Βασίλη Λυμπέρη, το 1972.
Υπάρχουν μυστικά για να πετύχεις στις Πανελλήνιες;

Ζωή στα καλύτερά της / Υπάρχουν μυστικά για να πετύχεις στις Πανελλήνιες;

Mια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου για το πώς μπορούν οι έφηβοι να διαχειριστούν καλύτερα το άγχος τους και να αναπτύξουν στρατηγικές μελέτης την περίοδο των Πανελληνίων, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
«Το να λες “σε φτάνω στα όριά σου για το καλό σου” είναι κακοποιητικό»

Lifo Videos / «Το να λες “σε φτάνω στα όριά σου για το καλό σου” είναι κακοποιητικό»

Η ηθοποιός Ελεάνα Στραβοδήμου μιλά για την πορεία της από τη θεατρική ομάδα του πανεπιστημίου μέχρι την τηλεόραση, για τα όρια που χρειάστηκε να θέσει, τις κακοποιητικές συμπεριφορές που αντιμετώπισε και την ανάγκη για αυτοπροστασία που καλλιέργησε.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ο Αναγνώστης Καβάφης (Μέρος Β’)

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο αναγνώστης Καβάφης (Μέρος Β’)

Πώς το αρχείο υποδεικνύει τα αναγνώσματα του ποιητή. Η προσωπική του βιβλιοθήκη, τα ενδιαφέροντά του, η ανάγνωση στην ποίηση του Καβάφη και η θέση του στην «Ιστορία της Ανάγνωσης». Μια συζήτηση με τον Γιάννη Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο της σειράς podcasts «Ο Καβάφης ανάμεσά μας» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Αρχείο Καβάφη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ο δαίμονας του τραυλισμού δεν φεύγει ποτέ – αλλά στη σκηνή σωπαίνει»

Lifo Videos / «Ο δαίμονας του τραυλισμού δεν φεύγει ποτέ – αλλά στη σκηνή σωπαίνει»

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας Στέφανος Κακαβούλης μιλά για το τραύλισμα που τον σημάδεψε από παιδί, το bullying και την απομόνωση που βίωσε, και για το πώς η υποκριτική τον απελευθέρωσε, βοηθώντας τον να το ξεπεράσει.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Υπόθεση Γερωνυμάκη: Ο δικηγόρος από την Κρήτη που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της γυναίκας του και της πεθεράς του

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Γερωνυμάκη: Ποιος σκότωσε τη γυναίκα και την πεθερά του δικηγόρου από την Κρήτη;

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται το θρίλερ της διπλής δολοφονίας της συζύγου και της πεθεράς γνωστού δικηγόρου, που συγκλόνισε και δίχασε την τοπική κοινωνία του Ηρακλείου το φθινόπωρο του 1996.
Η σκληρή αλήθεια για τον Στράτο Διονυσίου

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τον Στράτο Διονυσίου

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την συναρπαστική, κινηματογραφική ζωή του αμφιλεγόμενου τραγουδιστή και την προσπάθειά του, μέσα από συνεχείς περιπέτειες, να παραμείνει στην κορυφή
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Μπορεί η Αθήνα να λύσει το κυκλοφοριακό;

Αθήνα / Μπορεί η Αθήνα να λύσει το κυκλοφοριακό;

Ποιοι είναι οι μύθοι και οι αλήθειες γύρω από το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας και πόσο σωτήριο μπορεί να είναι το όριο των 30 χιλιομέτρων; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον συγκοινωνιολόγο, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιώργο Γιαννή για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Αθηναίοι.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παίζουν video games τα τυφλά άτομα;

Ζούμε, ρε! / Παίζουν video games τα τυφλά άτομα;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συνομιλούν με τον τυφλό gamer Μιχάλη Αλεξίου, ο οποίος μοιράζεται την εμπειρία του και ρίχνει φως στις προκλήσεις και τις προοπτικές που υπάρχουν για μια κοινότητα παικτών που μέχρι πρόσφατα έμενε στο περιθώριο.
THE LIFO TEAM
«Αν έχω αληθινούς φίλους; Ρώτα με ένα λεπτό πριν πεθάνω»

Lifo Videos / «Αν έχω αληθινούς φίλους; Ρώτα με ένα λεπτό πριν πεθάνω»

Ο Monozim, κατά κόσμον Ορέστης Μπαρσάκης, μιλά για τους δύο άξονες της δημιουργίας του –τη μουσική και το animation– και τη μοναχική πορεία που ακολουθεί, για τη δυσπιστία του απέναντι στις δισκογραφικές, καθώς και για τη δυσκολία βαθιάς σύνδεσης με τους ανθρώπους γύρω του.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ο «δράκος της Θράκης»: Mια υπόθεση που έμεινε στο σκοτάδι

Αληθινά εγκλήματα / Ο «δράκος της Θράκης»: Mια υπόθεση που έμεινε για πάντα στο σκοτάδι

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ιστορία του ανθρώπου που για τουλάχιστον δύο χρόνια, στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και αρχές του ’90, σκόρπιζε τον τρόμο και τον θάνατο στη βόρεια Ελλάδα, κατά μήκος του οδικού άξονα Καβάλα–Έβρος. Του ψυχρού δολοφόνου που, παρά το ανθρωποκυνηγητό από όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, παρέμεινε ασύλληπτος.
«Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Lifo Videos / «Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Υιοθετήθηκε στα 5 της χρόνια, διαγνώστηκε με το σπάνιο σύνδρομο stiff person και κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, χρυσή παραολυμπιονίκης στο Παρίσι, μιλά για την έλλειψη αναγνώρισης και την απογοητευτική υποδοχή μετά το μετάλλιο: «Κανείς δεν ήταν εκεί να με χειροκροτήσει».
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
«Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω ένα άλυτο μυστήριο ενός αιώνα σε αγγλικό μουσείο»

Ζούμε, ρε! / «Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω το μυστήριο των εικόνων του Μπράιτον»

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με την ηθοποιό και σεναριογράφο Ανδριανή Ρέλλου, η νευροδιαφορετικότητα της οποίας υπήρξε καθοριστικής σημασίας στην επίλυση ενός μυστηρίου που παρέμενε άλυτο επί εκατό περίπου χρόνια.
THE LIFO TEAM