Ο καλύτερος Έλληνας οινοχόος μιλά στο LIFO.gr

Ο καλύτερος Έλληνας οινοχόος μιλά στο LIFO.gr Facebook Twitter
Το κρασί αυτήν τη στιγμή όντως είναι trend, αλλά νομίζω ότι σιγά-σιγά παίρνει τη θέση που του αξίζει στην καθημερινότητά μας και στον χώρο του μπαρ. Ακόμα και όταν «σβήσουν» τα φώτα δίπλα από το κρασί, αυτό θα μείνει εκεί. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι ο ίδιος μας ο εαυτός, γιατί σαν Έλληνες έχουμε την τάση της αυτοκαταστροφής. Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
0

Ο Άρης Σκλαβενίτης αναδείχτηκε πρόσφατα ο καλύτερος Έλληνας οινοχόος για το 2016. Εκτός από τις τεχνικές γνώσεις, η δουλειά του οινοχόου απαιτεί μεθοδικότητα και υπομονή. Η συνέντευξη που ακολουθεί επιβεβαιώνει ότι ο Άρης έχει όλα τα προσόντα και κάτι επιπλέον: σεμνότητα.

Η σχέση σου με το κρασί ξεκινάει με την είσοδό σου στο ΤΕΙ Οινολογίας;

Ναι, η σχέση μου με το κρασί, ξεκίνησε με την είσοδό μου στο τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας κρασιών το 2005. Επαγγελματικά, ξεκίνησα να ασχολούμαι με το κρασί τα τελευταία 5-6 χρόνια, δουλεύοντας στο Oinoscent, στο Fabrica de Vino και στη Donkey Santorini Brewing Company.

Η δουλειά του οινοχόου ξεκινάει από τα ταξίδια σε οινοποιεία και περιλαμβάνει τη συνεχή ενημέρωση, τη σωστή επιλογή κρασιών (χωρίς προσωπικό συμφέρον), τη διαπραγμάτευση για την αγορά των κρασιών, τη φύλαξη αλλά και την ανακύκλωσή τους. Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό της δουλειάς είναι η προβολή του κρασιού στον κόσμο, η βοήθεια στην επιλογή του και στον συνδυασμό του με το φαγητό.

Γνωρίζω ότι έκανες την πρακτική σου δίπλα στον Γιάννη Παρασκευόπουλο στη Σαντορίνη. Μεγάλο «σχολείο» οι μήνες αυτοί;

Ο Γιάννης είναι ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια του ελληνικού κρασιού. Εδώ και δεκαετίες έχει αλλάξει και διαμορφώσει το στυλ των κρασιών από τη Νεμέα έως τη Σαντορίνη, πάντα έχει ιδέες πρωτοποριακές (Θαλασσίτης Submerged). Νομίζω ότι η έκφραση «μεγάλο σχολείο» είναι λίγη για να περιγράψει τη δουλειά που κάνει στη σχολή ο Γιάννης. Επίσης, είναι από τους παραγωγούς που προσέχουν πάρα πολύ τις συνθήκες που κάνουν πρακτική οι μαθητές του. Η παραμονή μου στη Σαντορίνη ήταν μια εμπειρία που άλλαξε τον τρόπο που σκέφτομαι. Έμαθα να μιλάω λιγότερο και να ακούω περισσότερο. Πραγματικά, τον ευχαριστώ πολύ για όλα όσα έμαθα και θα μάθω δίπλα του.

 —Το επώνυμο κρασί στην Ελλάδα είναι συνήθεια των τελευταίων 25 ετών και ο κόσμος συχνά βρίσκεται σε σύγχυση. Περίγραψέ μας τη δουλειά του οινοχόου.

Η δουλειά του οινοχόου ξεκινάει από τα ταξίδια σε οινοποιεία και περιλαμβάνει τη συνεχή ενημέρωση, τη σωστή επιλογή κρασιών (χωρίς προσωπικό συμφέρον), τη διαπραγμάτευση για την αγορά των κρασιών, τη φύλαξη αλλά και την ανακύκλωσή τους. Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό της δουλειάς είναι η προβολή του κρασιού στον κόσμο, η βοήθεια στην επιλογή του και στον συνδυασμό του με το φαγητό.

Ο καλύτερος Έλληνας οινοχόος μιλά στο LIFO.gr Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 —Πιστεύεις ότι το κρασί είναι trend ή ήρθε για να μείνει;

Το κρασί αυτήν τη στιγμή όντως είναι trend, αλλά νομίζω ότι σιγά-σιγά παίρνει τη θέση που του αξίζει στην καθημερινότητά μας και στον χώρο του μπαρ. Ακόμα και όταν «σβήσουν» τα φώτα δίπλα από το κρασί, αυτό θα μείνει εκεί. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι ο ίδιος μας ο εαυτός, γιατί σαν Έλληνες έχουμε την τάση της αυτοκαταστροφής. 

— Πέρσι εργάστηκες στο Sani Gourmet Festival στη Χαλκιδική. Μίλησέ μας για τις εμπειρίες σου σε αυτό το σημαντικό γαστρονομικό γεγονός.

Το ταξίδι μου στη Χαλκιδική ήταν μια φανταστική εμπειρία. Πρώτον, γιατί δεν είχα ξαναπάει στην περιοχή. Επίσης, το κλίμα που είχαμε στην ομάδα με την οποία πήγαμε εκεί ήταν πολύ ωραίο. Το Gourmet Festival ως event μού έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω καταξιωμένους σεφ αλλά και πιάτα υψηλής γαστρονομίας απ’ όλο τον κόσμο. Να μάθω πώς δουλεύει ένα fine dining εστιατόριο σε ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων και να συνεργαστώ με πολύ αξιόλογα άτομα που δουλεύουν εκεί. Πραγματικά, τους ευχαριστώ πολύ για την εμπειρία αυτή και ελπίζω να μπορέσω να ξαναπάω στο μέλλον.

— Παρακολουθείς το Wine & Sommelier Expert Course, υπό την καθοδήγηση του καταξιωμένου οινοχόου Γιώργου Λούκα. Πόσο σε βοήθησε στην πρόσφατη επιτυχία σου;

Η γνωριμία μου με τον Γιώργο ήταν μία από τις στιγμές που άλλαξαν πολλά πράγματα στην πορεία και στη ζωή μου. Το πάθος που έχει γι’ αυτό που κάνει, η αγάπη του για τους διαγωνισμούς και το πείσμα του με βοήθησαν πάρα πολύ στον διαγωνισμό. Επίσης, ήταν ο άνθρωπος που προπόνησε όχι μόνο εμένα αλλά και όλη την ομάδα, με την οποία αφιερώσαμε ώρες ατελείωτες σε προσπάθειες και «τσακωμούς» πριν από τον διαγωνισμό. Το Wine Expert Course είναι ένας κύκλος σεμιναρίων που έχει να κάνει με τα άτομα που δουλεύουν στον χώρο του κρασιού. Παρακολουθούμε masterclass για όλα τα θέματα που αφορούν το κρασί, από το αμπέλι έως το service. Μου έδωσε τη δυνατότητα να δω από κοντά δύο φορές τον Νο 1 προπονητή sommelier στον κόσμο, τον Soren Polonius. Η συστηματική προσέγγισή του στο πώς πρέπει να σκεφτόμαστε ως επαγγελματίες οινοχόοι ήταν μοναδική. Οι λεπτομέρειες που είδα για το service και την οπτική υπό την οποία βλέπει ο Soren τους διαγωνισμούς με βοήθησαν καταλυτικά στο διάβασμά μου.

Ο καλύτερος Έλληνας οινοχόος μιλά στο LIFO.gr Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 —Τα σχέδιά σου από δω και πέρα;

Νομίζω πως είναι αρκετά νωρίς για να κάνω νέα σχέδια. Ακολουθώ το πρόγραμμα που έχω. Ο στόχος μου είναι να ολοκληρώσω το Wine Expert Course της Genius in Gastronomy και το Diploma Course του WSPC, όπου και είμαι φοιτητής ακόμα. Η δουλειά μου και η εξέλιξη που έχω στο wine bar όπου εργάζομαι, μαζί με όλα τα παιδιά που δουλεύουμε εκεί, με γεμίζουν και με κάνουν καλύτερο, σίγουρα όμως θα παρουσιαστούν ευκαιρίες, χωρίς να είναι ανάγκη να σταματήσω αυτό που κάνω. Η αλήθεια είναι πως το πρώτο σχέδιο που έκανα ήταν να κλείσω εισιτήρια για Αργεντινή και αυτό γιατί πίεζε ο χρόνος. Θα πάω μαζί με την Ένωση Οινοχόων να παρακολουθήσουμε την προσπάθεια του Νικόλα Γιαννόπουλου να κατακτήσει την κορυφή του κόσμου. Μέσα στα σχέδιά μου, επίσης, είναι να πάω στην Αυστρία του χρόνου, να παρακολουθήσω τον Λευτέρη Κανδύλη και τον Γιώργο Λουκάκη από κοντά στην προσπάθειά τους στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό. Μακάρι τα επόμενα χρόνια να έρθει μια διάκριση από κάποιο από τα παιδιά!

Ο καλύτερος Έλληνας οινοχόος μιλά στο LIFO.gr Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ