ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Γιατί να μην αγοράσετε ανασκευασμένο desktop

Γιατί να μην αγοράσετε ανασκευασμένο desktop Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL 

Αν και το κόστος των υπολογιστών έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, οι χρήστες που εν τέλει επιλέγουν τη λύση ενός refurbished συστήματος δε λείπουν. Οι λεγόμενοι ανασκευασμένοι υπολογιστές είναι στην ουσία μεταχειρισμένα PC τα οποία έχοντας περάσει από έναν στοιχειώδη έλεγχο καλής λειτουργίας, διατίθενται σε χαμηλότερη τιμή. Όσο ελκυστικά κι αν δείχνουν όμως, καλό θα ήταν να παραμείνετε μακριά τους.


Παρακάτω, πέντε λόγοι για να μην πάρετε refurbished desktop:


Παρωχημένης τεχνολογίας
Η πρόοδος της τεχνολογίας στην αγορά των υπολογιστών είναι αλματώδης. Σύμφωνα με τον περίφημο νόμο του Moore, η ισχύς των υπολογιστών διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες -ήτοι ενάμιση χρόνο μόλις. Επιλέγοντας ένα σύστημα διετίας, ακόμα κι αν κατά τη στιγμή της αρχικής αγοράς του βρισκόταν στην αιχμή της τεχνολογίας, δεν καταφέρνετε τίποτα περισσότερο από το να κάνετε δικό σας έναν υπολογιστή που υπολείπεται σημαντικά έναντι εκείνων που διατίθενται σήμερα. Δε συζητάμε φυσικά για παλαιότερο μοντέλο -η σύγκριση είναι απλά αποκαρδιωτική.

Γιατί να μην αγοράσετε ανασκευασμένο desktop Facebook Twitter

Το ακόμα χειρότερο στην όλη κατάσταση, είναι πως το refurbished desktop σας κατά πάσα πιθανότητα δεν σας προσφέρει την παραμικρή δυνατότητα αναβάθμισης. Ακόμα κι αν αποφασίσετε να αντικαταστήσετε κάποιο υποσύστημά του, το καινούριο κομμάτι θα είναι και αυτό ξεπερασμένο, κάτι που μάλιστα θα το καταστήσει δυσεύρετο και άρα ακριβότερο -σίγουρα με πολύ χειρότερη σχέση τιμής/απόδοσης σε σχέση με ένα καινούριας τεχνολογίας.


Ελλιπής ποιοτικός έλεγχος
Πόσο σίγουροι μπορείτε να είστε για την κατάσταση του μεταχειρισμένου συστήματός σας; Το βασικότερο πρόβλημά σας ως προς αυτή, είναι πως ουδείς μπορεί να σας εγγυηθεί τι είδους χρήση του έκανε ο προηγούμενος κάτοχός του. Δε γίνεται να γνωρίζετε π.χ. πόσο πολύ το ζόριζε, αν έπαιζε διαρκώς απαιτητικά video games τεστάροντας τα όριά του, τι σύστημα ψύξης του είχε και πόσο συχνά καθάριζε το εσωτερικό του.


Ως εκ τούτου, ακόμα κι αν ο υπολογιστής δουλεύει μια χαρά κατά την επίδειξη, είναι αδύνατον να γνωρίζετε πόσοι κύκλοι ή πόσες ώρες του απομένουν ακόμα. Απάντηση σε αυτό δεν μπορεί να προσφέρει ένας τυπικός ποιοτικός έλεγχος. Απαιτείται εξονυχιστική έρευνα την οποία κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να κάνει. Τα πράγματα χειροτερεύουν αν η αγορά γίνεται όχι από κάποια αλυσίδα αλλά από ιδιώτη, αφού εν τοιαύτη περιπτώσει, το μόνο που θα μπορείτε να κάνετε είναι να ρίξετε μια ματιά στα γρήγορα πριν συμφωνήσετε στην αγορά.

Περιορισμένη εγγύηση

Σε συνέχεια του παραπάνω, πήρατε το σύστημα που είχατε βάλει στο μάτι και μάλιστα από κατάστημα που έχει πραγματοποιήσει ποιοτικό έλεγχο, βεβαιώνοντας την καλή λειτουργία του PC. Πώς όμως μεταφράζεται αυτό στην πράξη; Τουτέστιν, τι εγγύηση σας προσφέρεται; Σε ένα καινούριο προϊόν, είτε πρόκειται για μεμονωμένο εξάρτημα, είτε για ολόκληρο υπολογιστή, ο καταναλωτής καλύπτεται από διετή εγγύηση καλής λειτουργίας. Ορισμένοι κατασκευαστές μάλιστα προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, απόδειξη της αξιοπιστίας των προϊόντων τους.


Σε ένα refurbished σύστημα, μπορείτε να πάρετε εγγύηση μερικών μηνών -στην καλύτερη περίπτωση έξι. Μετά το πέρας της εν λόγω περιόδου, απλά ελπίζετε ο υπολογιστής σας να αντέξει για όσο το δυνατόν περισσότερο. Επιπρόσθετα, δεν έχετε πρόσβαση σε άλλα after-sales services ή γραμμή εξυπηρέτησης πελατών, κάτι που σημαίνει πως ακόμα κι αν προκύψει πρόβλημα, καλείστε να βγάλετε άκρη χωρίς την παραμικρή βοήθεια. Εννοείται πως άπαξ και προτιμήσετε ιδιώτη για τη συναλλαγή σας, τότε μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.


Ακατάλληλα για gaming
Αν είστε gamer και περιμένετε να απολαύσετε τα αγαπημένα σας παιχνίδια μέσω ενός refurbished μηχανήματος τότε μάλλον θα περιμένετε ες αεί. Ένα τέτοιο σύστημα δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες σας, αφ' ενός διότι είναι παρωχημένης τεχνολογίας, όπως προαναφέραμε και αφ' ετέρου καθ' ό,τι θα έχει ζοριστεί τόσο πολύ στην ως τώρα ζωή του που θα είναι επίφοβο για το μέλλον.

Γιατί να μην αγοράσετε ανασκευασμένο desktop Facebook Twitter

Αρχικά και σε ό,τι αφορά τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, όπως θα γνωρίζετε ήδη, τα video games απαιτούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Θέλουν τελευταίας γενιάς επεξεργαστή, κάρτα γραφικών με ταχύτατη μνήμη GDDR, άπλετη μνήμη και πολλαπλούς πυρήνες, δίσκο SSD και βέβαια μπόλικη RAM σε όσο το δυνατόν υψηλότερους χρονισμούς. Τα παραπάνω είναι πρακτικά αδύνατον να βρεθούν σε μεταχειρισμένα συστήματα, αφού συνιστούν υποσυστήματα τελευταίας γενιάς που δύσκολα βρίσκονται δεύτερο χέρι.


Επιπρόσθετα, ακόμα κι αν τα βρίσκατε, πόσο σίγουροι θα αισθανόσασταν για την αγορά σας, αν ξέρατε π.χ. ότι ο προηγούμενος κάτοχός τους επιδιδόταν σε μαραθώνια gaming sessions, φέρνοντας το PC του στα όριά του; Δεν μπορείτε να γνωρίζετε σε τι βαθμό ισχύει φυσικά αυτό αλλά και πάλι, είστε σε θέση να το ρισκάρετε;


Απαρχαιωμένη εμφάνιση
Οι υπολογιστές δεν εξελίσσονται όμως μόνο σε ό,τι αφορά την τεχνολογία που κρύβουν μέσα τους. Το ίδιο ισχύει με το στυλ και την αισθητική τους, με τα νέα συστήματα να είναι μικρότερα σε μέγεθος, ελαφρύτερα, κομψότερα και αποδοτικότερα. Κάποτε το desktop ισοδυναμούσε με ένα ογκώδες, μεταλλικό, αντιαισθητικό κουτί, συνήθως σε γκρι χρώμα -από κοντά φυσικά οθόνη, εκτυπωτής και λοιπά περιφερειακά.


Πλέον υπάρχουν υπολογιστές σε μέγεθος όσο και το router του σπιτιού μας. Τα κουτιά κυκλοφορούν σε κάθε σχέδιο, σχήμα και χρώμα. Υποστηρίζουν φωτισμό LED, διαθέτουν γυάλινες όψεις και έρχονται με υπερπλήρες προφίλ συνδεσιμότητας που στέλνει μια για πάντα τα καλώδια στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Οι οθόνες είναι πλέον λεπτές και με μίνιμαλ σχεδιασμό, ενίοτε κυρτό. Τα δε τροφοδοτικά έχουν γίνει αθόρυβα, εξασφαλίζοντας όχι μόνο κορυφαία ψύξη αλλά και ήσυχη λειτουργία.

Πείτε «όχι» στα refurbished desktops
Όσο ελκυστικό κι αν δείχνει ένα refurbished PC, οι κίνδυνοι και τα ρίσκα που ελλοχεύουν κατά την αγορά του, καθιστούν την τελευταία κάθε άλλο παρά συμφέρουσα. Είναι απείρως προτιμότερο να κάνετε υπομονή ή να επιλέξετε κάποιο ευέλικτο πρόγραμμα χρηματοδότησης/αποπληρωμής προκειμένου να επενδύσεις σε ένα καινούριο σύστημα. Σκεφτείτε ότι αφ' ενός θα έχετε τη δυνατότητα να το αναβαθμίσετε εν καιρώ και αφ' ετέρου θα σας επιτρέψει να κοιμάστε ήσυχοι γνωρίζοντας ότι έχετε στην κατοχή σας έναν υπολογιστή καινούριο που καλύπτεται μάλιστα κι από εγγύηση.

Αγορά
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πράγματα που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι»: Γιατί το TikTok μας οδηγεί σε τόσες πολλές αγορές;

Αγορά / Πώς το TikTok σε κάνει να ψωνίζεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι

Γιατί οι δημιουργοί περιεχομένου του TikTok είναι τόσο καλοί ώστε να μας «πουλάνε» πράγματα; Σε τι διαφέρουν από τους αστραφτερούς influencers του Instagram; Ποιους εμπιστευόμαστε πιο εύκολα και πώς η εικονική μας σχέση μαζί τους επηρεάζει τις αγορές μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ