Οι διαφωνίες του Κοντονή και πώς βρέθηκε στη μαύρη λίστα

Οι διαφωνίες του Κοντονή και πώς βρέθηκε στη μαύρη λίστα Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Aτελιέ LiFO
0



Η OΡΓΗ
της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή ήταν προφανής από το ύφος της σύντομης ανακοίνωσης που στάλθηκε στα ΜΜΕ και την οποία ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Τσίπρα χαρακτήρισε μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού: «Οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή, που υιοθετούν την προπαγάνδα και τα fake news της Νέας Δημοκρατίας, είναι απαράδεκτες και αντικειμενικά εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα εχθρικά προς την αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Τι είπε όμως ο Σταύρος Κοντονής και τους εξόργισε τόσο πολύ; Μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1, όπου ανακοίνωσε και την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που έγιναν επί κυβέρνησης Τσίπρα (και για τις οποίες, όσο ήταν υπουργός, είχε την ευθύνη) είναι ευνοϊκότερες απ' ό,τι πριν για την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, καθώς τα μέλη της δεν θα στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα και οι ποινές του αρχηγού θα είναι σαν του απλού μέλους.

 

«Η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με του μέλους και εγώ αυτό το θεωρώ προβληματικό» είπε. «Με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και αυτό είναι κάτι που επίσης το είχα αναφέρει, έχοντας στο μυαλό μου και τη δίκη για τη Χρυσή Αυγή».

 

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης ότι λόγω των αλλαγών αυτών στον Ποινικό Κώδικα που έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα ανακύπτουν πολιτικές ευθύνες, καθώς εξαιτίας τους δεν θα επιβληθούν κάποιες ποινές στους καταδικασμένους για τη δράση της Χρυσής Αυγής.

 

Ο κ. Κοντονής υποστήριξε ότι όλα αυτά τα είχε επισημάνει εγκαίρως στον πρωθυπουργό και ότι τον είχε προειδοποιήσει πως αν δεν άλλαζαν ορισμένα σημεία, εκείνος δεν θα εισήγαγε τον νέο Ποινικό Κώδικα στη Βουλή για συζήτηση και ότι αν άφηναν τις ρυθμίσεις που ευνοούσαν την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, θα το έβρισκαν μπροστά τους: «Την απάλειψη της στέρησης των πολιτών δικαιωμάτων είχα πει ότι θα τη βρίσκαμε μπροστά μας, και να που τη βρήκαμε». Όσο για το αν μπορεί να αλλάξει κάτι τώρα, σε ερώτηση που του έγινε αργότερα στο ραδιόφωνο του Alpha, απάντησε: «Όχι, για τον κατηγορούμενο ισχύει ο ευμενέστερος νόμος».

 

Ο κ. Κοντονής, εκτός από το θέμα που αφορά τη Χρυσή Αυγή, αποκάλυψε επίσης ότι είχε διαφωνήσει έντονα και με τη μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα.  Εξήγησε, ωστόσο, ότι η παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα αλλά με την πορεία του κόμματος, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας. Προηγουμένως, όμως, είχε αφήσει να εννοηθεί σαφέστατα ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον είχε αποσύρει από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης λόγω των διαφωνιών του με τις παραπάνω πτυχές του νέου Ποινικού Κώδικα. 

 

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης ότι λόγω των αλλαγών αυτών στον Ποινικό Κώδικα που έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα ανακύπτουν πολιτικές ευθύνες, καθώς εξαιτίας τους δεν θα επιβληθούν κάποιες ποινές στους καταδικασμένους για τη δράση της Χρυσής Αυγής. 

 

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Αυτά συνέβησαν στο προσκήνιο. Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο στον ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν ότι ο Σταύρος Κοντονής ήταν στη μαύρη λίστα της ηγεσίας του κόμματος εδώ και πολύ καιρό και αυτό του στοίχισε στις τελευταίες εκλογές, καθώς δεν επανεξελέγη. Όμως ούτε αργότερα αξιοποιήθηκε σε κάποιον τομέα του κόμματος. 

 

Είναι γνωστό ότι ο κ. Κοντονής, εκτός από τις διαφωνίες του για τις ποινές των χρυσαυγιτών και τη μετατροπή της δωροδοκίας σε πλημμέλημα, διαφωνούσε και με τις τακτικές του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε αρκετά θέματα, για τον οποίο κάποιοι στον τομέα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ είχαν διαμαρτυρηθεί ότι είχε τοποθετηθεί εκεί ως «κομισάριος» του Τσίπρα.  

 

Αλλά ο κ. Κοντονής είχε διαφοροποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις, εξοργίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά, όπως όταν αρνήθηκε να καλύψει τον τελευταίο στην υπόθεση της αγοράς του περιβόητου VAR (Video Assistant Referee) με κονδύλια του κράτους από τον τότε υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, αντί να το πληρώσουν οι ΠΑΕ, όπως έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

 

Μιλώντας πριν από μερικούς μήνες σε τηλεοπτική εκπομπή, ο κ. Κοντονής (που είχε χρηματίσει και υφυπουργός Αθλητισμού) δήλωσε  ότι δεν είχε καμία δουλειά το κράτος να μπλέκεται σε θέματα που χειρίζονται με κέρδος οι ΠΑΕ και ότι τον είχε ξενίσει που το σύστημα το οποίο προμηθεύτηκε η κυβέρνηση «δεν είχε τη γραμμή του οφσάιντ».  «Διαφώνησα με την αγορά του VAR από το δημόσιο ταμείο. Αυτή ήταν δουλειά της Σούπερ Λιγκ. Αυτή έπρεπε να αγοράσει το VAR. Είναι απαράδεκτο να μπαίνει το κράτος ως χρηματοδότης των ΠΑΕ στα θέματα των γηπέδων». 

Η διαφοροποίησή του αυτή είχε ενοχλήσει το δίδυμο Τσίπρα - Παππά, αν και το θέμα δεν είχε λάβει ιδιαίτερη δημοσιότητα. Έτσι, στις τελευταίες εκλογές ο κ. Κοντονής βρέθηκε στην blacklist, χωρίς καμία στήριξη από τον κομματικό μηχανισμό, που δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου για την εκλογή του. 

 

Η απομάκρυνση του κ. Κοντονή είχε συμβεί εδώ και αρκετό καιρό, αλλά η κομματική ηγεσία δεν περίμενε ότι εκείνος μπορεί να μιλούσε γι' αυτά και να δημοσιοποιούσε τους λόγους της διαφωνίας του. Όταν ενημερώθηκαν για τις δηλώσεις του στην Κουμουνδούρου, έγιναν έξαλλοι και πολλοί στο περιβάλλον του Τσίπρα του πρότειναν να βρεθεί τρόπος για να διαγραφεί και ως μέλος. 

 

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Κοντονής περίμενε απλώς την κατάλληλη ευκαιρία για να ανταποδώσει. Είναι γεγονός, ωστόσο, πως όσα λέει τεκμηριώνονται και ακόμα και η σκληρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην ουσία δεν τα διαψεύδει.  Τα περί ευνοϊκής μεταχείρισης της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής από τον νέο Ποινικό Κώδικα, άλλωστε, εκείνη την εποχή δεν τα είχε πει μόνο εκείνος αλλά και πολλοί άλλοι, μεταξύ των οποίων και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. 


                                                          ***

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΟΝΤΟΝΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει την παραίτησή μου από την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ με υπαρκτές και σοβαρές ενστάσεις που είχα και διατηρώ για τον τρόπο ψήφισης και το περιεχόμενο διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα αποτελεί ευθεία διαστρέβλωση των λεγομένων μου, κατά τη συνήθη πρακτική της ΝΔ.

 

Για πολλοστή φορά τονίζω ότι η παραίτησή μου υποβλήθηκε στον πρόεδρο του κόμματος προ τριημέρου και σχετίζεται αποκλειστικά με την καταστροφική εσωστρέφεια, τις ομαδοποιήσεις, τους εσωτερικούς μηχανισμούς και τις δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών του κόμματος εν όψει του συνεδρίου και άλλων σοβαρών εσωκομματικών προβλημάτων, τα οποία σε μόνιμη βάση συγκροτούν την πλέον αρνητική εικόνα για το κόμμα και την προοδευτική παράταξη.

 

Τη στιγμή, μάλιστα, που απέναντί μας υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία έχει αποτύχει στη διαχείριση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων.

 

Επαναλαμβάνω όμως για μία ακόμα φορά ότι απαράδεκτες διατάξεις στον νέο Ποινικό Κώδικα, όπως η κατάργηση της παρεπόμενης ποινής στερήσεως πολιτικών δικαιωμάτων και η μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα, ήταν σοβαρά και ανεπίτρεπτα λάθη.

 

Χαίρομαι γιατί πληροφορήθηκα ότι με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα κατατεθεί τροπολογία επαναφοράς των καταργημένων διατάξεων και ελπίζω να τύχει της στήριξης όλων των δημοκρατικών κομμάτων.

 

Τέλος, επιστρέφω αυτούσια στους εκδότες της την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ως μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού και απαξιώ να τη σχολιάσω».

Στήλες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ