Τα Χριστούγεννα μαζί του φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος να περάσουμε ο Ταγίπ Ερντογάν, που φροντίζει να τροφοδοτεί διαρκώς την επικαιρότητα με τις επεκτατικές του διαθέσεις και τις διεκδικήσεις του. Όσο πλησιάζουν οι γιορτές φροντίζει να το κάνει να μοιάζει και με σόου όλο και περισσότερο, καθώς δεν περιορίζεται σε γραπτές ή απλές προφορικές δηλώσεις. Εμφανίζεται ως περφόρμερ σε θεαματικά σκηνοθετημένες εκπομπές, στην ελεγχόμενη τουρκική τηλεόραση φυσικά, με φόντο τους χάρτες της Μεσογείου και του Αιγαίου Πελάγους. Όχι ότι αφήνει και οποιαδήποτε άλλη ευκαιρία να πάει χαμένη. Την Τρίτη, στο Φόρουμ για τη Μετανάστευση που διεξάγεται στη Γενεύη, άφησε αιχμές ότι του έχει προταθεί από την Ελλάδα να πνίγουν τους πρόσφυγες στη θάλασσα.


Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν. Πριν από λίγο καιρό είχε κατηγορήσει τόσο την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ ότι κάνουν παράνομες επαναπροωθήσεις (pushbacks), θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των προσφύγων. Χωρίς να προσκομίζει καμία απόδειξη, στηριζόμενος απλώς και μόνο στους ισχυρισμούς του.

 

Ο Τούρκος Πρόεδρος γνωρίζει καλά ότι η «πειθώ» του είναι η «ισχύς» και η Τουρκία παραμένει μια ισχυρή χώρα, πράγμα που συμμερίζεται απολύτως η Γερμανία, η οποία απέτρεψε κάθε σκέψη για κυρώσεις εναντίον της, παρά τις σαφείς προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας, που είναι κράτος-μέλος

 

Πρόκειται για μια χοντροκομμένη πολιτική συμπεριφορά από έναν αυταρχικό ηγέτη που πριν από λίγο καιρό εισέβαλε στη Συρία, προκαλώντας νέα κύματα προσφύγων, τους οποίους εργαλειοποιεί για να εκβιάζει την Ελλάδα και να ζητάει πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα από την Ευρώπη. «Ήρθαμε αντιμέτωποι με προτάσεις, όπως η βύθιση σκαφών με πρόσφυγες, που θα τις θυμόμαστε και θα ντρεπόμαστε. Τρυπούσαν τα σκάφη, τα βύθιζαν και έθαβαν τους ανθρώπους στα νερά της Μεσογείου» είπε στην Ελβετία ο Ερντογάν, κάνοντας άλλο ένα σόου, εκτός έδρας αυτήν τη φορά, χωρίς ωστόσο να πείθει ή να συγκινεί κανέναν. Όχι ότι το χρειαζόταν.

 

Ο Τούρκος Πρόεδρος γνωρίζει καλά ότι η «πειθώ» του είναι η «ισχύς» και η Τουρκία παραμένει μια ισχυρή χώρα, πράγμα που συμμερίζεται απολύτως η Γερμανία, η οποία απέτρεψε κάθε σκέψη για κυρώσεις εναντίον της, παρά τις σαφείς προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας, που είναι κράτος-μέλος. Η αντίδραση της Ε.Ε., εξαιτίας της Γερμανίας, περιορίζεται σε ρητορικές καταδίκες και μόνο, κάτι που δεν υπολογίζει καθόλου ο Ταγίπ Ερντογάν.

 

Η Τουρκία, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει τις προκλήσεις και την επιθετική συμπεριφορά εναντίον της Ελλάδας και την ερχόμενη χρονιά, προκειμένου να πετύχει αυτό που θέλει. Όσο στις ΗΠΑ είναι Πρόεδρος ο Τραμπ, ο Ερντογάν γνωρίζει ή ελπίζει ότι θα έχει κάποια κάλυψη. Μετά τις εκλογές δεν μπορεί να ξέρει αν ο φίλος του θα είναι ξανά στην εξουσία, οπότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φροντίσει να εκμεταλλευτεί το διάστημα αυτό. Διεθνείς αναλυτές, πάντως, σημειώνουν ότι η Τουρκία, παρά τους λεονταρισμούς του Ερντογάν, δεν μπορεί, καθώς δεν έχει τα μέσα, να κάνει γεώτρηση μόνη της και καμία μεγάλη εταιρεία δεν θα συνεργαστεί μαζί της για να κάνουν γεώτρηση σε αμφισβητούμενη περιοχή.


Οι εντάσεις αυτές, ωστόσο, τρέφουν πολιτικά τον Ταγίπ Ερντογάν, που διολισθαίνει σε όλο και πιο εθνικιστικές πολιτικές, αφαιρούν όμως πολύτιμο κεφάλαιο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς τα εθνικά ζητήματα δεν είναι το δικό του καλό χαρτί. Στον Ερντογάν προσθέτουν, στον Μητσοτάκη αφαιρούν. Άλλωστε, η φιλοδοξία του Έλληνα πρωθυπουργού και το προσωπικό του στοίχημα είναι να συνδέσει το όνομά του με μια ισχυρή και δυναμική ανάπτυξη. Στόχος που για την ώρα μοιάζει αδύνατος και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον δεν ευνοεί. Αυτό που θα ήθελε, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη νέα χρονιά είναι να μπορούσε να παραμείνει απερίσπαστος για να ασχοληθεί μόνο με τις επενδύσεις και την οικονομία. 

 

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO