«Πρέπει να το δούμε τώρα αυτό;» αναρωτήθηκε ο κ. Λιάγκας, ένας παρουσιαστής σε μεσημεριανάδικο, βλέποντας μια κοπέλα με χοντρά μπούτια να φωτογραφίζεται με μαγιό ως μοντέλο. «Μας το επιβάλλουν» μουρμούριζε μια συμπαρουσιάστρια. «Θα με αναγκάσουν να το δω τώρα αυτό;» σκέφτηκα κι εγώ όταν εμφανίστηκε στο κινητό μου ένα βίντεο απ' το συγκεκριμένο μεσημεριανάδικο. Δεν έχω τηλεόραση και δεν βλέπω, γενικώς, ΣΚΑΪ. Μια φίλη, όμως, θεώρησε ότι έπρεπε να δω κάτι. Πάτησα το play στο κινητό μου. Βολεύτηκα στον καναπέ.

 

Εμφανίστηκε μια κοπέλα που πόζαρε ως μοντέλο με μαγιό. Χοντρά μπούτια, κοιλιά, όχι μυώδη μπράτσα. Καταχάρηκα! Προφανώς δεν είμαι απ' αυτές που προτρέπουν τις φίλες τους να μη γυμνάζονται και να μην τρώνε μαγειρευτό φαγητό. Δεν υποτιμώ τη φθηνή ευτυχία ενός πρωινού τρεξίματος, με τον ιδρώτα να κυλάει παντού. Ούτε τη γαλήνη του μαγειρέματος. Αλλά, όπως όλες οι γυναίκες, δεν αντέχω να μου λένε τι να κάνω, ούτε να μου τρίβουν στη μούρη όλη μου τη ζωή αισθητικά πρότυπα με τα οποία, και καλά, πρέπει να συμβαδίσω για να είμαι «γλυκούλα» και «ομορφούλα».

 

Όλες μας το ξέρουμε αυτό το συναίσθημα. Όλες μας ξυπνάμε νωρίτερα απ' τα αγόρια μας, τα αδέρφια ή τους μπαμπάδες μας για να πάμε στη δουλειά «περιποιημένες». Και όλες μας έχουμε αισθανθεί το βλέμμα σε μια επαγγελματική συνάντηση να συγκεντρώνεται στα μπούτια, στα μαλλιά ή στο στήθος μας. Έτσι, καταχάρηκα που είδα μια κοπέλα με χοντρά μπούτια και μαγιό να θέλει να γίνει μοντέλο. Ώσπου ο κεντρικός παρουσιαστής αυτού του τηλεσκουπιδιού άνοιξε τη στοματάρα του.

 

Ο κύριος Λιάγκας ως άντρας σε πατριαρχική κοινωνία φαντασιώνεται ότι είναι ο ριγμένος της υπόθεσης όταν αυτό που βλέπει δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλει. Όπως όλα τα μικρο-φασιστάκια γουστάρει να γίνεται το δικό του πάση θυσία.

 

Στην-υψηλού επιπέδου (not)-εκπομπούλα του μας κέρασε απέχθεια για τις γυναίκες με καμπύλες και παραπάνω κιλά. Μίλησε για το σώμα τους σαν να μιλούσε για το χέρι του, σαν κάτι δικό του. Παρομοίασε την κοπέλα με ζωάκι σε διαφήμιση της Greenpeace. Δεν πιστεύω ότι εννοούσε πως έμοιαζε με κάτι που θέλεις να το πάρεις αγκαλίτσα. Μας εξήγησε: ξεφτιλίζεται. Με παχάκια και λάδια, να κυλιέται στην άμμο − ξεφτίλα. Για τις άλλες κοπέλες της εκπομπής μόδας GNTM κανένα πικρόχολο σχόλιο. Ωραιότατες, με τους κοιλιακούς τους, ακόμα πιο αισθησιακές λαδωμένες, ευχαριστήθηκε ο κ. Λιάγκας.

 

Ο παρουσιαστής, μάλλον, χωρίς να το καταλάβει, εξέφρασε μια οικεία σκέψη που δεν λέγεται: το γυναικείο σώμα έχει ως βασική του λειτουργία να ικανοποιεί αισθητικά το αντρικό βλέμμα. Αν δεν ικανοποιεί την αντρική προσδοκία, αποτυγχάνει. Παχάκια, λίπη, δίπλες, χοντρές πλάτες, τρίχες, κοντοί λαιμοί, πεσμένοι κώλοι, όλ' αυτά δεν αρέσουν στον κάθε κ. Λιάγκα. Τα βρίσκει «μη κανονικά» και αγανακτεί. Μάλιστα, στο βίντεο αναλαμβάνει τον ρόλο του τηλετραμπούκου για πάνω από 8 ολόκληρα εφιαλτικά λεπτά, εξηγώντας ότι η κοπέλα πολύ κακώς νόμισε ότι μπορεί να γίνει μοντέλο.

 

Προφανώς, για το μεσημεριανάδικο του ΣΚΑΪ οι γεματούλες, με τις κοιλίτσες τους και την κυτταρίτιδά τους δεν είναι για να βγαίνουν απ' το σπίτι. Οι παραγωγοί αυτών των σκουπιδιών τις θέλουν καθηλωμένες στον καναπέ τους για να έχουν ακροατήριο, ένα ακροατήριο με κατάθλιψη και αγωνία, που φοβάται το σώμα του, που το παραμελεί, που κρύβεται στο σαλόνι, που δεν βγαίνει στην παραλία, στο μπαρ, στο κλαμπ, που δεν φλερτάρει, δεν κάνει σεξ και δεν χαίρεται. Ένα ακροατήριο καθηλωμένο στην κατανάλωση της τηλεφρίκης που λέγεται «showbiz». Πρώτες πρώτες αυτές οι γυναίκες πρέπει να απορρίψουν τον τηλετραμπούκο που τους απευθύνεται μέσα από την οθόνη και να του αφαιρέσουν κάθε δικαίωμα να μιλάει, σταματώντας να βλέπουν τη φρικαλέα εκπομπούλα του. Το επόμενο βήμα είναι να βγουν αδίστακτα έξω και να επιδείξουν τα χοντρά τους μπούτια και τις διπλές κοιλιές τους σε μπαρ, κλαμπ και καφέ.

 

Ο κ. Λιάγκας, ως άντρας σε πατριαρχική κοινωνία, φαντασιώνεται ότι είναι ο ριγμένος της υπόθεσης, όταν αυτό που βλέπει δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλει. Όπως όλα τα μικρο-φασιστάκια, γουστάρει να γίνεται το δικό του πάση θυσία. «Είναι η πολιτική ορθότητα, Γιώργο» λέει σαν κακό αυτόματο, σαν παπαγαλάκι της ανδροκρατίας, η συμπαρουσιάστριά του, σε πλήρη σύγχυση, έτοιμη να ξεράσει, λες κι οι χοντρές έχουν κάνει κατάληψη στο στούντιο του ΣΚΑΪ κι έχουν απλώσει υπερμεγέθη μαγιό και φουσκωτές κοιλάρες μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παρουσιαστών. Βάζω στοίχημα ότι οι παρουσιαστές θα μπερδεύουν και την ελευθερία του λόγου με το (ανύπαρκτο) δικαίωμα να εκφέρεις εμετικό λόγο και να μη σου λέμε ότι είναι εμετικός.

 

Τίποτα δεν σε αναγκάζει να βλέπεις χοντρά μοντέλα και να γουστάρεις. Εννοείται! Αλλά το να λες ότι τα «plus size» μοντέλα είναι «ξεφτίλα» σηκώνει απάντηση. Εμένα πιο κοντά στην ξεφτίλα μού φαίνεται ο κ. Λιάγκας. Ξεφτίλα είναι να πιστεύεις, χωρίς να το λες, φυσικά, ότι για χοντρές και αχτένιστες η μόνη μοίρα είναι το σπίτι, όπου, κρυφές και κλειδωμένες, θα βλέπουν τα άθλια τηλεσκουπίδια που τους σερβίρεις. Καιρός να το καταλάβει και ο τελευταίος φρικτός παρουσιαστής, στον ΣΚΑΪ και αλλού, ότι χοντρές, μεσαίες ή αδύνατες, με κοιλιά ή κοιλιακούς, οι γυναίκες θα κάνουν καριέρα όπου τους αρέσει.