Ο Αντετοκούνμπο, ο Σαμαράς και η ιθαγένεια

Ο Αντετοκούνμπο, ο Σαμαράς και η ιθαγένεια Facebook Twitter
Ο Σαμαράς προσπαθούσε να κλέψει λίγη από τη λάμψη του Αντετοκούνμπο. Φωτο: ΑΠΕ ΜΠΕ
21

«Οι Σκοπιανοί θα είναι Μακεδόνες όπως ο Αντετοκούνμπο Έλληνας». Θυμήθηκα αυτήν τη δήλωση του Αδ. Γεωργιάδη σκεφτόμενος ότι θα σπεύσει κι αυτός σήμερα να εκφράσει χαρά και περηφάνια. Αυτή η δήλωση θα τον συνοδεύει. Τον Γεωργιάδη, όχι τον Αντετοκούνμπο. Γι' αυτόν είναι τίτλος τιμής.


Και μετά θυμήθηκα και την υποκρισία του Αντώνη Σαμαρά.


Ας κάνουμε λοιπόν ένα μικρό μάθημα πατριδογνωσίας.


Τον Απρίλιο του 2010 ψηφίζεται ο 3838, γνωστός και ως νόμος Ραγκούση. Όλη η ελληνική συντήρηση και μαυρίλα, μακεδονομάχοι και ποικιλώνυμα εθνοπατριωτικά σωματεία, το πιο αντιδραστικό τμήμα της εκκλησίας, δίνουν τα ρέστα τους. Ένας ακροδεξιός χυλός κάνει την ιθαγένεια μητέρα των μαχών.

Ενώ πριν ο στρατηλάτης και μακεδονομάχος κ. Σαμαράς κράδαινε το ελληνόμετρο ως γνήσιος ελληνόψυχος και εχθρός του ν. 3838, αναγκάστηκε υπό το βάρος της κοινής γνώμης και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης να βάλει για λίγο τον πατριωτισμό του σε παρένθεση. Έτσι χορηγήθηκε ελληνικό διαβατήριο στον Γιάννη.


Για τα αδέλφια Αντετοκούνμπο είναι ο νόμος που τους δίνει ελληνικό διαβατήριο. Είναι ο νόμος που θα τους άνοιγε τον κόσμο του διεθνούς μπάσκετ. Το 2013 ο νόμος κρίνεται αντισυνταγματικός στο ΣτΕ που αποφαίνεται ότι τα έθνη «δεν είναι οργανισμοί ασπόνδυλοι και δημιουργήματα εφήμερα αλλά παριστούν διαχρονική ενότητα». Το ανώτατο δικαστήριο κηρύσσει το δίκαιο του αίματος. Αυτήν τη διαχρονική ενότητα του έθνους προφανώς απειλούσαν τα αδέλφια Αντετοκούνμπο. Δεν έπρεπε να παίρνουν την ελληνική υπηκοότητα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα και έχουν αποκτήσει ελληνική παιδεία. Δηλαδή η ελληνική πολιτεία που σήμερα δηλώνει περήφανη έριχνε πόρτα στα παιδιά που είχαν γνωρίσει την Ελλάδα ως μοναδική πραγματική πατρίδα.

Κι όμως, λίγο μετά, τον Ιούλιο 2013 ο κ. Σαμαράς υποδέχεται τον Αντετοκούνμπο στο Μέγαρο Μαξίμου, του κάνει δωράκια, φωτογραφίζεται και χαριεντίζεται μαζί του λέγοντάς του «κάρφωσέ τους». Ο ακκιζόμενος Σαμαράς προσπαθούσε να κλέψει λίγη από τη λάμψη του παιδιού αυτού.

Τι είχε συμβεί; Ό,τι συμβαίνει πάντοτε στις περιπτώσεις αυτές. Θριάμβευσε η υποκρισία και η επιλεκτικότητα. Μπήκε πάλι σε λειτουργία η βιομηχανία εξαιρετικών, επιλεκτικών και αδιαφανών πολιτογραφήσεων. Απόδειξη η ανακοίνωση του μάνατζερ του αθλητή: «Ευχαριστούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και βέβαια την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης που βοήθησε να προχωρήσει η διαδικασία».


Άρα ενώ πριν ο στρατηλάτης και μακεδονομάχος κ. Σαμαράς κράδαινε το ελληνόμετρο ως γνήσιος ελληνόψυχος και εχθρός του ν. 3838, αναγκάστηκε υπό το βάρος της κοινής γνώμης και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης να βάλει για λίγο τον πατριωτισμό του σε παρένθεση. Έτσι χορηγήθηκε ελληνικό διαβατήριο στον Γιάννη. Οι ίδιοι υπερπατριώτες που ήθελαν να στερήσουν από τα παιδιά σαν τον Γιάννη την ελληνική ιθαγένεια επέχαιραν όταν αυτός έγινε το πρώτο ελληνικό draft στο NBA. Σήμερα σίγουρα θα επιχαίρουν για τον πρώτο Έλληνα MVP. Ουαί υμίν.


Η μεγάλη διάκριση του Γιάννη και τα λόγια αγάπης για την Ελλάδα τιμούν πάνω από όλα την ανοιχτή Ελλάδα. Είναι όμως και ράπισμα για τους μικρόψυχους και υποκριτές υπερπατριώτες.

Στήλες
21

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η τρελή κούρσα του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην κορυφή

Το χρονικό της δόξας / Η τρελή κούρσα του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην κορυφή

Έξι χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση στο NBA, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και κυνηγά με μεγάλες αξιώσεις το βραβείο του καλύτερου παίκτη στο μεγαλύτερο πρωτάθλημα του μπάσκετ.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Τι εξυπηρετεί πρακτικά η διεύρυνση της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου;

Κόντρα κυβέρνησης - ΕΕΔΑ / Τι εξυπηρετεί πρακτικά η διεύρυνση της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου;

Με αφορμή τις νέες προσθήκες εκπροσώπων οργανώσεων ΛΟΑΤΚΙ+ και Ρομά και και την παραίτηση του προέδρου της ΕΕΔΑ, θέσαμε τους προβληματισμούς μας στο υπουργείο Επικρατείας
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Γεωργιάδου: «Η κανονικοποίηση της ακροδεξιάς συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας»

Η Ελληνική Ακροδεξιά / Βασιλική Γεωργιάδου: «Η κανονικοποίηση της ακροδεξιάς συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας»

Μια επίκαιρη συζήτηση με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου για το ακροδεξιό φαινόμενο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, τις ρίζες, τις διασυνδέσεις, τις προοπτικές και τους τρόπους αντιμετώπισής του με αφετηρία το νέο της βιβλίο «Η Ακροδεξιά στην Ελλάδα 1965-2018» (εκδ. Καστανιώτη)
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

6 σχόλια
@daydreamcatcherΔεν ξέρεις ίσως τι σημαίνει δίκαιο του αίματος και δίκαιο του εδάφους.Αφορά την ΑΜΕΣΗ (με την γέννηση) απόκτηση ιθαγένειας και προφανώς δεν έχει καμία σχέση με το δικαίωμα απόκτησης της μετά απο κάποια χρόνια και με κάποιες προϋποθέσεις.
Μην γραφετε οτι να ναι χωρις να ξερετε το αθλημα, ο Γιαννης δεν ειναι το 'πρωτο ελληνικό draft στο ΝΒΑ'. Απο εκεί και πέρα, εντυπωσιακη αστοχη η δηλωση του Γεωργιαδη και καλά κανετε και μας την υπενθυμιζετε.
"Τα εθνη παριστουν διαχρονικη ενοτητα...".Αντε πεστο αυτο στους κατοικους των ΗΠΑ, του Καναδα, της Αυστραλιας, κλπ κλπ...Καποτε ειχε ρωτησει ενας δημοσιογραφος στη Σουηδια τον Ζλαταν Ιμπραΐμοβιτς "τι εχεις να πεις σαυτους (τους Σουηδους) που δε δεχονται.οτι εισαι πραγματικος Σουηδος"."Τους εχω χ@σμ@νους! Κι αμα λαχει, τους κατουράω κιολας"!απαντησε ο Ζλαταν...
Ο κ.Παπαιώαννου θίγεται από το γεγονός ότι η κυβ.Σαμαρά έδωσε ιθαγένεια στην οικ.Αντετοκούνμπο και το βαφτίζει υποκρισία.Ταυτόχρονα δεν λέει λέξη για την Μόρια, την Χίο (με τις κλούβες της), τις απανωτές εκθέσεις κατά των συνθηκών κράτησης της Δ.Α, τις αυτοκτονίες παιδιών στα χοτσποτ κλπ.Μια αντικειμενική ματιά στα γεγονότα, σαν τότε που βάφτιζε όσους πήγαν στα συλλαλητήρια για την Μακεδονία ακροδεξιούςhttps://www.lifo.gr/articles/opinions/223420/pes-oxi-stis-prespes-tzampa-einai
Πολύ ενδιαφέρον δεν ήξερα ότι ο κ.Κωστής Παπαιωάννου ήταν πρώην γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Αυτό δίνει άλλη διάσταση στην πολύχρονη σιωπή για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα χοτσποτ (σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία) όπως και για το "κολαστήριο" της Μόριας αλλά και τα κλουβιά της ΒΙΑΛ στην Χιο.Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή τη χρήσιμη πληροφορία.
..." Το ότι έδωσε Ελληνική ιθαγένεια σε κάποιον που την χρειαζόταν για να προχωρήσει ην καριέρα του στο εξωτερικό? Οχι καλά έκανε. Θα έπρεπε να την δίνει σε όλους? Όχι. Πηγή: www.lifo.gr "Οι άλλοι δεν θέλουν να προχωρήσουν την καριέρα τους; Μόνο ο αντετοκουνμπο ήθελε; Οκ, να βγει νόμος που θα λέει ότι σε όποιον θέλει να προχωρήσει την καριέρα του, να γίνεται έλληνας πολίτης. Πραγματικά δεν βλέπετε ότι είναι τόσο μα τόσο υποκριτικό όλο αυτό; Τους ταλαντούχους τους κάνουμε έλληνες, τους ατάλαντους όχι; Είναι αυτό κράτος δικαίου; Είναι αυτό αξιοπρεπής κοινωνία; Μας αξίζει μια τέτοια κατάσταση; Αξίζουμε κάτι καλύτερο. Μιλάω για εμάς τους Έλληνες (όπως εσείς κ ο μεσος άνθρωπος τους έχει στο μυαλό του, που είμαστε ανανταπ παπανταμ ελληνες, από τους προπροπροπροπαπούδες μας). Είναι ντροπή για εμάς όλο αυτό. Αξίζουμε κάτι καλύτερο.
Όντως, οι μικρόψυχοι και οι υποκριτές είναι ένα συνεχές πρόβλημα στο ρωμαίικο. Ασχέτως προσωπικών ικανοτήτων ή δεξιοτήτων. Από τον Αλκιβιάδη στο σήμερα.Απλά μια διορθωσούλα τόση δα, στην περίπτωση του Αντετοκούμπο υπήρξε κυνισμός όχι υποκρισία.