7 + 1 σκέψεις ανάμεσα στις δύο εκλογικές Κυριακές

7 + 1 σκέψεις ανάμεσα στις δύο εκλογικές Κυριακές Facebook Twitter
Σε κάθε περίπτωση, στη μάχη με το τοξικό μείγμα εθνικισμού και νεοφιλελευθερισμού ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι παρών. Φωτο: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
13

1.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να ακροβατήσει πάνω σε μια σκληρή αντινομία: ξεκίνησε με αριστερό πρόγραμμα, με μαξιμαλισμό και βολονταρισμό. Μετά υπέκυψε στον αναγκαίο επώδυνο συμβιβασμό, εφάρμοσε μνημόνιο, συγκυβέρνησε με τους «ψεκασμένους» ΑΝ.ΕΛ. και προσπαθεί (και σε έναν βαθμό καταφέρνει) να εφαρμόσει κοινωνική πολιτική με πλεονάσματα. Η διαχείριση αυτής της αντινομίας ‒αντανάκλαση και εσωτερικών αντιφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ‒ αποδείχτηκε εξαιρετικά δυσχερής. Κάποιες συμπεριφορές και επιλογές προσώπων τη δυσχέραναν ακόμα περισσότερο.


Την Κυριακή έχασε, έχοντας υπερεκτιμήσει και το πλεονέκτημα που δημιουργούν οι επικοινωνιακές αναπηρίες του αντιπάλου. Και πάλι, όμως, δεν κατορθώθηκε η «στρατηγική ήττα», η εξουδετέρωσή του σε μονοψήφια ποσοστά. Πληγώθηκε, αλλά είναι στο γήπεδο. Με την έννοια αυτή, καλείται τώρα να δει κριτικά καίριες επιλογές του για να παραμείνει κεντρικός πόλος την επόμενη μέρα.

Υπήρξαν κινήσεις ορθές που κόστισαν, σαν τις Πρέσπες. Σε αυτές πρέπει να επιμείνει. Υπήρξαν μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα που δεν ήταν αρκετά για να αναστρέψουν το ρήγμα με τα μεσαία στρώματα. Υπήρξαν λάθη και ατολμίες. Υπάρχει και ένα κοινωνικό περιβάλλον, εθνικό και διεθνές, που γέρνει προς τα δεξιά. Σε κάθε περίπτωση, στη μάχη με το τοξικό μείγμα εθνικισμού και νεοφιλελευθερισμού ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι παρών.


2.

Η ΝΔ πέτυχε μεγάλη νίκη που σηματοδοτεί επικράτηση της οικογένειας Μητσοτάκη (σε πλήρη ανάπτυξη) και δίνει στον αρχηγό μεγάλη χρονική ανάσα, που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχε. Η γραμμή διακυβέρνησης της ΝΔ ορίζεται από τα σημεία «υπερεπένδυση στην ασφάλεια ‒ μείωση του κράτους (πού θα βρει να μειώσει;) ‒ μείωση πλεονασμάτων (αν συμφωνήσουν οι έξω) ‒ μείωση φόρων και ανάπτυξη».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, γίνουν δεν γίνουν τα παραπάνω, θα απορρυθμίσει τα ελάχιστα που απέμειναν στην αγορά εργασίας στο όνομα της αγοράς (που δεν την αφήνουν, τάχα, οι αριστερές ιδεοληψίες να αποδώσει καρπούς). Κατά τα λοιπά, επιστρέφει χωρίς ίχνος αναστοχασμού και αυτοκριτικής για τις τεράστιες ευθύνες της. Δεν θα αργήσει η παλιά καλή ΝΔ να δείξει το πρόσωπο που όλοι αγαπήσαμε.

Την Κυριακή έχασε, έχοντας υπερεκτιμήσει και το πλεονέκτημα που δημιουργούν οι επικοινωνιακές αναπηρίες του αντιπάλου. Και πάλι, όμως, δεν κατορθώθηκε η «στρατηγική ήττα», η εξουδετέρωσή του σε μονοψήφια ποσοστά. Πληγώθηκε, αλλά είναι στο γήπεδο. Με την έννοια αυτή, καλείται τώρα να δει κριτικά καίριες επιλογές του για να παραμείνει κεντρικός πόλος την επόμενη μέρα.


3.

Το πολιτικό σύστημα αντέχει. Ο νέος χαμηλός δικομματισμός δείχνει σημεία σταθερότητας και η επόμενη εναλλαγή στην εξουσία θα είναι καλύτερη και ομαλότερη από την προηγούμενη (όταν ο εκ Μεσσηνίας κακομαθημένος πρίγκιπας έφυγε από την πίσω πόρτα του Μαξίμου, για να μη συναντηθεί στην εξώπορτα με τον καινούργιο νοικάρη). Δέκα χρόνια μετά, παρά τους κραδασμούς, το σύστημα άντεξε στις φυγόκεντρες δυνάμεις.

Οι πρώτοι πολιτικοί καρποί της κρίσης χάνονται (ΛΑΟΣ, Ποτάμι, ΑΝ.ΕΛ., Λεβέντης), νέοι εμφανίζονται. Σταθερά κραταιός στον χώρο της κεντροαριστεράς μένει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝ.ΑΛ. επιβίωσε ως κόμμα-ρεζέρβα, αλλά η κρίση ταυτότητας παραμένει. Ήδη ξεκίνησαν δεήσεις και τρισάγια στη Χ. Τρικούπη για αυτοδυναμία της ΝΔ, αν και μάλλον δεν συμφωνούν όλοι οι υπουργοποιήσιμοι του ΚΙΝ.ΑΛ.


4.

Έχουμε βαριά ήττα της Χ.Α. σε όλα τα επίπεδα, όχι απλή υποχώρηση ή συρρίκνωση. Εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι του 2014-15 την εγκατέλειψαν. Αυτό είναι εν μέρει αποτέλεσμα της διάλυσης από την ποινική διαδικασία, τις αποχωρήσεις, τα καρφώματα, τις απειλές για αποκαλύψεις, τους εκβιασμούς. Επέδρασε καταλυτικά και η απομόνωση, η κοινωνική και πολιτική πίεση. Όπως και η οικονομική ασφυξία. Η φθορά θα επιταχυνθεί, μια καταδίκη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης μπορεί να επιβεβαιώσει το τέλος.


5.

Πρόκειται για την αρχή της μετεξέλιξης της ελληνικής ακροδεξιάς. Τα συνολικά ποσοστά δεν επιτρέπουν εφησυχασμό: Χ.Α., Βελόπουλος, Κρανιδιώτης, ΛΑΟΣ, Νέα Δεξιά, Εθνικό Μέτωπο, Τζήμερος κ.λπ. μαζεύουν σχεδόν 12%. Ισχυρός εθνικισμός, θρησκοληψία και συνωμοσιολογικός χυλός, μια μακεδονική σαλάτα. Ωστόσο, είναι θετική εξέλιξη το ξεδόντιασμα της Χ.Α. Άλλο νεοναζί τάγματα εφόδου, άλλο γκροτέσκος βαλκανικός ρωσοκίνητος εθνικισμός.

Ο Βελόπουλος επιδιώκει να γίνει ο Έλληνας Σαλβίνι, αλλά απέχει πολύ από την κυριαρχία του χώρου. Σίγουρα, ένα τμήμα της ακροδεξιάς βάσης μετακινήθηκε στη ΝΔ. Μένει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η εικόνα εντός και εκτός ΝΔ, εάν θα έχουμε εφαρμογή των Πρεσπών από τη ΝΔ, καταδίκη ηγεσίας της Χ.Α. σε πολύχρονες ποινές, κοινωνική δυσφορία από νεοφιλελεύθερη πολιτική ΝΔ και συνθήκες γενικής υποχώρησης της αριστεράς.


6.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε από τα αριστερά. Γιατί στα αριστερά του δεν υπάρχει κάποιος να κερδίσει. Το ΚΚΕ παραδοσιακά «συγκρατεί τις δυνάμεις του». Κάποιοι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ στην καλύτερη περίπτωση φλερτάρουν με τη γραφικότητα και τον βαλκανικό εθνικισμό. Η απόπειρα Βαρουφάκη θα δείξει αν έχει αντοχές που υπερβαίνουν την ιδιότυπη προσωπική του αίγλη. Ο υπόλοιπος χώρος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς διανύει περίοδο μεγάλης εσωστρέφειας.


7.

Με αφορμή την εκλογή Μπέου, τις περιπτώσεις Μαρινάκη και Σαββίδη, να αναλογιστούμε την οριστική συμβολική και ουσιαστική επικράτηση του οικονομικού επί του πολιτικού. Εννοώ την εγκατάσταση και παραμονή ολιγαρχών και ποινικά ελεγχόμενων προσώπων με τους μπράβους και τους υποτακτικούς τους στον αφύλακτο κήπο της κεντρικής πολιτικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έχουμε καταγγελίες για πρακτικές βίας, εξαγοράς και εκφοβισμού. Έχουμε σκιές στον χειρισμό δικαστικών υποθέσεων. Έχουμε ιδιόκτητα ΜΜΕ και ενοικιαζόμενες γραφίδες. Έχουμε στενές επαφές κομμάτων με οικονομικούς παράγοντες, πιο στενές από ποτέ. Έχουμε επιχειρήσεις με ποδοσφαιρική προβιά, αλισβερίσια με το ακροδεξιό περιθώριο και αβάντες μέσω του οπαδικού No Politica.

8.

Τέλος, με θλίψη κοιτώ τα περισσότερα πρόσωπα που εκλέχθηκαν στην ευρωβουλή κατευθείαν από τα τηλεοπτικά παράθυρα, χωρίς καμιά επίφαση ειδικής γνώσης και ενασχόλησης με τα θέματα που θα χειριστούν εκεί. Ομιλούσες κεφαλές, ογκώδης άγνοια. Με λίγες εξαιρέσεις κυριαρχούν το life style, η γενικόλογη ηθικολογία και οι ώρες στα τηλεοπτικά στούντιο. Ας πρόσεχε η πολιτική ηγεσία που δεν επανέφερε τη λίστα. Ας προσέχαμε κι εμείς.

Στήλες
13

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

12 σχόλια
Ο αρθογραφος κανει οτι δεν καταλαβαινει οτι στην Ελλαδα εχουμε δυο κρατη:- Ενα το κοινωνικο κρατος, αυτο με σχολειο για ΑΜΕΑ πεζοδρομια για ΑΜΕΑ και οχι για εναλακτικ καφετεριες, ασφαλεια για ολους κλπ κλπ το οποιο λειπει εκωφαντικα.- μετα εχουμε παραλληλα και το πελατειακο κρατος, αχρηστη γραφειοκρατια για να συντηρουνται θεσεις και εξυπηρετήσεις, δικτυα πιεσης, paper pusher εργασιες. Ε αυτο μπορει να μειωθει παρα πολυ ωστε να αναπνευσει και η χωρα και να αυξηθει και τοκ κοινωνικο κρατος.
Ενδιαφέρον κείμενο. Μάθαμε ότι ο Σύριζα κατάφερε να κάνει κοινωνική πολιτική, δεν μάθαμε όμως γιατί πάλεψε με νύχια και με δόντια να κάνει τον βίο αβίωτο σε κάθε δημιουργικό άνθρωπο? γιατί δεν έβαλε ούτε ένα λιθαράκι, προς την κατεύθυνση να γίνει η Ελλάδα ένα σοβαρό δυτικό κράτος, αντίθετα κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να υποβαθμίσει την Ελλάδα? με: παρεμβάσεις στην δικαιοσυνη, στα ΜΜΕ, αποστροφή στις μεγάλες επενδύσεις, στραγγάλισμα των μικρών επιχειρηματιών, καμμία προσπάθεια μείωση της γραφειοκρατίας, έκρηξη του κρατισμού με προσλήψεις χιλιάδων στο δημόσιο, αρκεί αυτοί να είχαν ιστορικό απεργειών, κινημάτων κλπ, παράταση του λαθρεμπόριου καυσίμων με αποφυγή του νόμου, πτώχευση της ΔΕΗ και η λίστα δεν τελειώνει....Μήπως γι'αυτό ο κόσμος του γύρισε την πλάτη, γιατί κατάλαβε ότι είναι μια κυβέρνηση τουριστών?Ακόμα μάθαμε ότι ο φιλελεύθερος Τζήμερος είναι ακροδεξιός, δεν μάθαμε όμως από που το εξάγει αυτό ο έγκυρος αρθρογράφος. Όπως δεν μάθαμε για την γενναία συμβολή του Σύριζα στην άνοδο της ακροδεξιάς, γιατί η δίκη της ΧΑ έχει γίνει σήριαλ για γερά νεύρα και γιατί άνοιξαν τα σύνορα διάπλατα να μπαίνει ελεύθερα όποιος θέλει. Είναι η Ελλάδα μια χώρα που μπορεί να φιλοξενήσει τόσο κόσμο? Και αν ναι, που ακριβώς? στην Μόρια?Μάθαμε ότι ο Σαμαράς είναι κακομαθημένος πρίγκιπας (αυτή η κίνηση βεβαίως ήταν κατακριτέα) αλλά δεν μάθαμε τελικά τι είναι ο Τσίπρας και πώς διαχειρίζεται την ήττα του. Όταν δεν μπορεί να προφέρει καν την λέξη στο διάγγελμα του. Δεν μάθαμε για αυτά που κατηγορούσε: φιλοδωρήματα πριν τις εκλογές κλπ. που τα έκανε όλα κατά γράμμα, έπαιξε με το πιο άτιμο τρόπο, μετά απείλησε τους ψηφοφόρους του και τέλος αποφάνθηκε ότι τα έκανε όλα σωστά, άρα ποιος θα φτάιει? ο ψηφοφόρος. Ωραίο επίσης ότι η ΝΔ θα καταστρέψει εργατικά διακαιώματα κλπ. όταν οι δουλειές στην Ελλάδα είναι των 350 ευρώ με ευθύνη του Σύριζα (καταστροφή επιχειρηματικότητας κλπ).Καλό είναι να σταματήσουμε να λέμε ψέμματα στον εαυτό μας κ. Παπαιωάννου , όπως έχει πει και κάποιος μέγιστος εδώ στη Lifo: όποιος συνεχίζει να βλέπει την πραγματικότητα μέσα από το δίπολο πρίσμα αριστερά-δεξιά έχει χάσει την μπάλα. Απλό παράδειγμα: γιατί ο καραδεξιός, δάχτυλος των τραπεζών, ίσως και ενσάρκωση του διαβόλου στην Ελλάδα, Παπαδήμος έκανε την ζωή δύσκολη σε ΔΝΤ και ευρώπη και πήρε την καλύτερη συμφωνία με ελάχιστα επιτόκια και μνημόνιο λίγων ετών και ο προστάτης των φτωχών, της πατρίδας, άγγελος επι γης Τσίπρας, παρέδωσε την όλη την περιουσία του δημοσίου για 99 χρόνια υπο ξένη διοίκηση? Γιατί ο ένας είναι κατάλληλος για την δουλειά και ξέρει πως λειτουργεί ο κόσμος και ο άλλος είναι κατάλληλος να διοργανώνει σχολικές εκδρομές και μόνο, μέχρι εκεί, φτάνει.
"Κοινωνική πολιτική με πλεονάσματα"; Όταν αυτά προέρχονται απ την εξοντωτική φορολόγηση που αποτρεπει οποιαδήποτε δημιουργία ή (μικρο) επένδυση; Όταν αυτοί που θέλουν να δημιουργήσουν φεύγουν στο εξωτερικό; Όταν ακόμα συντηρούνται οι στρατιές των αργόμισθων; Κοινωνική πολιτική σε καποιους, με επιδόματα; Ελάτε τώρα...κι οι ρωμαίοι αυτοκρατορες πετούσαν χρυσά νομίσματα στο λαό όταν "εκλέγονταν" για το θρόνο...Αυτά λέγονται βαθιά αντικοινωνική πολιτική
"στη μάχη με το τοξικό μείγμα εθνικισμού και νεοφιλελευθερισμού ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι παρών"Μια χαρα παρων ειναι στην μαχη, απλως δεν μαχεται εναντιον αλλα υπερ του εθνικισμου (απ'τον Καμμενο και το δημοψηφισμα μεχρι την Κουντουρα που πηρε και 106 χιλιαδες "αριστερους' ψηφους). Τωρα για νεοφιλελευθερισμο στην Ελλαδα ειναι αστειο να μιλαμε.
1) Ο Συριζα ξεκινησε με οπλα το λαικισμο, τη χυδαιοτητα και το σας τελειωνουμε εσας τους μενουμευρωπηδες. Τσαβες ξεκινησε και Πασοκ κατεληξε. Τα αλλα ειναι προφασεις εν αμαρτιαις για τη καρεκλα της εξουσιας. Μπα, εγιναν "ψεκασμενοι" τωρα οι καποτε "κεντροδεξιοι" ΑΝΕΛ, τι μου λετε? Στρατηγηκη ηττα, κε Παπαϊωάννου, ειναι η συντριβη του Συριζα με 9.5 ποσοστιαιες μοναδες, κανεις ποτε δεν ειπε οτι ο Συριζα θα πεσει σε μονοψηφια ποσοστα (αλλα καλο-μελετα κι ερχεται, οταν χασει τη νομη της εξουσιας θα το δουμε και αυτο, ας μη βιαζομαστε).Για τις Πρεσπες θα συμφωνησω μαζι σας. Αλλα ντροπη και μονο που αναφερετε τα δηθεν φιλο-λαικα μετρα (λεγε με προσπαθεια εξαγορας συνειδησεων και ψηφων με το χειροτερο δυνατο μαυρογιαλουριστικο τροπο).2) Που θα βρει να μειωσει το κρατος? Αστειο και μονο που το ρωτατε. Μηπως μειωθηκαν ποτε ολες οι Κωπαιδες και οι υπηρεσιες με διευθυντες χωρις υπαλληλους? Ας αρχισουμε απο τον εξορθολογισμο των υπηρεσιων και την απολυση των επιορκων υπαλληλων (ακομη κι αυτο το σταματησε ο Συριζα). Το κακο προσωπο της παλιας ΝΔ ολοι το θυμομαστε, αυτο που ηταν πρωτογνωρο ηταν το αποκρουστικο προσωπο του Πολακισμου, της αριστερης αλαζονειας (κοτερα, Ματι, κλπ) και της απυθμενης θρασυτητας και αγραμματοσυνης που επεβαλλε η πρωτη φορα αριστερα ως αποδεκτο πολιτικο ηθος. Αυτο καταδικασε προχθες με τη ψηφο του ο λαος αλλα μαλλον θα σας παρει καποιο διαστημα για να το συνειδητοποιησετε.4) Η φθορα της ΧΑ (πολυ θετικο γεγονος) μαλλον οφειλεται στο οτι η Ελληνικη Λυση και αλλες δεξιες-εθνικιστικες παραφυαδες (οι οποιες καταφωρα πριμοδοτηθηκαν απο την κρατικη ΕΡΤ σε μια απελπιδα προσπαθεια διεμβολισμου της ΝΔ) της εκοψαν ψηφους. Μαλλον δεν οφειλεται καθολου στη δικη της ΧΑ, την οποια η κυβερνηση Συριζα τρεναρει οσο μπορει μηπως και βλαψει τη ΝΔ.5) Συμφωνω με την επισημανση τησ ποσοτικης δυναμης των διαφορων κομματιδιων της ακροδεξιας με δυο επισημανσεις: με τους ΑΝΕΛ το κομμα που τωρα υποστηριζετε συγκυβερνησε επι 4.5 ετη, τωρα ανακαλυπτετε οτι ειναι ακροδεξιο? Κι υστερα απο που κι ως που ακροδεξιος ο Τζημερος? Αλλα ξεχασα, ο Τσίπρας έχει πει να ταυτίζονται οσο το δυνατον περισσοτερο η ακροδεξια με τον επαρατο νεο-φιλελευθερισμο οποτε, ευγε για τη φιλοτιμη προσπαθεια! Καντε ομως τον κοπο να αθροισετε και ολα τα ακρο-αριστερα γκρουπουσκουλα που ειναι επισης ψεκασμενα, αντι/σημιτικα, αντι-δημοκρατικα και βαθια αντιδραστικα.6) Ο Συριζα εχασε ο,τι ηταν να χασει απο τα αριστερα, Αυτο που του μενει τωρα ειναι αυτο στο οποιο εχει απο καιρο μετεξελιχθει: Κουντουρα, Κοκαλλης, Πολακης. Που σημαινει συνασπισμος της σαβουρας και ανακυκλωση των λυμματων του παλαιου πολιτικου συστηματος. 7) Εδω δε διαφωνω μαζι σας. Να προσθεσω ομως οτι με Σαββιδη, Μαρινακη αλλα και Μπομπολα, Καλογριτσα, Ψυχαρη, Παναγοπουλου, Γιαννα, κλπ ο Συριζα μια χαρα δικτυωθηκε και προσπαθησε να δημιουργησει το δικο του πολιτικο-μιντιακο συτημα εξουσιας (ευτυχως για την Ελλαδα και τη δημοκρατια, δεν τα καταφερε). 8) Μοιραζομαι τη θλιψη σας για το ποιον των ευρωβουλευτων που ψηφισαμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ βεβαια, προσπαθησε πολυ να μην ακολουθησει τις τακτικες των αλλων κομματων, για αυτο εξελεξε ογκολιθους του πνευματος και γνησιους αριστερους: Κοκκαλη, Γεωγουλη, Κουντουρα. Μπορει και η Μυρσινη Λοιζου να εκλεγοταν, αλλα φευ! Αλλα βεβαιως, το κομμα που εχει τον Καρανικα για πρωθυπουργικο συμβουλο (που εχει διαβασει και Πασκαλ και Μπρυκνερ) σαφεστατα δικαιουται να πρωτοστατει για την ποιοτητα των σημερινων πολιτικων. Αχ, να ξερατε πως καταλαβαινω τη θλιψη σας. Αλλα το γαρ πολυ της θλιψεως...το θυμαστε το τραγουδι του Χατζιδακι...
Διαφωνώ τόσο πολύ με το κείμενο, σε σημείο που απορώ κι ίδιος πώς δεν βρήκα τίποτα να συμφωνήσω. Ποιος είναι ο κίνδυνος νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα; Η ΝΔ των βολεμάτων στο Δημόσιο; Όσο για τον εθνικισμό, ας μην άνοιγαν το '15 τα σύνορα, ας είχαμε την προβλεπόμενη ανάπτυξη που ανετράπη, να βρουν οι άνθρωποι δουλειά, και θα 'χαμε τελειώσει μ' αυτά.Τέλος, για τον νέο δικομματισμό, την παρηγοριά του ΣΥΡΙΖΑ πως τουλάχιστον παρέμεινε δεύτερος, θα αποτολμήσω μια πρόβλεψη για 15% διαφορά στις εθνικές, με το ΚΙΝΑΛ στο 10%, που αν επιβεβαιωθεί, θα κάνει αβέβαιη την ηγεμονία τους στον ένα πόλο.
Καλή ανάλυση, ωστόσο, στις 7+1 σκέψεις θα ήθελα να δω και κάνα δυο ακόμη που να έχουν να κάνουν και με το Ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό. Έχουμε τεράστιο ποσοστό Λεπέν, Ορμπάν, Σαλβίνι, Φάρατζ κλπ. Δεν είναι αυτό κάτι που θα έπρεπε επιτέλους να αναλυθεί και να συζητηθεί?
Τα πράγματα είναι απλά και ο τρόπος σκέψης με τον οποίο τα αντιμετωπίζουμε αντικατοπτρίζει και τις δυνατότατες που μπορούν να αναπτυχθούν.Ως μηχανικός θα έπρεπε πρώτα απο όλα να ξέρει ο Τσίπρας ότι εάν αποτύχεις σε ένα οικοδόμημα και στην συνέχεια το οικοδόμημα αυτό καταρρεύσει, δεν υποχρεούσαι μόνο να απολογηθείς απλά λέγοντας "είχα αυταπάτες" και να συνεχίζεις να χτίζεις σαν να μην συνέβει τίποτα.Και το πολιτικό αφήγημα "σχίζω μνημόνια" του Τσίπρα κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.Όλα τα άλλα είναι παρεπόμενα.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου μάθαμε πως:Το κράτος δε μειώνεται με τίποτα, το δημόσιο δουλεύει ρολόι και όλα γίνονται γρήγορα και ανώδυνα! Δεν το είχα προσέξει.Οι ακροδεξιοί που δεν θέλουν τις Πρέσπες πήγανε στη νέα δημοκρατία. Λογικό, γιατί οι ακροδεξιοί Όταν νοιώθουν πως χάνουν κάτι ψηφιζου ν μετριοπαθείς φιλελεύθερους.Μάθαμε πως ο νεοφιλελευθερισμος προκαλεί κοινωνική δυσφορία. Έτσι εξηγείται η άθλια κατάσταση που βιώνει η βόρεια Ευρώπη. Είναι επειδή έχουν και οικονομική ελευθερία και κοινωνικη. Μάθαμε πως ο Σαμαράς έπρεπε να υποδεχτεί τον Τσίπρα στο Μαξίμου. Επειδή ο Τσίπρας προκάλεσε εκλογές στο κλείσιμο της αξιολόγησης και τίναξε τις προσπάθειες ολόκληρης της χώρας στον αέρα. Το λέει αυτό ο Παπαϊωάννου ενώ αναφέρει στο ίδιο άρθρο πως ο Τσίπρας ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΈΚΥΨΕ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΈΣ. αφού ΥΠΕΚΕΙΨΕ τότε γιατί έπρεπε να ξέρει το Σαμαρά και τον έλεγε δοσίλογο προδοτη;Αλλά ταυτόχρονα ξεχνάει ο Παπαϊωάννου πως οι ολιγαρχες που αναφέρει στηρίζουν όλοι τον Τσίπρα. Πώς στο μάτι κάηκαν άνθρωποι επειδή ο σχεδιασμός ήταν ανύπαρκτος και πως τα δωράκια στους συνταξιούχους ήρθαν από την υπερφορολογηση των παιδιών τους.Ξεχνάει επίσης πως 2η ευρωβουλευτής είναι η ακροδεξιά κουντουρα, ο πρώην νδ γεωργουλης και ο Κόκκαλης. Ξεχνάει πως το 5% ΧΑ δεν θα υπήρχε αν ο ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει τη δική, αλλά δεν τον συνέφερε. Έμαθα κι εγώ μερικά πράγματα, ελπίζω να μάθει και ο αρθρογράφος.
Ένα κείμενο-απολογία μιας απερχόμενης διακυβέρνησης που αρνείται -εκ νέου- να προβεί σε στοιχειώδη αυτοκριτική. Συγγνώμη αλλά δεν βρέχει...Το "ήμασταν πολύ γενναίοι που ψηφίσαμε τις Πρέσπες" είναι σχεδόν αυτοερωτικό. Πουθενά δεν αναγνωρίζεται με σαφήνεια ένα συγκεκριμένο σφάλμα, σαν τα μοντέλα που "είναι πολύ ειλικρινή".Η αποκλειστικά με επικοινωνιακούς όρους διαχείριση της πραγματικότητας,ο εγκληματικός νόμος Παρασκευόπουλου,οι άπειρες διοικητικές δυστοκίες (αν όχι ανικανότητες),το χάιδεμα των παιδιών των Εξαρχείων,η πλήρης ανικανότητα προσέλκυσης επενδυτών, η αδυναμία ρύθμισης του τραπεζικού κλάδου,οι συνεχείς βολές κατά θεσμών όπως η δικαιοσύνη ή η οπαδική πολιτικοποίηση των προέδρων της Βουλής (θυμάται κανείς τον Τσαλδάρη ή τον Κανελόπουλο;),η πολιτική κάλυψη του Πολάκη που έφερε την πολιτική σε επίπεδα θ7 vs θ13,η στήριξη και ανάδειξη Κόκκαλη, Μαρινάκη και Σαββίδη σε πολιτικούς (από ποδοσφαιρικούς) παράγοντες κτλ κτλ.Πάλι φταίει ο Μητσοτάκης και οι άλλοι... Η κόλαση είναι οι άλλοι. Πάντα. Παντού. Αυτοκριτική μηδέν. Ατέρμονη κουβέντα για την ακροδεξιά...Πουθενά δεν γίνεται κουβέντα ότι ο υπερασπιστής της 17Ν Λάμπρου επιβραβεύθηκε με μια θέση το ευρωψηφοδέλτιο του Σύριζα. Αν αυτό δεν είναι ακροαριστερά τι είναι; Γιατί ντρεπόμαστε να το πούμε; Ότι όσο ο Βορίδης ξεπλένεται στη ΝΔ άλλο τόσο ο Σύριζα ξεπλένει υποστηρικτές δολοφόνων και -ενιότε- τους ίδιους τους δολοφόνους.Η Ευρώπη ας λύσει τα δικά της προβλήματα με την ακροδεξιά. Στην Ελλάδα έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα με την ακροαριστερά. Οι δολοφόνοι του Φύσσα και του Λουκμάν είναι αντικείμενο δίκης. Μπράβο. Δικαίως και άριστα. Οι δολοφόνοι του Φουντούλη, του Καπελώνη, των τριών της Marfin, του Χαμπίμπι, του 15χρονου Αφγανού στα Κάτω Πατήσια; Ποτέ δεν θα τους μάθουμε... Ξέρουμε μόνο που ανήκουν ιδεολογικά.ΥΓ No politica my... Ψηφίστε ούλοι Γεωργούλη κι αν θέλετε αναρχία δώστε ένα στη Ραλλία...