«Αν ο δάσκαλος απλώσει χέρι...»: Μια ανάρτηση που προβλημάτισε όποιον τη διάβασε

«Αν ο δάσκαλος απλώσει χέρι...»: μια ανάρτηση που προβλημάτισε όποιον τη διάβασε Facebook Twitter
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε κοντά στα παιδιά μας και να τα κάνουμε να μην φοβούνται να μας πουν τα πάντα». Φωτ.: SOOC
0



ΤΟΝ Α.Σ. ΔΕΝ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΑ.
Έπρεπε να προηγηθεί μία ανάρτησή του στα social media, στην οποία μιλούσε για τον φόβο της 13χρονης κόρης του επειδή ο καθηγητής της είχε «μακρύ χέρι».  Δεν είναι κάτι που δεν συζητιέται στα πνιχτά κάθε μέρα, δεν είναι, όμως και κάτι που όταν το διαβάζεις, δεν σε κινητοποιεί, δεν σε προβληματίζει, δεν αντιλαμβάνεσαι το άγχος του γονέα που αφουγκράζεται, φοβάται, αλλά δεν μπορεί να μείνει και άπραγος. 

Με αφορμή λοιπόν αυτή την ανάρτηση, συναντηθήκαμε και μιλήσαμε για ένα δύσκολο λεπτό ζήτημα, με πολλές κόκκινες γραμμές, που όμως είναι εκεί και μετά τα απανωτά σκάνδαλα παιδοφιλίας στη χώρα, απλώς δεν μπορείς να το προσπεράσεις. 

Τι γίνεται, λοιπόν, όταν υπάρχουν υποψίες για παιδόφιλους καθηγητές και πώς πρέπει να το διαχειρίζονται οι γονείς, οι μαθητές αλλά και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί.

«Η κοινωνία έχει αλλάξει αλλά κάποια πράγματα δυστυχώς παραμένουν τα ίδια. Μάλιστα τώρα, ίσως είναι και χειρότερα, γιατί αντί να απομονωθεί ο δάσκαλος, επιρρίπτονται ευθύνες στα κορίτσια επειδή φόρεσαν ένα κοντό μπλουζάκι ή φαίνεται ο αφαλός τους».

Εδώ πρέπει να σημειωθεί, για να γνωρίζει ο αναγνώστης περί τίνος πρόκειται, πως ο Α.Σ. είχε προχωρήσει την περασμένη Τετάρτη σε μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία αναφερόταν στον πανικό της κόρης του για το τι θα φορούσε την επόμενη μέρα στο σχολείο –ξεκίνησε μόλις τη Β' Γυμνασίου– επειδή ο δάσκαλος που θα είχε, «απλώνει χέρι» και πετά σεξουαλικά υπονοούμενα στις μαθήτριες του.

«Φοράς ό,τι θέλεις κι αν απλώσει χέρι θα κοπεί από τη ρίζα», ήταν η αυθόρμητη απάντηση του 49χρονου πατέρα, ο οποίος έβλεπε το στερεότυπο του «δασκάλου - αρπακτικού» που είχε εκείνος πριν 30+ χρόνια, να εμφανίζεται ξανά μπροστά του και ας βρισκόμαστε πλέον στο 2023.

Σχολείο-Παρενόχληση Facebook Twitter

«Αντί να απομονώσουν τον δάσκαλο κυνηγούν τις μαθήτριες για το ντύσιμό τους»

«Είχα κι εγώ όταν πήγαινα σχολείο τον κλασικό δάσκαλο που χάιδευε τα κοριτσάκια και χτυπούσε τα αγόρια για να τους "σπάσει τον τσαμπουκά". Και όσο κι αν αυτό επηρέασε τον ψυχισμό μου, δεν περίμενα ποτέ ότι τα ίδια προβλήματα θα είχε και η κόρη μου πάνω από 30 χρόνια μετά», αναφέρει ο Α.Σ. και συνεχίζει:

«Η κοινωνία έχει αλλάξει αλλά κάποια πράγματα δυστυχώς παραμένουν τα ίδια. Μάλιστα τώρα, ίσως είναι και χειρότερα, γιατί αντί να απομονωθεί ο δάσκαλος, επιρρίπτονται ευθύνες στα κορίτσια επειδή φόρεσαν ένα κοντό μπλουζάκι ή φαίνεται ο αφαλός τους».

Ο 49χρονος, μιλώντας για τον εν λόγω δάσκαλο σε γυμνάσιο της Αττικής, επισημαίνει ότι πέρσι είχαν υπάρξει καταγγελίες από μαθήτριες εναντίον του για «περίεργα χάδια» και σεξιστικά σχόλια, με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς αντί να τον απομονώσουν, να απαντούν πως πρέπει τα κορίτσια να προσέχουν τι φοράνε. 

«Τον κάλεσαν πέρσι από τη διεύθυνση του σχολείου με παρόντα και τα κορίτσια που είχαν καταγγείλει τα περιστατικά, χωρίς να συμβεί κάτι περισσότερο, είτε από το σχολείο είτε από τη δευτεροβάθμια, επειδή "δεν υπήρχαν απτές αποδείξεις ότι έχει συμβεί κάτι"» σημειώνει ο Α.Σ. Παράλληλα, με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς φούντωσαν και πάλι οι ψίθυροι για τον συγκεκριμένο καθηγητή –που σημειωτέον πλησιάζει στη συνταξιοδότηση– με τη νέα διευθύντρια να απαντά... κυνηγώντας τις μαθήτριες στο σχολείο και κάνοντας παρατηρήσεις για το ντύσιμό τους.

«Ειλικρινά, ντύνονται σαν παιδιά. Μπορεί να φορέσουν κάποια ζεστή μέρα ένα σορτς ή ένα κοντό μπλουζάκι, αλλά ντύνονται σαν παιδιά. Και αντί να λαμβάνονται μέτρα για τον συγκεκριμένο καθηγητή, κυνηγούν τα κοριτσάκια», λέει ο 49χρονος πατέρας ο οποίος επισημαίνει κάτι που θα έπρεπε να προκαλέσει προβληματισμό: «Αντί να απομονώσουν τον ανώμαλο, "βαφτίζουν" το ντύσιμο ως ανώμαλο. Καθηγητές και γονείς κάνουν τα στραβά μάτια σε τόσο σοβαρά ζητήματα και τα παιδιά καταλήγουν να έχουν και ενοχές για το ντύσιμό τους και να θεωρόυν πως ευθύνονται αυτά για ό,τι ακούσουν. Σάμπως ο παιδόφιλος δεν θα κάνει αισχρές σκέψεις αν το παιδί φορέσει μακριά φούστα ή... μπούργκα!».

«Αν ξαναφορέσεις αυτό το τζιν θα σου βάλω 20»

Στο συγκεκριμένο σημείο ο Α.Σ. μας διηγήθηκε και ένα χαρακτηριστικό περιστατικό που του διηγήθηκε η κόρη του και συνέβη σε κολλητή της φίλη. «Πέρσι, ο συγκεκριμένος καθηγητής έκανε μάθημα στη φίλη της κόρης μου και μία ημέρα το κορίτσι πήγε στο σχολείο φορώντας ένα στενό τζιν, με το οποίο διαγραφόταν το σώμα της. Όταν την είδε, ο δάσκαλος της είπε: "Αν ξαναφορέσεις αυτό το τζιν, θα σου βάλω είκοσι!". Τα κορίτσια δεν είναι χαζά. Καταλαβαίνουν τι κρύβεται πίσω από τέτοια σχόλια και ενώ τα συζητάνε μεταξύ τους, δεν είναι το ίδιο εύκολο να το πουν στους γονείς ή τους υπόλοιπους δασκάλους, ειδικά όταν βλέπουν πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει».

Όσον αφορά την ανάρτηση που έκανε ο Α.Σ. είπε πως «είδα φοβερή ανταπόκριση και από τα σχόλια αντιλήφθηκα πως παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν σχεδόν σε όλα τα σχολεία. Το θέμα, όμως, είναι τι κάνουμε εμείς για αυτό».

Στην ερώτηση αν το χειρότερο σενάριο γινόταν πραγματικότητα και η κόρη του παραπονιόταν πως κάτι της είπε ή έκανε ο δάσκαλος της, ο 49χρονος με απόλυτη ψυχραιμία επισήμανε πως «ξέρω τα δικαιώματά μου και σίγουρα δεν θα παραβώ τον νόμο γιατί είναι σίγουρο πως θα χάσω το δίκιο μου. Αλλά είμαι πατέρας και θα κάνω τα πάντα για να προστατέψω το παιδί μου, και θα κάνω μηνύσεις παντού μέχρι ο εν λόγω δάσκαλος να τιμωρηθεί για τις πράξεις του».

Η συναδελφική αλληλεγγύη και οι «πεφτοσυννεφάκηδες»

Δυστυχώς, όμως, φαίνεται πως οι σκέψεις (ή ακόμα χειρότερα πράξεις) ενός δασκάλου δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα καθώς βαθύ προβληματισμό πρέπει να προκαλούν και οι ενέργειες όσων αντιλαμβάνονται πως κάτι συμβαίνει αλλά δεν κάνουν τίποτα για αυτό. «Δεν ξέρω αν πρόκειται για συναδελφική αλληλεγγύη ή κάτι άλλο, αλλά για να υπάρχουν παράπονα για ανάλογες συμπεριφορές σε τόσα πολλά σχολεία, κάτι δεν πάει σωστά. Είναι οι ίδιοι που μετά από κάποιο σοβαρό περιστατικό δηλώνουν ότι "έπεσαν από τα σύννεφα" στις κάμερες».

Τέλος, η συζήτηση πήγε στο τι πρέπει να λένε οι γονείς στα παιδιά τους σε τέτοιες περιπτώσεις. Έτσι κι αλλιώς, δεν είναι και τόσο σπάνιο το φαινόμενο οι ίδιοι γονείς να λένε στα ανήλικα κορίτσια να μην φοράνε το ένα ή το άλλο γιατί μπορεί να προκαλέσουν κάποιον. «Εγώ δεν είμαι αυτής της λογικής» λέει ο Α.Σ. «Είναι λάθος να δημιουργούμε τύψεις στα παιδιά για το τι φοράνε και να νιώθουν ενοχές για το σώμα τους, πάντα μέσα σε λογικά πλαίσια. Δεν ξέρω αν έχει ξεφύγει η κατάσταση σε κάποια σχολεία, αλλά εγώ όποτε πηγαίνω σε αυτό που πάνε τα παιδιά μου (σ.σ ο Α.Σ. έχει ακόμα έναν γιο 9 ετών), δεν βλέπω τα κορίτσια να ντύνονται έξαλλα. Ντύνονται σαν παιδιά. Πώς εμείς λοιπόν, εν έτει 2023, θέλουμε να τα γυρίσουμε στην εποχή με τις ποδιές;».

Σύμφωνα με τον 49χρονο, «αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε κοντά στα παιδιά μας και να τα κάνουμε να μην φοβούνται να μας πουν τα πάντα. Όταν τα παιδιά γνωρίζουν πως οι γονείς τους τα στηρίζουν, ό,τι κι αν συμβεί θα το μοιραστούν και τότε όλα μπορούν να διορθωθούν».

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Lifo Videos / Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας, γνωστός και ως «αναρχικός φιλόσοφος», μιλά χωρίς ωραιοποιήσεις για την πολιτική που έχει καταντήσει λογιστική διαχείριση και για την ακροδεξιά που ολοένα περισσότερο θυμίζει θρησκευτική δεισιδαιμονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Radio Lifo / Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Την ώρα που ένας στους πέντε πολίτες της χώρας ζει υπό τον μόνιμο φόβο της απώλειας της στέγης του, η Αθήνα κατέχει ένα τρομακτικό ρεκόρ. Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον οικονομολόγο και συγγραφέα Δημήτρη Ιωάννου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Lifo Videos / Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα της νέας σύγκρουσης Ισραήλ–Ιράν; Πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα από τις εξελίξεις; Και γιατί βγαίνει κερδισμένος ο Ερντογάν; Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Τι μπορεί να σημαίνει σήμερα ο Καβάφης για έναν σκηνοθέτη και μια εικαστικό; Πώς «διαβάζεται» η μορφή του μέσα από το βλέμμα δύο σύγχρονων δημιουργών με διαφορετικές διαδρομές; Ο σκηνοθέτης Αριστοτέλης Μαραγκός, με διεθνή εμπειρία, και η εικαστικός Farida El Gazzar, με κοσμοπολίτικη πορεία, αντλούν έμπνευση από τον ποιητή, τη σχέση τους με την Αλεξάνδρεια και τα ευρήματα του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Οι Άλλοι / Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Ο παίκτης της Κηφισιάς θυμάται την καθημερινότητά του στη Φωκίωνος Νέγρη, εξηγεί γιατί μπήκε στο ποδόσφαιρο και περιγράφει την εμπειρία του από τον ρατσισμό που επικρατεί στα γήπεδα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστε αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Radio Lifo / Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστες αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Στην Ελλάδα –και ιδιαίτερα στα νησιά– τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συχνά το φαινόμενο πολίτες και οργανώσεις να προσφεύγουν στο ΣτΕ προκειμένου να σταματήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ή σχέδια δόμησης που απειλούν τοπία και οικοσυστήματα. Τι μας λέει αυτό για το θεσμικό μας σύστημα;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Lifo Videos / Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Ο αρθρογράφος της LIFO σχολιάζει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία νέων κομμάτων και εξηγεί γιατί «οι ικανοί δεν μπαίνουν πια στην πολιτική».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αυγερόπουλος: Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

Γιώργος Αυγερόπουλος / «Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

O βραβευμένος πολεμικός ανταποκριτής περιγράφει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις πιο σκληρές μνήμες του από τη Γάζα και εξηγεί γιατί η παρούσα κρίση δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Ψυχή & Σώμα / Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Πώς θα βγουν αλώβητοι οι γονείς από τον «οδοστρωτήρα» που λέγεται παιδικά πάρτι; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον εικαστικό Αλέξανδρο Γεωργίου, μπαμπά του οκτάχρονου Παναγιώτη, και τη Νινέττα Γιακιντζή, μαμά του εφτάχρονου Ιάσονα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Pan Pan: «Πάντα αναζητάω να βλέπω την πόλη από ψηλά»

Lifo Videos / Pan Pan: «Μ' αρέσει πάντα να βλέπω την πόλη από ψηλά»

O Pan Pan δεν είναι μόνο μουσικός ή κομίστας· ό,τι δημιουργεί μοιάζει συχνά με μια προσωπική ξενάγηση στην Αθήνα των ’90s και των ΄00s, μέσα από το βλέμμα ενός παιδιού που μεγάλωσε στην «κρυμμένη» γειτονιά του Πολυγώνου.
Είναι η μακροζωία μια νέα μορφή θρησκείας;

Άκου την επιστήμη / Είναι η μακροζωία μια νέα μορφή θρησκείας;

Μπορούμε να νικήσουμε τον χρόνο και τη φθορά; Είναι εφικτό να «χακάρουμε» το βιολογικό μας ρολόι ώστε να ζήσουμε περισσότερο χωρίς να γεράσουμε νωρίτερα; Ο Καθηγητής Βιολογίας και Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αριστείδης Ηλιόπουλος, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ