Ταξιδεύοντας με τη φαντασία μου (και το discovergreece) κι αυτό το Σαββατοκύριακο.

 

 

Στην Αράχωβα, στην Στερεά Ελλάδα

 

 

 

Η κοσμοπολίτικη Αράχωβα, με τα χαρακτηριστικά πέτρινα κτίσματα με τις κεραμοσκεπές, και το οροπέδιο του Λιβαδιού, κοντά στα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού, είναι από τους πιο δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας.

 

 

 

 

Στο Μπούρτζι της Σκιάθου

 

 

 

Μπαίνοντας στο λιμάνι, μας υποδέχεται το Μπούρτζι: μια πευκόφυτη νησίδα, που φιλοξενεί τα ερείπια του Βενετικού φρουρίου, χτισμένου εκεί από τον 13ο αιώνα. Απέναντί μας, η Χώρα της Σκιάθου απλώνεται αμφιθεατρικά με τα σπίτια με τις κατακόκκινες στέγες και μοιάζει σαν να θέλει να ξεκολλήσει από τη θάλασσα.

 

 

 

 

Στο Μέτσοβο, στην Ήπειρο

 

 

 

Το πιο ονομαστό Βλαχοχώρι με έντονο παραδοσιακό χρώμα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.160μ., σε εντυπωσιακό τοπίο της Πίνδου και φημίζεται για τα έργα χειροτεχνίας –τα ξυλόγλυπτα και τα υφαντά.

 

 

 

 

Στο Απολιθωμένο Δάσος, στην Λέσβο

 

 

 

Δέντρα πετρωμένα που έζησαν εκατομμύρια χρόνια πριν. Ένας κόσμος ακίνητος μα τόσο ζωντανός και τόσο μοναδικός με λαμπρά χρώματα και θαυμάσια στιλπνότητα. Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης από το 1985 και θεωρείται από τα σπανιότερα του κόσμου (όμοιό του υπάρχει μόνο στην Αριζόνα των ΗΠΑ). 

 

 

 

 

Στο Πόρτο Λάγος, στην Ξάνθη

 

 

 

Πρόκειται για ένα ξωκκλήσι που είναι χτισμένο σε νησίδα μέσα στη λίμνη Βιστωνίδα. Το Πόρτο Λάγος βρίσκεται στο σημείο που η Λίμνη Βιστωνίδα ενώνεται με το Θρακικό Πέλαγος, σε μια τοποθεσία που συνδυάζεται με τρόπο μοναδικό το πράσινο του δάσους και το γαλάζιο της ελληνικής θάλασσας.

 

 

 

 

Στον Ναό Επικούρειου Απόλλωνα στην Πελοπόννησο. 

 

 

 

Ο επιβλητικός ναός, έργο του ξακουστού Ικτίνου, αρχιτέκτονα του Παρθενώνα, χτίστηκε μεταξύ 420-400 π.Χ. από τους κατοίκους της αρχαίας Φιγαλείας. Είναι το πρώτο αρχαίο μνημείο στην Ελλάδα που περιλήφθηκε στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1986.

 

 

 

 

Στην παραλία Canal d' Amour στην Κέρκυρα

 

 

 

Αν κολυμπήσετε μέσα στο Canal D' Amour, o τοπικός μύθος λέει πως θα βρείτε το ταίρι των ονείρων σας. Το φυσικό πέρασμα που δημιουργούν τα λεία βράχια μοιάζει με σήραγγα και είναι μαγευτικό.

 

 

 

 

Στα βουνά της Νισύρου, στα Δωδεκάνησα

 

 

 

Η Νίσυρος είναι ένα ηφαίστειο που αποτελεί μέρος του ηφαιστειακού τόξου της νότιας Ελλάδας. Οι πρώτες υποθαλάσσιες εκρήξεις έλαβαν χώρα πριν 150.000 χρόνια, ενώ η κύρια δραστηριότητα συνέβη 40 με 10 χιλιάδες χρόνια πριν. Η Νίσυρος αποτελείται από ηφαιστειογενή βουνά, ενώ το κέντρο της νήσου καταλαμβάνει μία καλδέρα διαμέτρου 4 χλμ. Μέσα στη καλδέρα βρίσκεται ο μεγαλύτερος υδροθερμικός κρατήρας στον κόσμο, ο Στέφανος, ο οποίος έχει διάμετρο 300 μέτρα, ενώ συνολικά η Νίσυρος έχει 5 κρατήρες. Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου έλαβε χώρα το 1888 και σήμερα στο νησί υπάρχουν ενεργές φουμαρόλες.

 

 

 

 

Στο δάσος της Ελατιάς (Καραντέρε) στην Δράμα

 

 

 

Καράντερε: Ένα ζωντανό μουσείο φύσης στη Μακεδονία, με εβδομήντα χιλιάδες εκτάρια οργιαστικής βλάστησης πάνω στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Πρόκειται για ένα φυσικό πάρκο όπου κυριαρχεί η ερυθρελάτη και τα δέντρα φτάνουν έως και τα 60 μ. ύψος.

 

 

 

 

Στους αέρηδες, στην Πλάκα της Αθήνας

 

 

 

Με το όνομα Αέρηδες καθιερώθηκε να λέγεται αρχαίο μνημείο - κτίριο που βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες της Ακρόπολης Αθηνών, στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς στην Πλάκα. Το μνημείο αυτό του οποίου το επίσημο όνομα είναι Ωρολόγιο του Κυρρήστου, θεωρείται πως το ανήγειρε ο Ανδρόνικος ο Κυρρήστης (ή Κύρρηστος). Πρόκειται για οκταγωνικό μαρμάρινο κτίριο, χωρίς κίονες, όπου στις ισάριθμες μετόπες του φέρονται ανάγλυφοι οι οκτώ κύριοι άνεμοι, εξ ου και αέρηδες. Φέρει δύο θύρες, μία προς Βορρά και μία προς Δυσμάς.

 

 

 

 

Στο φρούριο Φρούριο Καλές Ιεράπετρας, στην Κρήτη

 

 

 

Το Φρούριο Καλές κτίστηκε από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα μ.Χ., για να προστατεύει τη πόλη της Ιεράπετρας από τους εχθρούς της. Όταν η Ιεράπετρα έπεσε στα χέρια των Οθωμανών το 1647, το κάστρο (που είχε καταστραφεί από σεισμό) επιδιορθώθηκε και χρησιμοποιήθηκε για την άμυνα της πόλης. Όλα αυτά τα χρόνια ο Καλές στέκεται επιβλητικός στην είσοδο του παλιού λιμανιού της Ιεράπετρας, μαρτυρώντας την ιστορία της πόλης. Σήμερα το κάστρο είναι επισκέψιμο, κι εκεί γίνονται και πολιτιστικές εκδηλώσεις.