Η Ανδρομέδα δεν είναι πια Βαγγέλης

Η Ανδρομέδα δεν είναι πια Βαγγέλης Facebook Twitter
1

Κι ενώ η κινδυνολογία έχει χτυπήσει κόκκινο για το τι σημαίνει η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου και του πώς γίνεται (ο Θοδωρής Αντωνόπουλος διέλυσε κάποιους απ' τους μύθους εδώ), χάρη στο ρεπορτάζ της Ανθής Παζιάνου του emprosnet της Μυτιλήνης, γνωρίσαμε μία κοπέλα που αναμένεται πως θα είναι απ' τους πρώτους που θα ωφεληθεί απ' το νομοσχέδιο, όταν αυτό ψηφιστεί και απ' την ολομέλεια. 

Την ερχόμενη Δευτέρα το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης θα εξετάσει το αίτημα της Μυτιληνιάς Ανδρομέδας Ψαρού να «διορθωθεί» η ληξιαρχική πράξη γέννησής της και βάφτισής της και ζητά, μεταξύ άλλων ως προς το αναγραφέν φύλο, να διορθωθεί αυτό και αντί του «ΑΡΡΕΝ» να αναγραφεί το ορθό «ΘΗΛΥ», ως προς το αναγραφέν κύριο όνομά της να διορθωθεί αυτό και αντί του «ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ» να αναγραφεί το νέο ορθό «ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ», το οποίο επέλεξε ως κύριο όνομα. Επίσης, ως προς το αναγραφέν επώνυμό της να διορθωθεί αυτό ως προς την κατάληξή του και αντί του «ΨΑΡΡΟΣ» να αναγραφεί το νέο ορθό «ΨΑΡΟΥ», αντίστοιχο του ανωτέρω θήλεος φύλου της.

Η Ανδρομέδα δεν είναι πια Βαγγέλης Facebook Twitter
Φωτο: Β. Παπαντώνης, Βίντεο Ι.Τσικνής

«Από την αρχή είχα στο μυαλό μου ότι με την αλλαγή φύλου έχω πολλά να χάσω, όμως τελικά κέρδισα περισσότερα», μας λέει. Έχασε αρκετούς δικούς της ανθρώπους μετά την απόφασή της τον Δεκέμβριο να μπει στη διαδικασία επαναπροσδιορισμού φύλου. Τότε ξεκίνησε μια σειρά από ορμονολογικές εξετάσεις, και μάλιστα πανάκριβες, όπως τονίζει, οι οποίες δείχνουν το ποσοστό θηλυκών και αρσενικών ορμονών. Στη συνέχεια, άρχισε αγωγή που θα κρατήσει συνολικά δύο χρόνια με οιστρογόνα φάρμακα και ενέσιμα. «Οι καλύτεροι ψυχολόγοι σε αυτή τη διαδικασία είναι οι φίλοι μας και η οικογένεια όταν μας αποδέχεται», επιμένει.

Μίλησε στην κάμερα για να βοηθήσει «κι άλλα τρανς άτομα κι όποιον έχει ανάγκη να μιλήσει γι' αυτό». Θέλει να παραμείνει στη Λέσβο, παρά το ότι ίσως στην Αθήνα ή κάπου στο εξωτερικό θα ήταν πιο εύκολη η καθημερινότητά της:

Έχουν περάσει εννιά μήνες από τότε που ζει ως Ανδρομέδα και η αλλαγή είναι θεαματική. «Ξέρω ότι ο κόσμος που με γνωρίζει 30 χρόνια ως Βαγγέλη δεν μπορεί να τα σβήσει όλα σε μια μέρα και να με φωνάζει Ανδρομέδα, όμως οι ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι είναι μαζί μου», επισημαίνει. Οι ορμονικές αλλαγές έχουν επηρεάσει πολύ το σώμα της: «Γίνεται ανακατανομή του λίπους από τα αρσενικά σημεία στα θηλυκά. Αυξάνεται το στήθος, εμφανίζονται καμπύλες, λεπταίνει σιγά-σιγά η φωνή, το πρόσωπο γλυκαίνει, μειώνεται δραματικά η τριχοφυΐα στο πρόσωπο και αυξάνεται στο κεφάλι».

  

«Το να αγαπήσεις τον εαυτό σου είναι η επιτομή της ύπαρξης», υπογραμμίζει, εξηγώντας μας πότε αισθάνθηκε ότι θέλει να γίνει γυναίκα: «Δυστυχώς δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων, δέχτηκα μεγάλη καταπίεση. Αισθάνομαι γυναίκα από 8 χρόνων, όταν ξεκίνησα τα πρώτα μαθήματα πιάνου κι έβγαινε από μέσα μου κάτι που δεν μπορούσα να κατανοήσω. Δεν ήμουν παιδί που έπαιζε με Barbie ή με στρατιωτάκια και παιχνίδια που θα καθόριζαν το μέλλον μου, ήμουν παιδί που διάβαζε». Στο σχολείο έχει δεχτεί μπούλινγκ για τα σχιστά της μάτια που προδίδουν τη νοτιοκορεάτικη καταγωγή της για την οποία χαίρεται να μιλά: «Πάντα αισθανόμουν διαφορετική κι έχω πολύ δρόμο για να κατανοήσω εντελώς τον εαυτό μου. Είμαι σίγουρη ότι η μητέρα μου πάντα το υποπτευόταν».

Η Ανδρομέδα δεν είναι πια Βαγγέλης Facebook Twitter
Ως Βαγγέλης Ψαρός πριν από τον επαναπροσδιορισμό φύλου

Τα προβλήματα

Τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένα τρανς άτομο που δεν έχει προχωρήσει σε αλλαγή ταυτότητας είναι μεγάλης δυσκολίας για την καθημερινότητά του, όπως επεσήμανε και η κ. Χατζηλεωνίδα. Για παράδειγμα καθίσταται έως και ακατόρθωτο ένα ταξίδι, αφού η ταυτότητά του δεν συνάδει με τη φυσική του παρουσία, δημιουργώντας πρόβλημα στην ταυτοπροσωπία. Το ίδιο συμβαίνει και με μια απλή συναλλαγή στις τράπεζες. Και βέβαια τα παραπάνω είναι τα εύκολα αντιληπτά, τα υπόλοιπα έχουν να κάνουν με τις στερεοτυπικές αντιλήψεις του φύλου που καλά κρατούν και στερούν το δικαίωμα στην εργασία, καλλιεργούν μίσος στη σχολική αίθουσα και κάνουν έναν απλό καφέ και μια παρέα δυσεύρετες πολυτέλειες. Όμως η κοινωνία έχει προχωρήσει αρκετά και το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε είναι ένα πρώτο βήμα.

Αλληλέγγυα δράση

Μέσα από την εθελοντική δράση της στο παράρτημα Μυτιλήνης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, η Ανδρομέδα Ψαρού έχει συνδράμει πολλούς πρόσφυγες που κατέφτασαν στις ακτές του νησιού. Βρέθηκε στο ΠΙΚΠΑ να φορτώνει και να μοιράζει ρούχα και φαγητό. Έμαθε λίγα αραβικά για να μπορεί να συνεννοείται, αλλά και πρώτες βοήθειες. Την ίδια ώρα, βέβαια, και έχοντας βιώσει πολλαπλά τον αποκλεισμό, μπόρεσε και επέδειξε την κατάλληλη ενσυναίσθηση. Θυμάται ακόμα τις βάρκες, τους αλληλέγγυους, τους «δήθεν αλληλέγγυους», όπως αποκαλεί εκείνους που υποκρίθηκαν τους φιλάνθρωπους, τις αντιδράσεις. Στέκεται ενάντια στη Χρυσή Αυγή και τους φασίστες, θεωρεί ότι η κοινωνία έχει εμποτιστεί με το δόγμα «πατρίς - θρησκεία - οικογένεια», όμως σε αρκετούς ανθρώπους βλέπει το αύριο και σ' εκείνους ελπίζει.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

1 σχόλια
Πονεμένες ψυχές αυτοί οι άνθρωποι.Κυνηγημένοι μονίμως λες και βλάψανε κανένα, αλλά ποτέ δεν το έκαναν και ούτε πρόκειται.Εάν υπάρχει αυτό που λένε Παράδεισος ή κάτι τέτοιο, εκεί θα είναι η θέση τους κάποτε.