Παντολέων Σκάγιαννης: «Η αναδιαμόρφωση πλατειών είναι πάντα η εύκολη λύση για τους ιθύνοντες»

SYNTAGMA Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0



σκαγιαννηςΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΕΡΟΣ
του χώρου της πλατείας Συνάγματος αναδιαμορφώθηκε. Για εμένα το ερώτημα δεν είναι αν είναι «καλή ή κακή» η αναδιαμόρφωση που έγινε. Είναι σίγουρα καλύτερη από την αθλιότητα της Πανεπιστημίου. Όμως το καίριο ερώτημα είναι πώς ιεραρχείται η διαμόρφωση αυτή στο πλαίσιο μιας συνολικής αναβάθμισης που χρειάζεται η Αθήνα από πλευράς ενός γενικότερου πολεοδομικού σχεδιασμού στη λογική της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Για την Αθήνα και την Αττική υπάρχει ρυθμιστικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί με πολύ κόπο και εκτενείς διαβουλεύσεις από τον (κακώς) καταργηθέντα (την εποχή των «μνημονίων») Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας-Αττικής. Υπάρχει επίσης Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που κατά την άποψή μου χρειάζεται αναθεώρηση και «συμφιλίωση» με τα νέα επίπεδα σχεδιασμού.

Για εμένα το ερώτημα δεν είναι αν είναι «καλή η κακή» η αναδιαμόρφωση που έγινε. Είναι σίγουρα καλύτερη από την αθλιότητα της Πανεπιστημίου. 

Αν η ανάπτυξη και ανάπλαση της πόλης έχει ακόμα σήμερα ένα νόημα και δεν αφήνεται έρμαιο του κεφαλαίου της εγγείου ιδιοκτησίας και άλλων συμφερόντων, τότε κάθε έργο θα πρέπει να εντάσσεται σε έναν σχεδιασμό. Και ο σχεδιασμός αυτός θα πρέπει να είναι βιώσιμος από τέσσερις απόψεις: την οικο-περιβαλλοντική, την κοινωνική, την οικονομική και τη θεσμική. 

Από την άλλη, ο σχεδιασμός θα πρέπει να αφορά όλη την πόλη και όχι μόνο τα σημεία του κέντρου, και εκεί με αμφίβολα αποτελέσματα, τόσο σε επίπεδο λειτουργίας όσο και ποιότητας της (δυστυχώς) επιδιωκόμενης βιτρίνας. Σήμερα ο Μεγάλος Περίπατος (περιττά τα σχόλια επί του θέματος) ζει παράλληλα με εκατοντάδες «μικρούς περιπάτους» στις γειτονιές, όπου η θερμική νησίδα που ονομάζεται Αθήνα «αναστενάζει» ανάμεσα σε σκουπίδια, λακκούβες, φτώχεια, ψηφιακό αναλφαβητισμό και μικροεγκληματικότητα (το λιγότερο), με το ένα αυτοκίνητο πάνω από το άλλο μέσα σε «αναβράζοντα» το καλοκαίρι δάση από μπετόν κ.λπ. Η αναδιαμόρφωση πλατειών είναι πάντα η εύκολη λύση για τους ιθύνοντες. Χαμηλή πολυπλοκότητα, λυμένο το ιδιοκτησιακό, το ρυμοτομικό, κ.λπ., και εύκολη εικόνα προς τα έξω. Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες τι θα διάλεγε κάθε εχέφρων πολίτης να κάνει; Να φυτέψει φοίνικες ή να λύσει κανένα σοβαρό πρόβλημα;
 

Ανδρέας Γιακουμακάτος

Θέματα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παίζουν video games τα τυφλά άτομα;

Ζούμε, ρε! / Παίζουν video games τα τυφλά άτομα;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συνομιλούν με τον τυφλό gamer Μιχάλη Αλεξίου, ο οποίος μοιράζεται την εμπειρία του και ρίχνει φως στις προκλήσεις και τις προοπτικές που υπάρχουν για μια κοινότητα παικτών που μέχρι πρόσφατα έμενε στο περιθώριο.
THE LIFO TEAM
«Αν έχω αληθινούς φίλους; Ρώτα με ένα λεπτό πριν πεθάνω»

Lifo Videos / «Αν έχω αληθινούς φίλους; Ρώτα με ένα λεπτό πριν πεθάνω»

Ο Monozim, κατά κόσμον Ορέστης Μπαρσάκης, μιλά για τους δύο άξονες της δημιουργίας του –τη μουσική και το animation– και τη μοναχική πορεία που ακολουθεί, για τη δυσπιστία του απέναντι στις δισκογραφικές, καθώς και για τη δυσκολία βαθιάς σύνδεσης με τους ανθρώπους γύρω του.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ο «δράκος της Θράκης»: Mια υπόθεση που έμεινε στο σκοτάδι

Αληθινά εγκλήματα / Ο «δράκος της Θράκης»: Mια υπόθεση που έμεινε για πάντα στο σκοτάδι

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ιστορία του ανθρώπου που για τουλάχιστον δύο χρόνια, στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και αρχές του ’90, σκόρπιζε τον τρόμο και τον θάνατο στη βόρεια Ελλάδα, κατά μήκος του οδικού άξονα Καβάλα–Έβρος. Του ψυχρού δολοφόνου που, παρά το ανθρωποκυνηγητό από όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, παρέμεινε ασύλληπτος.
«Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Lifo Videos / «Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Υιοθετήθηκε στα 5 της χρόνια, διαγνώστηκε με το σπάνιο σύνδρομο stiff person και κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, χρυσή παραολυμπιονίκης στο Παρίσι, μιλά για την έλλειψη αναγνώρισης και την απογοητευτική υποδοχή μετά το μετάλλιο: «Κανείς δεν ήταν εκεί να με χειροκροτήσει».
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
«Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω ένα άλυτο μυστήριο ενός αιώνα σε αγγλικό μουσείο»

Ζούμε, ρε! / «Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω το μυστήριο των εικόνων του Μπράιτον»

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με την ηθοποιό και σεναριογράφο Ανδριανή Ρέλλου, η νευροδιαφορετικότητα της οποίας υπήρξε καθοριστικής σημασίας στην επίλυση ενός μυστηρίου που παρέμενε άλυτο επί εκατό περίπου χρόνια.
THE LIFO TEAM
Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

LiFO politics / Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

O Φαίδων Καραϊωσηφίδης, εκδότης του περιοδικού «Πτήση» και για 28 χρόνια συνεργάτης του Κώστα Καββαθά, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους του σύγχρονου ελληνικού Τύπου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Lifo Videos / Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Η αυτοβιογραφία του είναι γεμάτη από ιστορίες με τον Τσαρούχη, τον Χατζιδάκι και άλλες εμβληματικές μορφές της εποχής, τις οποίες είχε την τύχη να γνωρίσει και να μπολιαστεί από τη ματιά και τη στάση τους. Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τον ποιητή και εκδότη της Οδού Πανός σε μια χειμαρρώδη συζήτηση.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Lifo Videos / «Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Η Έφη Καλογεροπούλου διηγείται ιστορίες από την Ανάφη: από τις θρυλικές «Μάντρες», το μπαρ που δημιούργησε ο πατέρας της, μέχρι το εστιατόριό της, τη «Μαργαρίτα», σε ένα νησί που διαρκώς αλλάζει χρώματα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι τον Μεσαίωνα;

Ηχητικά Άρθρα / Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι κατά τον Μεσαίωνα;

Η ζωή σε μια μεγαλούπολη του Μεσαίωνα δεν είχε καμία σχέση με τη ρομαντική εικόνα που συχνά παρουσιάζουν οι ταινίες εποχής. Στους στενούς δρόμους της, μέσα στη ζέστη, οι άνθρωποι ζούσαν κυριολεκτικά μέσα στη βρομιά –χωρίς αποχέτευση, χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής, και σχεδόν χωρίς μπάνιο.
M. HULOT
Η εφιαλτική ιστορία του δράκου της Βάρκιζας

Αληθινά εγκλήματα / Το θρίλερ με το απανθρακωμένο ζευγάρι στη Βάρκιζα

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται τη διπλή δολοφονία που, ένα βροχερό ξημέρωμα του Μαρτίου του 1988, σκόρπισε τον πανικό στους κατοίκους της περιοχής και απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές για μήνες.
THE LIFO TEAM
Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για μια συναρπαστική, μεταβατική στιγμή στη ζωή της Εθνικής Σταρ και το παρασκήνιο πίσω απ' την αποκαλυπτική, τηλεοπτική εκπομπή που την κατέγραψε
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Lifo Videos / Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Αν η ζωή της γινόταν ντοκιμαντέρ, ποιος θα ήταν ο τίτλος του; Ποιο είναι το πιο iconic μήνυμα που έχει λάβει από φαν; Και τι της έχει μάθει η ψυχοθεραπεία; Η Idra Kayne απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και τον Γιώργο Τσαγκόζη, που της θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
«Στη διαστημική αποστολή βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Αδριανός Γολέμης / «Στο διάστημα βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Τι συμβαίνει με το σώμα ενός αστροναύτη; Πώς κοιμάται; Με τι τρέφεται; Έχει ορμές; Και πόσο διαφέρει η ιατρική φροντίδα στο διάστημα απ’ αυτή στη Γη; Ο επικεφαλής ιατρός αποστολών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών, Αδριανός Γολέμης, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ