Πριν από κανένα χρόνο περίπου, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος ακόμα τότε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε πει απογοητευμένος στα τελειώματα της θητείας του, και με το γλαφυρό ύφος που επιστράτευε συχνά, ότι οι Ευρωπαίοι «έχουμε χάσει τη συλλογική μας λίμπιντο». Φυσικά, η πανδημία και ο τρόπος διαχείρισης της από την Ε.Ε. δεν βοήθησε καθόλου στην ενίσχυση της «καύλας» μας για το ευρωπαϊκό όραμα. Τι γίνεται όμως με την πραγματική λίμπιντο στην εποχή της καραντίνας;

 

Πόσο –και τι είδους– σεξ συμβαίνει τελικά υπό τη σκιά της πανδημίας και σε συνθήκες υποχρεωτικής απομόνωσης; Οι απόψεις διίστανται. Στα πρώτα κεφάλαια –που ήδη μοιάζουν μακρινά παρότι μιλάμε για τον περασμένο μήνα μόλις– αυτής της πρωτόγνωρης, ανώμαλης κατάστασης που μοιάζει εκτός των άλλων να απελευθερώνει μαζοχιστικές ιδρυματικές και φετιχιστικές τάσεις καθώς και πάσης φύσεως «παρεκκλίνουσες» συμπεριφορές, οι προβλέψεις έκαναν λόγο για σεξουαλικό κρεσέντο μέσα στην καραντίνα, παραγωγή μωρών, εξάντληση αποθεμάτων προφυλακτικών κ.ο.κ.

 

Αυτά βεβαίως για όσους διάβηκαν «νομίμως» την πύλη της καραντίνας παρέα με το έτερον τους ήμισυ, με ή χωρίς παιδιά ή άλλα οικογενειακά μέλη. Οι υπόλοιποι/ες ας πρόσεχαν. Για τιμωρία θα απομονωθούν στην άκρη της τάξης όρθιοι και με το βλέμμα στον τοίχο, όπως τα κακά παιδιά στο σχολείο. Η μοναξιά στην καραντίνα είναι η φωνή άνωθεν που τους καλεί να αναθεωρήσουν την προβληματική κοσμοθεωρία που τους έφτασε ως εδώ, τώρα που έχουν όλο τον χρόνο για στοχασμό και περίσκεψη.

 

Κάποιοι ενδεχομένως να φρόντισαν να κατοχυρώσουν αποκλειστικό «corona sex buddy» για την σεζόν, λίγο πριν την ισχύ των περιοριστικών μέτρων. Πολύ τολμηρή κίνηση, επίσης. Κάποιοι άλλοι ίσως να αποφάσισαν εσπευσμένα να συγκατοικήσουν παρότι η σχέση τους ήταν πολύ πρόσφατη ή/και πολύ χαλαρή. Αυτό κι αν είναι τολμηρή απόφαση.

 

Καθώς περνούσαν οι μέρες όμως, η διέγερση που προκαλεί η ιδέα του τέλους του κόσμου (όπως τον ξέραμε) και η «φούντωση» που προκαλούσε ο εγκλεισμός, άρχισαν να υποχωρούν. Σταδιακά κατοχυρώθηκε μια ρουτίνα της καραντίνας ενώ άρχισε να υφέρπει ανάμεσα στους τέσσερις τοίχους και ο φόβος της οικονομικής ανασφάλειας, καταστέλλοντας σημαντικά την λίμπιντο που είχε απελευθερωθεί αρχικά με την αντίληψη ότι όλα είναι ρευστά και το μέλλον αβέβαιο, οπότε αφού δεν υπάρχουν συνέπειες σ' αυτό το καθαρτήριο που βρεθήκαμε ξαφνικά, ας το ρίξουμε στο sexting. Χύμα, χωρίς υπονοούμενα.

 

Ακόμα και κάποιοι που υπό νορμάλ συνθήκες θα δίσταζαν, σκέφτηκαν ότι οι περιστάσεις δικαιολογούν την αποστολή μηνυμάτων δεξιά κι αριστερά με έντονο καψούρικο / σεξουαλικό / αγρίως φετιχιστικό περιεχόμενο. Αν παρεξηγηθεί η ανυποψίαστη παραλήπτρια, παρεξηγήθηκε, τι να κάνουμε, εμείς οφείλαμε να το βγάλουμε από μέσα μας πριν μας στείλει ο κορωνοϊός σε κάποια εντατική μονάδα χωρίς να έχουμε προλάβει να εκμυστηρευτούμε τους κρυφούς μας πόθους.

 

Μετά από ένα πρόχειρο «ρεπορτάζ» υπό τη μορφή δημοσκόπησης περιορισμένου αλλά αντιπροσωπευτικού δείγματος σε φίλους και γνωστούς που ιδιωτεύουν στην Αθήνα, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι γυναίκες δεν φαίνεται να διεγείρονται από τους περιορισμούς και την κρισιμότητα αυτής της ανώμαλης συνθήκης όσο οι άντρες, ή κάποιοι εξ αυτών, οι οποίοι –σύμφωνα με τις (δια)μαρτυρίες των γυναικών– το έχουν ρίξει στην ψηφιακή παρενόχληση σα να μην υπάρχει αύριο.

 

Τι να κάνουν κι οι καταπιεσμένοι οικογενειάρχες ή οι κατά συρροή πέφτουλες και οι διάφοροι «γυπαετοί» με τα πεσμένα φτερά αυτό τον καιρό... Κάπως πρέπει να εκτονωθούν κι αυτοί. Η ουρά στο σούπερ μάρκετ ή η μετακίνηση 6 «για σωματική άσκηση ή για να κάνει την ανάγκη του το κατοικίδιο» δεν ενδείκνυνται για σοβαρό φλερτ και λόγω της απόστασης ασφαλείας αλλά και λόγω της αμελώς ατημέλητης εμφάνισης που έχει καθιερωθεί ως στολή της καραντίνας.

 

Το βέβαιο είναι ότι στις μέρες της καραντίνας «η μαλακία πάει σύννεφο», στην πιο κυριολεκτική εκδοχή αυτής της φράσης. Αν βρεθεί «εικονικός» παρτενέρ, υπάρχει βέβαια πάντα και η δυνατότητα του video sex σε διάφορες πλατφόρμες που έχουν πάρει φωτιά αυτές τις μέρες. Όσοι και όσες πήραν το ρίσκο να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο και να συνευρεθούν διά ζώσης πραγματοποιώντας «ασυμπτωματικό» σεξ, ο θεός μαζί τους.

 

Κάποιοι ενδεχομένως να φρόντισαν να κατοχυρώσουν αποκλειστικό «corona sex buddy» για τη σεζόν, λίγο πριν από την ισχύ των περιοριστικών μέτρων. Πολύ τολμηρή κίνηση, επίσης. Κάποιοι άλλοι ίσως να αποφάσισαν εσπευσμένα να συγκατοικήσουν παρότι η σχέση τους ήταν πολύ πρόσφατη ή/και πολύ χαλαρή. Αυτό κι αν είναι τολμηρή απόφαση. Είτε θα έχουν στο μεταξύ αναληφθεί σε πεδία εκστατικής συμβίωσης είτε θα συνειδητοποιούν κάθε μέρα που περνά όλο και πιο έντονα ότι έκαναν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής τους.