12 πιθανά μαθήματα από τον ιό. Του Στέφανου Ξενάκη

12 πιθανά μαθήματα από τον ιό. Του Στέφανου Ξενάκη Facebook Twitter
Η χαρά δεν προέρχεται από το να έχεις κάτι αλλά από το να εκτιμάς την αξία του. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ούτε καν η μπίρα με τα φιλαράκια σου.
3

1

Μαθαίνω να εκτιμώ αυτά που έχω. Η χαρά δεν προέρχεται από το να έχεις κάτι αλλά από το να εκτιμάς την αξία του. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ούτε καν η μπίρα με τα φιλαράκια σου.


2

Μαθαίνω να πειθαρχώ. Όταν ο νόμος και οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να κάνω κάτι, πρέπει να το κάνω. Είναι ενήλικη στάση. Οι κάθε μορφής θεωρίες και συνωμοσίες στο μυαλό μου είναι για να τις ξανακουβεντιάσω με τα φιλαράκια μου όταν με το καλό θα ξαναπιούμε την μπίρα μας.


3

Η εκτενής τηλεθέαση δελτίων ειδήσεων ήταν, είναι και θα είναι μία από τις χειρότερες συνήθειες της ζωής μου, για μένα και την οικογένειά μου. Θα φέρνει απαισιοδοξία, αρνητισμό, κατάθλιψη και μακροπρόθεσμα πιθανή αρρώστια. Ενημερώνομαι ψύχραιμα 10 λεπτά την ημέρα. Μόνο όποιος έχει βγάλει τα δελτία ειδήσεων καιρό από τη ζωή του μπορεί να αντιληφθεί τη σημασία αυτής της συνήθειας.


4

Μαθαίνω επιτέλους να εστιάζω στο καλό και όχι μόνιμα στο κακό. Λίγος κόσμος αυτή την εποχή μπορεί πραγματικά να δει ότι η Κίνα και η Νότια Κορέα μάλλον είναι προς το τέλος της κρίσης λόγω του ιού ‒ ευχόμαστε να συνεχιστεί! Επίσης, τα πιθανά καλά αποτελέσματα του αντιγριπικού φαρμάκου από την Ιαπωνία. Στη ζωή υπάρχει και το καλό και το κακό. Το 90% των ανθρώπων είναι παθολογικά και εμμονικά εστιασμένο στο κακό.


5

Συνειδητοποιώ ότι η ελευθερία είναι εσωτερική υπόθεση. Μπορείς να τα έχεις όλα και να νιώθεις στέρηση. Μπορείς να είσαι κλεισμένος σπίτι και να νιώθεις ελεύθερος. Ελευθερία δεν είναι να μπορώ να κάνω ό,τι θέλω αλλά να νιώθω ελεύθερος, ακόμα κι αν επιλέξω να μην το κάνω. Ο Μαντέλα ένιωθε ελεύθερος 27 χρόνια μέσα στο κελί του, γι' αυτό έγινε αυτός που έγινε.

6

Μαθαίνω επιτέλους να συνδέομαι και να τιμώ τους συνανθρώπους μου. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Όποιος πήρε τηλέφωνο ή βιντεοκλήση (όχι μήνυμα ή ποστάρισμα) φίλους ένιωσε τη χαρά που μόνο η σύνδεση μπορεί να του δώσει. Όποιος βοήθησε συνανθρώπους του σε ανάγκη, μπορεί να νιώσει τη δύναμη της αγάπης. Επίσης, όλες αυτές τις μέρες νιώσαμε και νιώθουμε ευγνωμοσύνη για τους συνανθρώπους μας που παίζουν τη ζωή τους για να απολαμβάνουμε τον καπαπεδάτο «εγκλεισμό» μας (αστυνομικούς, σώματα ασφαλείας, στρατό, οδοκαθαριστές, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, γιατρούς, ντελιβεράδες, τραπεζικούς υπαλλήλους, δημοσιογράφους και πολλούς πολλούς άλλους).


7

Η επιλογή Νο 6 στο 13033, η σωματική άσκηση, και μπράβο στην πολιτεία που μερίμνησε να τη συμπεριλάβει. Η άσκηση θα αλλάξει τη ζωή μου. Τριάντα λεπτά περπάτημα, ή τρέξιμο, ή ποδήλατο, ή όποια άλλη κίνηση μειώνουν το άγχος, εκτοξεύουν τις ενδορφίνες, ηρεμούν το μυαλό, χτίζουν αυτοεκτίμηση, κατοχυρώνουν την υγεία. Αν η καθημερινή κίνηση ήταν υποχρεωτική, θα ζούσαμε σε άλλο κόσμο. Ιδανική ώρα για άσκηση το πρωί (η κορτιζόλη, η ορμόνη του άγχους, είναι πολύ ψηλά) και το βράδυ, την ώρα των ειδήσεων, που αδειάζει η πόλη (μ' έναν σμπάρο δυο τρυγόνια).


8

Μαθαίνω να αποδέχομαι κάποιες συνθήκες και καταστάσεις που δεν περνάνε από το χέρι μου. Ούτε ήξερα ότι θα σκάσει η κρίση, ούτε ξέρω πότε θα φύγει. Πόσο θα κρατήσει; Όσο κρατήσει. Κανένας δεν ξέρει. Θα υπάρχουν πάντα πράγματα στη ζωή μου που δεν όριζα, δεν ορίζω και ποτέ δεν θα ορίζω. Αποδέχομαι ότι κάποια πράγματα δεν περνάνε από το χέρι μου και νιώθω καλά με αυτό. Εξαιρετικά απελευθερωτικό συναίσθημα, ειδικά για όσους έχουν την ανάγκη να ελέγχουν τα πάντα. Άλλος ορίζει τον καιρό, εγώ ορίζω μόνο το πανί μου.


9

Μαθαίνω να εξελίσσομαι. Σπίτι έχουμε όλοι αδιάβαστα βιβλία. Ήταν και είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αρχίσουμε να ξαναδιαβάζουμε ‒ όχι μόνο τον Αύγουστο στην παραλία. Αν διαβάζεις 30 λεπτά την ημέρα, κάθε εβδομάδα θα τελειώνεις ένα βιβλίο. Κάθε χρόνο 50 βιβλία. Οι πετυχημένοι έχουν όλοι κοινό χαρακτηριστικό ότι εξελίσσονται καθημερινά (βιβλία, audiobooks, podcasts, ομιλίες στο YouTube, σεμινάρια, ψυχοθεραπεία, yoga κ.λπ. κ.λπ.).

10

Μαθαίνω να είμαι ευέλικτος. Ήδη πολλοί από εμάς αναγκαστήκαμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εργαστούμε από μακριά, να κάνουμε Skype, τηλεδιασκέψεις και ό,τι άλλο χρειάζεται. Το μόνο σίγουρο στη ζωή είναι η διαρκής αλλαγή. Οφείλω να προσαρμόζομαι και να είμαι ευέλικτος για να μπορώ να προσαρμόζω τη ζωή μου στα δεδομένα και όχι πάντα τα δεδομένα στη ζωή μου. «Σκάσε και κολύμπα» είναι ένα από τα κορυφαία σλόγκαν που γράφτηκαν ποτέ.


11

Μαθαίνω να κλείνω τις συσκευές μου. Η υπερβολική χρήση κινητού, tablet κ.λπ. αποτελεί εγγύηση για μόνιμη απόσπαση, προβληματική συγκέντρωση και απώλεια μοναδικών στιγμών με τους οικείους μου. Έρευνες συσχετίζουν άμεσα πλέον την κατάχρηση των συσκευών με την κατάθλιψη. Επίσης, οι συνεχείς ειδοποιήσεις (notifications) ανά πάσα στιγμή αποτελούν εγγύηση για μείωση (έως 80%) της παραγωγικότητας σε οτιδήποτε κάνουμε. Δεν υπάρχει πρόβλημα έλλειψης χρόνου. Υπάρχει πρόβλημα έλλειψης συγκέντρωσης.


12

Αποδέχομαι το ενδεχόμενο του θανάτου. Νομίζω πως όλοι συμφιλιωθήκαμε έστω και λίγο με το ενδεχόμενο του θανάτου. Αυτό είναι μόνο καλό. Δεν θα ζήσουμε για πάντα. Συχνά νομίζουμε ότι είμαστε άτρωτοι, αθάνατοι, και ότι ο θάνατος αφορά τους άλλους και όχι εμάς και τους οικείους μας. Κι όμως, μόνο όταν συνδεθείς με το ενδεχόμενο του θανάτου σου αλλάζει η ζωή σου. Γίνεσαι πιο ευγενικός, συνδέεσαι πιο εύκολα, συγχωρείς πιο εύκολα, αποδέχεσαι πιο εύκολα, εκτιμάς πιο εύκολα. Η σύνδεση με το ενδεχόμενο του θανάτου θα σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Ο θάνατος είναι το σημαντικότερο κομμάτι της ζωής, είτε το θέλουμε είτε όχι.

Κι αυτό θα περάσει.

Υγεία & Σώμα
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Μαθαίνω να πειθαρχώ. Όταν ο νόμος και οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να κάνω κάτι, πρέπει να το κάνω. Είναι ενήλικη στάση. Οι κάθε μορφής θεωρίες και συνωμοσίες στο μυαλό μου είναι για να τις ξανακουβεντιάσω με τα φιλαράκια μου όταν με το καλό θα ξαναπιούμε την μπίρα μας. Πηγή: www.lifo.grΣκέψου μόνο να μας τύχαινε κορονοιός το 2015. Το 62% του πληθυσμού θα ήταν φορείς...