Δεν είμαι ρομπότ. Απλώς είμαι εθισμένος με την τεχνολογία Facebook Twitter

Δεν είμαι ρομπότ. Απλώς είμαι εθισμένος με την τεχνολογία

1

Δεν είμαι μια μηχανή που απλά καταναλώνει, παρασιτεί και λερώνει με τα απόβλητά της τον πλανήτη. Δεν είμαι παθητικός αποδέκτης προϊόντων. Δεν είμαι υποψήφιος πελάτης πολύχρωμων σκουπιδιών που παρέχουν τεχνητές υπηρεσίες. Δεν είμαι ένας τυχαίος αριθμός στον κατάλογο μιας δημοσκόπησης. Δεν είμαι ρομπότ. 

 

Βαριέμαι τις γενικότητες και τις στυλιζαρισμένες συμβουλές. Σπάνια τις ακούω ή τις διαβάζω. Αλλά μερικές φορές, επειδή μου αρέσει η τεχνολογία, πέφτω στην παγίδα να δίνω συμβουλές στον ίδιο μου τον εαυτό. Ειδικά, όταν αισθάνομαι ότι φτάνω σε ένα τέτοιο σημείο εθισμού με αυτήν, ώστε να χάνω επαφή με την πραγματικότητα. 

 

Η πραγματικότητα είναι ότι είμαι ευαίσθητος. Εν δυνάμει, όλοι είμαστε. Αγαπάμε τη διασκέδαση, τους φίλους μας, τα ταξίδια, την μουσική, τα βιβλία, τις ταινίες αλλά έχουμε μάθει να τα ενσωματώσουμε όλα αυτά σε μια οθόνη. Μικρή ή μεγάλη. Δεν έχει σημασία. Έχουμε μάθει δηλαδή να ζούμε όλα τα παραπάνω με θεωρητικό τρόπο, δηλαδή συλλέγοντας πληροφορίες για όλα όσα αγαπάμε, ξεχνώντας τελικά να τα ζήσουμε. 

 

Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα ιδεών και πρακτικών λύσεων που με βοηθάει να είμαι αρμονικά «καλωδιωμένος» με έναν καλύτερο εαυτό μου. Και την μοιράζομαι μαζί σας. 

 

Μια δύσκολη απόφαση, αλλά ένας πολύ καλός τρόπος για να απελευθερωθείτε από τη ρομποτική αλυσίδα μαζικής πληροφόρησης είναι να ανοίξετε τις «Ρυθμίσεις» στο κινητό σας και να κλείσετε όλες τις ειδοποιήσεις.

 

Μειώστε τις εφαρμογές των social media στο κινητό σας

Εάν σας φαίνεται σκληρό, δοκιμάστε το για λίγες μέρες ή για μια εβδομάδα και θα δείτε πώς θα αλλάξουν τα πράγματα. Το Instagram, το Facebook, το Snapchat, το Line, το Viber, δεν τα χρειάζεστε όλα αυτά μαζί για να είστε (αληθινά) στο κέντρο. Ένας ακόμη πιο σκληρός τρόπος είναι να απενεργοποιήσετε εντελώς το λογαριασμό σας στο Facebook. Mη φοβάστε, δεν πρόκειται να χάσετε τίποτα. Όλες οι πληροφορίες, οι φίλοι και οι φωτογραφίες σας θα μείνουν ασφαλείς στη θέση τους μέχρι να τον ενεργοποιήσετε πάλι. Δοκιμάστε το. Οι πραγματικοί σας φίλοι και πάλι θα ξέρουν πώς να σας βρουν για να πάτε μαζί στις καλύτερες εκδηλώσεις της πόλης σας. 

 

Απενεργοποιήστε όλους τους τύπους ειδοποιήσεων

Μια δύσκολη απόφαση, αλλά ένας πολύ καλός τρόπος για να απελευθερωθείτε από τη ρομποτική αλυσίδα μαζικής πληροφόρησης είναι να ανοίξετε τις «Ρυθμίσεις» στο κινητό σας και να κλείσετε όλες τις ειδοποιήσεις. Ναι, το ξέρω κάποιοι πρέπει να ελέγχουν τα μηνύματα της δουλειάς τους, το Facebook μπορεί να είναι μέρος της επιχείρησης κάποιων άλλων ή μια σημείωση μπορεί να χρειάζεται να σας υπενθυμίσει ένα σημαντικό ραντεβού. Σημειώστε σε post-it ό,τι θέλετε, κολλήστε τα στο ψυγείο ή στην πόρτα του σπιτιού για να τα δείτε πριν φύγετε, εξασκηθείτε κρατώντας όποιες παρατηρήσεις θέλετε σε ένα μικρό ημερολόγιο. Και όταν έχετε πάλι ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή σας μπορείτε να φιλτράρετε τις ειδοποιήσεις στο κινητό και να ενεργοποιήσετε όσες σας είναι πραγματικά απαραίτητες.

Απαλλαγείτε από τα μικροκύματα

Σε μια εποχή που κάθε κουζίνα μπορεί να φαντάζει “ανεπαρκώς εξοπλισμένη” χωρίς φούρνο μικροκυμάτων, καλό είναι να γνωρίζει κάποιος ότι αυτή η εύχρηστη συσκευή χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία παρόμοια με τα ραδιοκύματα και το υπέρυθρο φως. Ναι, μπορεί να μαγειρεύει γρήγορα και εύκολα μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, να ξεπαγώνει ή να ζεσταίνει κρύες τροφές από το ψυγείο, αλλά κάθε τροφή που μπαίνει σε φούρνο μικροκυμάτων ανακυκλώνεται σε τέτοιο σημείο από τα κύματα ακτινοβολίας, που το ανθρώπινο σώμα δεν έχει μάθει να μιλάει αυτή την μεταλλαγμένη χημική γλώσσα κατά την πέψη. Αν δεν πιστεύετε τι μπορεί να κάνουν τα μικροκύματα, δοκιμάστε να βάλετε μια ωμή πατάτα σε έναν φούρνο μικροκυμάτων. Αυτό που θα πάρετε πίσω είναι ένας συδυασμός βραστής και ψητής πατάτας. Νόστιμης, μεν, αλλά απαλλαγμένης από κάθε θρεπτική αξία.

 

Αυξήστε την οπτική επαφή με τους συνανθρώπους σας

Είτε είστε εξωστρεφείς είτε εσωστρεφείς, όταν ανταλλάσετε βλέμμα με έναν ξένο, κατά κάποιον τρόπο συνδέεστε σε ένα στιγμιαίο «κλείδωμα» ματιών το οποίο μπορεί να συμβεί χωρίς κανένα λόγο, είτε γιατί μπορεί να περνάει ο ένας δίπλα απ’ τον άλλον είτε γιατί απλά στέκεται λίγο πιο δίπλα στο βαγόνι του μετρό. Αυτή η σύνδεση που συμβαίνει σε μερικά κλάσματα δευτερολέπτου, σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή και στο ίδιο σημείο αυτού του απέραντου σύμπαντος αποτελεί ένα από τα μικρά θαύματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Κοιτάζοντας τα μάτια ενός αγνώστου προσώπου, μπορείτε να ανακαλύψετε περισσότερα για τον εαυτό σας, την ανθρωπότητα ως ένα ζωντανό οργανισμό που αναπνέει και τους ρόλους μας, μέσα στο σύνολό της, ως συναισθηματικά όντα. 

 

Περπατήστε. Τεντωθείτε. Τρέξτε. Ιδρώστε. Βεβαιωθείτε ότι πάντα υπάρχει καλή κυκλοφορία αίματος μέσα σε ένα σώμα που αναπνέει και θέλει να είναι ζωντανό. Μερικές φορές μπορεί να περάσουν μέρες, εβδομάδες, ακόμη και μήνες χωρίς να ασκήσουμε την πιο πολύτιμη μηχανή που έχουμε στη διάθεσή μας.

 

Μην τρώτε τους τετράποδους φίλους μας

Τουλάχιστον προσπαθείτε να μην το κάνετε κάθε μέρα. Σκεφθείτε για λίγο ότι οι περισσότερες ανθρώπινες ιδιότητές μας είναι ζωικού χαρακτήρα. Ζούμε μέσα στον κύκλο ζωής αυτού του πλανήτη, μόνο που εμείς οι άνθρωποι δεν εμπίπτουμε καθόλου στην τροφική του αλυσίδα. Είμαστε πιο ισχυροί αλλά όχι πιο ανθεκτικοί από τα ζώα. Αντίθετα, μετά από οποιαδήποτε πιθανή οικολογική ή βιολογική καταστροφή, η φύση αυτού του κόσμου θα είναι ευεργετική και θεραπευτική για όλα της τα είδη. Οπότε όσο λέμε ότι θέλουμε ένα μέλλον όπου η φύση θα μπορεί να είναι πολύτιμος σύμμαχος στη ζωή μας, θα πρέπει τουλάχιστον να επαναπροσδιορίζουμε και τη διατροφική μας κουλτούρα χωρίς να αγνοούμε τον πόνο και τα δεινά των ζώων.

 

Επενδύστε στα βιολογικά προϊόντα

Είτε είστε φυτοφάγοι είτε σαρκοφάγοι, προσπαθείστε να εστιάσετε στην κατανάλωση βιολογικών τροφίμων. Βέβαια, όταν πρόκειται για την αγορά αυτών των προϊόντων ή όταν κάποιος άλλος μας προτρέπει σ’ αυτά, ξεπηδούν αυτόματα ένα σωρό ερωτήσεις του τύπου «και πώς ξέρουμε ότι είναι πραγματικά βιολογικά» ή «πόσο μεγάλη διαφορά μπορούν να κάνουν τα βιολογικά προϊόντα». Κι ενώ όλα αυτά μπορεί να ακούγονται συνηθισμένα μπροστά στον πάγκο λαχανικών ενός σούπερ-μάρκετ, σκεφθείτε ότι οι πιστοποιημένοι βιοκαλλιεργητές δεν καλλιεργούν γεννετικά τροποποιημένους σπόρους ενώ μια βιολογική αγελάδα δεν μπορεί να τρώει γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές. Μην ξεχνάτε ποτέ, ότι η καλύτερη διατροφή για εσάς δεν είναι απαραίτητα και η καλύτερη διατροφή για κάποιον άλλον. Το σημαντικότερο είναι να μάθετε να ακούτε το σώμα σας, να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε, και αν τα συστατικά τους είναι μακρόσυρτες και άγνωστες ρομποτικές λέξεις, καλύτερα να τα αφήνετε πίσω.

Κινηθείτε

Περπατήστε. Τεντωθείτε. Τρέξτε. Ιδρώστε. Βεβαιωθείτε ότι πάντα υπάρχει καλή κυκλοφορία αίματος μέσα σε ένα σώμα που αναπνέει και θέλει να είναι ζωντανό. Μερικές φορές μπορεί να περάσουν μέρες, εβδομάδες, ακόμη και μήνες χωρίς να ασκήσουμε την πιο πολύτιμη μηχανή που έχουμε στη διάθεσή μας. Μόνο που αυτή η μηχανή είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να θέλει φροντίδα, συντήρηση και καλή γυμναστική. Τρεις ώρες άσκησης (μέτριας έντασης) την εβδομάδα είναι ένας πολύ εύκολος (και σωτήριος) στόχος. Γιατί η τακτική άσκηση του σώματος είναι το πιο ευεργετικό δώρο που μπορεί να κάνει κάποιος στον εαυτό του.  

 

Ανακαλύψτε την τέχνη 

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρείτε τον καλλιτέχνη μέσα σας και να εξερευνήσετε τη φαντασία σας. Δημιουργείστε! Μάθετε να πλέκετε για παράδειγμα. Ενώ είναι κάτι απόλυτα μαθηματικό, είναι ταυτόχρονα αγχολυτικό και πολύ δημιουργικό. Αγοράστε μια φωτογραφική μηχανή μιας χρήσης, βγείτε για βόλτα, τραβήξτε όλες τις φωτογραφίες και μετά περιμένετε 2-3 μέρες μέχρι να πάρετε τις φωτογραφίες στα χέρια σας. Βρείτε καλλιτέχνες που σας εμπνέουν. Επισκεφθείτε μουσεία, δείτε τον κόσμο και μάθετε να σέβεστε την υποκειμενική ματιά κάθε δημιουργού ο οποίος ξεκίνησε να εξερευνά τη φαντασία πριν από εσάς. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά σ’ αυτό το θέμα. Η τέχνη είναι ένα όμορφο πράγμα – είναι η ερμηνεία του ανθρώπου για όλα όσα είναι, ή ήταν ή θα είναι. Γι’ αυτό χαθείτε μέσα της. 

 

Μη φοβάστε το χρόνο

Φορέστε ένα μηχανικό ρολόι που θα πρέπει να το κουρδίζετε ακόμη και αν έχετε μάθει να βλέπετε την ώρα από το κινητό σας. Μάθετε όμως να μην παγιδεύστε στη ρουτίνα των δεικτών του, απλά προσπαθήστε να ανοίξετε το μυαλό σας στην μοναδική αλήθεια που υπάρχει για το χρόνο: είναι άπειρος. Δυστυχώς, όμως, για κανέναν από εμάς. Ακούγεται τρομακτικό, το ξέρω. Αλλά μόνο μέσα σε αυτήν την απεραντοσύνη θα μπορέσετε να δείτε ότι οι δυνατότητες είναι άπειρες και ατελείωτες έτσι ακριβώς όπως είστε και εσείς μέσα σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι της ζωής. 

 

Κάντε έρωτα, όχι πόλεμο 

Παίξτε με το σύντροφό σας. Αφεθείτε σε αθώα ή διεστραμμένα παιχνίδια. Χωρίς κανόνες, τρυφερά ή βίαια, ή και τα δύο μαζί. Απολαύστε τον έρωτα σε όλες του τις μορφές χωρίς ενοχή. Άλλωστε το σεξ είναι το μοναδικό σοβαρό παιχνίδι για ενήλικες. Και, εννοείται βέβαια ότι δεν εννοώ το πληρωμένο.

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 παιχνίδια που κάνουν μασάζ στον εγκέφαλο

Τech & Science / 5 παιχνίδια που κάνουν μασάζ στον εγκέφαλο

Το μεγάλο μυστικό για τη διατήρηση της ζωτικότητας του εγκεφάλου είναι η σταθερή αύξηση του επιπέδου της πρόκλησης. Πέντε παιχνίδια, το καθένα με το δικό του τρόπο, έχουν στόχο την τόνωση των γνωστικών ικανοτήτων, της μνήμης και της "συναπτικής" πλαστικότητας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Το άρθρο γράφτηκε ως μια αντίσταση στην εποχή μας, αλλά είναι στην πραγματικότητα ένα άρθρο της εποχής μας. Το να περνάμε τη ζωή μας συζητώντας για το πώς θα βελτιώσουμε τη ζωή μας, είναι ακριβώς η εποχή μας.