Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
 

Δεν είμαι ρομπότ. Απλώς είμαι εθισμένος με την τεχνολογία

Ο Γιάννης Παπαϊωάνννου φτιάχνει μια λίστα με ιδέες και πρακτικές λύσεις που τον βοηθούν να είναι αρμονικά «καλωδιωμένος» με έναν καλύτερο εαυτό του

Δεν είμαι μια μηχανή που απλά καταναλώνει, παρασιτεί και λερώνει με τα απόβλητά της τον πλανήτη. Δεν είμαι παθητικός αποδέκτης προϊόντων. Δεν είμαι υποψήφιος πελάτης πολύχρωμων σκουπιδιών που παρέχουν τεχνητές υπηρεσίες. Δεν είμαι ένας τυχαίος αριθμός στον κατάλογο μιας δημοσκόπησης. Δεν είμαι ρομπότ. 

 

Βαριέμαι τις γενικότητες και τις στυλιζαρισμένες συμβουλές. Σπάνια τις ακούω ή τις διαβάζω. Αλλά μερικές φορές, επειδή μου αρέσει η τεχνολογία, πέφτω στην παγίδα να δίνω συμβουλές στον ίδιο μου τον εαυτό. Ειδικά, όταν αισθάνομαι ότι φτάνω σε ένα τέτοιο σημείο εθισμού με αυτήν, ώστε να χάνω επαφή με την πραγματικότητα. 

 

Η πραγματικότητα είναι ότι είμαι ευαίσθητος. Εν δυνάμει, όλοι είμαστε. Αγαπάμε τη διασκέδαση, τους φίλους μας, τα ταξίδια, την μουσική, τα βιβλία, τις ταινίες αλλά έχουμε μάθει να τα ενσωματώσουμε όλα αυτά σε μια οθόνη. Μικρή ή μεγάλη. Δεν έχει σημασία. Έχουμε μάθει δηλαδή να ζούμε όλα τα παραπάνω με θεωρητικό τρόπο, δηλαδή συλλέγοντας πληροφορίες για όλα όσα αγαπάμε, ξεχνώντας τελικά να τα ζήσουμε. 

 

Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα ιδεών και πρακτικών λύσεων που με βοηθάει να είμαι αρμονικά «καλωδιωμένος» με έναν καλύτερο εαυτό μου. Και την μοιράζομαι μαζί σας. 

 

Μια δύσκολη απόφαση, αλλά ένας πολύ καλός τρόπος για να απελευθερωθείτε από τη ρομποτική αλυσίδα μαζικής πληροφόρησης είναι να ανοίξετε τις «Ρυθμίσεις» στο κινητό σας και να κλείσετε όλες τις ειδοποιήσεις.

 

Μειώστε τις εφαρμογές των social media στο κινητό σας

Εάν σας φαίνεται σκληρό, δοκιμάστε το για λίγες μέρες ή για μια εβδομάδα και θα δείτε πώς θα αλλάξουν τα πράγματα. Το Instagram, το Facebook, το Snapchat, το Line, το Viber, δεν τα χρειάζεστε όλα αυτά μαζί για να είστε (αληθινά) στο κέντρο. Ένας ακόμη πιο σκληρός τρόπος είναι να απενεργοποιήσετε εντελώς το λογαριασμό σας στο Facebook. Mη φοβάστε, δεν πρόκειται να χάσετε τίποτα. Όλες οι πληροφορίες, οι φίλοι και οι φωτογραφίες σας θα μείνουν ασφαλείς στη θέση τους μέχρι να τον ενεργοποιήσετε πάλι. Δοκιμάστε το. Οι πραγματικοί σας φίλοι και πάλι θα ξέρουν πώς να σας βρουν για να πάτε μαζί στις καλύτερες εκδηλώσεις της πόλης σας. 

 

Απενεργοποιήστε όλους τους τύπους ειδοποιήσεων

Μια δύσκολη απόφαση, αλλά ένας πολύ καλός τρόπος για να απελευθερωθείτε από τη ρομποτική αλυσίδα μαζικής πληροφόρησης είναι να ανοίξετε τις «Ρυθμίσεις» στο κινητό σας και να κλείσετε όλες τις ειδοποιήσεις. Ναι, το ξέρω κάποιοι πρέπει να ελέγχουν τα μηνύματα της δουλειάς τους, το Facebook μπορεί να είναι μέρος της επιχείρησης κάποιων άλλων ή μια σημείωση μπορεί να χρειάζεται να σας υπενθυμίσει ένα σημαντικό ραντεβού. Σημειώστε σε post-it ό,τι θέλετε, κολλήστε τα στο ψυγείο ή στην πόρτα του σπιτιού για να τα δείτε πριν φύγετε, εξασκηθείτε κρατώντας όποιες παρατηρήσεις θέλετε σε ένα μικρό ημερολόγιο. Και όταν έχετε πάλι ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή σας μπορείτε να φιλτράρετε τις ειδοποιήσεις στο κινητό και να ενεργοποιήσετε όσες σας είναι πραγματικά απαραίτητες.

 

Απαλλαγείτε από τα μικροκύματα

Σε μια εποχή που κάθε κουζίνα μπορεί να φαντάζει “ανεπαρκώς εξοπλισμένη” χωρίς φούρνο μικροκυμάτων, καλό είναι να γνωρίζει κάποιος ότι αυτή η εύχρηστη συσκευή χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία παρόμοια με τα ραδιοκύματα και το υπέρυθρο φως. Ναι, μπορεί να μαγειρεύει γρήγορα και εύκολα μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, να ξεπαγώνει ή να ζεσταίνει κρύες τροφές από το ψυγείο, αλλά κάθε τροφή που μπαίνει σε φούρνο μικροκυμάτων ανακυκλώνεται σε τέτοιο σημείο από τα κύματα ακτινοβολίας, που το ανθρώπινο σώμα δεν έχει μάθει να μιλάει αυτή την μεταλλαγμένη χημική γλώσσα κατά την πέψη. Αν δεν πιστεύετε τι μπορεί να κάνουν τα μικροκύματα, δοκιμάστε να βάλετε μια ωμή πατάτα σε έναν φούρνο μικροκυμάτων. Αυτό που θα πάρετε πίσω είναι ένας συδυασμός βραστής και ψητής πατάτας. Νόστιμης, μεν, αλλά απαλλαγμένης από κάθε θρεπτική αξία.

 

Αυξήστε την οπτική επαφή με τους συνανθρώπους σας

Είτε είστε εξωστρεφείς είτε εσωστρεφείς, όταν ανταλλάσετε βλέμμα με έναν ξένο, κατά κάποιον τρόπο συνδέεστε σε ένα στιγμιαίο «κλείδωμα» ματιών το οποίο μπορεί να συμβεί χωρίς κανένα λόγο, είτε γιατί μπορεί να περνάει ο ένας δίπλα απ’ τον άλλον είτε γιατί απλά στέκεται λίγο πιο δίπλα στο βαγόνι του μετρό. Αυτή η σύνδεση που συμβαίνει σε μερικά κλάσματα δευτερολέπτου, σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή και στο ίδιο σημείο αυτού του απέραντου σύμπαντος αποτελεί ένα από τα μικρά θαύματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Κοιτάζοντας τα μάτια ενός αγνώστου προσώπου, μπορείτε να ανακαλύψετε περισσότερα για τον εαυτό σας, την ανθρωπότητα ως ένα ζωντανό οργανισμό που αναπνέει και τους ρόλους μας, μέσα στο σύνολό της, ως συναισθηματικά όντα. 

 

Περπατήστε. Τεντωθείτε. Τρέξτε. Ιδρώστε. Βεβαιωθείτε ότι πάντα υπάρχει καλή κυκλοφορία αίματος μέσα σε ένα σώμα που αναπνέει και θέλει να είναι ζωντανό. Μερικές φορές μπορεί να περάσουν μέρες, εβδομάδες, ακόμη και μήνες χωρίς να ασκήσουμε την πιο πολύτιμη μηχανή που έχουμε στη διάθεσή μας.

 

Μην τρώτε τους τετράποδους φίλους μας

Τουλάχιστον προσπαθείτε να μην το κάνετε κάθε μέρα. Σκεφθείτε για λίγο ότι οι περισσότερες ανθρώπινες ιδιότητές μας είναι ζωικού χαρακτήρα. Ζούμε μέσα στον κύκλο ζωής αυτού του πλανήτη, μόνο που εμείς οι άνθρωποι δεν εμπίπτουμε καθόλου στην τροφική του αλυσίδα. Είμαστε πιο ισχυροί αλλά όχι πιο ανθεκτικοί από τα ζώα. Αντίθετα, μετά από οποιαδήποτε πιθανή οικολογική ή βιολογική καταστροφή, η φύση αυτού του κόσμου θα είναι ευεργετική και θεραπευτική για όλα της τα είδη. Οπότε όσο λέμε ότι θέλουμε ένα μέλλον όπου η φύση θα μπορεί να είναι πολύτιμος σύμμαχος στη ζωή μας, θα πρέπει τουλάχιστον να επαναπροσδιορίζουμε και τη διατροφική μας κουλτούρα χωρίς να αγνοούμε τον πόνο και τα δεινά των ζώων.

 

Επενδύστε στα βιολογικά προϊόντα

Είτε είστε φυτοφάγοι είτε σαρκοφάγοι, προσπαθείστε να εστιάσετε στην κατανάλωση βιολογικών τροφίμων. Βέβαια, όταν πρόκειται για την αγορά αυτών των προϊόντων ή όταν κάποιος άλλος μας προτρέπει σ’ αυτά, ξεπηδούν αυτόματα ένα σωρό ερωτήσεις του τύπου «και πώς ξέρουμε ότι είναι πραγματικά βιολογικά» ή «πόσο μεγάλη διαφορά μπορούν να κάνουν τα βιολογικά προϊόντα». Κι ενώ όλα αυτά μπορεί να ακούγονται συνηθισμένα μπροστά στον πάγκο λαχανικών ενός σούπερ-μάρκετ, σκεφθείτε ότι οι πιστοποιημένοι βιοκαλλιεργητές δεν καλλιεργούν γεννετικά τροποποιημένους σπόρους ενώ μια βιολογική αγελάδα δεν μπορεί να τρώει γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές. Μην ξεχνάτε ποτέ, ότι η καλύτερη διατροφή για εσάς δεν είναι απαραίτητα και η καλύτερη διατροφή για κάποιον άλλον. Το σημαντικότερο είναι να μάθετε να ακούτε το σώμα σας, να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε, και αν τα συστατικά τους είναι μακρόσυρτες και άγνωστες ρομποτικές λέξεις, καλύτερα να τα αφήνετε πίσω.

 

Κινηθείτε

Περπατήστε. Τεντωθείτε. Τρέξτε. Ιδρώστε. Βεβαιωθείτε ότι πάντα υπάρχει καλή κυκλοφορία αίματος μέσα σε ένα σώμα που αναπνέει και θέλει να είναι ζωντανό. Μερικές φορές μπορεί να περάσουν μέρες, εβδομάδες, ακόμη και μήνες χωρίς να ασκήσουμε την πιο πολύτιμη μηχανή που έχουμε στη διάθεσή μας. Μόνο που αυτή η μηχανή είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να θέλει φροντίδα, συντήρηση και καλή γυμναστική. Τρεις ώρες άσκησης (μέτριας έντασης) την εβδομάδα είναι ένας πολύ εύκολος (και σωτήριος) στόχος. Γιατί η τακτική άσκηση του σώματος είναι το πιο ευεργετικό δώρο που μπορεί να κάνει κάποιος στον εαυτό του.  

 

Ανακαλύψτε την τέχνη 

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρείτε τον καλλιτέχνη μέσα σας και να εξερευνήσετε τη φαντασία σας. Δημιουργείστε! Μάθετε να πλέκετε για παράδειγμα. Ενώ είναι κάτι απόλυτα μαθηματικό, είναι ταυτόχρονα αγχολυτικό και πολύ δημιουργικό. Αγοράστε μια φωτογραφική μηχανή μιας χρήσης, βγείτε για βόλτα, τραβήξτε όλες τις φωτογραφίες και μετά περιμένετε 2-3 μέρες μέχρι να πάρετε τις φωτογραφίες στα χέρια σας. Βρείτε καλλιτέχνες που σας εμπνέουν. Επισκεφθείτε μουσεία, δείτε τον κόσμο και μάθετε να σέβεστε την υποκειμενική ματιά κάθε δημιουργού ο οποίος ξεκίνησε να εξερευνά τη φαντασία πριν από εσάς. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά σ’ αυτό το θέμα. Η τέχνη είναι ένα όμορφο πράγμα – είναι η ερμηνεία του ανθρώπου για όλα όσα είναι, ή ήταν ή θα είναι. Γι’ αυτό χαθείτε μέσα της. 

 

Μη φοβάστε το χρόνο

Φορέστε ένα μηχανικό ρολόι που θα πρέπει να το κουρδίζετε ακόμη και αν έχετε μάθει να βλέπετε την ώρα από το κινητό σας. Μάθετε όμως να μην παγιδεύστε στη ρουτίνα των δεικτών του, απλά προσπαθήστε να ανοίξετε το μυαλό σας στην μοναδική αλήθεια που υπάρχει για το χρόνο: είναι άπειρος. Δυστυχώς, όμως, για κανέναν από εμάς. Ακούγεται τρομακτικό, το ξέρω. Αλλά μόνο μέσα σε αυτήν την απεραντοσύνη θα μπορέσετε να δείτε ότι οι δυνατότητες είναι άπειρες και ατελείωτες έτσι ακριβώς όπως είστε και εσείς μέσα σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι της ζωής. 

 

Κάντε έρωτα, όχι πόλεμο 

Παίξτε με το σύντροφό σας. Αφεθείτε σε αθώα ή διεστραμμένα παιχνίδια. Χωρίς κανόνες, τρυφερά ή βίαια, ή και τα δύο μαζί. Απολαύστε τον έρωτα σε όλες του τις μορφές χωρίς ενοχή. Άλλωστε το σεξ είναι το μοναδικό σοβαρό παιχνίδι για ενήλικες. Και, εννοείται βέβαια ότι δεν εννοώ το πληρωμένο.

 

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου ξεκίνησε να γράφει μουσική από το 1984 και 10 χρόνια μετά να αρθρογραφεί στο Περιοδικό «01». Αγαπάει τη φωτογραφία, την τεχνολογία και τα συνθεσάιζερ. Ονειρεύεται πως μια μέρα χάνεται στο δάσος με τις σημύδες και μένει για πάντα εκεί.. giannisp@lifo.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

10 έλληνες έφηβοι αξιολογούν τα social media: ποια χρησιμοποιούν και ποια θεωρούν απολύτως βαρετά
Παιδιά ηλικίας 15 έως 18 χρονών δίνουν το δικό τους χρήσιμο σχόλιο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την εμπειρία τους από αυτά
5 παιχνίδια που κάνουν μασάζ στον εγκέφαλο
Το μεγάλο μυστικό για τη διατήρηση της ζωτικότητας του εγκεφάλου είναι η σταθερή αύξηση του επιπέδου της πρόκλησης. Πέντε παιχνίδια, το καθένα με το δικό του τρόπο, έχουν στόχο την τόνωση των γνωστικών ικανοτήτων, της μνήμης και της "συναπτικής" πλαστικότητας.
7+ πράγματα που δεν ξέρατε για το σεξ (στην εποχή των social media)
Η σεξολόγος Σμαρούλα Κυριαζίδη απαντά σε μερικές ουσιαστικές ερωτήσεις για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η σεξουαλική μας ζωή σήμερα
10 χρόνια iPhone
Θυμόμαστε τους βασικούς σταθμούς στην εξέλιξη της συσκευής που έφερε μια τεχνολογική επανάσταση με κοινωνικές προεκτάσεις.
Έρχονται ρούχα που συνδέονται στο Ίντερνετ
Τρία μεγάλα brands συνεργάζονται για να φτιάξουν τα ρούχα του μέλλοντος, που θα λειτουργούν ως κάρτες εισόδου και εξυπηρέτησης του ιδιοκτήτη τους, όπου κι αν βρεθεί

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ποια ανωμαλία, ρε μάνα;». Του Στέφανου Ξενάκη
Είμαστε εθισμένοι στο κακό, στο πρόβλημα, στην γκρίνια, σε αυτό που δεν «θέμε». Το πρόβλημα είναι μέσα, όχι έξω.
Podcast/ Μια γυναίκα με νευρική βουλιμία αφηγείται
Η 30χρονη Έλλη μιλάει για την πολυετή εμπειρία της με τις διατροφικές διαταραχές, τα αλλεπάλληλα βουλιμικά επεισόδια, την δύσκολη σχέση με το φαγητό κι τους γύρω της καθώς και για το μεγάλο ταξίδι με την ψυχοθεραπεία που την οδήγησε να αποδεχτεί το σώμα της, να αγκαλιάσει τον εαυτό της και να αλλάξει.
Κέντρο Αυτισμού SOS: Μια μονάδα ειδικής θεραπευτικής αγωγής για άτομα με αυτισμό ή νοητική υστέρηση
Το Κέντρο Αυτισμού SOS λειτουργεί ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Παιδιών στους Θρακομακεδόνες, βοηθώντας την καλή διαβίωση των φιλοξενούμενών του και την ένταξή τους στην κοινωνία.
Σε ευχαριστώ. Του Στέφανου Ξενάκη
Ξέχασα να Σου πω ευχαριστώ για κάθε ανάσα μου, που συχνά θεωρώ δεδομένη.
Δύο βουλιμικές γυναίκες συζητούν
«Ήταν ωραία μέχρι που πέθαναν δύο φίλες μου και δεν είχα ιδέα πώς να το διαχειριστώ. Τις ζήλεψα.»
Είμαι κι εγώ ένα από τα 203 κρούσματα της Κυριακής, 9 Αυγούστου.
Η μαρτυρία της Σ.Σ. (τα πλήρη στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση του LIFO.gr ), για το συναπάντημά της με τον κορωνοϊό.
Οι τρίχες στη μασχάλη επέστρεψαν
Την επόμενη φορά που θα πιάσετε το ξυραφάκι, ξανασκεφτείτε το!
Η απιστία στα χρόνια των millennials (και όχι μόνο)
Είναι γονίδιο ή ηθική απόφαση; Ένα μεγάλο ρεπορτάζ της LIFO για ένα σύμπτωμα της ερωτικής συμπεριφοράς που λίγο ή πολύ, «ταλαιπωρεί» κάθε γενιά.
Τοκετός και φοβίες: Μια απάντηση από τη σκοπιά του γυναικολόγου
Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου (ιατρική) αναγκάστηκα να παρακολουθήσω φυσιολογικό τοκετό. Και έπαθα σοκ. Βασικά δεν ξέρω πώς είναι δυνατό να μην το ήξερα, αλλά δεν είχα ιδέα ότι κατά την διάρκεια του τοκετού
Οι εκστρατείες και οι αντικαπνιστικοί νόμοι δεν αρκούν για να σταματήσουν όλοι οι καπνιστές το κάπνισμα
Στόχος η μεταστροφή 40 εκατ. καπνιστών σε προϊόν διαφοροποιημένου κίνδυνου την προσεχή 5ετία.
Vegan Beauty: Τι διαχωρίζει τα βίγκαν από τα κοινά καλλυντικά;
H Κρυσταλλίνα Παραμύθι, vegan blogger του veganhome.gr, μιλά για τον βιγκανισμό και τον τρόπο που αυτός επηρεάζει τα προϊόντα της καθημερινής μας περιποίησης.
Νέες συνήθειες για τη δερματική μας υγεία
Γιατί, ενώ τα αντηλιακά βελτιώνουν τις συνθέσεις τους και τη σταθερότητα των φίλτρων, αυξάνονται παγκοσμίως τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος; Η απάντηση είναι απλή: γιατί δεν εφαρμόζουμε σωστά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Ένας δίμετρος (κυριολεκτικά) 27χρονος μάς πλοηγεί στη ζούγκλα της αρρενωπότητας και των στερεοτύπων της
Μια διαφορετική συζήτηση της Άννας Κόκορη με έναν νέο άντρα, γύρω από την ενοχοποίηση του διαφορετικού σώματος, την αλλαγή της εμφάνισης, τα πρότυπα, την γυμναστική, το φαΐ και την κοινωνική πίέση για την απόκτηση του «τέλειου» γεμάτο μυς και κοιλιακούς σώματος.
Δημήτρης Καραγιάννης: Ο γνωστός ψυχίατρος μιλά για την προσπάθεια του ανθρώπου να δώσει νόημα στη ζωή
Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Αλλάζει ο άνθρωπος;» ο παιδοψυχίατρος - ψυχοθεραπευτής τονίζει πως η κάθε αλλαγή, για να είναι δημιουργική, προϋποθέτει τον στόχο, την κατεύθυνση και την έμπνευση.
Ατοπική Δερματίτιδα: Το μυστικό… κρύβεται από κάτω
Ακόμα και όταν το δέρμα φαίνεται καθαρό, η φλεγμονή μπορεί να εξακολουθεί να είναι ενεργή κάτω από την επιφάνειά του.
1 σχόλιο
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Βαγγέλης Βαγγέλης 26.7.2017 | 09:38
Το άρθρο γράφτηκε ως μια αντίσταση στην εποχή μας, αλλά είναι στην πραγματικότητα ένα άρθρο της εποχής μας. Το να περνάμε τη ζωή μας συζητώντας για το πώς θα βελτιώσουμε τη ζωή μας, είναι ακριβώς η εποχή μας.
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή