Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το άγχος, η καθιστική εργασία και η καθόλου ισορροπημένη διατροφή επιδρούν σαν βόμβες στο ανθρώπινο εντερικό σύστημα και δημιουργούν μια σειρά από προβλήματα και παθήσεις, τα οποία για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μεταφράζονται σε εξαιρετικά κακή σχέση με την τουαλέτα. Ας υποθέσουμε ότι τα περισσότερα από τα παραπάνω δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε. Τι μπορούμε, ωστόσο, να κάνουμε για να μην επιτείνουμε το πρόβλημα; Ή ακόμη χειρότερα, ποια είναι τα λάθη που κάνουμε και δυσκολεύουμε τη ζωή μας και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου μας; 

 

1.

Καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων 

Σύμφωνα με την Toyia James-Stevenson, γαστρεντερολόγο, καθηγήτρια στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, οι επεξεργασμένες τροφές και οτιδήποτε βιομηχανικά συσκευασμένο είναι γεμάτο με υδατάνθρακες που ενισχύουν την προσπάθεια συντήρησης του τροφίμου. Ωστόσο, όλη αυτή η ποσότητα υδατανθράκων που καταλήγει στο έντερό μας, το βλάπτει με μία σειρά από τρόπους, που εμείς τους μεταφράζουμε ως δυσκοιλιότητα, διάρροια, φούσκωμα, πόνο στην κοιλιακή χώρα και τελικά με μακρά διαστήματα ακανόνιστων ή προβληματικών κενώσεων.  

 

2.

Αλκοόλ και καφεϊνη 

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση καφέ, ειδικά το πρωί, βοηθά την ομαλή λειτουργία του εντέρου τους. Οι επιστήμονες πάλι δεν είναι καθόλου σίγουροι γι' αυτό, ενώ ειδικά για την κατανάλωση αλκοόλ -έξω από τα επιτρεπόμενα όρια- δεν έχουν και πολλά ενθαρρυντικά να προσθέσουν. Τόσο ο καφές και τα υποκατάστατα του, όσο και τα αλκοολούχα ποτά θεωρούνται υπεύθυνα για μία σειρά παθήσεων του εντερικού συστήματος. Σύμφωνα με τον Bhavesh Shah, διευθυντή και χειρουργό του Τμήματος Γαστρεντερολογίας του Memorial Medical Center «η κατανάλωση αλκοόλ αναστέλλει την αντιδιουρητική ορμόνης (ADH) και με τον τρόπο αυτό προκαλεί διούρηση. Αυτό με τη σειρά του, οδηγεί σε αφυδάτωση, κάτι που μπορεί να κάνει ακόμη πιο έντονα τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Η καφεΐνη από την άλλη είναι ένα διεγερτικό που μπορεί να προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα, αυτό της διάρροιας, ωστόσο και πάλι δημιουργεί ταραχή και μετά από καιρό δυσκολίες σε ό,τι αφορά τη συχνότητα των κενώσεων». 

 

3.

Αποχή από κάθε είδους άσκηση / κακή στάση σώματος 

Η καθιστική ζωή και η αποχή από κάθε είδους φυσικής άσκησης επιτείνει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Ακόμη και ένα 30 λεπτά έντονου περπατήματος μέσα στη μέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά και να συμβάλλει στην καλή κατάσταση τόσο του σώματος όσο και του εντερικού συστήματος.

 

4.

Συμπληρώματα σιδήρου ή ασβεστίου 

Τα συμπληρώματα διατροφής, αλλά κυρίως ο σίδηρος ή τα χάπια ασβεστίου μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, επίσης. Σύμφωνα με την Joann Kwah,γαστρεντερολόγο και καθηγήτρια στην ιατρική σχολή Montefiore στη Νέα Υόρκη, όλα τα παραπάνω επιβραδύνουν τη λειτουργία του εντερικού συστήματος, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την επίσκεψη -αυτού που τα λαμβάνει- στην τουαλέτα. 

 

5.

Κατάχρηση αναλγητικών και άλλων φαρμάκων 

Η κατανάλωση αναλγητικών για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε μεγάλες δόσεις μπορεί να είναι επίσης πηγή του συγκεκριμένου προβλήματος. Επίσης, επιβραδύνουν τη λειτουργία του εντερικού συστήματος. 

 

6.

Χρόνια χρήση υπακτικών 

Το τελευταίο διάστημα θα έχετε παρατηρήσει την όλο και μεγαλύτερη διαφήμιση ήπιων υπακτικών που εξασφαλίζουν -σε περίπτωση παρατεταμένης δυσκολίας στις κενώσεις- την σχετικά άμεση επίσκεψη στην τουαλέτα. Ωστόσο, οι γιατροί εφιστούν την προσοχή σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αυτών των χαπιών ή σε υγρή μορφή βοηθημάτων, καθώς μετά από μεγάλο διάστημα χρήσης έχει παρατηρηθεί ότι ατροφεί η κινητικότητα του εντέρου, επιτείνοντας το πρόβλημα. Η James-Stevenson πάλι προτείνει την κατανάλωση φυσικού χυμού δαμάσκηνων σε τακτά χρονικά διαστήματα, που παρέχει το ίδιο αποτέλεσμα και χωρίς τις συνέπειες της λήψης υπακτικών. 

 

Με στοιχεία από το Prevention.com