Η Έλλη Λαμπέτη βρίσκεται εδώ και ένα εξάμηνο στο Instagram

Η Έλλη Λαμπέτη βρίσκεται εδώ και ένα εξάμηνο στο Instagram Facebook Twitter
Η Έλλη Λαμπέτη βρίσκεται εδώ και ένα εξάμηνο στο Instagram και πίσω από το λογαριασμό της δεν είναι κάποιος οικείος της.. Πηγή: ellielambeti / Instagram
0

Η Έλλη Λαμπέτη κρατά το τσιγάρο. «Μου δίνεις τη φωτιά σου;» ρωτά και κοιτά τον συνοδό της. Πιάνει τον αναπτήρα, καίει ένα δολάριο και το ανάβει από 'κει. Πρόκειται για τη διάσημη σκηνή από την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Το Τελευταίο Ψέμα».

Πέφτω πάνω στο στιγμιότυπο, σκρολάροντας στο Instagram. Το όνομα του χρήστη που το κοινοποιεί, ellielambeti. Ένας λογαριασμός με οπτικοακουστικό υλικό από τις παραστάσεις, τις ταινίες και την προσωπική ζωή της διάσημης Ελληνίδας ηθοποιού, που φεύγει από τη ζωή πριν από 35 χρόνια, σε ηλικία μόλις 57 ετών, νικημένη από τον καρκίνο.

Ήταν αντιστάρ. Δεν τα πήγαινε καθόλου καλά με το ελληνικό star system. Είχε θέμα ακόμη και με το κοινό, το οποίο το κατηγορούσε για τον τρόπο με τον οποίο επέλεγε να βλέπει εύκολα θεάματα στα θέατρα.

Η Έλλη Λαμπέτη βρίσκεται λοιπόν εδώ και ένα εξάμηνο στο Instagram και πίσω από το λογαριασμό της δεν είναι κάποιος οικείος της αλλά ο Τάσος Σταυρόπουλος, ο οποίος λατρεύει την ηθοποιό, όταν στα 23 του αρχίζει να ψάχνει άγνωστες πτυχές της ζωής της. Παίρνει, μάλιστα, τη φωνή της από τα μονόπρακτα και τις απαγγελίες ποιημάτων του Καβάφη και αρχίζει να πειραματίζεται, βάζοντάς την πάνω σε μουσικές, ακόμη και ιαπωνικές.

Γιατί, λοιπόν, επιλέγει να δημιουργήσει τον λογαριασμό της στο Instagram; «Έβλεπα παντού μια "ανεμπνευσιά". Όλοι ανέβαζαν τα ίδια και τα ίδια. Το παρακολουθούσα και στον εαυτό μου. Και μετά σκέφτηκα ''δεν θα ήταν ωραίο εκεί που ο άλλος κοιτά ένα στόρι με μια μπίρα ή έναν καφέ, να πέφτει πάνω σε μια εικόνα ή βίντεο της Έλλης Λαμπέτη;''. Έτσι, λοιπόν, το έφτιαξα».

Τον λογαριασμό τον δημιουργεί πριν από έξι μήνες κι έκτοτε ανεβάζει υλικό μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, με τους followers της σελίδας να ξεπερνούν ήδη τους τρεις χιλιάδες.Το πιο περίεργο; Οι περισσότεροι από τους ακόλουθους είναι μεταξύ 18 και 35 ετών. Υπάρχουν βεβαία και μερικοί, οι οποίοι, όπως του στέλνουν τώρα πια, είχαν την τύχη να προλάβουν να δουν μερικές από τις τελευταίες παραστάσεις της ηθοποιού στην Αθήνα.

Γιατί, όμως, την Έλλη Λαμπέτη και όχι κάποια άλλη ηθοποιό; «Ήταν πολύ δυναμική γυναίκα, έξυπνη και με φοβερή ευθύτητα. Ξέρεις τι είναι να πας στον σύζυγό σου το '53 και να του λες πως αρχίζεις να ερωτεύεσαι έναν άλλον άντρα, τον Δημήτρη Χορν; Ήθελε τρομερό θάρρος».

Με τον Δημήτρη Χορν ερωτεύονται και μένουν μαζί για έξι χρόνια. Έχουν ένα κοινό. Κανείς από τους δυο τους δεν θέλει να βλέπει τον εαυτό του στον κινηματογράφο, γι' αυτό και πρωταγωνιστούν σε ελάχιστες κινηματογραφικές δουλειές.

Για την Έλλη Λαμπέτη, η καριέρα της στον κινηματογράφο κρατά για κάτι περισσότερο από μια δεκαετία, ουσιαστικά μέχρι το 1961. Αγαπά το θέατρο, αυτόν τον αυθορμητισμό του. «Το μυστικό στο θέατρο: να είναι σα να πρωτολές τα λόγια σου, σα να μην τα έχεις ξαναπεί χθες. Πρώτη φορά, πάντα». Αυτή τη φράση χρησιμοποιεί και ο Τάσος για την περιγραφή του λογαριασμού της.

«Ήταν αντιστάρ. Δεν τα πήγαινε καθόλου καλά με το ελληνικό star system. Είχε θέμα ακόμη και με το κοινό, το οποίο το κατηγορούσε για τον τρόπο με τον οποίο επέλεγε να βλέπει εύκολα θεάματα στα θέατρα» εξηγεί ο Τάσος Σταυρόπουλος.

Η επιλεκτικότητα, όμως, στις ταινίες που πρωταγωνιστεί, κρύβει ένα μεγάλο αγκάθι για το σήμερα, σύμφωνα με τον δημιουργό της σελίδας της Έλλης Λαμπέτη στο Instagram. «Δυστυχώς δεν έχει διασωθεί πολύ υλικό από τις δουλειές της. Υπάρχουν ταινίες του Κακογιάννη που δεν διατίθενται σε DVD, αλλά και απ' αυτές που έχουν μείνει, λίγες παίζονται στην τηλεόραση. Είναι όπως πιο παλιές ηθοποιοί που όλοι ακούμε για το πόσο συγκλονιστικές ήταν, αλλά δεν μπορούμε να τις δούμε σήμερα».

View this post on Instagram

Στη φωτογραφία ο Δημήτρης Χορν και η Έλλη Λαμπέτη στο «Κυριακάτικο ξύπνημα» (1954) Ο Χορν ζήτησε από τον φίλο του Μιχάλη Κακογιάννη να γυρίσει αυτή την ταινία με στόχο να διαφημιστεί ο θεατρικός θίασος που είχε μαζί με την Έλλη Λαμπέτη και τον Γιώργο Παππά. Τα εξωτερικά γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, ενώ τα εσωτερικά στα στούντιο NAXAS, στο Κάιρο της Αιγύπτου. #ellielambeti #έλληλαμπέτη #ελληλαμπετη #δημητρηςχορν #δημήτρησχορν #dimitrishorn #greektheater #greekactors #greekactress

A post shared by Ellie Lambeti / Έλλη Λαμπέτη (@ellielambeti) on

Ο Τάσος προσπαθεί να κρατά μια συγκεκριμένη αισθητική σε κάθε νέα δημοσίευση. Την αισθητική που φαντάζεται ότι θα 'χε και η Έλλη Λαμπέτη. «Κάθομαι και σκέφτομαι καμιά φορά ''τι θα έκανε αυτή στη θέση μου; Θα έβαζε αυτή τη φωτογραφία ή όχι;''».

Η Έλλη Λαμπέτη, σύμφωνα με τον Τάσο, ο οποίος έχει διαβάσει αρκετές βιογραφίες της και δει συνεντεύξεις τόσο της ίδιας όσο και συνεργατών της, ήταν δύσκολος άνθρωπος. Εξέπεμπε έναν, κατά κάποιον τρόπο, «σνομπισμό».

«Δεν νομίζω να έτρεχες να της μιλήσεις εύκολα, αν την έβλεπες στο δρόμο. Σίγουρα αν ήταν εδώ, απέναντί μας, θα μας ψάρωνε. Μπορεί, βέβαια, εδώ που τα λέμε να τα παράταγε όλα και να πήγαινε να ζήσε στο Πήλιο μόνιμα» εξηγεί.

Αυτό είναι που εξιτάρει τελικά τον Τάσο: πώς θα συμπεριφέρονταν στην Ελλάδα του σήμερα η Έλλη Λαμπέτη, η μεγαλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός, σύμφωνα με την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Info

Μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ