Απεργία την Πρωτομαγιά

Γιατί τα μερομήνια αποτελούν μία από τις πλέον διαδεδομένες λαϊκές δοξασίες;

ΣΑΒΒΑΤΟ Γιατί τα μερομήνια αποτελούν μία από τις πλέον διαδεδομένες λαϊκές δοξασίες; Facebook Twitter
Τα λεγόμενα μερομήνια αποτελούν λαϊκό τρόπο μακροχρόνιας πρόβλεψης του καιρού που βασίζεται στην παρατήρηση των συνθηκών που επικρατούν τις πρώτες δώδεκα μέρες του Αυγούστου, οι οποίες και αποτελούν μέρες-κλειδιά.
0
portrait
Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Σεισμολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης της UNESCO και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου


ΤΙ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ
στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες; Με τι καιρό θα κάνουμε Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Αποκριές, Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα; Πώς θα σουβλίσουμε τον οβελία το φετινό Πάσχα; Και τι προβλέπουν τα μερομήνια για κάθε μήνα ή εποχή; Αναρίθμητες είναι οι φορές που έχουμε διαβάσει αυτούς τους τίτλους σε διάφορα μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται για έναν ανορθολογικό τρόπο πρόβλεψης του καιρού, ο οποίος συμβάλλει την παραπληροφόρηση, αλλά, λόγω της επίδρασης των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, έχει τεράστια απήχηση. Τα μερομήνια, σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, είναι οι δώδεκα πρώτες ημέρες του όγδοου φεγγαριού του έτους, δηλαδή του Αυγούστου. Πάρα πολλοί άνθρωποι παρακολουθούν με ζήλο τον καιρό που θα κάνει το πρώτο δωδεκαήμερο αυτού του μήνα προκειμένου να ξέρουν αν θα αντιμετωπίσουν ακραία καιρικά φαινόμενα και αναλόγως να προνοήσουν. Μάλιστα, οι θρύλοι που συνοδεύουν τα μερομήνια αναφέρουν ότι αυτές τις ημέρες δεν πρέπει να κάνεις μπάνιο στη θάλασσα, δεν επιτρέπεται να πλύνεις αλλά ούτε και να κόψεις σταφύλια και σύκα. Προφανώς, μιλάμε για μια μη επιστημονική μέθοδο, αλλά έχει ενδιαφέρον να διερευνήσουμε γιατί αυτές οι λαϊκές δοξασίες είναι τόσο διαδεδομένες.

— Κύριε Παπαδόπουλε, ξέρω ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν εμπίπτει στο επιστημονικό σας αντικείμενο καθαυτό, αλλά γνωρίζω ότι έχετε ασχοληθεί ενεργά με το συγκεκριμένο θέμα.
Όπως γνωρίζετε, η ειδικότητά μου αφορά το επιστημονικό πεδίο της σεισμολογίας και όχι της μετεωρολογίας. Παρ’ όλα αυτά, θα απαντήσω στις ερωτήσεις σας βασιζόμενος σε ορισμένες βασικές αρχές της επιστήμης, στα συμπεράσματα των ειδικών μετεωρολόγων και στη λογική. Εξάλλου, το θέμα με έχει απασχολήσει και από την άποψη της σεισμολογίας, δεδομένου ότι στη διαδρομή της ιστορίας αναπτύχθηκαν ισχυρές λαϊκές δοξασίες, δηλαδή μη επιστημονικοί τρόποι για την πρόβλεψη τόσο των σεισμών όσο και του καιρού.

Η επιστήμη, δυστυχώς, αδυνατεί να εισχωρήσει ουσιαστικά στην κοινωνία και αφήνει σημαντικό έδαφος στην παραεπιστήμη και στις απλουστευτικές προσεγγίσεις, μια μορφή των οποίων είναι και τα μερομήνια.

— Τι είναι αυτό που γνωρίζουμε για τα μερομήνια; Πώς θα τα ερμηνεύετε;
Τα λεγόμενα μερομήνια αποτελούν λαϊκό τρόπο μακροχρόνιας πρόβλεψης του καιρού που βασίζεται στην παρατήρηση των συνθηκών που επικρατούν τις πρώτες δώδεκα μέρες του Αυγούστου, οι οποίες και αποτελούν μέρες-κλειδιά. Καθεμία από αυτές υποτίθεται ότι αντιστοιχεί στους επόμενους δώδεκα μήνες, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο, που ακολουθεί.

Ερμηνεία επιστημονική δεν υπάρχει. Αυτό υποστηρίζουν οι μετεωρολόγοι, οι οποίοι βρίσκουν αβάσιμη τη δήθεν πρόβλεψη του καιρού με τα μερομήνια. Τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι πολύ σημαντικά και η όποια απάντηση δεν αντέχει στην κριτική της κοινής λογικής. Ας δούμε μερικά σχετικά ερωτήματα. Πώς είναι δυνατόν ο καιρός που παρατηρείται, για παράδειγμα, κατά την έκτη μέρα-κλειδί του Αυγούστου, να προδικάζει τον καιρό που θα παρατηρηθεί έξι μήνες μετά, δηλαδή τον επόμενο Φεβρουάριο; Σε ποια μέρα του Φεβρουαρίου αναφέρεται η πρόβλεψη; Ο καιρός θα είναι ίδιος όλες τις μέρες του Φεβρουαρίου; Και ακόμη, σε ποιον τόπο αναφέρεται η πρόβλεψη; Στον τόπο όπου παρατηρείται ο καιρός κατά τη μέρα-κλειδί ή σε ευρύτερη περιοχή; O παραλογισμός είναι προφανής.

— Πού οφείλεται η υψηλή απήχηση που έχουν στη δημόσια σφαίρα και σε πολλά μέσα ενημέρωσης;
Κατά τη γνώμη μου, τρεις είναι οι λόγοι για την υψηλή απήχηση που έχουν τέτοιες πρακτικές στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Πρώτα απ’ όλα, η έντονη επιθυμία του ανθρώπου να γνωρίζει το μέλλον γενικά. Γιατί, όμως, δεν αρκείται στις επιστημονικές προβλέψεις των μετεωρολογικών κέντρων; Απλούστατα, επειδή δεν παρέχουν μακροχρόνιες προβλέψεις, π.χ. πέραν των δύο εβδομάδων, όπως είναι αυτές που δήθεν παρέχουν οι μερομηνιάτες. Και γιατί πιστεύει ο κόσμος στα μερομήνια; Εδώ υπεισέρχεται ο δεύτερος λόγος. Η επιστήμη, δυστυχώς, αδυνατεί να εισχωρήσει ουσιαστικά στην κοινωνία και αφήνει σημαντικό έδαφος στην παραεπιστήμη και στις απλουστευτικές προσεγγίσεις, μια μορφή των οποίων είναι και τα μερομήνια. Έτσι, λοιπόν, έρχονται αρκετά ΜΜΕ, τα οποία όχι μόνο προβάλλουν τις δήθεν προβλέψεις αλλά εκλαϊκεύουν εν γένει επιστημονικά θέματα. 

— Ποιοι μύθοι έχουν καλλιεργηθεί και γιατί έχουν αντιεπιστημονική βάση όλα αυτά;
Από την αρχαιότητα έχουν αναπτυχθεί πολλοί τρόποι πρόβλεψης του μέλλοντος. Μπορούμε να θυμηθούμε την Πυθία στο περίφημο Μαντείο των Δελφών, τους άλλους μάντεις, τη μαντεία από την παρατήρηση των οστών και των εντόσθιων των ζώων, αλλά και τις διοσημίες, δηλαδή τα σημάδια της φύσης, π.χ. κομήτες που προμηνύουν σεισμούς ή άλλα καταστροφικά φαινόμενα. Στη βυζαντινή περίοδο οι δεισιδαιμονίες οι σχετικές με την πρόβλεψη του μέλλοντος έλαβαν τον χαρακτήρα επιδημίας. Μέχρι και αλευρομαντείες επινοήθηκαν. Άνθησαν ιδιαίτερα τα λεγόμενα βροντολόγια, δηλαδή κάτι παρόμοιο με τα μερομήνια, και τα σεισμολόγια, σύμφωνα με τα οποία ήταν δυνατή η πρόβλεψη των σεισμών από διάφορα σημάδια στη φύση, κυρίως από αυτά του καιρού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αυτοκράτορας, πριν εκστρατεύσει, εφοδιαζόταν με σχετικά βιβλία. Η Εκκλησία τα είχε αποκηρύξει όλα αυτά, όχι όμως επειδή ήταν αντιεπιστημονικά αλλά γιατί έρχονταν σε αντίθεση με την εκκλησιαστική πεποίθηση ότι μόνον ο Κύριος γνωρίζει τα μελλούμενα.

Όλες αυτές οι πρακτικές ήταν προφανώς αντιεπιστημονικές γιατί δεν βασίζονταν στην επιστημονική μεθοδολογία, η οποία, διαμέσου των αιώνων, έχει εγγυηθεί την πρόοδο που έχει επιτύχει η ανθρωπότητα σε όλους τους τομείς. Η μεθοδολογία βασίζεται στην παρατήρηση και στο πείραμα, στη ανάπτυξη θεωρίας που εξηγεί τις παρατηρήσεις, στην πρόβλεψη με βάση τη θεωρία, στην επαλήθευση της θεωρίας με νέες παρατηρήσεις και στην ενδεχόμενη βελτίωσή της. Είναι προφανές ότι και η δήθεν πρόβλεψη του καιρού με τα μερομήνια είναι αντιεπιστημονική.

— Θα λέγαμε ότι είναι ένα είδος λαϊκής μετεωρολογίας;
Ναι. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι τα μερομήνια αποτελούν μια λαϊκή δοξασία, δηλαδή μια πρακτική που την πιστεύει σε ευρεία κλίμακα ο μη επιστημονικός κόσμος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δοξασίες αυτές ανήκουν στη σφαίρα της λαϊκής παράδοσης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ευσταθούν και ότι δεν πρέπει να στεκόμαστε απέναντί τους με κριτική ματιά. Το ίδιο ισχύει και με τα λεγόμενα γιατροσόφια. 

— Πιστεύετε ότι τα social media έχουν ευνοήσει τη διάδοσή τους;
Δεν υπάρχει αμφιβολία. Τα social media αποτελούν ηλεκτρονικά καφενεία, όπου ο κάθε ένας ποστάρει άκριτα ό,τι του αρέσει, διαδίδοντας από μικρά διαμάντια γνώσης και αισθητικής έως ατέλειωτους όγκους σκουπιδιών.

— H Ελλάδα βρίσκεται πολλές φορές «ανοχύρωτη» απέναντι στα fake news. Το βλέπουμε πολλές φορές και με τις προγνώσεις των σεισμών. Με ποιους τρόπους μπορούμε να αμυνθούμε; 
Η είδηση σήμερα είναι ένα κατεξοχήν εμπορικό προϊόν στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Υπάρχουν οι πωλητές του και οι αγοραστές του. Οι τρόποι ελέγχου της ποιότητας του προϊόντος δεν είναι αρκετά αποτελεσματικοί. Για τους λόγους αυτούς τα fake news παράγονται και αναπαράγονται με μεγάλη ευκολία. Όσο πιο παράξενη και εντυπωσιακή είναι η «είδηση», τόσο μεγαλύτερη η επιρρέπεια στη δημιουργία fake news. Αυτό ισχύει και στις ειδήσεις που άπτονται της επιστήμης. Ο Ουμπέρτο Έκο είχε δημοσιεύσει προ ετών ένα εξαιρετικό άρθρο για το θέμα αυτό. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι η μεγαλοποίηση ενός νέου επιστημονικού ευρήματος, π.χ. μιας προτεινόμενης μεθόδου που ίσως οδηγήσει στην ίαση ορισμένων μορφών του καρκίνου στο μέλλον, και η αναγωγή του σε τελικό αποτέλεσμα που δήθεν το έχει αποδεχθεί καθολικά η επιστημονική κοινότητα και θα άμεση εφαρμογή. Και στις προγνώσεις των σεισμών το έχουμε δει αυτό, και μάλιστα με μεγάλη ένταση και διάρκεια στη χώρα μας. Για παράδειγμα, πριν από χρόνια είχαμε λάβει επιστολή από κοινοτάρχη ελληνικού χωριού στην οποία ρωτούσε: «Να αγοράσουμε κι εμείς τη συσκευή ΒΑΝ για αντισεισμική προστασία;». Λες και επρόκειτο για ξυπνητήρι. Προφανώς αυτή την εντύπωση είχε σχηματίσει ο άνθρωπος αυτός, και πολλοί άλλοι, από τον τρόπο που παρουσιαζόταν το θέμα της δήθεν πρόγνωσης των σεισμών από τα ΜΜΕ.

Πιστεύω ότι η άμυνα απέναντι στα fake news που κυκλοφορούν γύρω από πολλά επιστημονικά θέματα μπορεί να βασιστεί στην επιστημονική κατάρτιση της κοινωνίας. Δεν εννοώ να γίνουμε όλοι ερευνητές και ειδικοί αλλά να εκπαιδευτούμε στον επιστημονικό τρόπο σκέψης, ο οποίος βασίζεται στην αμφιβολία, στην επαλήθευση και στην κριτική. Εμείς, οι επιστήμονες, έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης αλλά και σημαντικό περιθώριο δράσης, ο καθένας στον τομέα του. Ας αφιερώσουμε μέρος του χρόνου μας σε δράσεις εκλαϊκευμένης επιστημονικής ενημέρωσης της κοινωνίας και καλλιέργειας του επιστημονικού τρόπου σκέψης. Έχουμε το παράδειγμα του αστροφυσικού Διονύση Σιμόπουλου. Προσωπικά, το κάνω αυτό με σύστημα από νέος επιστήμονας, με τη συγγραφή εκατοντάδων άρθρων εκλαϊκευμένης επιστήμης και με πάμπολλες ομιλίες. Τα τελευταία χρόνια παρακινώ κόσμο, έτσι έρχεται πολύς κόσμος σε ενημερωτικές επισκέψεις σε γεωλογικά ρήγματα που συνδέονται με ισχυρούς σεισμούς. Γνωρίζω ότι χρειάζεται μακροχρόνια προσπάθεια, αλλά αυτή η προσφορά στην κοινωνία αξίζει τον κόπο.

Θέματα
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπόθεση της γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου: Την σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι

Αληθινά εγκλήματα / Τη σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι: Η γυναικοκτονία της Ανθής Λινάρδου

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της άγριας γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου που αναστάτωσε, τον Ιανουάριο του 2016, τη μικρή κοινωνία του Βελβεντού Κοζάνης.
THE LIFO TEAM
Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ρώτα με ό,τι θες / Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ένιωσε να την παραβιάζουν τα media με αφορμή τη συνεργασία της με τον Manu Chao; Ποιος θα είναι ο ρόλος της στη νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη; Η ηθοποιός Κλέλια Ρένεση απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την γονιδιακή θεραπεία για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης

Ζούμε, ρε! / Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την γονιδιακή θεραπεία για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης

Με αφορμή την πρώτη διαθέσιμη γονιδιακή θεραπεία στην Eλλάδα για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης, λόγω της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας ή της συγγενούς αμαύρωσης του Leber, η Xρυσέλλα λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος, συζητούν με τη μοριακή γενετίστρια, εξειδικευμένη στην οφθαλμική γενετική, Δρ Σμαράγδα Καμακάρη.
THE LIFO TEAM
Υπόθεση Σορίν Ματέι: Το τραγικό χρονικό του μακελειού της οδού Νιόβης

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Σορίν Ματέι: Το χρονικό του μακελειού της οδού Νιόβης

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την τραγική ιστορία της οικογένειας Γκινάκη, που ένα φθινοπωρινό απόγευμα του 1998 ήρθε αντιμέτωπη, μέσα στο σπίτι της, με έναν αδίστακτο δραπέτη, το Σορίν Ματέι, ο οποίος εισέβαλε με μια χειροβομβίδα για να ξεφύγει από το μπλόκο των αστυνομικών.
THE LIFO TEAM
«Αφεσμός»: Ένα κείμενο του Γιάννη Πολιτάκη

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Αφεσμός»: Ένα κείμενο του Ελευσίνιου Γιάννη Πολιτάκη

Γεννημένος στην Ελευσίνα, ερασιτέχνης μελισσοκόμος, λογιστής, σφραγιδοποιός, πρώην ναυτικός και εργαζόμενος στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, ο Γιάννης Πολιτάκης έγραψε αυτό το κείμενο στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Oι ανήλικοι bullies κι φαύλος κύκλος της ζωής τους

Radio Lifo / Oι ανήλικοι bullies κι ο φαύλος κύκλος της ζωής τους

Στο ηχητικό ντοκιμαντέρ της Κωνσταντίνας Βούλγαρη, η Γεωργία Βαλωμένου, αρχιτεκτόνισσα, εκπαιδευτικός σε ΕΠΑΛ και μητέρα, η Κατερίνα Σπυροπούλου, χορεύτρια, μουσειολόγος (στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά) και μητέρα, και ο Τάσος Μπρεκουλάκης, δημοσιογράφος και διευθυντής της έντυπης LiFO εξηγούν και αναλύουν τις αιτίες που πυροδοτούν την έκρηξη βίας στα σημερινά παιδιά.
THE LIFO TEAM
Δανάη, τελικά είσαι nepo baby;

Ρώτα με ό,τι θες / Δανάη, τελικά είσαι nepo baby;

Αντιμετώπισε bullying στο σχολείο; Την πλήγωσε η τελευταία μιντιακή μπόρα που εκτονώθηκε πάνω της; Νιώθει ότι έχει φέρει ρηξικέλευθες αλλαγές στην ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα; Ποιο είναι το moto της ζωής της; Η Δανάη Μπάρκα απαντά στις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Πώς μπορεί ένας εργασιακός χώρος να γίνει πιο φιλόξενος για άτομα με νευροδιαφορετικότητα;

Ζούμε, ρε! / Πώς μπορεί ένας εργασιακός χώρος να γίνει πιο φιλόξενος για άτομα με νευροδιαφορετικότητα;

Θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να διασφαλιστεί ότι τα ιδιαίτερα ταλέντα των νευροδιαφορετικών ατόμων θα αναπτυχθούν σωστά σε μια επιχείρηση; Ο πρώην πολεμικός ανταποκριτής, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και Diversity Atlas EU Cultural Ambassador Μάριος Χατζηδαμιανός εξηγεί στη Χρυσέλλα Λαγαρία και τον Θοδωρή Τσάτσο τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους οι νευροδιαφορετικοί.
THE LIFO TEAM
Yπόθεση Καββαδία: H πρώτη καταδίκη για ανθρωποκτονία στα δικαστικά χρονικά χωρίς να έχει βρεθεί πτώμα

Αληθινά εγκλήματα / H πρώτη καταδίκη για γυναικοκτονία στα δικαστικά χρονικά χωρίς να έχει βρεθεί πτώμα

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση των δύο γυναικοκτονιών από τον εστιάτορα από την Κέρκυρα Σπύρο Καββαδία, ο οποίος πέρασε 22 χρόνια στη φυλακή επειδή δολοφόνησε τις δύο γυναίκες της ζωής του.
THE LIFO TEAM