Αρκαλοχώρι: Οι ξεχασμένοι σεισμόπληκτοι

Αρκαλοχώρι: Οι ξεχασμένοι σεισμόπληκτοι Facebook Twitter
Οι άδειες επισκευής των περιουσιών παραμένουν ακόμη ζητούμενο, ενώ χιλιάδες κάτοικοι πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσουν να ξαναγυρίσουν στα σπίτια τους. Φωτo αρχείου: Vaso Kaliafentaki / SOOC (2021)
0

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ στην αποκατάσταση των περιουσιών τους αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου. Μερικοί μάλιστα βρέθηκαν αντιμέτωποι και με κατασχέσεις λογαριασμών, στους οποίους κατατέθηκε η κρατική βοήθεια για τις επισκευές και τις ανακατασκευές των σπιτιών τους. Κάποιοι άλλοι πάλι κινδυνεύουν να χάσουν τις μισογκρεμισμένες περιουσίες τους σε πλειστηριασμούς, όπως καταγγέλλεται.  

Δεν κατεδαφίζονται τα ετοιμόρροπα

Περίπου 3.500 χιλιάδες πολίτες έχουν εγκαταλείψει στα σπίτια τους στο Αρκαλοχώρι για να ζήσουν σε άλλες περιοχές, λέει στη LiFO o Κώστας Γκαντάτσιος, πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων του δήμου Μίνωα Πεδιάδας «Ελπίδα». Δεκαοκτώ μήνες μετά τον σεισμό, άλλα 700 άτομα ζουν ακόμη σε κοντέινερ. 

Οι 650 μαθητές δύο δημοτικών σχολείων και ενός γυμνασίου κάνουν μάθημα επίσης σε λυόμενους οικίσκους και κινδυνεύουν, όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι που κινούνται μέσα στην κωμόπολη του Αρκαλοχωρίου, από τα 1.000 περίπου ετοιμόρροπα κτίρια του σεισμού, από τα οποία έχουν κατεδαφιστεί μόνο τα 17. 

Ο ίδιος μας εξηγεί ότι οι βροχοπτώσεις και τα χιόνια την περίοδο του χειμώνα «αύξησαν εκθετικά τον κίνδυνο επιπλέον καταπτώσεων και θέτουν σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τους διερχόμενους και τις όμορες ιδιοκτησίες». 

Τα στοιχεία των κατατεθεισών αιτήσεων δείχνουν ότι η διαδικασία εξελίσσεται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς. Σε σύνολο λοιπόν 8.000 φακέλων, είχαν κατατεθεί μέχρι πριν από δέκα μέρες 1.200 φάκελοι και εγκρίθηκαν μόλις 7!

Πρόβλημα με τον αμίαντο

Από την καθυστέρηση κατεδάφισης των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων δημιουργείται ένα ακόμη σοβαρότατο ζήτημα. Στις καπνοδόχους και στις στέγες των πληγέντων κτιρίων υπάρχει αμίαντος, κάτι που είχε επισημάνει με ανακοίνωσή του από τον περασμένο Νοέμβρη το ΤΕΕ (τμήμα Ανατολικής Κρήτης), ζητώντας να γίνει η αποψίλωση αμιάντου από εξειδικευμένα συνεργεία. Προς το παρόν όμως δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα. 

Αρκαλοχώρι: Οι ξεχασμένοι σεισμόπληκτοι Facebook Twitter
Έχουν περάσει 18 μήνες από τους καταστροφικούς σεισμούς στον δήμο Μίνωα Πεδιάδας με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι και η περιοχή ακόμα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της.

Κατασχέσεις

«Δυστυχώς, πέρα από τις πρώτες κινήσεις που είχαν γίνει, εδώ και 18 μήνες τίποτα δεν έχει προχωρήσει», λέει ο κ. Γκαντάτσιος. Αναφέρει ακόμη ότι πρόσφατα κατασχέθηκε για φορολογικές οφειλές από τους λογαριασμούς κάποιων σεισμόπληκτων του Αρκαλοχωρίου το ποσό της κρατικής αρωγής, που αφορά τη στεγαστική συνδρομή για επισκευές και ανακατασκευές κτιρίων.

«Το ποσό αυτό είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο βάσει του Ν.4797/21», λέει. Επίσης περίπου το 30% των δικαιούχων δεν έχει λάβει ακόμη αυτό το ποσό της κρατικής αποζημίωσης που αφορά την οικοσκευή. Πρόκειται για το επίδομα που δίνεται για την κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών που όλοι οι πληγέντες δικαιούνται, ανεξαρτήτως της έκτασης της ζημιάς που έχει υποστεί η κατοικία τους. 

Πλειστηριασμοί

Εκτός από τις κατασχέσεις των χρηματικών ποσών για τα οποία δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα για όλες τις περιπτώσεις αποδέσμευση και επιστροφή χρημάτων, κάποιοι σεισμόπληκτοι πολίτες της περιοχής βρίσκονται αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό των σπιτιών ή της επαγγελματικής τους στέγης. 

Πρόσφατα, όπως εξηγεί ο κ. Γκαντάτσιος, ο σύλλογος που εκπροσωπεί έκανε μετά από καταγγελίες σεισμόπληκτων κατοίκων έρευνα στο Υποθηκοφυλακείο Αρκαλοχωρίου: «Διαπιστώσαμε ότι έχουν καταχωρηθεί 12 κατασχέσεις ακινήτων σε κτηματικές περιφέρειες του δήμου Μινώα Πεδιάδας και του δήμου Αρχανών Αστερουσίων. Δεν μπορεί να γίνονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί σε ακίνητα που βρίσκονται σε σεισμόπληκτες περιοχές, οι οποίες δεν έχουν ακόμη ορθοποδήσει, όπως συμβαίνει στο Αρκαλοχώρι, το οποίο εδώ και 18 μήνες βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Δεν είπα να καλύψουμε τους μπαταχτσήδες και τους κακοπληρωτές, αλλά εδώ οι άνθρωποι δεν φταίνε που δεν έχουν να πληρώσουν. Υπάρχουν επαγγελματίες που ακόμη δεν έχουν καταφέρει να ανοίξουν τα καταστήματά τους». 

Αρκαλοχώρι: Οι ξεχασμένοι σεισμόπληκτοι Facebook Twitter
Δεκαοκτώ μήνες μετά τον σεισμό, 700 άτομα ζουν ακόμη σε κοντέινερ. 

Απελπιστικά αργοί οι ρυθμοί των εγκρίσεων για τις επισκευές των σπιτιών

Σε οκτώ χιλιάδες ανέρχονται οι σεισμόπληκτοι οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν φακέλους για να λάβουν την κρατική χρηματοδότηση που αφορά την επισκευή ή την κατασκευή των ακινήτων τους, που υπέστησαν ζημιά ή ολική καταστροφή από τον ισοπεδωτικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου του 2021 στην περιοχή του δήμου Μίνωα Πεδιάδας.

Τα στοιχεία των κατατεθεισών αιτήσεων δείχνουν ότι η διαδικασία εξελίσσεται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς. Σε σύνολο λοιπόν 8.000 φακέλων, είχαν κατατεθεί μέχρι πριν από δέκα μέρες 1.200 φάκελοι και εγκρίθηκαν μόλις 7! Ο κύριος λόγος που η διαδικασία εξελίσσεται με τόσο απελπιστικά αργό ρυθμό οφείλεται στη γραφειοκρατία και στο κόστος της διαδικασίας –καθώς το κόστος υποβολής φακέλου ξεκινάει από τα 1.200 ευρώ– και βεβαίως στο λιγοστό προσωπικό των μηχανικών που καλούνται να κάνουν αυτοψίες και να εξετάσουν τους φακέλους.

Αρκαλοχώρι: Οι ξεχασμένοι σεισμόπληκτοι Facebook Twitter
Δεν μπορεί να γίνονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί σε ακίνητα που βρίσκονται σε σεισμόπληκτες περιοχές, οι οποίες δεν έχουν ακόμη ορθοποδήσει, όπως συμβαίνει στο Αρκαλοχώρι, το οποίο εδώ και 18 μήνες βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Φωτ.: Vaso Kaliafentaki / SOOC

Χάσμα στις τιμές

Εκείνο που αποθαρρύνει επίσης τους κατοίκους είναι το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των τιμών της αγοράς και του τιμολογίου στεγαστικής συνδρομής. Για όσους καταφέρουν να καταθέσουν τον φάκελο, όταν και όποτε αυτός εγκριθεί, το κράτος θα χρηματοδοτήσει το 80% του ποσού που θα τους δοθεί για να ανακατασκευάσουν το ακίνητό τους και το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί μέσω άτοκου δανείου.

Εδώ όμως δημιουργούνται δύο ζητήματα, όπως μας εξηγεί ο κ. Γκαντάτσιος. Το τιμολόγιο εργασιών της στεγαστικής συνδρομής έχει τιμές του 2011, όταν σήμερα το κόστος κατασκευής ανά τετραγωνικό έχει εκτιναχτεί λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Επιπλέον, το γεγονός ότι οι σεισμόπληκτοι δικαιούνται άτοκο δάνειο δεν σημαίνει αυτομάτως ότι οι τράπεζες θα το χορηγήσουν. Διότι θα προχωρήσουν τη διαδικασία με τραπεζικούς όρους. Αν δηλαδή κάποιος χρωστάει ή έχει άλλο δάνειο, δεν θα του δώσουν το άτοκο δάνειο. Μας λέει ακόμη ότι η αναπροσαρμογή των τιμών για τη στεγαστική συνδρομή, που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ουσιαστικά ήταν γράμμα κενό.

«Από τις 169 εργασίες που μπήκαν στο νέο τιμολόγιο για τη στεγαστική συνδρομή, οι αυξήσεις ήταν μηδαμινές. Αύξηση 100% δόθηκε για την αναβάθμιση των WC των ξενοδοχείων. Εδώ στο Αρκαλοχώρι δεν έχουμε ούτε ένα ξενοδοχείο», λέει. 

Έχουν περάσει 18 μήνες από τους καταστροφικούς σεισμούς στον δήμο Μίνωα Πεδιάδας με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι και η περιοχή ακόμα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της.

Οι άδειες επισκευής των περιουσιών παραμένουν ακόμη ζητούμενο, ενώ χιλιάδες κάτοικοι πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσουν να ξαναγυρίσουν στα σπίτια τους. Παράλληλα, δημιουργούνται και νέα προβλήματα, όπως οι δεσμεύσεις λογαριασμών στα χρήματα της αρωγής, οι κατασχέσεις, η πενιχρή αναπροσαρμογή του τιμολογίου εργασιών και η αργή πρόοδος των κατεδαφίσεων.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο φιλική είναι η γειτονιά της Κυψέλης για τα άτομα με αναπηρία;

Ζούμε, ρε! / Πόσο φιλική είναι η γειτονιά της Κυψέλης για τα άτομα με αναπηρία;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τη σκηνοθέτιδα και σεναριογράφο Νάνσυ Σπετσιώτη, κάτοικο της περιοχής, η οποία καταγράφει την προσβασιμότητα της Φωκίωνος Νέγρη και άλλων γειτονικών δρόμων για τα άτομα με αναπηρία.
THE LIFO TEAM
Σκληρές Αλήθειες

Άρης Δημοκίδης / 10 Σκληρές Αλήθειες που σοκάρουν μέχρι σήμερα

Αδυσώπητοι εγκληματίες και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, δολοφόνοι που παρίσταναν τους αθώους, παράξενες εξαφανίσεις και σοκαριστικές αποκαλύψεις σε 10 ηχητικά ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη που φωτίζουν ξανά πολύκροτες υποθέσεις.
THE LIFO TEAM
O παιδοκτόνος της Αιτωλοακαρνανίας: Η άγνωστη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη

Αληθινά εγκλήματα / O παιδοκτόνος της Αιτωλοακαρνανίας: Η άγνωστη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ξεχασμένη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη στην Ελλάδα, που στήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα δύο μήνες πριν από τον Βασίλη Λυμπέρη, το 1972.
Υπάρχουν μυστικά για να πετύχεις στις Πανελλήνιες;

Ζωή στα καλύτερά της / Υπάρχουν μυστικά για να πετύχεις στις Πανελλήνιες;

Mια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου για το πώς μπορούν οι έφηβοι να διαχειριστούν καλύτερα το άγχος τους και να αναπτύξουν στρατηγικές μελέτης την περίοδο των Πανελληνίων, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
«Το να λες “σε φτάνω στα όριά σου για το καλό σου” είναι κακοποιητικό»

Lifo Videos / «Το να λες “σε φτάνω στα όριά σου για το καλό σου” είναι κακοποιητικό»

Η ηθοποιός Ελεάνα Στραβοδήμου μιλά για την πορεία της από τη θεατρική ομάδα του πανεπιστημίου μέχρι την τηλεόραση, για τα όρια που χρειάστηκε να θέσει, τις κακοποιητικές συμπεριφορές που αντιμετώπισε και την ανάγκη για αυτοπροστασία που καλλιέργησε.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ο Αναγνώστης Καβάφης (Μέρος Β’)

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο αναγνώστης Καβάφης (Μέρος Β’)

Πώς το αρχείο υποδεικνύει τα αναγνώσματα του ποιητή. Η προσωπική του βιβλιοθήκη, τα ενδιαφέροντά του, η ανάγνωση στην ποίηση του Καβάφη και η θέση του στην «Ιστορία της Ανάγνωσης». Μια συζήτηση με τον Γιάννη Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο της σειράς podcasts «Ο Καβάφης ανάμεσά μας» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Αρχείο Καβάφη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ο δαίμονας του τραυλισμού δεν φεύγει ποτέ – αλλά στη σκηνή σωπαίνει»

Lifo Videos / «Ο δαίμονας του τραυλισμού δεν φεύγει ποτέ – αλλά στη σκηνή σωπαίνει»

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας Στέφανος Κακαβούλης μιλά για το τραύλισμα που τον σημάδεψε από παιδί, το bullying και την απομόνωση που βίωσε, και για το πώς η υποκριτική τον απελευθέρωσε, βοηθώντας τον να το ξεπεράσει.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Υπόθεση Γερωνυμάκη: Ο δικηγόρος από την Κρήτη που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της γυναίκας του και της πεθεράς του

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Γερωνυμάκη: Ποιος σκότωσε τη γυναίκα και την πεθερά του δικηγόρου από την Κρήτη;

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται το θρίλερ της διπλής δολοφονίας της συζύγου και της πεθεράς γνωστού δικηγόρου, που συγκλόνισε και δίχασε την τοπική κοινωνία του Ηρακλείου το φθινόπωρο του 1996.
Η σκληρή αλήθεια για τον Στράτο Διονυσίου

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τον Στράτο Διονυσίου

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την συναρπαστική, κινηματογραφική ζωή του αμφιλεγόμενου τραγουδιστή και την προσπάθειά του, μέσα από συνεχείς περιπέτειες, να παραμείνει στην κορυφή
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Μπορεί η Αθήνα να λύσει το κυκλοφοριακό;

Αθήνα / Μπορεί η Αθήνα να λύσει το κυκλοφοριακό;

Ποιοι είναι οι μύθοι και οι αλήθειες γύρω από το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας και πόσο σωτήριο μπορεί να είναι το όριο των 30 χιλιομέτρων; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον συγκοινωνιολόγο, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιώργο Γιαννή για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Αθηναίοι.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παίζουν video games τα τυφλά άτομα;

Ζούμε, ρε! / Παίζουν video games τα τυφλά άτομα;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συνομιλούν με τον τυφλό gamer Μιχάλη Αλεξίου, ο οποίος μοιράζεται την εμπειρία του και ρίχνει φως στις προκλήσεις και τις προοπτικές που υπάρχουν για μια κοινότητα παικτών που μέχρι πρόσφατα έμενε στο περιθώριο.
THE LIFO TEAM
«Αν έχω αληθινούς φίλους; Ρώτα με ένα λεπτό πριν πεθάνω»

Lifo Videos / «Αν έχω αληθινούς φίλους; Ρώτα με ένα λεπτό πριν πεθάνω»

Ο Monozim, κατά κόσμον Ορέστης Μπαρσάκης, μιλά για τους δύο άξονες της δημιουργίας του –τη μουσική και το animation– και τη μοναχική πορεία που ακολουθεί, για τη δυσπιστία του απέναντι στις δισκογραφικές, καθώς και για τη δυσκολία βαθιάς σύνδεσης με τους ανθρώπους γύρω του.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ο «δράκος της Θράκης»: Mια υπόθεση που έμεινε στο σκοτάδι

Αληθινά εγκλήματα / Ο «δράκος της Θράκης»: Mια υπόθεση που έμεινε για πάντα στο σκοτάδι

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ιστορία του ανθρώπου που για τουλάχιστον δύο χρόνια, στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και αρχές του ’90, σκόρπιζε τον τρόμο και τον θάνατο στη βόρεια Ελλάδα, κατά μήκος του οδικού άξονα Καβάλα–Έβρος. Του ψυχρού δολοφόνου που, παρά το ανθρωποκυνηγητό από όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, παρέμεινε ασύλληπτος.
«Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Lifo Videos / «Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Υιοθετήθηκε στα 5 της χρόνια, διαγνώστηκε με το σπάνιο σύνδρομο stiff person και κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, χρυσή παραολυμπιονίκης στο Παρίσι, μιλά για την έλλειψη αναγνώρισης και την απογοητευτική υποδοχή μετά το μετάλλιο: «Κανείς δεν ήταν εκεί να με χειροκροτήσει».
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ