ADVERTORIAL

Οι παραλίες που κουβαλάω μέσα μου

 

Ένα από τα πράγματα που έχουν αλλάξει στις καλοκαιρινές μου διακοπές (μεταξύ πολλών άλλων) είναι οι εκτυπωμένες φωτογραφίες. Εκείνες οι μισοκαμμένες ερασιτεχνικές φωτογραφίες που είχες τραβήξει ή σε είχαν τραβήξει χωρίς να βλέπεις ακριβώς πώς φαίνεσαι, αν έχεις πάρει πόζα που να “γράφει” ή αν τα μαλλιά σου είναι ok… Εκείνες οι φωτογραφίες που στην ψηφιακή εποχή που ζούμε έχουν την αξία της polaroid και οι οποίες δεν βρίσκονται σε κάποιο άλλο ηλεκτρονικό αρχείο παρά μόνο σε αυτό το ξεχασμένο κουτί που κάπου έχεις καταχωνιάσει και το ξεθάβεις μια φορά στο τόσο για να θυμηθείς τι έχει μέσα.

 

Κι εκεί βρίσκεις αυτές τις ανακατωμένες αναμνήσεις από τις διακοπές των περασμένων ετών όπου στέκεσαι με ένα ποτήρι Nescafé Frappé στο χέρι, στην παραλία του Καλαδί στα Κύθηρα ή στον Μύρτο της Κεφαλονιάς ή στα Λειβαδάκια στη Σέριφο σε διαφορετική κάθε φορά φάση και ενίοτε και με διαφορετική παρέα...

 

Οι παραλίες που κουβαλάω μέσα μου

 

Έπεσα πάνω σε αυτό το κουτί με τις τυπωμένες (και ελαφρώς αποχρωματισμένες) αναμνήσεις πρόσφατα και θυμήθηκα τον ποδαρόδρομο για να κατέβουμε στο Καλαδί, μία από τις ωραιότερες παραλίες στις οποίες έχω πάει... Όπως οτιδήποτε πολύτιμο που θέλει κόπο για να το αποκτήσεις, έτσι κι αυτό το σημείο των Κυθήρων σε καλούσε να περπατήσεις μέσα στον ήλιο σε μια κατάβαση απαιτητική (η σαγιονάρα την έκανε ακόμα πιο δύσκολη) για να βρεθείς μπροστά σε μια φυσική ομορφιά που αποζημιώνει για όλη την κούραση και φυσικά σε κρατάει κοντά της για ώρες. Ευτυχώς που είχαμε φροντίσει να έχουμε μαζί μας τον απαραίτητο εξοπλισμό: πετσέτες, ομπρέλα, παγωμένο νερό και σέικερ με Nescafé Frappé για να απολαύσουμε μια από τις πιο ωραίες μέρες καλοκαιρινών διακοπών που μπορώ να θυμηθώ.

 

Κι όταν ξεκινάς να θυμάσαι τέτοιες στιγμές, τότε δεν υπάρχει τελειωμός... Είναι σαν να ανοίγεις και μέσα σου το καταχωνιασμένο κουτί και να πηγαίνεις ακόμα πιο πίσω στα φοιτητικά χρόνια και τις διακοπές στον Μύρτο με όλη την παρέα εκείνης της περιόδου. Ό,τι κι αν έχεις ακούσει, ό,τι κι αν έχεις δει σε φωτογραφία ή στην τηλεόραση, τίποτα δεν συγκρίνεται με το πραγματικό συναίσθημα που σου προκαλεί το γαλάζιο της θάλασσας του Μύρτου. Θυμάμαι την χαρά που κάναμε σαν να ήμασταν μικρά παιδιά κάθε φορά που έσκαγε το κύμα στα πόδια μας και την πατέντα ενός φίλου, του Κωνσταντίνου, που χρησιμοποιώντας ένα πλαστικό κουβαδάκι και παγάκια διατηρούσε παγωμένα τα ποτήρια με το Nescafé Frappé, σήμα κατατεθέν της καλοκαιρινών μας διακοπών και ίσως το μοναδικό στοιχείο που έμεινε σταθερό μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια.

 

Οι παραλίες που κουβαλάω μέσα μου

 

Στις πιο πρόσφατες διακοπές στο κάμπινγκ της Σερίφου, οι φωτογραφίες (που είναι πλέον ψηφιακές) περιλαμβάνουν και δυο πιτσιρίκια... Τις βάζω δίπλα σε εκείνες που είχα βγάλει στο ίδιο σημείο, πριν χρόνια παρέα με τις δυο κολλητές μου... Η υπέροχη παραλία Λειβαδάκια φαίνεται ίδια και εγώ κάπου ανάμεσα στα αρμυρίκια ποζάρω με χαρά κρατώντας στη μια περίπτωση αγκαλία τις φίλες μου και στην άλλη... τα παιδιά μου. Χωμένο στην άμμο ένα Nescafé Frappé σε διαφορετικό ποτήρι πλέον, αλλά με την ίδια γεύση που χαρακτηρίζει τα καλοκαίρια μας.

 

 

Οι προορισμοί άλλαξαν, οι παρέες επίσης και φυσικά εμείς που δεν είμαστε οι ίδιοι πλέον, αλλά αυτή η γεύση παρέμεινε κομμάτι αναπόσπαστο των καλοκαιρινών αναμνήσεων και των φωτογραφιών που είναι εκεί για να μας θυμίζουν κάποιες σταθερές αξίες. Κι όλα αυτά χάρη σε εκείνον που πριν 60 χρόνια με ένα σέϊκερ, λίγα παγάκια και ένα καλαμάκι άλλαξε για πάντα τα καλοκαίρια μας!