0
NOWNESS

Βιτόριο Στοράρο: Ένας ζωντανός θρύλος του σινεμά

Γνωστός για τη δουλειά του στις ταινίες «Αποκάλυψη τώρα» και «Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας», ο Βιτόριο Στοράρο υπήρξε συνεργάτης του Μπερτολούτσι, του Κόπολα και του Γουόρεν Μπίτι αλλά και υποστηρικτής του όρου «κινηματογραφιστής» αντί του «διευθυντής φωτογραφίας».

Αυτό το εξαιρετικό βίντεο-πορτρέτο του Στοράρο δείχνει πώς αυτός ο ασυμβίβαστος δημιουργός βλέπει τον κόσμο.

«Ο Στόραρο είναι ένας ζωντανός μύθος. Το έργο του είναι εμπνευσμένο από τη θεωρία των χρωμάτων του Johann Wolfgang von Goethe, που εστιάζει στην ψυχολογική επίδραση των χρωμάτων και την επιρροή που έχουν στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματά μας», λένε οι δημιουργοί αυτού του βίντεο, η κολεκτίβα 1985 που έχει σαν βάση το Μπουένος Άιρες.

Για τον βραβευμένο κινηματογραφιστή ο ρόλος της φωτοσκίασης και των χρωμάτων αποτελούν βασικά συστατικά της κινηματογραφικής διαδικασίας.

Όπως είχε παρατηρήσει ο ίδιος ο Στοράρο μετά από χρόνια μελέτης της τεχνολογίας του κινηματογράφου, καθοριστικής σημασίας υπήρξε ένας πίνακας του Caravaggio –του καλλιτέχνη του «κιαροσκούρο», του ιταλικού όρου που χρησιμοποιείται στη ζωγραφική για να περιγραφεί η χρήση έντονων αντιθέσεων μεταξύ φωτεινών και σκοτεινών ή φωτοσκιασμένων σημείων ενός πίνακα–, καθώς ήταν εκείνος που τον έκανε να κατανοήσει την τέχνη της σύνθεσης.

@Nowness 

Nowness

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ