0
LIFO PICKS

Ο λιγνίτης «διχάζει» την Ελλάδα

Τέσσερις παλιές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με καύση άνθρακα καταστρέφουν το τοπίο στην Ελλάδα. Ο άνθρακας που κάποτε έφερε την ευημερία και την ενέργεια στη βόρεια Ελλάδα σήμερα διχάζει μια και οι αρνητικές συνέπειες της εν λόγω βιομηχανίας γίνονται όλο και πιο εμφανείς.


Το χωριό Ακρίνη στη Κοζάνη έχει περικυκλωθεί από ορυχεία λιγνίτη και αποθέσεις τέφρας. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα κοντινά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας κάνουν τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν. Οι ημιδημόσιοι οργανισμοί αγόρασαν τα χωράφια των χωρικών και υποσχέθηκαν να τα επανεγκαταστήσουν, αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν της συμφωνίας. Επειδή τελικά δεν υπήρχε λιγνίτης κάτω από το χωριό, τόσο η επανεγκατάσταση όσο και η αποζημίωση απέτυχαν να υλοποιηθούν.

Αυτό το ντοκιμαντέρ εξετάζει την απελπιστική κατάσταση όσων επηρεάζονται. Ο Νίκος Βοριατζίδης είναι 54 ετών. Ανατρέφει τρία παιδιά και βρίσκεται σε απόγνωση. Ο Απόστολος Καλλιανίδης, 33 ετών, πατέρας δύο παιδιών, δεν βλέπει κανένα μέλλον για τον εαυτό του. Ένας ανθρακωρύχος τρίτης γενιάς, λέει: «Το χωριό μου, ο Κλείτος, ήταν κάποτε εδώ. Γεμίζω με δυναμίτη τα χώματα πάνω στα οποία ο παππούς μου κάποτε έσπερνε και καλλιεργούσε. Όμως χωρίς το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, θα ήμουν άνεργος».

Πηγή: DW Documentary

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ