0
LIFO PICKS

To υστερικό κορίτσι

Η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε στην ακύρωση πολλών εκδηλώσεων αυτή την άνοιξη. Μεταξύ αυτών ήταν και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου SXSW 2020 το οποίο ήταν προγραμματισμένο για να γίνει την τελευταία εβδομάδα του Μάρτη. Για τον λόγο αυτό οι New York Times προβάλλουν στο σάιτ τους επιλεγμένες ταινίες του φεστιβάλ τις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε από την ασφάλεια του σπιτιού σας. Το Hysterical Girl είναι ένα σύντομο ντοκιμαντέρ γραμμένο και σκηνοθετημένο από την Kate Novack.

Το 1900, ο Σίγκμουντ Φρόιντ άρχισε να κάνει συνεδρίες με ένα 17χρονο κορίτσι που ονόμασε «Ντόρα» Οι γονείς την έστειλαν στον Φρόιντ για θεραπεία αφού η Ντόρα κατηγόρησε έναν οικογενειακό φίλο για σεξουαλική παρενόχληση. Οι συνεδρίες του Φρόιντ με τη Ντόρα ήταν το μόνο σημαντικό ιστορικό περιπτώσεων που δημοσίευσε για γυναίκα ασθενή και ήταν μια από τα πέντε ιστορικά ασθενείας, που ανέλυσε συνολικά ο Φρόιντ.

Συνδυάζοντας κομμάτια από το δημοσιευμένο κείμενό του μαζί με στιγμιότυπα από τα μίντια, τον κινηματογράφο ακόμα και ακροάσεις του Κογκρέσου μαζί με μια σεναριοποιημένη έκδοση ειπωμένη από την μεριά της Ντόρα, το Hysterical Girl επανεξετάζει αυτήν την περίπτωση ορόσημο για την ψυχολογία και την απήχηση που είχε η «θεωρία της υστερίας» του Φρόιντ στην pop κουλτούρα από τον περασμένο αιώνα και μέχρι σήμερα. Το δυσάρεστο συμπέρασμα είναι ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα.

Πηγή: New York Times

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ