Θα γίνει τελικά το ριάλιτι Big Brother στον Πλανήτη Άρη;

 

Τι γίνεται με την αποστολή Mars One που θα «έβαζε» τον άνθρωπο στον Κόκκινο Πλανήτη μέχρι το 2024;


Το Μάιο του 2012, ο Ολλανδός επιχειρηματίας Bas Lansdorp παρουσίασε το project "Mars One", με τη δήλωση ότι «Η εγκατάσταση του ανθρώπου στον Άρη είναι το επόμενο μεγάλο βήμα για το ανθρώπινο είδος. Η εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος απ' την ενωμένη ανθρωπότητα θα μας φέρει όλους πιο κοντά».

 

Θα γίνει τελικά το ριάλιτι Big Brother στον Πλανήτη Άρη;
Γραφιστική απεικόνιση: Πώς θα είναι τα καταλύματα

 

Θα γίνει τελικά το ριάλιτι Big Brother στον Πλανήτη Άρη;
Γραφιστική απεικόνιση: Το εσωτερικό των καταλυμάτων


Δύο χρόνια αργότερα βγήκαν στην επιφάνεια θεμελιώδη ελαττώματα του εγχειρήματος από την Αυστραλιανή συγγραφέα και ερευνήτρια Elmo Keep, η οποία δημοσίευσε τα ευρήματά της σε κείμενο με τον τίτλο " All Dressed Up for Mars and Nowhere to Go". Η Keep καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «Ο Mars One δεν φαίνεται με κανένα τρόπο να πληρεί τις προϋποθέσεις για να φέρει εις πέρας την πιο μεγάλη, πολυσύνθετη και επικίνδυνη εξερευνητική αποστολή της ανθρώπινης ιστορίας».


Μάλιστα, τον περασμένο μήνα, ερευνητές από το Massachusetts Institute of Technology αποκάλυψαν πως κάθε επανδρωμένη αποστολή του Mars One στον Άρη, θα είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του πληρώματος μέσα σε 68 ημέρες.

 

Θα γίνει τελικά το ριάλιτι Big Brother στον Πλανήτη Άρη;

 

 

Κάποια από τα ευρήματα της Keep ήταν τα εξής:


1.

Ο Lansdorp ισχυρίστηκε ότι το εγχείρημα θα κόστιζε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα νούμερο που σύμφωνα με την Keep «είναι δεκάδες, εάν όχι εκατοντάδες, δισεκατομμύρια δολάρια μικρότερο, από κάθε πρόταση επανδρωμένης αποστολής στον Άρη που έχει κάνει μέχρι σήμερα η NASA». Ο Lansdorp απαντά πως «Αρχικά, ο Mars One είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός, χωρίς πολιτικές υποχρεώσεις, κάτι που σημαίνει πως έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε τον καλύτερο προμηθευτή, με την καλύτερη τιμή. Στη NASA έχουν το εξής πρόβλημα: εάν θελήσουν να διεξάγουν μια αποστολή όπως ο Curiosity Rover, κάθε συνεργάτης οφείλει να προέρχεται από διαφορετική πολιτεία, διότι εφόσον όλες οι πολιτείες συνεισφέρουν οικονομικά στον οργανισμό, θέλουν με κάποιο τρόπο τα λεφτά τους πίσω. Με τον Mars One δεν αντιμετωπίζουμε ένα τέτοιο πρόβλημα». Το σχέδιο ήταν το απαραίτητο ποσό για τον Mars One να συγκεντρωθεί μέσω crowd-funding και διαφημίσεων. Όταν η αποκάλυψη της Keep βγήκε στην επιφάνεια, το project είχε συγκεντρώσει μόλις 633.440 δολάρια από δωρεές, ούτε το 0,5% του συνολικού ποσού. Σύμφωνα με τον Lansdorp «αυτή τη στιγμή, ο Mars One χρηματοδοτείται από επενδυτές και δωρεές από όλο τον κόσμο, καθώς και από μικρότερης κλίμακας σπόνσορες, οι οποίοι μας βοηθούν. Είμαστε σε διαπραγματέυσεις με ορισμένες πολύ μεγάλες εταιρείες».

 

 

2.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του Mars One, η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι πάνω από 200.000 άνθρωποι είχαν ήδη κάνει αίτηση για την αποστολή. Παρ' όλα αυτά, αποκαλύφθηκε πρόσφατα από τον Norbert Kraft, επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο του εγχειρήματος, ότι ο ίδιος διάβασε μόνο 80.000 αιτήσεις. Επιπλέον, υπήρξαν ακόμα 2.782 αιτήσεις σε μορφή βίντεο, οι οποίες ανέβηκαν απευθείας στην ιστοσελίδα του Mars One.

 

 

3.

Μία υπηρεσία διαστημικών μεταφορών με την επωνυμία SpaceX είναι καταχωρημένη στην ιστοσελίδα του Mars One ως μία εκ των προμηθευτών, με τη δήλωση «Ο Mars One ανυπομονεί να χρησιμοποιήσει τον SpaceX Falcon Heavy, μία αναβαθμισμένη έκδοση του Falcon 9 που χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή η SpaceX. Ο Falcon Heavy είναι έτοιμος να υποβληθεί σε κάθε απαραίτητη δοκιμή πτήσης μέσα στο 2014, προκειμένου να υπάρξει άπλετος χρόνος για βελτιώσεις». Παρ' όλα αυτά, η Keep ανακάλυψε ότι μέχρι τώρα δεν έχει υπογραφεί κανένα συμβόλαιο μεταξύ της Mars One και της SpaceX.

 

 

4.

Χωρίς διαστημόπλοιο δεν υπάρχει τρόπος να επιλεχθούν οι τελικοί υποψήφιοι για την αποστολή. Η Keep, που μίλησε με τον αστροναύτη Chris Hadfield, εξηγεί: «Εάν δεν είναι διαθέσιμες οι προδιαγραφές του διαστημοπλοίου που θα μεταφέρει το πλήρωμα, εάν δεν γνωρίζεις τις διαστάσεις στις οποίες θα ταξιδέψει ο κόσμος, δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσεις τη διαλογή των ανθρώπων που θα ζήσουν και θα εργαστούν μέσα σε αυτό».

 

 

5.

Το εγχείρημα του Mars One βασίζεται στο ότι η διαδικασία των αιτήσεων, της εκπαίδευσης και η ίδια η αποστολή θα αποτελούν μέρος ενός τηλεοπτικού reality show. Οι δημιουργοί του Big Brother, η εταιρεία Endemol, έχουν επιβεβαιωθεί ως οι επίσημοι συνεργάτες για την κυκλοφορία του project, όμως ο υπεύθυνος για τις δημόσιες σχέσης της εταιρείας δήλωσε στην Keep πως «Οι διαδικασίες βρίσκονται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο και δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες από ότι αναφέρθηκε στο δελτίο τύπου». Επιπλέον, μέχρι στιγμής κανένα κανάλι δεν έχει αγοράσει το show.

 

Ο ιδρυτής του Mars One απέρριψε την έρευνα και δηλώνει αισιόδοξος πως θα έχουν προλάβει να κάνουν όλα όσα χρειάζονται μέχρι το 2024, ώστε το μεγαλύτερο ριάλιτι του Σύμπαντος να ξεκινήσει στην ώρα του.  

 

Θα γίνει τελικά το ριάλιτι Big Brother στον Πλανήτη Άρη;

 

*Aπόδοση απ' τον Telegraph για το διαστημικό αφιέρωμα του LIFO.gr Σταυριάννα Χαραλαμποπούλου