ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΨΑΣΚΗΣ

 

Τα καλύτερα της εβδομάδας που έρχεται!

 

Διάλογος με σκηνικό τη Θεσσαλονίκη
Την ξεχωριστή έκθεση με τίτλο «Το Τηλεγράφημα» φιλοξενεί το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015. Με αφορμή τη δωρεά 300 αυθεντικών vintage τηλεγραφημάτων του Μιχάλη Τσιπίδη που χρονολογούνται από το 1870 ως το 1980 ο επισκέπτης ανακαλύπτει την ιστορία αλλά και την εξέλιξη της Θεσσαλονίκης. Η έκθεση, σε συνδυασμό με σύγχρονο φωτογραφικό υλικό από τον Σπύρο Στάβερη, αναδεικνύει την ιστορία της πόλης. Παράλληλα με την έκθεση, προβάλλεται κι ένα φιλμ μικρού μήκους (5.30''), με συνέντευξη του συλλέκτη Μιχάλη Τσιπίδη.
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ΜΒΠ «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου»), λεωφ. Στρατού 2, 2313 306400, 24/04-30/09/15. Καθημερινά: 8.00-20.00.

 

Τα καλύτερα της εβδομάδας που έρχεται!

 

Υδραυλικές εφευρέσεις
Το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει έκθεση με τίτλο «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων». Στο παράρτημα του μουσείου θα φιλοξενούνται λειτουργικά ομοιώματα που ανήκουν σε κάποιες από τις πιο σημαντικές εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων (ευγενική χορηγία του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, Αρχαία Ολυμπία και Κατάκολο). Έτσι, από την 1η Αυγούστου 2015 εως τις 10 Ιανουαρίου 2016 οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν το «ρομπότ υπηρέτρια» του Φίλωνος, τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία, τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος, το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησίβιου, τον αστρολάβο του Πτολεμαίου αλλά και τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων.
Παράρτημα Μουσείου, Απ. Παύλου 37, Θησείο. Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά, Σαββατοκύριακο 10.00-18.00, Πέμπτη 10.00-20.00.

 

Τα καλύτερα της εβδομάδας που έρχεται!

 

«Η μνήμη όταν επιστρέφει... εκδικείται»
Στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου η Αφροδίτη Μάνου και ο Κώστας Θωμαΐδης θα ερμηνεύσουν τραγούδια που εμψύχωσαν, ενέπνευσαν και απόγειωσαν τον λαό. Η «Πιο όμορφη θάλασσα», ο «Ντικ», η «Δίκοπη Ζωή» θα είναι εκεί. Όπως και οι... «Κρύες Γυναίκες» σε μια «Πιρόγα» που θα συναντήσουν τη «Ρόζα». «Η Ταράτσα», «τα Κελιά» και το «Μιλώ» του Μίκη θα είναι εκεί. Τις δυο φωνές θα πλαισιώσουν ο Θύμιος Παπαδόπουλος στα πνευστά , ο Θοδωρής Οικονόμου στο πιάνο και ο Θάνος Μικρούτσικος.
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 24-25 Ιουλίου, 21:30

 

Τα καλύτερα της εβδομάδας που έρχεται!

 

H εξέλιξη μιας πόλης
Δύο ταινίες συμπληρώνουν την επιτυχημένη θερινή δράση «ΘεΑθήναι» που διοργάνωσε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στον εξώστη του πρώην βιομηχανικού κτιρίου όπου στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο του ομίλου την Παρασκευή 24 Ιουλίου, στις 21:00. Πρόκειται για την ταινία Η Αθήνα που φεύγει, με θέμα την ξενάγηση στο μνημειακό και κτιριακό απόθεμα της Αθήνας, αλλά και για την ταινία Αθήνα. Αναζητώντας τη χαμένη πόλη, που παρακολουθεί τον τρόπο που δημιούργησε και κατέγραψε ο ελληνικός κινηματογράφος την εξέλιξη της πόλης. Τις ταινίες θα σχολιάσει ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Δημήτρης Φύσσας.
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, Δωρίδος 2 & λεωφ. Ειρήνης 14, Ταύρος, 210 3418051, www.piop.gr
Είσοδος ελεύθερη. Κράτηση θέσεων: 210 3418011 (9:00-17:00).

 

Τα καλύτερα της εβδομάδας που έρχεται!

 

Η ελληνική θαλασσογραφία
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Σύρος - Πολιτισμός 2015», η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου, διοργανώνει την έκθεση «Ταξιδεύοντας με το πλοίο της ελληνικής ζωγραφικής» στην Ερμούπολη, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων. Η θεματική της έχει επίκεντρο τη θαλασσογραφία, μία από τις πλέον χαρακτηριστικές εκφανσεις της νεότερης ελληνικής τέχνης. Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες: στην πρώτη περιλαμβάνονται έργα πρώιμου ιμπρεσιονισμού από τους Κ. Βολανάκη, Β. Χατζή και Ιωάν. Αλταμούρα, στη δεύτερη έργα πρώιμου μοντερνισμού από τους Κ. Μαλέα, Ν. Λύτρα, Κ. Παρθένη κ.ά., ενώ η τρίτη ενότητα φιλοξενεί ποικίλες τάσεις με εκπροσώπους τους Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, Κώστα Τσόκλη, Παναγιώτη Τέτση κ.ά.
Πινακοθήκη Κυκλάδων-Ερμούπολη Σύρου. Διάρκεια έκθεσης: 3 Ιουλίου-16 Αυγούστου 2015. Ωράριο λειτουργίας: 11.00-13.00 & 19.00-22.30 (Kυριακή και Δευτέρα πρωί κλειστά).

 

Τα καλύτερα της εβδομάδας που έρχεται!

 

Μη χάσετε!
Τη συναυλία των Manouchedrome στον Kήπο του Νομισματικού Μουσείου την Πέμπτη 30/7, στις 21:00. Το γκρουπ έχει αδυναμία στη μουσική της εποχής του '30. Καλεσμένη της βραδιάς, η Δήμητρα Σιδέρη.

 

Τα καλύτερα της εβδομάδας που έρχεται!

 

Stop the press!
Η πρώτη εμφάνιση του Αντώνη Φωνιαδάκη, καλλιτέχνη της ελληνικής διασποράς, στην παράσταση Priority, που ερμηνεύει και χορογραφεί ο ίδιος στις 27-29 Ιουλίου, στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.