Σάββατο βράδυ, παραμονή πρωτοχρονιάς. Μποτιλιάρισμα στην Αμαλίας. Από το δίπλα αυτοκίνητο ακούγονται οι πρώτες νότες του Science των Septic Flesh. Κάνουμε αριστερά στη Μητροπόλεως. Χιλιάδες κόσμος στους δρόμους, μεγαλόσωμοι άντρες με μαύρα ρούχα, κοπέλες που θυμίζουν την Diamanda Galas στη χειρότερη και την Dita Von Tease στην καλύτερη, vinyl, δέρμα, μεταλλικές ζώνες, τατουάζ, μπύρες στο χέρι. Η Αθήνα είναι η μητρόπολη του Goth, η αρχή και το τέλος του experimental, η γενέτειρα του black metal και η πόλη που έδωσε στον κόσμο το hardcore. Dark City και Sin City μαζί. Και σήμερα γιορτάζει, με εκατοντάδες πάρτι, υπαίθριες δωρεάν συναυλίες και events.

Είναι πιο εύκολο να φανταστείς την Αθήνα χωρίς την Ακρόπολη, παρά μια βραδιά σαν την παραπάνω. Η μοναδική επαφή με την πραγματικότητα βρίσκεται στο μποτιλιάρισμα της Αμαλίας. Όλα τα υπόλοιπα ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας κάποιου σαν εμένα. Τι και αν όλες σχεδόν οι metal συναυλίες γίνονται sold out, τι και αν οι υπεύθυνοι των charts αναρωτιούνται ποιοι είναι αυτοί οι περίεργοι που πούλησαν περισσότερα από τον Χατζηγιάννη αυτή την εβδομάδα, τα media στη συντριπτική τους πλειοψηφία αγνοούν επιδεικτικά τη συγκεκριμένη σκηνή και τα παρακλάδια της. Αυτή όμως εξελίσσεται, παραμένει underground, αλλά παράλληλα μεγαλώνει, και εδώ και χρόνια επεκτείνεται πέρα από την Ελλάδα.

Οι Rotting Christ είναι ένα από τα μεγαλύτερα black metal συγκροτήματα στον κόσμο. Μόλις πριν από δύο μήνες έκαναν sold out τη βραδιά τους στο Λονδίνο με ελάχιστους Έλληνες ανάμεσα στο κοινό, όση σημασία και αν έχει αυτό. Οι Raven Cult τον Αύγουστο θα ανοίξουν τη συναυλία των θρύλων Mayhem στη Νορβηγία. Είναι σαν να ανοίγει η Άννα Βίσση τη συναυλία της Madonna στο Miami. Η επανένωση των Septic Flesh είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του 2007 για το death metal παγκοσμίως, ενώ αξίζει μια ματιά στην προσωπική σελίδα του τραγουδιστή τους, Σπύρου Αντωνίου, και τα δεκάδες εξώφυλλα που έχει δημιουργήσει για μπάντες όπως Paradise Lost, Heaven Shall Burn και Caliban. Το MySpace, αντίστοιχα, έχει βοηθήσει πολλά νέα σχήματα να προωθήσουν τη μουσική τους στο κατάλληλο κοινό, όπου κι αν αυτό βρίσκεται. Οι Stagnate θεωρούνται ήδη ένα από τα καλύτερα death σχήματα στη χώρα, οι Studiowaste πρόσφατα κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο και οι Sun of Nothing θα εμφανιστούν μαζί με τους Type O Negative και τους Paradise Lost στο Ελληνικό σε λίγες ημέρες. Όταν πέρυσι οι Lordi κέρδισαν το διαγωνισμό της Eurovision, φοβήθηκα πως οι ημιμαθείς υπεύθυνοι θα αναζητούσαν μια καλή ελληνική rock ή metal μπάντα για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον επόμενο διαγωνισμό. Και τι θα γινόταν αν κάποιους τους μιλούσε για τους Εξόριστους;