Σε κατάσταση πολιορκίας

Σε κατάσταση πολιορκίας Facebook Twitter
0

Ένας Άγγλος, ο Σαίξπηρ, λέγεται πως «έκλεψε» αρκετές φορές, για να «απεγκλωβίσει» τα αριστουργήματά του, έναν Έλληνα Βοιωτό ιστοριογράφο, τον Πλούταρχο. Αιώνες μετά όμως, για χάρη ενός εγγλέζικου οικοδομήματος, της αγγλικής πρεσβείας, έχει εγκλωβιστεί ένας δρόμος, η Πλουτάρχου στο Κολωνάκι. Πρόσχημα είναι η ασφάλεια του κτιρίου -το ίδιο συμβαίνει και με την αμερικάνικη πρεσβεία- αφού μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 κάθε πρεσβεία του Άξονα του Καλού σε οποιαδήποτε χώρα αποτελεί στόχο των τρομοκρατών. Γνωρίζοντας τα γεγονότα των τελευταίων έξι ετών σε Μαδρίτη, Λονδίνο και Κωνσταντινούπολη, αντιλαμβανόμαστε ότι η απειλή είναι υπαρκτή, αλλά τα αντίμετρα που εφαρμόζονται είναι περιττά και ενοχλητικά για την περίπτωση του κέντρου της Αθήνας. Δεν είμαστε χώρα από αυτές που συμμετείχαν στους τελευταίους πολέμους και η Ιστορία έχει δείξει πως δεν είμαστε στόχος της Αλ Κάιντα ή άλλης διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης. Από εγχώρια τρομοκρατία, οι «κακοί» (17Ν) υποτίθεται πως είναι στη φυλακή και οι άλλες οργανώσεις επιχείρησαν μερικές ληστείες. Δικαιολογημένη ανησυχία ωστόσο δημιουργεί η επίθεση με ρουκέτα στην αμερικάνικη πρεσβεία, αν και, μετά από ένα χρόνο, μπορεί και να θεωρηθεί μεμονωμένο περιστατικό.

ΣτοΛονδίνο, σήμα κατατεθέν των τρομοκρατικών επιθέσεων, οι Άγγλοι δεν έχουν δείξει παρόμοιο ζήλο με τον ελληνικό ώστε να τοποθετήσουν οδοφράγματα για την υπεράσπιση της πατρίδας, της βασίλισσας ή έστω της φίλτατής τους αμερικάνικης πρεσβείας. Οι Μαδριλένοι, με την ΕΤΑ να καταδιώκει οτιδήποτε μη Βασκικό, δεν διανοήθηκαν να μαντρώσουν την πόλη τους. Στο Παρίσι, παρ' όλο που τα μαχητικά προάστια είναι σε διαρκή αναβρασμό, είναι απολύτως λογικό να κάνεις την περατζάδα σου και να μπαινοβγαίνεις ανενόχλητος στα υπέροχα νεοκλασικά κτίρια που στεγάζουν πρεσβείες και οργανισμούς. Στο «βαθύ κράτος» της Τουρκίας, με τους ανθέλληνες και φασίστες Γκρίζους Λύκους, έχουν τοποθετήσει έξω από το ελληνικό προξενείο, που βρίσκεται σε έναν από τους πιο τουριστικούς δρόμους της Πόλης, μόνο έναν αστυνομικό. Εμείς γιατί τέτοια μανία να προστατέψουμε τις μεγάλες δυνάμεις;

Άντε και να πεις πως ενδεχομένως κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, αν εξετάσεις τις τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά αυτό είναι λόγος σε μια πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα, με περιορισμένο ρόλο διεθνώς, να στήνονται οδοφράγματα; Η Πλουτάρχου θυμίζει σκηνικό σε εμπόλεμη ζώνη. Οι μόνοι βέβαια που απειλούν την πρεσβεία είναι οι κάτοικοι του Κολωνακίου που βγάζουν βόλτα το σκύλο τους, οι θαμώνες του Rock and Roll και οι περαστικοί. Ηαστυνομία σε ερώτημά μας για το ποιοι είναι οι κλειστοί δρόμοι της Αθήνας απάντησε το εξής: «Σας γνωρίζουμε ότι, με ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας, κανένας δρόμος στην περιοχή της Αττικής δεν είναι μόνιμα κλειστός για λόγους ασφαλείας». Τα έξι χρόνια της Πλουτάρχου μήπως θυμίζουν το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»; Αλήθεια, πόσο ασφαλής θα νιώθει ο Βρετανός τουρίστας μπροστά σε αυτό το θέαμα; Ο Έλληνας, από την άλλη, μπορεί να μην αισθάνεται και τόσο, αφού μόλις πριν ενάμισι χρόνο, και με τις αστυνομικές δυνάμεις σε πλήρη παράταξη, επιτήδειοι διέρρηξαν εκκλησάκι που βρίσκεται δίπλα στην πρεσβεία...

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ