Απεργία την Πρωτομαγιά

Ο Δήμος Αθηναίων στρώνει το «στρογγυλό τραπέζι» σε επτά ευρωπαϊκές πόλεις!

Ο Δήμος Αθηναίων στρώνει το «στρογγυλό τραπέζι» σε επτά ευρωπαϊκές πόλεις! Facebook Twitter
0
Ο Δήμος Αθηναίων στρώνει το «στρογγυλό τραπέζι» σε επτά ευρωπαϊκές πόλεις! Facebook Twitter

Για δύο μέρες, στις 4 και 5 και 6 Φεβρουαρίου, ο Δήμος Αθηναίων φιλοξενεί εκπροσώπους από επτά ευρωπαϊκές πόλεις που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Urbact» για τη βιώσιμη ανάπτυξη της διατροφής στα αστικά κέντρα. Κάθε πόλη, με χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και στο πλαίσιο του προγράμματος «Urbact» , θα έρθει να παρουσιάσει τα διατροφικά θέματά της (στους τομείς της παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης) και τους τρόπους που υιοθετεί για να τα βελτιώσει με λύσεις και προτάσεις πρωτίστως από τους ίδιους τους πολίτες της.

Έτσι, οι εκπρόσωποι των πόλεων που συμμετέχουν σε αυτό το δίκτυο (οι πιο πολλοί από την εθελοντική κοινωνία των πολιτών, ΜΚΟ, συλλόγους παραγωγών, σεφ, πανεπιστημιακά ιδρύματα και δημοτικούς φορείς) προβληματίζονται, συνεργάζονται και ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων τους με τακτικές συναντήσεις σε διαφορετική κάθε φορά πόλη. 

Στην Ευρώπη με τους 550.000.000 κατοίκους και τους ολοένα και λιγότερους αγρότες, τους υψηλούς δείκτες αστικοποίησης, την αυξανόμενη ανεργία και φτώχεια, την υψηλή παιδική παχυσαρκία και τις ασθένειες που σχετίζονται με την κακή διατροφή στις μεγάλες πόλεις (που είναι εύλογα αποκομμένες από την παραγωγή τροφής και άρα εξαρτώνται από τις αγροτικές περιοχές για την εξασφάλιση της σίτισής τους) τέτοια διατροφικά συμβούλια κρίνονται αναγκαία

Τι τους απασχολεί;

*Πώς μπορούμε να τρώμε καλύτερα και υγιεινότερα; 

*Πώς αποφεύγεται η σπατάλη του φαγητού;  

*Γίνεται να καλλιεργούμε έστω και ένα μέρος της τροφής μας εμείς οι ίδιοι μέσα στα αστικά κέντρα και πού; 

*Πώς μπορούν όλες οι ομάδες κατοίκων –ανεξάρτητα από την οικονομική τους θέση– να έχουν πρόσβαση σε ασφαλές, καλό και καθαρό φαγητό; 

*Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τα οργανικά σκουπίδια των πόλεών μας;

*Μπορούμε να παράγουμε και να διανέμουμε την τροφή στα αστικά κέντρα με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος;

*Μπορεί να αλλάξει η διατροφή των κατοίκων μιας πόλης και να μειωθούν οι ασθένειες που σχετίζονται με την υπερκατανάλωση του φαγητού ή τη συχνή επιλογή πρόχειρων γευμάτων; 

*Μπορεί το νόστιμο φαγητό να είναι και θρεπτικό; 

Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα που συζητιούνται στο Urbact και οι πόλεις που συμμετέχουν όχι μόνο αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητά τους κι επιθυμούν οι πολίτες τους να θρέφονται καλά και υγιεινά αλλά και προχωρούν σε πρωτοποριακές λύσεις, με τους πολίτες στην πρώτη γραμμή των δραστηριοτήτων.  

Ένα παράδειγμα τέτοιων προσπαθειών (ανάμεσα στις πόλεις που συμμετέχουν είναι το Οσλο, η Μεσσίνα, η Βασλούι, η Ουρένσε, οι Βρυξέλλες , η Λυών, το Γκέτεμποργκ και το Άμερσφοορτ) είναι το Μπρίστολ, που με σλόγκαν «ποιος και πώς ταΐζει την πόλη» δημιούργησε το 2011 ένα ιδιαίτερα δραστήριο Συμβούλιο Διατροφικής Πολιτικής (bristolfoodpolicycouncil.org) που διαμορφώνει τη διατροφική πολιτική της βρετανικής πόλης των 430.000 κατοίκων. Στο Μπρίστολ (Ευρωπαϊκή Πράσινη Πόλη για το 2015) θα γίνει τον Μάρτιο η επίσημη λήξη της τρίχρονης αυτής έρευνας και θα ανακοινωθούν τα επιτεύγματα των προσπαθειών κάθε πόλης, όπως και τα σχέδια των μελλοντικών τους δράσεων κοινωνικής ευαισθητοποίησης σε θέματα γύρω από το φαγητό.

Άλλες πόλεις όπως η Λυών και η Ουρένσε στη Β.Δ. Ισπανία έχουν ήδη ξεκινήσει εκδηλώσεις ενημέρωσης των πολιτών για θέματα που αφορούν τη διατροφή, την επιλογή σωστής και υγιεινής καθημερινής τροφής και την εξασφάλιση των κατοίκων με τρόφιμα μέσα από το ίδιο το αστικό κέντρο ή τις κοντινότερες αγροτικές περιοχές. 

Έτσι…

*Άδεια οικόπεδα μετατρέπονται σε αυτοδιαχειριζόμενους λαχανόκηπους, εξασφαλίζοντας μέρος των αναγκών μιας γειτονιάς.

*Παιδιά, δάσκαλοι και γονείς καλλιεργούν ζαρζαβατικά στα σχολεία για τα γεύματα των παιδιών, διδάσκοντάς τους ξεχασμένες πρακτικές καλλιέργειας και θέματα γύρω από την οικολογία και τη σωστή διατροφή.

*Πολίτες οργανώνουν μαγειρέματα σε συλλογικές κουζίνες σε γειτονιές, ενώνοντας εθνικά ή εισοδηματικά ανομοιογενείς κοινότητες κατοίκων.

*Ομάδες εθελοντών αξιοποιούν φαγητό που περισσεύει ή προορίζεται για καταστροφή.

*Τοπικοί παραγωγοί ενώνονται για τη δημιουργία κοινωνικών παντοπωλείων, εστιατορίων και farmers markets.

*Μπαλκόνια και ταράτσες γεμίζουν με γλαστράκια αρωματικών φυτών και λαχανικών, μανιταριών και πατάτας για οικιακή κατανάλωση!

Στην Ευρώπη με τους 550.000.000 κατοίκους και τους ολοένα και λιγότερους αγρότες, τους υψηλούς δείκτες αστικοποίησης, την αυξανόμενη ανεργία και φτώχεια, την υψηλή παιδική παχυσαρκία και τις ασθένειες που σχετίζονται με την κακή διατροφή στις μεγάλες πόλεις (που είναι εύλογα αποκομμένες από την παραγωγή τροφής και άρα εξαρτώνται από τις αγροτικές περιοχές για την εξασφάλιση της σίτισής τους) τέτοια διατροφικά συμβούλια κρίνονται αναγκαία. Καθένα τους αποτελεί μια αισιόδοξη ελπίδα για καθαρότερο και καλύτερο φαγητό για περισσότερους κατοίκους των αστικών κέντρων που σταδιακά σταμάτησαν να καλλιεργούν, απομακρύνθηκαν από τις αγροτικές εργασίες κι έχασαν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην παραγωγή, στην κατανάλωση και στην αξία της τροφής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Urbact» στον Δήμο Αθηναίων έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί ένα Εργαστήρι Διατροφικής Πολιτικής στο οποίο συμμετέχουν πολίτες , οργανώσεις πολιτών, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι υπηρεσιών του Δήμου της Αθήνας, μιας πόλης με 750.000 κατοίκους και μηδενική διατροφική αυτάρκεια (!), αλλά αποφασισμένης πλέον να διαμορφώσει τη διατροφική της πολιτική. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός Συμβουλίου Διατροφικής Πολιτικής που θα στοχεύει στην καλυτέρευση των τρόπων παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης με έναν βιώσιμο τρόπο που θα σέβεται το περιβάλλον, θα ενισχύει πρωτοπόρες ιδέες επίλυσης των προβλημάτων από τους ίδιους τους πολίτες , τις επιχειρήσεις και τον δήμο και θα προτείνει νομοθετικές αλλαγές όπου υπάρχουν κωλύματα για να λειτουργήσει το διατροφικό μοντέλο ελεύθερα, δημιουργικά και δημοκρατικά. (Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπείτε εδώ).  

Στις σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις, λοιπόν, η εξασφάλιση του καλού φαγητού φαίνεται να είναι πιο σύνθετη απ’ ό,τι διακρίνεται αρχικά μέσα από την εύκολη κι εντυπωσιακά φθηνή υπερ-προσφορά της τροφής που θα έλεγε κανείς ότι αρκεί για να εγγυηθεί την ποιότητά του. 

Και αν κανείς αναρωτιέται τι είναι καλό φαγητό, το Μπρίστολ φρόντισε να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Διατροφικού Συμβουλίου του τον ορισμό του: «Το καλό φαγητό δεν είναι μόνο το νόστιμο, το υγιεινό και το οικονομικό για τους κατοίκους της πόλης αλλά και το φαγητό με σεβασμό στη φύση, τους εργαζομένους, τις τοπικές επιχειρήσεις και τη σωστή μεταχείριση των ζώων». 

0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ