Μπορείς να δεις όπερα μακριά από μια κρατική σκηνή;

Μπορείς να δεις όπερα μακριά από μια κρατική σκηνή; Facebook Twitter
0

Χωράει η όπερα στην τσέπη μας; Μπορείς να ακούσεις Όφενμπαχ στην ΙεράΟδό; Γουίλιαμ Γουόλτον και Τζιάν Κάρλο Μενότι σε μια σκηνή μια σταλιά; Η Διδώ και ο Αινείας τι δουλειά έχουν στην πλατεία Βικτωρίας; Υπάρχει κοινό που ψάχνει να βρει τέτοιου είδους παραστάσεις; Μπορείς να δεις όπερα μακριά από μια κρατική σκηνή; Το ίδιο το κοινό δίνει την απάντηση. Το λυρικό θέατρο κερδίζει κοινό.

Μπορείς να δεις όπερα μακριά από μια κρατική σκηνή; Facebook Twitter
Διδώ και Αινείας

Διδώ και Αινείας
Το διάσημο σκηνικό έργο του Πάρσελ Διδώ και Αινείας σε λιμπρέτο του Nahum Tate είναι ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου λυρικού ρεπερτoρίου. Βασισμένο στην Αινειάδα του Βιργιλίου, ανήκει στην κατηγορία της Όπερας Δωματίου και πρωτοπαρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 1688. Από τότε η Διδώ έχει γνωρίσει εξαιρετικής επιτυχίας, με διάσημα ανεβάσματα στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου. Μεγάλες τραγουδίστριες, όπως η περίφημη κοντράλτο Κάθλιν Φέριερ, η Kίρστεν Φλάγκσταντ, η Tατιάνα Τρογιάνος, η Τζάνετ Μπέικερ, η Τζέσι Νόρμαν χάρισαν τη φωνή τους στη θρυλική βασίλισσα της Καρχηδόνας και στο περίφημο «Lamento» της Διδούς «When I am laid in earth», το οποίο στην τελευταία σκηνή περιγράφει συγκλονιστικά την απελπισία και τον θάνατο της ηρωίδας και ανήκει στις χρυσές σελίδες της οπερατικής ιστορίας.

Θέατρο Βικτώρια, Μαγνησίας 5 & Γ' Σεπτεμβρίου 119, 210 8233125, 17/11-6/11

Μπορείς να δεις όπερα μακριά από μια κρατική σκηνή; Facebook Twitter
Ωραία Ελένη

Ωραία Ελένη
Σε εντελώς άλλο κλίμα η Ωραία Ελένη που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Αθήνα. Πάνω στον καμβά της ομηρικής ιστορίας, ο Ζ. Όφενμπαχ και οι δημιουργοί του λιμπρέτου, Λουντοβίκ Αλεβί και Ανρί Μεϊγιάκ, κεντούν ένα έργο αυθεντικής απόλαυσης που δεν έχει καμιά πρόθεση να φανεί σοβαρό. Όταν η Ωραία Ελένη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι, τον Δεκέμβρη του 1864, σημείωσε αμέσως τεράστια επιτυχία, παρά τη θύελλα αντιδράσεων από τους κριτικούς της εποχής που μιλούσαν για βλασφημία, τολμηρά υπονοούμενα και ανήθικη πλοκή. Μέσα από την παρωδία της κλασικής ελληνικής μυθολογίας οι δημιουργοί του κατάφεραν να κάνουν ένα καυστικό σχόλιο για τον σχεδόν παρακμιακό τρόπο ζωής των Γάλλων μεγαλοαστών μέσα του 17ου αιώνα με ένα έργο στο οποίο χωρούν όλοι: ο απατημένος σύζυγος Μενέλαος, η αισθησιακή Ελένη, οι διεφθαρμένες αρχές στο πρόσωπο του Κάλχα, ο αυθάδης γιος Ορέστης, οι πολυλογάδες και άμυαλοι «ωραίοι» Αγαμέμνονας και Αχιλλέας. Και, βέβαια, ο Πάρις που, χάρη στην ομορφιά και την ευφυΐα του, κερδίζει έστω και ως «απλός βοσκός» στην πνευματική Ολυμπιάδα.

Οlvio, Ιερά οδός 67 & Φαλαισίας 7, 210 3414118, έως 30/11

Μπορείς να δεις όπερα μακριά από μια κρατική σκηνή; Facebook Twitter
Tο Μέντιουμ

Tο Μέντιουμ
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Τζιάν Κάρλο Μενότι, μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της σύγχρονης όπερας, γράφει το 1946 –εμπνευσμένος από μια προσωπική του εμπειρία–, στο σπίτι μιας φιλικής του οικογένειας που αναζητούσε απεγνωσμένα να επικοινωνήσει με την αδικοχαμένη νεαρή κόρη της, το Μέντιουμ, μια σύντομη δραματική όπερα σε δύο πράξεις, ένα έργο-σχόλιο για την επίδραση του πνευματισμού, την έλξη των ανθρώπων προς το άγνωστο και τη μεγάλη καριέρα των απατεώνων μέντιουμ της εποχής του. Το Μέντιουμ επαναλαμβάνεται φέτος για δεύτερη χρονιά σε σκηνοθεσία Ράιας Τσακηρίδη. Η ίδια είναι ψυχοθεραπεύτρια και ξεκίνησαν, από το 2013, με τον διευθυντή ορχήστρας Ανδρέα Τσελίκα και την ομάδα τους The Medium Project, να παρουσιάζουν έργα από το λυρικό ρεπερτόριο, έχοντας στόχο να φέρουν τη σύγχρονη όπερα πιο κοντά στο ευρύ κοινό και να αναδείξουν τις αξίες της στη σημερινή πραγματικότητα.

Από Μηχανής θέατρο, Ακάδημου 13, 210 5237297, από 9/11-04/02

 

Μπορείς να δεις όπερα μακριά από μια κρατική σκηνή; Facebook Twitter
Βeton7

Revisited, Η Καριέρα / Το Ατύχημα / Η Παγίδα
Μετά την επιτυχία που σημείωσε η πρώτη παρουσίαση των τριών λυρικών του μονόπρακτων τον Μάρτιο του 2014, ο συνθέτης Χάρης Βρόντος επιστρέφει στη σκηνή του ΒΕΤΟΝ7 με τις Όπερες Τσέπης, διάρκειας 15 περίπου λεπτών η καθεμία, τις οποίες συνέθεσε το 2011 και το 2012 πάνω σε δικό του λιμπρέτο: τρία ζευγάρια, άλλα πρόσωπα ιστορικά και άλλα φανταστικά, ακροβατούν στο κενό σε μια στιγμή κρίσης. Τα όρια μεταξύ σωτηρίας και καταστροφής, λογικής και τρέλας, ηθικής και ανηθικότητας είναι μέχρι το τέλος δυσδιάκριτα. Η μουσική ντύνει έναν λόγο που περνά από την ποίηση στην ακραία ωμότητα, δοκιμάζοντας τις εξπρεσιονιστικές αντοχές της ελληνικής γλώσσας.

Βeton7, Πύδνας7, 210 7512625, 28/11-29/11

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ