ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Meet Alison

Meet Alison Facebook Twitter
0
Είσαι Αμερικανίδα;

Όχι, έχω γεννηθεί στο Γιορκσάιρ της Βρετανίας από Αγγλίδα μαμά και μπαμπά Έλληνα. Όταν τελείωσα τις σπουδές μου, πήγα στο Σαν Φρανσίσκο για να επισκεφθώ μια φίλη. Αρχικά σκόπευα να μείνω για δύο εβδομάδες, αλλά τελικά έμεινα για περισσότερο από δύο χρόνια.

Πώς έγινε αυτό;

Αρχίσαμε για πλάκα να φτιάχνουμε σκουλαρίκια και μετά έπεσε η ιδέα να τα πουλήσουμε για να βγάλουμε χρήματα. Ξεκινήσαμε να πουλάμε σε υπαίθριες αγορές. Είχαμε βρει και μια ιδέα για να τα κάνουμε ακόμα πιο ξεχωριστά, να τα κρεμάμε πάνω σε σπιρτόκουτα που συλλέγαμε από διάφορα μαγαζιά.

Είχε επιτυχία αυτό;

Ναι, καταφέρναμε να βγάζουμε το ψωμί μας με αυτό τον τρόπο, αλλά για μένα όλα τα λεφτά ήταν η εμπειρία του να βρίσκεσαι μέσα σε αυτές τις αγορές. Λάτρευα να ξυπνάω από τα χαράματα, να κουβαλάω τον πάγκο μου και να έρχομαι σε επαφή με τόσο πολύ κόσμο. Γνωρίζεις ένα σωρό διαφορετικούς ανθρώπους εκεί μέσα που καθένας πουλάει τη δική του πραμάτεια: ρούχα, λουλούδια, βιβλία, φαγητά, δίσκους και κάθε λογής αντικείμενα. Στο τέλος της μέρας γυρνάγαμε πάντα στο σπίτι με διάφορα καλούδια που είχαμε ανταλλάξει με τους υπόλοιπους πωλητές. Εκεί γνώρισα ένα πιο «οργανικό» λάιφσταϊλ. Φαντάζομαι το ανάλογο αυτών των αγορών εδώ είναι οι λαϊκές, αλλά είναι κρίμα που περιορίζονται μόνο σε φαγώσιμα.

Στην Αθήνα πώς βρέθηκες;

Επέστρεψα στην Αθήνα μετά από δέκα χρόνια απουσίας για οικογενειακούς λόγους και χωρίς να έχω σκοπό να μείνω μόνιμα εδώ, αλλά θυμάμαι τη στιγμή που τελικώς το αποφάσισα. Είχα μόλις ξυπνήσει και βγήκα έξω για να πάρω μια τυρόπιτα από τον φούρνο. Φορούσα μια πράσινη φόρμα και ένα πορτοκαλί T-shirt. Το θυμάμαι διότι είχα παρατηρήσει πόσο πολύ ταίριαζε η περιβολή μου με τη συστάδα από τις νεραντζιές στο πεζοδρόμιο. Σκέφτηκα ότι μου πάει να μείνω σ’ αυτή την πόλη. Ξέρω, ακούγεται πολύ γλυκανάλατο.

Πώς αποφάσισες να δουλέψεις πάνω στην ιδέα του Meet Market;

Συνειδητοποίησα ότι δεν υπήρχε στην Αθήνα μια τέτοιου είδους αγορά ή παζάρι, ενώ υπάρχουν πολλοί δημιουργικοί επαγγελματίες στην Ελλάδα που φτιάχνουν μόνοι τους ρούχα, κοσμήματα, έπιπλα και μουσική. Ξέρεις, εμάς, που φτιάχνουμε χειροποίητα αντικείμενα, δεν μας συμφέρει να τα διαθέτουμε σε μαγαζιά, διότι τα πουλάμε πολύ φθηνά και φθάνουν στον αγοραστή τουλάχιστον τρεις φορές ακριβότερα. Επιπλέον, υπάρχει διαφορά στην απευθείας αγοραπωλησία, καθώς έρχεσαι σε επαφή με τους ανθρώπους. Συνεργάστηκα, λοιπόν, με τον Γιάννη, τη Ναταλί και την Κατερίνα και ξεκινήσαμε δουλειά.

Πώς ήταν η διαδικασία του να συγκεντρώσεις όλους αυτούς τους ανθρώπους;

Η εμπειρία της συγκέντρωσης όλων αυτών των δημιουργικών ανθρώπων ήταν πολύ ωραία και σχετικά εύκολη. Υπάρχουν δημιουργικοί άνθρωποι με διεθνή στάνταρ που κατασκευάζουν καταπληκτικά πράγματα από άποψη ποιότητας και δημιουργικότητας. Στο τελευταίο Meet Market είχαμε 60 συμμετοχές και σήμερα λαμβάνουμε 5-10 e-mail ή τηλεφωνήματα την εβδομάδα από ανθρώπους που θέλουν κι αυτοί να συμμετέχουν.

Διάφορα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ