«Τι είναι ο Κορμοράνος; Μια μικρή εταιρεία παραγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων που ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2002 από φίλους. Μέχρι τότε δραστηριοποιούμασταν, ο καθένας με τον τρόπο του, σε διαφόρων ειδών διοργανώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα. Έτσι κι αλλιώς...» μου λέει ο Δημήτρης Ρόκος που μιλάει εκ μέρους της ομάδας, μιας παρέας που τα τελευταία χρόνια κινείται αυτόνομα και χαμηλόφωνα σε διάφορα σημεία της Αθήνας και οργανώνει events που μαθαίνονται κυρίως από στόμα σε στόμα. Ή από την κινητοποίηση μέσω ίντερνετ. «Μέχρι στιγμής έχουμε διοργανώσει πάρα πολλά πάρτι, λιγότερες συναυλίες, κάποιες εκθέσεις νέων εικαστικών και μία παρουσίαση» προσθέτει. «Το Μάρτιο του 2007 εκδώσαμε κι ένα βιβλίο με σχέδια. Ήταν δουλειές του συνεργάτη μας Ιλάν Μανουάχ και πενήντα ακόμα νέων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Η Χρυσή εποχή, μια σειρά πανοραμικών τοπίων όπου οι σχεδιαστές έπρεπε να προσπαθήσουν να αποκλείσουν κάθε ανθρώπινη παρέμβαση ή παρουσία, πιθανώς συμπεριλαμβανομένης και της δικής τους».

Η ομάδα αποτελείται από περίπου είκοσι άτομα. «Μερικοί ασχολούνται κατά περίπτωση, μερικοί σχεδόν πάντα και μερικοί ποτέ. Πάντως κάνουμε meetings» λέει αστειευόμενος. «Τον πρώτο καιρό κάναμε αραιά, με μεγάλη συγκέντρωση κόσμου, αργότερα πολύ συχνά με πέντε συγκεκριμένα άτομα, μετά συνέχεια, με διαφορετικές ομάδες τριών ή τεσσάρων ατόμων. Τώρα δεν κάνουμε καθόλου meetings και από Σεπτέμβριο θα κάνουμε μία φορά το μήνα».

Γιατί Κορμοράνος;«Το όνομα το διαλέξαμε για να φαίνεται σοβαρό. Μερικοί από μας θα ήθελαν να αλλάζει κατά καιρούς, αλλά αυτό θα ήταν κακή επιχειρηματική τακτική. Κάποτε αστειευόμασταν με τα πάντα. Τώρα θεωρούμε το χιούμορ αδυναμία και δείγμα έντονης ανασφάλειας. Κάποιες στιγμές θα θέλαμε να επιστρέψουμε -έστω και για λίγο- στην εποχή που σπάγαμε πλάκα χωρίς όρια και ειρωνευόμασταν ο ένας τον άλλο συνέχεια. Ήταν ωραία και τότε».

Η πρώτη συναυλία που διοργάνωσαν ήταν των Βέλγων Think of One σε Βόλο, Θεσσαλονίκη και Αθήνα για τα εγκαίνια της εταιρείας. «Με ενδεκαμελή μπάντα επί σκηνής και τέσσερις Μαροκινούς μουσικούς στη σύνθεση, ήταν για μας περίπλοκο εγχείρημα. Κι όμως, ό,τι έχουμε κάνει από τότε μας αρέσει πάρα πολύ. Τα περνάμε τέλεια και γνωρίζουμε καλούς ανθρώπους. Τον τελευταίο χρόνο κάναμε πάρτι κάθε βδομάδα. Σε μπαρ, κλαμπ, φεστιβάλ, εναλλακτικούς χώρους και στο δρόμο, μόνοι μας ή μαζί με άλλες ομάδες και party animals: Muzak7, arxediaMEDIA, Legal Tender, Loot Djs, jimmy jib, BNC, radiobubble, The Flying Lilis Brothers, Listen Up!, Particular, Yes you do!! Sure you do!! κ.λπ.

Ο Κορμοράνος έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με χορηγούς, φορείς ή μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά πάντα αποσπασματικά και με δυσκολία. «Δεν ήταν όμως τα οικονομικά ποτέ μέχρι τώρα βασικό κίνητρο για την εμπλοκή μας με την εταιρεία» εξηγεί ο Δημήτρης. «Μερικές από τις πιο απολαυστικές, φιλόδοξες κι εντυπωσιακές εκδηλώσεις μας ήταν και οι πιο ζημιογόνες, σε οικονομικό επίπεδο.

Αν και μας αρέσουν πολύ όλων των ειδών οι τέχνες, με τον Κορμοράνο έχουμε εμβαθύνει περισσότερο στη μουσική. Από τα πάρτι και τις συναυλίες μας έχουν περάσει όλα τα στυλ, από το world flavour punk rock των Think of One μέχρι το καθαρόαιμο hip hop του Αμερικανού Οhmega Watts και την Ed Banger που «ξυρίζει», techno, folk, pop, ελεύθερος αυτοσχεδιασμός, μπλουζ, ο δεξιοτέχνης turntablist Mike Relm από το Σαν Φρανσίσκο και οιZita Swoon που ήταν ωραία το Μάιο στο Club 22. Η ανταπόκριση ήταν σχεδόν πάντα πολύ καλή, εμείς όμως θέλουμε τώρα περισσότερο κόσμο, μεγαλύτερη επιτυχία και έσοδα. Και πιο πολλές προτάσεις».